Cum ii pot schimba ora de culcare?

Cum ii pot schimba ora de culcare? | Autor: anca2207

Link direct la acest mesaj

Buna,

La noi in familie una din marile probleme este ora de culcare a copilului...sursa permanenta de frustrare...

Sa va explic de ce: baietelul meu are aproape 4 ani, de mai mult de un an doarme singur in camera lui (inainte a avut patutul in camera noastra) insa nu adoarme singur. Unul din noi, de obicei sotul meu trebuie sa stea cu el pina adoarme.
Din cauza ca noi avem un program foarte incarcat, cind se face ora 22-22.30 sintem rupti de oboseala si nu ne dorim decit sa punem capul pe perna.
In schimb Luca da impresia ca functioneaza cu Duracell, nu reusim sa-l facem sa adoarma mai devreme de miezul noptii, de multe ori si mai tirziu.

Am incercat sa nu-l mai lasam sa doarma dupa-amiaza dar mi s-a parut o cruzime, copilul era obosit si plingacios... si tot la miezul noptii adormea...

Nu mai stim ce sa facem, am incercat si sa-l lasam singur in camera cu lampita de noapte si cu "baby monitor" dar nu adoarme si ne "viziteaza" din 5 in 5 minute sub diferite pretexte "apa, pipi, foame, sau chiar "vroiam sa vad daca voi dormiti". Pina la urma tot se duce unul din noi sa-l adoarma.

Am epuizat toate ideile, sigur copilul meu nu e unicul care face asta, voi cum ati facut?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anca2207 spune:

Cred ca n-am postat subiectul unde trebuia, desi eu cred ca problema mea ar trebui abordata de pe pozitii mai mult psihologice.
Daca locul subiectului era la "patintii intreaba, parintii raspund" pote mi-l muta un moderator ca n-as vrea sa mai deschid si acolo unul cu acelasi subeict sa bulversez lumea...

Mergi la inceput

M-am luminat!
La "psihologia copilului" trebuia pusa intrebarea, asa ca cine mai are problema asta poate cauta raspunsul acolo, sper sa-l primesc intre timp....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diadaniela spune:

Anca,avem aceeasi problema ca si tine .Habar am ce putem face,poate ne ajuta cineva cu mai multa experienta.
Fetisoara mea are 3 ani .

,,Iaca si eu pe aici ma bag in seama...poate invat si eu cate ceva de la cineva...sau mai invata si altii de la mine,,

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adameasca spune:

Poate are nevoie de un ritual de culcare, care sa ii fie foarte placut... De pilda lui Luca ii place sa stea la el in pat si sa asculte povesti pe CD pana il ia somnul. Incearca si descopera ceva ce-l poate linisti si ii face o placere deosebita.

_
Ileana, mama de LUCA(2 octombrie 2003)

www.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=54498" target="_blank">Jurnal

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

In general daca un copil se scoala de dimineata, se culca mai devreme seara. Si daca u ncopi lse culca seara tarziu dupa 11 pm, se trezeste si devreme. Altfel n-are cum sa reziste.

La ce ora se culca baietelul vostru seara.
Daca vrei sa se culce devreme fa in asa fel incat dimineata la 7 sa fie treaz. Scoala-l tu in fiecare dimineata pana cand isi va intra i nprogramul in care vrei tu. Ai doar grija ca nr. total de ore de somn in 24h (somn noapte + smn zi) sa fie acelasi cu cel de dinainte de schimbarea programului.

Inteleg ca problema e destul de neplacuta pentru voi, asa ca indiferent cat de somnoros sau iritat va fi dimineata cand il vei trezi, nu ceda. Tine-te de regula si in timp vor aparea si rezultatele.Dar nu uita sa-l pui la culcare la ora fixata (si nu accepta abateri, e destul de mare sa poata intelege, nu-i copi lde 1 an sa nu stie ce-i explici). Du-i apa in camera sa aiba astfel incat sa nu mai ceara. Pune-l sa faca pipi inaitne de cuclare ca sa elimini cat mai multe din motivele lui de a iesi din camera.
Probabi lva fi greu un timp, dar gandeste-te la serile cand veti pune si vo icapul pe perna linistiti la 10 seara.

Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Witchie spune:

Doamnelor,
fetita mea este mult mai mica... are doar 10 luni dar are un program de somn de invidiat si asta pt ca eu am fost rea si am impus ore fixe, dupa ce am citit aci:
http://www.babycenter.com/refcap/7651.html
In principu Irina la ora 19 face baie, apoi mananca si se culca. Doarme toata noaptea (uneori se trezeste cat sa bea putina apa) si la 6 primeste primul biberon, apoi mai trage un pui de somn. De la ora 7 la ora 10 suntem in plina activitate, la 10 papa fructe apoi nani o ora sau doua cat doreste. la 14 masa de pranz si iar nani pana pe la 17.
Poate va ajuta si pe voi linkul.

Anda, mama Irinei
fotografiile Irinei
Tu stii povestea cu ratusca cea urata?
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=62033" target="_blank"> VA MAI AMINTITI DE LOVE STORY?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

anca 2207 , dupa ce terminati de citit povestea etc si in mod normal ati astepta sa adoarma voi continuati sa vorbiti cu el? am vazut la o emisiune in care problema erau copiii care nu vroiau sa doarma ca cea mai buna solutie e sa pui copilul in pat si sa stai pe un scaun langa pat fara sa scoti nici un cuvant chiar daca plange si fara sa te uiti in ochii lui. Tot in emisiunea aia pshihologul spunea ca copilul are comportamentul asta pentru ca nu si-a satisfacut nevoia de afectiune pentru ziua respectiva si timpul ala in care parintele incearca sa-l adoarma e foarte pretios pentru el. Parintii erau sfatuiti sa se joace mai mult cu copilul in timpul zilei.

