Cost acte apartament 2 camere?
Raspunsuri - Pagina 2
grati.ela spune:
Olguta, noi am dat 2 camere tot la et. 3, tot decomandat la blocurile de 7 etaje cu 42000E prin agentie si desi arata destul de bine ne-am chinuit un an sa-l dam! Gratiela
olim spune:
Comisionul la agentiile imobiliare il plateste atat vanzatorul cat si cumparatorul.
Cu privira la taxele notariale, mie mi se par imense.Eu am cumparat in mai o garsonierade 18.000 de euro si m-au costat 9.000.000 de lei.De ce nu faci o intelegere cu persoana de la care cumperi si in contractul de vanzare umparare o pui la cel mai mic pret, si cheltuielile se vor diminua.Pe tine nu cred ca te intereseaza sa treci in acte pretul real la care tu cumperi.Nu stiu insa daca asta e valabil si pentru banci.Noi si aici am pus in acte pretul la case mult mai putin decat ne-a costat in realitate( asa o face toata lumea)si am economisit o gramada de bani.
Si inca un lucru, intereseaza-te la mai multi notari care sunt tarifele, caci noi am gasit notari care cer de la 1% pana la 8% din valoarea imobilului.Deci si cu asta mare atentir, deoarece pana la urma sunt banii tai si ei fac acelasi lucru.
Multa bafta.
Christel spune:
Poti trece mai putzin in acte, cu conditzia sa nu-l vinzi mai repede de 3 ani(altfel platesti statului 10% din diferenta care rezulta din pretul vanzarii si cat este trecut in acte). De la anul am inteles ca se modifica se plateste 2% din valoarea de vanzare.
Iar in cazul in care apelezi la imprumut de la banca, nu cred ca se poate trece mai putzin.
olim spune:
Da, dar la vanzarea, chiar daca o faci la mai putin de 3 ani, o treci mai putin in acte, deoarece intereseaza atat vanzatorul cat si cumparatorul.
Aici in Spania e normal ca pretul in acte sa fie cu 20-40% mai putin decat in realitate, iar diferenta de bani este de bani negrii, adica nedeclarati.Iar bancile stiu acest lucru, si nu dereanjeaza pe nimeni.Iar in momentul cand ceri un credit, de obicei se supraevalueaza casele, cu 10-15%, ca sa iti aoperi toate cheltuielile cu ban ii de la banca.
Eu am cumparat in Romania, dar de fiecare data in acte au fost trecute la preturi minime,si am economisit o gramada de bani.
Cum am spus, nu stiu care e situatia actuala cu bancile in Romania.
Liliann spune:
quote:
Originally posted by Christel
De la anul am inteles ca se modifica se plateste 2% din valoarea de vanzare.
este cert acest lucru? s-a modificat din nou codul fiscal?????
sau este doar o alta propunere a imbecililor?
ramonai spune:
Noi vrem sa cumparam apartamentul de-abia in februarie, si sper ca pana atunci sa nu mai creasca preturile, ca altfel ramanem cu speranta si gandurile de acum. Banii vor fi toti imprumutati de la banca (credit imobiliar de 30 000 + credit de consum de 10 000, pentru avans), deci nu cred ca putem trece in acte o valoare mai mica. Cu ce avem si noi strans, speram sa putem plati taxele si comisioanele si sa ne mai ramana de ceva mobila, macar sa am pe ce dormi si unde manca.
Mi se pare foarte nedrept sa platesc si eu comisiunul agentiei. De parca nu e destul ca ca ma indatorez pentru 25 de ani pentru doua camere amarate, care nici macar nu vor mai fi suficiente cand voi avea un copil, doi... Si ma gandesc cu goaza la ce se poate intampla in astia 25 de ani, daca mor, daca imi pierd slujba, daca ma imbolnavesc, daca, daca, si iar daca... Dar, asta e, fara riscuri nu putem face nici o miscare.
Va doresc tuturor vremuri mai usoare!
olim spune:
Tu platesti la agentie comisionul, deoarece ei iti ofera apartamentul si sa nu crezi ca nu au si ei cheltuieli.Dar asta e alta tema si nu vreau sa intru in asta acum.
Poti insa sa iti cauti tu apartamentul singura, si sa umblii tu dupa toate actele care ai nevoie, si atunci nu va fii nevoie sa platestui nimanui nimic.Dar asta inseamna timp de umblat, dar daca ai este mult mai bine pentru bugetul tau.
Poti sa faci si tu acelasi lucru pe care il face agentia daca vrei, ca doar nu te obliga nimeni sa cauti un apartament la o agentie.
Oricum multa bafta sa ai .
Christel spune:
Gratiela, cumparatorul a platit 2500 comision agentiei? Mi se pare enorm asta inseamna 6%, eu stiu ca se plateste maxim 3%. Deci 3% cumparatorul si 3% vanzatorul.
De ce a platit asa mult?
quote:
Originally posted by grati.ela
Pt. un apartament cu 2 camere etaj 3 zona Eroii Revolutiei (apare in zona 0, bloc 63) cumparatorul a platit 42000E din care 2500E comisionul agentiei; la notar tot el a dat 31 milioane. Ulterior, achizitionand un 3 camere (direct de la proprietar) in zona Secuilor cu 45000E am platit la notar 28milioane (zona II, bloc 78) in care a intrat si o taxa de 3,8milioane pt. o anexa la actul de vanzare-cumparare (a fost trecut un procurator de fonduri). Gratiela
olim spune:
Aici se plateste intr 5 -8%, iar in Romania am platit 3% la garsoniera, atat eu cat si vanzatorul.
Se lucreaza cu 5% si in general comisionul il plateste cumparatorul, sau se poate imparti in jumatate, cand vanzatorul este de acord.
grati.ela spune:
Asa este, jumatate cumparatorul, jumatate vanzatorul dar in realitate cumparatorul este cel care plateste tot comisionul.