bataia la copii
Raspunsuri - Pagina 5
buli spune:
ah, eu n-am zis cuvintul magic care incepe cu nicio si se termina cu data
sper sa-l spun peste vreo 20 de ani cu un verb la trecut atirnat de el.
si da, sint sigura ca pupicii si ursuletul nu vor functiona multa vreme, dar sper ca cei 30 de ani in plus macar la asta sa-mi foloseasca (la gasit metode ingenioase de facut cupilul sa se comporte binisor) daca nu la altele
cl, sa stii ca nu odata am iesit cu pantaloni kaki, tricou mov, caciula portocaliu cu albastru si ghete rosii cu bej fiindca asa a vrut juniorul.
Jocelyn spune:
cl, de sotul meu era vorba care a dus respectivul copil la cinema in pijamale
data urmatoare a preferat totusi sa se imbrace frumos
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
ruxandra_sb spune:
quote:
Originally posted by cl
Nu mai stiu unde am citit, dar m-am amuzat teribil: cineva a dus pustiul cuiva la film in pijamale, pentru ca pustiulica refuzase sa se schimbe. Si s-au distrat de minune...
Foarte dulce si dragutz.
Printre altele s-a impus pustiulica "invingand" adultul.
Numai ca asa azi, asa maine.. vremea trece, pustiulica creste si devine copil mare, apoi adolescent....
Si nu cred ca "razbelul" va avea, mai tarziu, urmari asa de nostime.
Asta nu inseamna ca, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit "snopit" pustiulica. Daca nu vroia sa se imbrace => f bine, ramanea acasa si nu mergea la cinema.
Ruxandra & Matei (3 ani) & sotul drag
buli spune:
quote:
Printre altele s-a impus pustiulica "invingand" adultul.
ah ... in cazul asta copiii trebuie batuti des si cit de bine ca sa stie cine-i seful
ruxandra_sb spune:
Buli ????
De unde si pana unde ideea asta; unde am afirmat eu asta ???
"batuti des si cat de bine"
Te rog nu-mi pune cuvinte in gura.
Ruxandra & Matei (3 ani) & sotul drag
Jocelyn spune:
ruxandra, probabil ca nu ar fi mers la cinema, nu stiu -daca ar fi fost copilul nostru, dar e vorba de copilul unei alte familii de care el a avut grija o zi in timp ce eram in Anglia si familia il rugase sa il duca la cinema.
Pustiul s-a ambitionat dar a vazut si el cum se uita lumea , motiv pentru care nu a mai comentat la urmatoarea experienta iar mama lui s-a declarat incantata ca l-a luat asa fiindca la varsta lui s-a simtit suficient de jenat pt asta.
Si cand am povestit asta pe forum, iren mi-a zis ca sotul meu a facut bine folosind aceasta tactica si ca o sa fie un tata bun si nici eu nu cred ca in cazul asta pustiul l-a invins pe adult, sincer. Dar...noi nu avem copii, deci ar fi mai bine sa nu ma pronunt in acest caz... am lucrat la gradinita 2 ani si am avut grija de multi copii dar niciodata nu am folosit bataia, nici o palma cat de usoara pe mana sau asa ceva, cum sa dau in copilul altuia? cred ca as face f urat daca cineva ar da in al meu... daramite eu sa-mi lovesc propriul copil. Stiu foarte bine cat de sacaitori si exasperanti pot fi cateodata dar sunt total impotriva bataii.
If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.
cl spune:
quote:
Originally posted by marius
Ma intrebam eu cum de nu apari cu un reply. Intuitia nu m-a inselat. Sio bineinteles ca daca am zis Nu vei zice Da si invers, clasic as putea sa spun. Pe de alta parte daca ai citi mai cu atentie ceea ce ai bolduit chiar tu poate ai vedea ca ceea ce am scris este faptul ca personalitatea nu este o consecinta a educatiei ci o caracteristica personala. Dar graba de a raspunde iute iute si nu tocmai bine... iar chestia cu copilul nebatut = infractor, e o deductie cel putin ciudata.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Mama, ce bine ma cunosti tu!!!!! WOW! M-ai lasat praf! Daca tu crezi ca o sa-ti spun tie mereu da, te inseli. Si daca mi-ai fi citit postarile cu atentie, ai fi vazut ca unora le spun nu, altora da. Si e normal, nu? Poti spune chestie de gusturi, afinitati, simpatii, educatie si tot ce vrei tu, ca ma lasa rece. Sincer!