Michelle 7

Mergi la inceput

Buna dimineata,
Va multumesc tuturor pentru sfaturi si am sa incerc sa va raspund la intrebari, in speranta ca va veti face o imagine mai buna despre situatie astfel ma veti putea ajuta sa gasesc o solutie.

michelle7 - povestea n-o citim ci o "povestim" tocmai pentru ca sa nu stam cu lumina aprinsa si sa-i creem atmosfera de culcare. De multe ori nu vrea poveste, vrea sa-i numaram pina la 150-200 iar uneori isi numara singur. Se linisteste dar nu adoarme si daca ne simte ca incercam sa plecam ne "agata" imediat. De multe ori, de oboseala, pe sotzul meu il mai ia somnul linga el si-l "recuperez" eu pe la 3-4 dimineata.

Witchie - Si Luca a avut un program de somn de invidiat cind era bebelus, de fapt povestea asta cu culcatul din ce in ce mai tirziu a aparut dupa 3 ani; pina atunci n-am stiut practic cum e sa ai copil pentru ca programul nostru de somn era absolut identic cu cel de dinainte sa apara el.

Try - Problema cu sculatul dimineata e ca noi la 7 plecam de acasa si daca il trezim atunci e imposibil sa mai ajungem la timp la munca. Am lasat directive mamei mele, care sta cu el in timpul zilei sa-l trezeasca imediat dupa ce plecam insa de cele mai multe ori nu le respecta pentru ca "ii e mila de el, mititelul". E drept ca atunci cind sintem acasa ne e destul de greu s noua pentru ca doarme destul de adinc si de multe ori il ridicam din pat si el tot cntinua sa doarma...
Problema mare cred ca e somnul de dupa-amiaza, el doarme de obicei de la 14.30-15.00 pina la 17.30-18.00. Nu vrem sa-i scoatem somnul de prinz pentru ca credem ca e necesar pentru cresterea lui armonioasa dar, din nou, credem ca ar putea fi scurtat la o ora- o ora si jumatate. Din nou mama nu reuseste sa-l trezeasca (nu sint sigura ca incearca).
Sa incerc sa-i elimin somnul de dupa-amiaza? O fi sanatos sau ii fac rau?

Am sa incerc sa elimin motivele de care se poate folosi ca sa iasa din camera dupa ce se culca, multumesc.
Dar cum sa fac sa ne lase pe noi sa plecam dupa ce terminam cu povestea?
O, Doamne, nu indraznesc sa ma gindesc ca pot pune capul pe perna la 10... ce frumos ar fi...

Ileana - partea cu ascultatul povestilor functioneaza si la noi, sau "cutiutele muzicale" dar ce sa ma fac ca si atunci vrea ca unul dintre noi sa stea cu el? La fel, se linisteste dar nu adoarme...

Ce spuneti? Ce sa mai incerc? Cum sa fac?

Multumesc!
Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lau10 spune:

Buna Anca,

Cam aceeasi problema am avut-o si eu. Am sa fiu scurta ca sunt la servici si nu prea am timp.
Solutia la noi a fost scurtatul somnului de la pranz. Mi se pare normal ca baietelul tau sa nu vrea sa adoarma la 22:00 cand el se scoala la 18:00. Fata mea adoarme la 14:00 - 14:30 cel mult si oscol la 15:00-15:30. O ora e suficient. Se scoala greu? Incearca sa ii spui de un desen animat care e la tv si care ii place, sau ademeneste-l cu altceva, spune-i de ceva care i-ar capta atentia daca ar fi treaz. Eu asa fac si imediat deschide ochii mari. Eu zic ca la 4 ani e destul de mare ca o ora sa ii fie suficienta. Acum fata mea adoarme la 21:00-21:30 maxim si are 2 ani si 3 luni. Si eu stau cu ea in camera pana adoarme dar nu ma deranjeaza pentru ca nu dureaza mult caci e obosita.
Inca ceva - ai zis ca baietelul tau are 4 ani..merge la gradimita? Din cate zici sta cu mama ta. Eu zic ca ar trebui sa mearga la varsta asta, si s-ar obosi foarte mult acolo si asa cade mort de oboseala seara. Daca nu, atunci mama ta sa il duca in parc sau sa il agite si dansa cat poate ca sa ii scoata energia din el.

Orice incercam sa schimbam la copii trebuie sa fim stapani pe situatie. Eu merg pe principiul ca nu fata mea imi conduce viata si nu ea imi impune regulile casei. Le fac eu pentru ca sunt matura si stiu ce e bine ( sper! ). De aceea, eu am fost mai dura putin si stricta cu programul.
Cineva a zis ca sa nu ii vorbiti dupa ce o puneti in pat - sunt foarte de acord cu asta!! Si noi, ii spuneam povesti cu voce tare si nu adormea deloc. Acum ii fac doar o declaratie de dragoste cu voce foarte scazuta si dupa aia tac. Ii pun doar muzica speciala de adormit copiii in fundal si e foarte linistita.

Incercati, dar fiti foarte stricti si stapani pe situatie. Voi sunteti parinitii si voi trebuie sa impuneti " regulile casei "

Mergi la inceput

Laura,
Multumesc mult! Am sa incerc sa pun in practica chiar de azi sfaturile tale, sper sa functioneze!
Anca

Mergi la inceput