AJUTOR!URGENT!Retete pentru ciroza hepatica

Fetelor, am mare nevoie de ajutorul vostru.
Parintii mei se intorc joi din Romania si vreau sa gatesc.
Mama mea are ciroza hepatica si poate voi stiti ce anume pot sa gatesc pentru ea, ma refer retete care pot sa ma ajute sa-mi de-a un indiciu. Asa in mare stiu ce anume are voie sa manince si ce alimente sint interzise insa habar nu am de retete si unde pot sa gasesc.
Poate ma puteti scoate din ceata in care sint. Oricum si cu timpul stau destul de rau...
Va multumesc anticipat.
"Un sfirsit e un inceput..."
ella&com.
Raspunsuri

isabela spune:
Poti face supa din pui sau vita, dar dupa primul clocot arunci apa in care a fiert carnea.
La fel procedezi si la mancare. Ceapa nu trebuie prajita . Poti pregati:mancare de cartofi, spanac, pilaf, telina. Nu fasole boabe, nu mazare, nu varza, nu vinte,nu cartofi prajiti. Eu pregateam chiar si ciorba de perisoare(din carne de vita sau pasare) sau perisoare cu sos de rosii.
- piure de cartofi cu carne la tava;
- paste cu branza de vaci.
- gratar de pui;
- mancare de dovlecei;
- sufleu de dovlecei;
- cartofi natur;
- peste la cuptor
- budinca de cartofi, dar atentie la nr. de oua folosite
Daca bine-mi aduc aminte, carnea este permisa in cantitati mai mici.



niculae spune:
am mai gasit:
Tratamentul igieno-dietetic
1. Regim alimentar echilibrat in principii nutritive cu aport crescut de vitamine, din legume si fructe proaspete.
2. Repausul fizic prelungit pe perioada de stare cu evitarea efortului fizic si in convalescenta.
Alimente permise
lapte de vaca: dulce sau batut (acru) si derivatele sale: iaurt, kefir, branza de vaca, cas, urda dulce, telemea (dar numai desarata). Cantitatea de branza de vaca poate fi de 300-400 g/zi.
fainoase: macaroane, taitei, orez, gris, bine fierte si preparate cu lapte sau cu branza de vaca, cu suc de rosii sau bulion, si eventual, cu putin unt proaspat, adaugat inainte de consumare. Fainoasele mai pot fi preparate sub forma de papanasi cu branza de vaca, budinca de macaroane sau gris, orez cu lapte, supe; biscuiti, paine alba, de preferat prajita, mamaliguta, grisine, cornuri, chifle.
vegetale: zarzavaturi si legume: salate crude, dovlecei, laptuci, urzici, guli noi, conopida, rosii, sfecla rosie fiarta, morcovi, legume verzi, cartofi fierti sau copti, ardei gras, spanac, ridichi de luna, mazare verde. Acestea vor fi preparate sub forma de salate (amestecuri de cartofi, sfecla rosie, morcovi fierti, salata verde cruda, la care se adauga untdelemn crud si zeama de lamaie), soteuri de legume, pireuri (de cartofi sau morcovi), supe de zarzavat ingrosate cu fainoase, supe-creme de legume.
carnea si mancarurile de carne: este admisa carnea de gaina, de pui, curcan, porumbei, carnea slaba de vitel, de vaca, sau manzat, fiarta (rasol cu untdelemn crud si otet slab-diluat) sau gratar. Carnea mai poate fi preparata tocata (fara ceapa sau alte condimente), fiarta sub forma de perisoare sau sarmalute in frunza de vita (fierte in bors), sau fripta pe gratar (sub forma de chiftelute).
Carnea de peste alb (salau, stiuca, lin, pastravi, cleam, lipan, calcan, cambula, mreana) fiarta (rasol) sau fripta la gratar. Mai este permisa sunca slaba si foarte putin sarata, crenvurstii, parizerul.
supe si ciorbe: in afara de supele de fainoase si de zarzavaturi sunt permise si supele de pasare si de vaca (degresate), ciorbele, preparate cu bors (ciorba de vaca, ciorba de perisoare, slabe si preparate fara condimente). De asemenea, supele si ciorbele de oase fara maduva.
ouale: (de gaina) fierte moi, (fierte 3-4 minute), ''ochiuri romanesti'', (fierte in apa si servite cu unt proaspat, adaugat imediat inainte de consumare) si nu mai mult de 2 ori pe saptamana. Ouale sunt interzise numai la bolnavii suferinzi de colecistita sau litiaza biliara in antecedente.
grasimile: se permit numai untul de vaca proaspat, smantana, frisca si grasimile vegetale: untdelemn, ulei de masline, porumb, floarea-soarelui, de dovleac (servite crude), margarina. Grasimile nu vor depasi cantitatea de 50 grame zilnic la adult si vor fi consumate sub forma cea mai usor digerabila (emulsionate).
sosurile: sunt permise numai cele preparate dietetic, cu grasimi in cantitate redusa, preparate numai cu unt proaspat sau untdelemn, fara ceapa prajita, fara condimente, fara rantas, numai sub forma de sos alb, sos de rosii sau bulion, sos de zarzavat etc.
dulciuri si produse zaharoase: miere de albine (in special), marmelada, magiunuri, jeleuri, rahat, bomboane, gemuri de fructe, dulceata, serbet, gelatina de fructe, spuma de fructe cu albus, creme de lapte cu albus, crema de zahar ars, prajituri preparate din aluat uscat, cu branza de vaca, cu fructe sau marmelada, tarte cu fructe, bezele, spuma de albus batut cu zahar, cornulete cu marmelada.
fructe: mere, struguri, capsuni, pepene, lamai, portocale, grepfruit, sucuri (in special de citrice si struguri), compoturi de cirese, prune, piersici, caise, banane.
bauturi: in afara de sucurile de fructe si zeama de compot, mai sunt permise ceaiurile de: menta, tei, cozi de cirese, siropul cu sifon, citronadele, oranjadele, cafea naturala (slaba).
prajituri: budinca de orez ori gris, tarte cu fructe, cornuletele, rulada, savarina.
diverse: pentru a acri supele si ciorbele, salatele sau sosurile se va folosi sucul de lamaie, sarea de lamaie diluata (acidul citric, nu insa acidul tartric), otetul slab, diluat, de preferinta de fructe. Sunt permise urmatoarele condimente: patrunjelul, mararul, leusteanul, tarhonul, dafinul, cimbrul, chimionul, telina; pentru deserturi: vanilina, coaja de lamaie sau portocala.
Alimente interzise
branzeturi: fermentate sau grase, cascaval.
legumele uscate: fasolea, mazarea, bobul, lintea.
carnea grasa: de porc, de berbec, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat. Carnea conservata, afumata, pastrama, carnatii, mezelurile, salamurile. Carnea tocata condimentata si prajita (ardei umpluti, chiftele, sarmale). Maruntaiele: creier, rinichi, drobul de miel.
pestele: gras (somn, crap, lin, biban, guvizi, scrumbie, pestele de mare), afumat, conservat, prajit; sardelele, marinata, icrele.
ouale: rascoapte si prajite in untura sau untdelemn, ouale de rata.
grasimi: untura de porc, slanina, grasimea de vaca. De asemenea, este interzisa consumarea grasimilor prajite (chiar unt si ulei prajit), grasimea de gasca, salata de boeuf, maioneza.
sosurile: toate cele pregatite cu rantas, ceapa si grasime incinsa, sau prajita cu condimente.
condimente: piper, ardei iute, hrean, mustar.
zarzavaturile: ridichile de iarna, castravetii, guliile, varza, patlagelele, vinetele, ceapa, usturoiul, cartofii prajiti.
fructe: nucile, alunele, migdalele, smochinele, curmalele.
dulciuri: prajitura cu crema de unt sau mult galbenus, placintele, cozonacul, aluaturile proaspete, dospite, clatitele, gogosile, inghetata, prajiturile cu cacao, ciocolata.
Sunt interzise, de asemenea, ori ce fel de bautura alcoolica (cel putin 1 an), ciocolata, cacaua, bauturile prea reci (la gheata).
In general sunt interzise: alcoolul, mancarurile prajite, gatite cu sos, rantas, grasime, untura, precum si conservele.
www.reclamaaaa