Si LOL, inseamna ca stam bine amandoi la capitolul intuitie. Eram sigura ca ma astepti si-mi vei raspunde imediat.
Cat despre ce postezi, ti-am mai spus si alta data, reciteste-ti postarile inainte de a le da drumul. Ai o exprimare, cel putin ciudata. Nu o data ma intreb ce naiba ai vrut sa spui (scuze pentru exprimare (aici la "naiba" ma refer), dar nu m-am putut abtine).
Cat despre ce am afirmat mai sus, nu cred ca m-am contrazis, asa ca, rogu-te, reciteste tu postarea mea. Referitor la ce am afirmat cu infractorii, uite exemplul:
quote:
Originally posted by marius
Whau, imi doresc din toata inima sa am o shefa... abia astept sa gresesc, promit ca am sa zambesc candid Acum stau si ma gandesc ca pot sa gresesc si fata de nevasta-mea solutia? Ati ghicit, am sa zambesc candid. Si cand fetele mele o vor lua razna am sa le zambesc candid. Probabil cea mare va spune "ce tata fraier am!" dar totul e sa stii sa zambesti.
Si acum ca sa revin sunt impotriva violentei dar stau si ma gandesc aiurit de ce mama naibii exista politie, armata in lume si uneori cand suntem noi cei batuti strigam dupa ajutor. Ma gandeam de ce nu vom fi zambind pur si simplu candid catre agresori spunand "eh... nu sunt violent(a) deci asta e ghinionul meu ca am nimerit pe aici, saracul agresor a avut o copilarie nefericita nu e vina lui...pupa-l-ar mama huooo lasati-l in pace eu sunt de vina nu el ca m-a batut, offf of...saracutul infractor".
Mey eu va doresc sa aveti parte doar si numai doar de experiente fericite. Si acum corul.... go on!
Parere personala! Strict. Parol!
Marius Pernes
Tu ce deduci din asemenea mesaj? Tatal e fraier ca nu ma bate cand gresesc, apoi o dai cu bataia, politia, infractorii...Stai putin, cred ca sunt eu mai si nu pricep si mai sunt si blonda pe de-asupra! Tot uit sa-mi schimb vopseaua, ca sa incep sa pricep si eu...Si stai linistit ca acum nu o sa scriu un PS, chit ca se poarta .
Ruxandra, daca citeai postarea lui Jocelyn, ai fi vazut ca nu e chiar asa. Mie nu mi se pare ca pustiulica a invins adultul, din contra. Tipul a procedat foarte bine.
Jocelyn, , ai facut o alegere f buna. O sa fie un tata bun sotul tau.
Eu mor cand vad copii de nici 3 ani, care sunt altoiti de parinti pe strada, din diverse motive. Dar fiecare procedeaza cum crede ca este mai bine cu copilul lui. Si eu nu cred ca bataia, chiar si ocazionala, rezolva ceva, din contra. Iar asta o spun asta din experienta mea, de copil altoit. Da, "mici" corectii, nu batai cu furtunul. Am avut parte de ele si eu si sora mea si nu pot sa fiu de acord cu ele. Imi amintesc ca odata, in copilarie, cand ne plangeam una alteia, mi-a spus sora-mea: "zau ca daca nu-mi vine sa fac pe dos, de cate ori ma altoieste". Si asta mi-a ramas adanc infipt in minte. Voi faceti cum credeti!
Claudia
cl spune:
quote:
Originally posted by buli
ah, eu n-am zis cuvintul magic care incepe cu nicio si se termina cu data
sper sa-l spun peste vreo 20 de ani cu un verb la trecut atirnat de el.
si da, sint sigura ca pupicii si ursuletul nu vor functiona multa vreme, dar sper ca cei 30 de ani in plus macar la asta sa-mi foloseasca (la gasit metode ingenioase de facut cupilul sa se comporte binisor) daca nu la altele
cl, sa stii ca nu odata am iesit cu pantaloni kaki, tricou mov, caciula portocaliu cu albastru si ghete rosii cu bej fiindca asa a vrut juniorul.
Buli, inca o data iti ofer o . E bine ca vei comunica cu el, chiar si cand va fi mare. Iar cand va gresi si va avea nevoie de ajutor, va veni la tine si nu se va duce in alta parte, de frica unei corectii.
Claudia
try spune:
Misto faza, Jocelyn. Iar micutul tau o sa aiba de ce se amuza cand o fi mai mare.
