CE GATITI CU FRUCTE?
in multe tari, exotice sau nu, fructele sunt foarte des intalnite in bucatariile nationale, in cele mai neasteptate ipostaze. (am auzit chiar de supa rece de fructe cu frisca,care ar fi nemaipomenita!)
din cate stiu eu chiar si bucataria romaneasca mai are cateva mancaruri cu fructe, din pacate prea putin intalnite in restaurante si prea putin cunoscute sau chiar uitate (regretatul Radu Anton Roman gatea, la un moment dat mamaliga cu fructe, era o mancare de sarbatoare de prin Banat, daca mai tin eu bine minte)
asa ca, daca aveti retete de mancaruri cu fructe, romanesti sau nu, de-abia astept sa le citesc!
Raspunsuri
adrienne12 spune:
Am avut pe vremuri un sef belgian care mi-a spus ca in Belgia lumea minca fructe din compot la friptura si cartofi natur. In tarile nordice gemurile dulci acrisoare de fructe de padure (gen coacaze, mure etc etc tot ce intra in categoria care in engleza se cheama berries) se maninca ca si garnitura la cartofi. La fel in sua unde lumea maninca apple sauce (sos de mere) si exista si jeleu de menta tot ca garnitura la felul doi. Tot aici se maninca gem la cottage cheese (un fel de brinza de vaci mai mare, cu smintina...). personal nu agreez amestecul de dulce si sarat dar ... de gustibus. Am mincat si eu supa de visine cu mamaliga. Culmea e ca era f. buna...
corina costea spune:
Saluti,
Am citit acest subiect si imi suna cunoscut stilul. M-ai precis eu sunt de nationalitate slovaca si la noi asta face parte sin meniu. Fructele din compot se pot manca la orice pireu,cartofi natur,friptura ,orez si sunt mai apreciate ca si muraturile.Se mai face si un fel de mancare de carne taiata cubulete fiarta bine se pune sare,zahar dupa gust iar cand este gata se pune bucati de gutui,visine,prune si se ingroasa cu faina si iese ca sosul de marar dar cu aceste ingrediente.Este f. bun cu pireu.
Noua ne place dar nu stiu daca si altora,dar noi am mancat aceste mancaruri de mici si ne-am obisniut cu ele.
Multi pupici,Corina
floriinutza spune:
quote:
Originally posted by corina costea
Saluti,
Am citit acest subiect si imi suna cunoscut stilul. M-ai precis eu sunt de nationalitate slovaca si la noi asta face parte sin meniu. Fructele din compot se pot manca la orice pireu,cartofi natur,friptura ,orez si sunt mai apreciate ca si muraturile.Se mai face si un fel de mancare de carne taiata cubulete fiarta bine se pune sare,zahar dupa gust iar cand este gata se pune bucati de gutui,visine,prune si se ingroasa cu faina si iese ca sosul de marar dar cu aceste ingrediente.Este f. bun cu pireu.
Noua ne place dar nu stiu daca si altora,dar noi am mancat aceste mancaruri de mici si ne-am obisniut cu ele.
Multi pupici,Corina
corina, mersi de mesaj, dar vreau mai mult si /sau mai detaliat. sunt convinsa ca stii mai multe retete.
la mancarea de carne fiarta, fructele se pun proaspete, din compot sau uscate?
floriinutza spune:
quote:
Originally posted by adrienne12
Am avut pe vremuri un sef belgian care mi-a spus ca in Belgia lumea minca fructe din compot la friptura si cartofi natur. In tarile nordice gemurile dulci acrisoare de fructe de padure (gen coacaze, mure etc etc tot ce intra in categoria care in engleza se cheama berries) se maninca ca si garnitura la cartofi. La fel in sua unde lumea maninca apple sauce (sos de mere) si exista si jeleu de menta tot ca garnitura la felul doi. Tot aici se maninca gem la cottage cheese (un fel de brinza de vaci mai mare, cu smintina...). personal nu agreez amestecul de dulce si sarat dar ... de gustibus. Am mincat si eu supa de visine cu mamaliga. Culmea e ca era f. buna...
ei, vezi ca supa de visine cu mamaliga e f. buna? chiar daca nu-ti place combinatia de dulce si sarat.
cred ca supele si mancarurile de fructe sunt mai gustoase vara, pe caldura, sunt usoare si oarecum "refreshing".
dar stiu de pe undeva, de fapt chiar tu ziceai ca in america sunt tot soiul de restaurante, asa ca banuiesc ca ai dat si pe la unul thailandez. Sau nu?
