nasa de botez si...menstuatia

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tzuni spune:

Revenind la problema intrarii in Biserica a femeii aflate in perioada menstruatiei, iata ce spun canoanele patristice, validate in intreaga practica a Bisericii Ortodoxe. Textul urmator este extras din Canoanele Bisericii Ortodoxe (ed. a II-a, 1993, Sibiu), semnata Arhid. Prof. Dr. Ioan Floca si este un canon atribuit Fericitului Dionisie, Arhiepiscopul Alexandriei. "Iar in privinta femeilor care au curatire lunara, daca se cuvine, aflindu-se asa, sa intre in Casa lui Dumnezeu, socotesc ca si a intreba este de prisos; deoarece cred ca nici ele, fiind credincioase si cucernice, n-ar indrazni, aflindu-se asa, sau sa se apropie de masa cea sfanta, sau sa se atinga de Trupul si Sangele lui Hristos; caci nici cea care avea scurgere de sange de 12 ani nu s-a atins de El spre vindecare, ci numai de poalele Lui… Iar cel ce nu este cu totul curat, si cu sufletul, se va opri de a se apropia de cele sfinte si de Sfintele Sfintilor." Textul pare ca interzice atat accesul femeii in perioada menstruala in biserica, dar si accesul femeilor inspre altar (masa cea sfanta, Sfintele Sfintilor) si la Impartasanie (Trupul si Sangele lui Hristos). Dar trebuie sa observam un lucru si anume ca in secolul III dHr, atunci cand a trait autorul canonului, toti cei care participau la Sf. Liturghie se si impartaseau, spre deosebire de zilele noastre, cand cei mai multi intra in biserici doar pentru o rugaciune. Astfel, era firesc pentru Fericitul Dionisie sa puna semnul “egal” intre a intra in biserica si a ajunge la altar pentru a primi Sfinta Impartasanie. Chiar si asa, autorul pare a lasa chestiunea in seama constiintei credincioaselor, fara a formula o interdictie explicita. Dar pentru a elimina diferentele de interpretare, chiar sub textul citat mai sus, exista doua trimiteri la alte doua canoane, mai clare, care sa lamureasca problema: 44 Laodiceea si 6, 7 Timotei Alexandrinul. Iata cele doua texte. 44 Laod: Nu se cuvine femeilor sa intre in altar. ( Comentariul lui Zonara extinde si asupra femeilor care au scurgerea lunara de sange). Respectiv 6,7 Timotei Alex. : Canonul 6 Intrebare. Daca o femeie catehumena si-a dat numele sau ca sa se lumineze, iar in ziua botezarii sale i s-a intamplat cele dupa obiceiul femeiesc, se cuvine ei a se lumina intru acea zi? Ori sa amane? Si cat sa amane? Raspuns. Se cuvine sa amane pana ce se va curati. Canonul 7 Intrebare. Daca o femeie care va sti ca are cele obisnuite femeilor, se cuvine a se apropia de Taine in ziua aceea, ori nu? Raspuns. Nu se cuvine pana ce nu se va curati. Asadar, de aici pare a rezulta ca femeia in perioada lunara este oprita numai de la intrarea in altar si de la Sfintele Taine (Botez si Impartasanie), dar nu exista o interdictie explicita de la intrarea in biserica, pentru rugaciune. In plus, daca pana si ereticii aveau voie sa ramana la Sfanta Liturghie “daca fagaduiesc a se pocai si a fugi de eres” ( 9 Timotei Alex.), oare nu ar putea participa si o crestina “care are cele OBISNUITE femeilor”? Ce este, oare, mai grav: erezia sau daturile firesti ale femeilor? Chiar si in textul Fericitului Dionisie, in exemplul oferit de autor, femeia cu scurgeri de sange nu se atinge de Hristos, dar se atinge, totusi, de haina Lui si primeste vindecare.
Cat priveste presupunerea cum ca as avea “intentia vadita de a sustine un aggiornamento in viata practica a Bisericii”, trebuie sa amintesc faptul ca in invatatura noastra Traditia are un caracter dinamic, ceea ce ingaduie si obliga la aducerea ei in orice vremuri si la gasirea unui raspuns pentru orice situatie nou aparuta. Am, insa, credinta ca grija pentru pastrarea duhului canoanelor vechi este la fel de intemeiata ca dorinta mea de a nu deveni opaci in fata viitorul, care ne va cere raspunsuri adecvate. Femeia moderna are nevoie de Biserica la fel ca femeia perioadei patristice, dar in conditii diferite. Si cum secularizarea are oricum tendinta de indeparta mai ales tinerele femei de Biserica, ma intreb daca nu cumva rigorile excesive ar putea face mai mult rau? In mileniul trei problema necuratiei fizice nu se mai pune ca acum 100 sau 1000 de ani, ramanind asadar numai problema necuratiei sufletesti, mult mai grava.
In fine, daca am gresit cu cele de mai sus, Biserica si Dumnezeu ma vor indrepta si ierta, stiind ca nu am dorit decat sa nu las omul modern sa se fie indepartat de Biserica prin posibile interpretari inadecvate ale unor canoane. Exista, oricum, destule alte piedici si tentatii.