Sabina spune:
Lilach, am sa-ti povestesc ceva.
Noi avem un prieten f f bun.In urma cu 10 ani era pe patul de spital, cu ascita, doctorii ii mai dadeau cateva zile.
A tinut el atunci un regim f dur, ceva cu apa distilata etc, nu stiu exact, asa ca nu sfatuiesc pe nimeni.
Dar dupa aceea a manacat 2 saptamani(sau mai mult)numai orez nedecorticat cu grau, in parti egale, fierte nu f bine, cat sa mai crantane putin, pt ca trebuie mestecate f f bine.In paralel a baut un amestec de 5 ceaiuri, daca vrei am sa aflu exact care erau.In orice caz, din astea de dezintoxicare, gen urzica, papadie, traista ciobanului, coada soricelului, matase de porumb etc.
Acum e puternic si vesel, si are o fetita santoasa, analizele sunt perfecte.Doctorii au declarat ca traieste "ilegal".
eu nu sunt medic sa te pot sfatui, ti-am povestit doar o experienta.Poate sa intrebi si tu medicii ce parere ar avea daca ar tine 2 sapt orez cu grau?? daca nu exista nici o contraindicatie...de ce nu? Cine stie??
Sanatate!!
Sabina si

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.


lilach spune:
Sabina,
iti multumesc pentru incurajari.
Saptamina asta am fost la dr. singura pentru a vorbi cu ea desspre mama. Sanse prea mari nu sint...se pare ca ciroza este deja de citiva ani si din cauza virstei prea multe nu se pot face.
Mi-a spus ca poate sa incerce ce dieta doreste si sa bea ceaiuri sau daca doreste ceva homeopat...dar virsta e marea problema.
Probabil ca cel care a urmat acest tratament cu ceaiuri si apa distilata, orez e mult mai tinar decit mama mea.
"Un sfirsit e un inceput..."
ella&com.


Sabina spune:
Ella, nu abandona.prietenul nostru avea vreo 40 de ani...deci nu f f tanar.
daca are ok.. de ce nu? 2 saptamani orez cu grau si ma interesez si de ceaiuri.
sa stii ca sansele celor dragi tin de noi, care avem datoria de a-i sustine.Cand incetam noi lupta o inceteaza si ei...
te cred ca e f f greu...dar curaj! Cine stie???
Sabina si

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.
