Reteta brinza de vaci
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
Anda Panda spune:
eee...daca stiam eu ca la chefir ii zice kefir...
oricum, pentru ca se numeste la fel, mi-ar fi sarit in ochi, prin cite magazine am fost...
mersic de sfaturi ! vad eu cum fac. tre' sa iasa pin' la urma.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
niculae spune:
am mai postat-o si pe altundeva dar e mai simplu asa:
o branzica de casa care se poate face si cu lapte de la bacanie si care are o calitate rara: e usoara ca branza dulce de vaci dar e mult mai delicata
-2 litri de lapte dulce (nefiert)
-3 litri lapte (fiert)
-5 litri de lapte prins
(evident cantitatile nu sunt obligatorii - o sa vedeti si raportul de modele de lapte e variabil)
-se pune laptele dulce la fiert
-cand a fiert se adauga laptele prins si cel nefiert si se amesteca de cateva ori cu lingura de lemn (in timp ce vasul e pe foc)
-cand va da in primul clocot, va coagula
-se rastoarna intr-un tifon pe masura si se lasa la scurs 2 ore
-se freaca branza asta cu sare (eu unul - RAR - nu-i pun sare de loc caci are o finete neegalata, care nu merita stricata)
# in functie de proportia de lapte fiert, nefiert si prins se obtine o branza mai moale sau mai tare
o ciudatenie locala (tara fagarasului) se poate face tot in bucatarie din lapte de bivolita sau vaca nefiert:
-se pune laptele la fiert
-inainte de a da in clocot se picura putin otet de mere (sau bors)
-branza coaguleaza si se scoate cu sita din zerul brusc limpede ce o inconjoara
este o chestie foarte rafinata, cu gust bland si carnatie piersicoasa. in principiu nu se conserva, e un fel de reteta a bunicii de pe o zi pe alta.
www.reclamaaa
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
try spune:
Cea mai simpla si mai sanatoasa reteta de branzica pentru bebelusi e urmatoara:
Laptele se pune la fiert si cand e aproape sa dea in foc se adauga 2-3 lingurite de iaurt (la o cana de lapte). Se mesteca putin. Branza e complet adunata cand zerul devine alb-galbui-verzui (daca dupa 1-2 minute nu se aduna toata si zerul e tot albicios, inseamna ca mai e nevoie de putin iaurt sa ajute la coagulare). Eu vars asta intr-o strecuratoare si las la scurs. Ce mai branzica buna iese pentru Alex. Si e complet naturala - nu agreez varianta cu pastilele calciu lactic.
Plus ca iese mai putin innecacioasa si sfaramicioasa decat cea cu calciu lactic sau lamaie.
Eu i-o dau lui alex amestecata cu 2 lingurite de iaurt si iese ca o crema de branza pe care o devoreaza. De 5 luni nu-i lipseste asta la masa de dimineata. Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Anda Panda spune:
try, mersic de reteta, sa stii ca o s-o incerc. acum incerc varianta de mai sus, cu laptele pus la prins si apoi fiert. ideea e ca am luat parmalat, si nu se mai prinde, il tin de 3 zile in borcan la geam, unde e soare, si nici vorba sa se prinda. nu am gustat din el, sa fiu sincera, dar nu arata ca ar fi stricat. si am pus 2 borcane, unul cu 2% si altul cu 0%: ambele sint ca in prima zi.
oricum, nu ma las, dupa ce termin cu reteta asta, o sa o incerc si pe a ta. vad care iese mai buna.
mersic si sa-ti traiasca baietelul, e tare simpatic !!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)