Text din aceeasi revista, mentionata mai sus

www.fastcoolcars.com/images/sexy_ladies_fast_cool_cars9/legs_car.jpg" target="_blank">Tzuni mic si drag si scump

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Nu vreau sa comentez pe tema asta prea mult ca nu sunt citita in domeniu. Dar vroiam sa va zic ca anul asta, in perioada Ramadanului de la musulmani, am discutat pe un alt forum cu fete musulmane si am aflat ca in perioada in care au ciclu nu postesc, urmand sa recupereze aceste zile, in care nu au tinut post, dupa inceheierea Ramadanului. Cred ca ar fi interesant sa aflam care e justificarea pentru care vad eu ca cel putin 2 religii considera femeia la ciclu ca fiind un caz "deosebit".
Cat despre preotii ortodocsi (ca de astia stiu eu)...putini sunt cei alesi. Mare majoritate insa sunt numai cu nasul dupa bani. Ex: cand am facut sfestania la casa, cand a venit preotul era tv deschis si prima lui intrebare a fost ce meci e. Si acelasi preot, care vine in casa cu Botezul, cu de toate (ca zau daca stiu de ce tot vine asa des)...a venit odata cand nu aveam nici un ban in casa. Stiind ca trebuie sa ii dau "ceva" ca-mi da cu busuiocul in cap mi-am cerut scuze si i-am zis ca nu am bani in momentul ala. Nu a mai intrat in casa si nu mi-a dat icoana sa o pup.....

Cristina si Ale
Child birth is an act of Nature, adoption is an act of God

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acai24 spune:

Si mie mi se pare o prostie faza asta cu ....... si intrarea in biserica,dar asta e.Eu am avut noroc la nunta pt ca luam AC si imediat dupa nunta le-am stopat.
Pe mine alta chestie ma intriga, cica dupa nastere nu ai voie sa intri in biserica pana nu iti faci sfestania;pay un bebe e un dar de la Doamne-Doamne si atunci dupa ce fac un ingeras sunt murdara si nu sunt primita in biserica????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mira_m spune:

quote:
Originally posted by mariamunteanu

Interdictia femeii de a intra in biserica este de pe vremea cand nu existau chiloti si astfel era pericolul de pete. Chiar si atunci femeia avea voie sa intre in pridvorul bisericii. Nu e nici o gluma, asa era pe atunci dar lucrurile au fost impinse pana in ziua de azi. Intr-adevar, se evita impartasania considerandu-se ca femeia nu e "curata" la menstruatie.
Badjoke, vorbeste cu protul care va oficia cununia si te vei lamuri. Nu te dezechilibra cu AC sau alte metode.

Maria

Mi se pare explicatia cea mai plauzibila. Cred ca, de fapt, suntem tributarii trecutului si oricat ne-am moderniza anumite interdictii si idei religioase vor ramane!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabibarta spune:

daca D-zeu nu ne-ar fi vrut in biserica in timpul cm, nu ne-ar fi dat cm. Oricum nu as discuta asa ceva cu un preot, pt ca e problema mea intima si nu are de-a face cu botezul. As amana cu medicamente CM daca as avea dureri si nu as fi in stare sa stau o ora in picioare si sa tin si bb in brate. Dar daca nu ai dureri sau crampe si in rest te simti bine, nu e treaba nimanui, ca esti pe stop.

Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze iarna 2005/2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tutzi spune:

Asa cum spuneti si voi exista aceste datini care ne indeparteaza de biserica. Cand am botezat-o pe prima mea fetita mi s-a spus ca nu am voie in biserica. Am acceptat desi m-a intristat interdictia. Apoi am aflat de ici de pe forum ca mamele pot fi prezente la botez. Cand sa o botezam pe cea de-a doua am mers la biserica sa-mi citeasca molifta (sau cum i-o zice)ca sa pot fi de fata. Ei bine, femeia din biserica m-a trimis cu graba mare la usa la bisericii ca n-am voie inauntru (=nu sut curata). Apoi a venit preotul si mi-a spus ca si daca imi citeste molifta tot nu pot fi langa copil. Va zic cu mana pe inima ca la botez nici macar nu am intrat inauntru, ci am stat afara plangand si urand din tot sufletul pe preoti si pe biserica, chiar daca stiam ca imi fac pacate.
Cu drag,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabibarta spune:

Tutzi, la care biserica ati fost? Noi am fost acum 2 ani la un botez la biserica albastra din Rog. si mama copilului era si ea prezenta la botez, nici nu s-a pus problema sa nu intre in biserica. Si avea tocmai 6 saptamani de la nastere.

Gabi+Robert 20.05.1997Lili 17.05.2002
pozici poze iarna 2005/2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tutzi spune:

Gabi, in Velenta, la biserica unde-i preot Pintea, nu stiu cum ii zice. Noi de biserica asta apartinem. Oricum nu vreau sa ma mai gandesc la botez, asa nervi am avut incat e una din cele mai urate zile, nici n-am vrut sa vad macar caseta cu botezul.
Va pup,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laureta spune:

Pe Inisa am botezato la 2 luni.Inainte am facut eu molifta la holu mic cum intri in biserica dupa aia tot acolo i-a citit ceva la pitica si nasa se ruga a zis crezul parca,dupa aia a urmat botezul si eu am fost aproape de pitica tot timpul.
De ciclu stiu ca nu e voie sa intri in biserica si am respectat chestia asta si punct,fara multe intrebari.

Laureta si galusca Inisa(10 iunie 2004)www.babiesonline.com/babies/i/inisa/" target="_blank">
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Si eu a trebuit sa raman afara in timpul botezului puiului meu. M-am simtit putin frustata, dar fiindca nu prea cunosc datinile bisericesti, am crezut ca asa e normal. Mai ales ca biserica unde l-am botezat mi-e draga, iar preotul e un om deosebit.

Mergi la inceput