Off, iar subiect despre bataie. Povestea cu bataia e ca apa cu uleiul: cele doua tabere (pro si contra bataii) n use vor lasa niciodata convinse una de cealalta).
Bataia ca metoda de educatie produce efectele dorite doar pe termen scurt. In plus vine cu o gramada de efecte secundare (bine-nteles ca nedorite) pe termen lung.
Nu cred ca pateste nimic (cel putin nu fizic sau emotional) nici un copil daca mai ia o palmutza la fund din cand in cand (am zis palmutza si la fund), insa eu detest metoda pentru ca ea e o dovada a slabiciunii noastre ca adulti. N-are nici o legatura cu rolul de parinte, hai sa fim seriosi. Are legatura cu incapacitatea noastra de a ne stapani in anumite situatii, are legatura cu defularea. Dar cei mai multi parinti se ascund in spatele etichetei "educatie" cand e vorba de palmutele pe care le-au sau le administreaza copiilor.
Bataia aplicata regulat, constant ca o corectie a comportamentului copilului cred ca deja nu mai e in asentimentul nimanui de aici.
Discutia se face pe marginea palmutelor aplicate din cand in cand. Eu prefer sa nu judec problema din punctul de vedere al copilului, ci din punctul nostru de vedere ca adulti. De cele mai mutle ori, parintele nu poate gasi o alta solutie mai buna pe moment, de-aia aplica palmutza. Nu are starea necesara, timpul, educatia sau pur si simplu inspiratia de a gasi o alta metoda. Si ca urmare se naste palmutza-dragutza. Este o slabiciune pe care unii nu si-o pot stapani. iar in momentu lin care aplici palmute la nervi/suparare/frustrare nu esti cu nimic mai bu ndecat copilul care a facut o boroboatza.
Acum intorcandu-ma la ce insemnatate are palmutza pentru copil (nu se pune problema traumei fizice sau psihice) cel mai grav mi se pare ca asta devine un model pentru copil: cand nu poti sa te stapanesti, cand esti nervos sau obosit, e permis mami sa lovesti. Asa ca poti sa aplici si tu asta, mami. tacit ii sui copilului tau ca e permis sa aplici acest gen de violenta. Azi tu, ca parinte, ii dai lui Nicusor o palmutza ca a umblat la video si mai sa-l strice. Maine el se duce la gradinitza si-i da un pumn lui Costel (mai mic si mai plapand) ca a pus mana pe jucariile lui (un lucru care nu e permis din punctul de vedere al lui Nicusor). Ce ii spui tu acasa copilului dupa fapta ce-a facut-o?
Mami/tati, nu e voie sa-l bati pe Costel? Ca el nu are voie sa aplice pedepse violente? Ca asta e doar un privilegiu de care se bucura numai parintii? Adica ei au voie sa-si descarce nervii pe cineva care ii deranjeaza, insa copilul nu...
Cel mai grav este ca le arati copiilor ca violenta e o metoda de rezolvare a problemelor. Iar motivatia ca e baiat si trebuie sa stie sa se bata... e un argument patetic, scuze. Invata-ti copilul sa fie bataios, dar nu bataus.
Cum ii invatam pe copil sa raspunda in momentul in care este batut (de alti copii, spre exemplu) e alta poveste, insa el trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa fie el primul care ridica palma. Acum depinde de fiecare ce exemplu vrea sa fie pentru copilul lui.
Daca aplicarea palmutei face parte din filosofia parintelui, atunci go ahead, aplicati-le palmute, dar trebuie sa acceptati si ideea ca mai tarziu pot aplica si ei plamute altora.
Daca insa nu acceptati ideea ca al vostru copil pocneasca pe altii, atunci aveti grija cum va comportati si voi cu ei.
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
marius spune:
" Tatal e fraier ca nu ma bate cand gresesc", mi-a venit o idee. Daca te-as pue in legatura cu Ioana fiica mea cea mare sa iti explice ea despre mine in mod liber? Ea la 9 ani sa-si spuna parerea despre tatal ei. Poti sa o intrebi ce doresti. Si asa ca o mica elucidare. Ca ne sau nu ne convine situatia este de asa maniera ca sunt mai autoritar fata ele in comparatie cu mama lor si tot din acest motiv ambele fete stiu ca nu e bine sa intinda coarda dincolo de un anumit punct. Mai mult nu spun. Keep in touch!
Marius Pernes