mie, personal imi place o chestie care se face din bucatele de piept de pui cu ananas (si, optional, stafide), curry din belsug si se serveste cu orez. si e mai mult un sweet-sour, decat dulce sarat.
cat despre "jeleul de menta", la friptura, asta chiar suna mai mult decat ciudat. (friptura cu chewing gum???)
intrebare: cam ce pot sa fac cu siropul de artar ?
floriinutza spune:
apropo, cea mai grozava combinatie pe care am mancat-o este friptura de miel cu piure si prune murate (si mie nu-mi place mielul chiar de loc)!
corina costea spune:
Saluti,
Nu prea stiu alte retete in care sa se puna fructe in mancare in afara de sosul dulce de visine si sos de mere unde ambele se fac cu fructe din compot. Iar la mancarea de care ti-am scris se poate face si cu fructe din compot iar in acest caz se pun la sfarsit inainte de a se ingrosa compozitia iar daca se face cu prune uscate atunci aceste se pun si se oparesc inainte de a le pune in mancare si dupa aia se adauga acolo, unde se mai lasa un pic sa fiarba sa ia gustul carnii si dupa aia se ingroasa sosul.
Mie imi place ambele variante dar sotului meu carte este dobrogean nu-i place deci depinde de gustul fiecaruia.
Pupici, Corina
crista-s spune:
In Italia se face rissoto cu diverse fructe, e exemplu:
RISOTTO GORGONZOLA SI PERE sau cu CAPSUNI, MERE VERZI
daca consideri castanele un fruct se face si cu castane
apo salata de portocale ( tipic siciliana )cu felii de portocale , ulei de masline, sare si piper , .. sau variatiuni pe tema asta tipic calabreze ( cu ceapa rosie ), sau tot siciliana in care adaufgi si masline negre. Spaghetti cu struguri si cirnat. Pere cu speck si zeama de lamiie, prosciutto cu pepene ...
Daca vrei vreo reteta spune-mi si ma apuc pe tradus.
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
floriinutza spune:
quote:
Originally posted by crista-s
In Italia se face rissoto cu diverse fructe, e exemplu:
RISOTTO GORGONZOLA SI PERE sau cu CAPSUNI, MERE VERZI
daca consideri castanele un fruct se face si cu castane
apo salata de portocale ( tipic siciliana )cu felii de portocale , ulei de masline, sare si piper , .. sau variatiuni pe tema asta tipic calabreze ( cu ceapa rosie ), sau tot siciliana in care adaufgi si masline negre. Spaghetti cu struguri si cirnat. Pere cu speck si zeama de lamiie, prosciutto cu pepene ...
Daca vrei vreo reteta spune-mi si ma apuc pe tradus.
Cristina
"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."
vreau mai multe retete, dar ca sa nu abuzez, pot sa ma multumesc daca ne traduci una pe saptamana.
salata de portocale si variatiunile calabreze suna interesant. la fel si pastele cu struguri si carnat, dar exista un soi anume de struguri fara seminte mari sau trebuie scoase inainte?
si retetele de risotto le vreu! te rog!
prosciutto cu pepene si pere cu speck sunt antipasti (sau sunt gatite si se servesc ca fel principal)?
mersi anticipat!
mamini spune:
clasica rata cu portocale sau cu pere fierte in vin ( de Madeira...mmmm).aici fructe din compot sau proaspete se amesteca in salata-la inceput ma enervau, acum m-am obisnuit cu pepene galben,struguri sau ananas, mandarine,piersici in salata.
f buna e si friptura cu ananas proaspat la gratar.
jeleul de menta e f bun la friptura de miel- dar se prepara special pt asta si nu e dulce.
la fel jeleurile sau sosurile de fructe de padure pregatite ca garnitura la friptura( mai ales pt carne de vinat sau ren, vitel...)nu sunt gemuri, nu sunt dulci.
prosciutto cu pepene galben sau cu smochine proaspete e un deliciu. la fel brinzeturile cu mucegaiuri in combinatie cu struguri sau pere...
M
columbiana spune:
nu stiu retetele, dar ma bag in seama:))), ca mincam des acasa supa de agrise, de visine, sos de mere, etc, retete unguresti, erau foarte bune, era o fata pe aici- arboria- ea scria retete unguresti la un moment dat;
imi amintesc ca facea mama primavara supa de fasole verde, si arunca in ea in loc de dresuiala cu otet sau sare de lamiie, citeva mere verzi, avea un gust excelent;