Mamici de noiembrie-decembrie 2005 (51)
Raspunsuri - Pagina 11
tania-z spune:
Revin cu detalii de la cursul de mamici de ieri, pentru cine intereseaza. S-a discutat asa:
1. schimbatul si baia bebelusului (+ ingrijirea tegumentelor)
2. bagajul de spital
1. In legatura cu subiectul 1, iata ce am aflat (pentru unele dintre voi cred ca nu sunt noutati, dar le scriu, totusi)
- baia se face in spital dimineata intre 8 si 9, iar acasa fiecare isi stabileste o ora, de regula intre 6-7.
- este important sa invatam "pozitia de siguranta" adica sustinerea cu o mana, simultan, a claviculelor si capului. Cel mai bine este sa facem asta inca din spital, sub supravegherea unui cadrul medical
- daca nu reusim, totusi, sa tinem bebelusul in aceasta pozitie, baia se poate face in doua reprize: 1 - bb e infasat complet in prosop, pana sub barba, iar in acest caz prosopul actioneaza ca un "sustinator" pentru clavicule si gat si, putin aplecate peste vanita, spalam doar capul. 2. Se spala restul corpului, cu bb intins pe prosop.
- regula generala de imbaiere: se incepe cu partea cea mai curata intotdeauna (adica cu capul), se merge in jos, torace, abdomen, organe genitale, spate, picioare, maini.
- vom folosi - recomandat - un produs cosmetic care e si sampon si sapun de baie pt bb. Dupa baie nu il vom da cu crema emolienta sau ulei, daca pielea lui bb este sanatoasa, doar daca este foarte uscata (cum e cazul bebelusilor suprapurtati)
- este interzisa folosirea pudrei, care s-a dovedit a contine un faptor alergogen
- singura crema indicata dupa fiecare baie este crema cu zinc pentru fundulet.
- pentru curatarea orificiilor (nas, urechi, gurita) este interzisa folosirea betisoarelor cu vata. Curatarea se va face cu un tampon de vata sau comprese sterile inmuiate in ser fiziologic sau apa fiarta si racita. De asemenea, nu este recomandata pompita pentru nas, care, in timp, poate avea efect contrar.
- este important sa vedem daca bb tolereaza servetelele umede, pentru ca unii bebelusi sunt alergici si dezvolta iritatii.
- pentru ingrijirea bontului ombilical: pana acesta cade, se va face baie sub forma de dus, iar dupa cadere, baie in cadita. Zilnic, bontul va fi curatat de aceiasi persoana. Se curata delicat, de jur-impreujur, cu alcool sanitar. Nu este neaparat sa se panseze. Dupa ce cade, pe locul respectiv se toarna apa oxigenata, iar dupa uscare se pune pudra (ni s-a recomandata Baneocin sau orice alta pudra ce contine Bacitracina). Este singurul loc in care se accepta utilizarea pudrei. Peste pudra de pune o compresa sterila si se panseaza cu fasa (leucoplastul produce alergii).
deocamdata atat mi-am amintit la subiectul asta
2. Chestiunea cu bagajul de spital a fost tare controversata pt mine. Cea care a facut expunerea este asistenta pe sectia de neonatologie la maternitate Sibiu, asa ca luati-o ca atare. Ni s-a spus asa: nu va trebuie nimic de genul: vata, tampoane, creme, ser fiziologic etc., pt ca are spitalul. AU fost inainte perioade de criza, dar nu mai e cazul. Deci singurele lucruri care ar trebui duse sunt:
- pampers (aprox. 10 buc pt 3 zile)
- 2-3 schimburi pt bb.
In rest, prosopel pt bb nu, ca are spitalul scutece de bumbac sterilizate si nici alceva. Nu avem voie sa-i taiem unghiile in spital (risc de panaritiu)
Cam asta a fost la cursul nostru. Poate-si mai aminteste Maria-Alexia ceva completari.
Tania
& www.snugglepie.com/cb/39925.png" target="_blank">BB Stefan 30+
Varsta BB Stefan
Poze
joy04 spune:
Nu au salarii chiar de 5 milioane...cam 4 mil ia soramea si nu are decat 2 ani vechime...
joy
+ bocanila
31+
xandra28 spune:
fetele, am shi eu o intrebare, sunt un pic stresata...
bebelul meu de azi de dim se mishca foaaarte rar, daca-mi da un shut slab la vreo juma de ora, o ora chiar, shi nu mi s-a mai intamplat pana acum, de obicei este nu activ ci super activ... ce parere avetzi, trebuie sa ma ingrijorez? sa ma duc la dr?
ofofof
xandra
pozici cu mine
ticker bebe
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20716;30/st/20051129/dt/8/k/e01e/preg.png
mandyksch spune:
Buna fetelor, ca de obicei reusesc sa intru pe la sfarsitul schimbului I.
Lavi02, Lavi, va multumesc pentru incurajari. Sper sa fiu pana la urma o mama buna. Numai ca ma simt atat de neindemanatica
. Mie mi-au placut dintotdeauna copii, i-am dadacit pe toti nepotii mei, pe toti copii mici din vecini-copii de cateva luni doar, cu cei mici de cateva saptamani nu sunt obisnuita, mi se par atat de mici...ceea ce totusi ma bucura e ca pot conta pe mama mea care toata viata ei a fost asistenta la Nou nascuti si are o dexteritate si experienta super. Si aici apropo de medici si asistente si sistemul nostru sanitar.Mama mea imi spunea ca nu ar fi cerut niciodata bani pentru ceea ce facea, nimic, pentru ca ea si-a ales meseria din dragoste pentru copii si asta era treaba ei, sa aiba grija de ei, i se parea revoltator sa conditioneze un act medical.A recunoscut insa ca si pe vremea aceea erau persoane, colege de ale ei sa nu mai vorbim de medici care luau mita. Daca bine ma gandesc sistemul asta a existat parca dintotdeauna la noi.Din pacate.
Mandy, 35+
mandyksch spune:
Xandra, nu cred ca trebuie sa fii ingrijorata. Si bbeul meu are zile si zile, nu trebuie sa se miste non-stop, mai trebuie sa se si odihneasca
. Mie mi se intampla sa nu il simt si cateva ore, si daca mi se pare ca deja a trecut prea mult timp de cand nu-l simt atunci de obicei ma asez, imi pun palmele pe burtica goala si ca prin minune in cateva zeci de secunde incep sa-l simt pe bb.Asa ca o pisicuta care se alinta sub palmele mele.Incearca si tu poate ca functioneza si la tine.
Mandy, 35+
xandra28 spune:
multzam mandyksch... tocmai m-a sunat tat-su shi a inceput sa se-agite... acuma iar s-a oprit... am fost un pic ingrijorata pt ca pana acum nu s-a intamplat sa stea asha cuminte. de obicei e super activ.
multzam
xandra
pozici cu mine
ticker bebe
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20716;30/st/20051129/dt/8/k/e01e/preg.png
bb_alinus spune:
Buna burtici,
Vad ca ati scris o gramada, eu abia reusesc sa va citesc dar sa mai si scriu.
Ce va ziceam ieri ca am dormit tun, incepeam sa cred ca am scapat de insomnii, insa asta noapte am facut plimbarici prin casa ca nu imi gaseam locul si somnul.
Mandy, sa stii ca si mie mi-e putin frica ca nu o sa ma descurc cu bebelul meu mic, ca nu o sa pot sa ii tin capsorul flexibil sau nu o sa stiu sa ii schimb pampersii, dar...traiasca mamitzul care o sa vine sa stea la mine 3 luni si parca la gandul asta mai prind curaj.
Xandra, eu zic ca bebelul are si el ritmul lui, deci s-o mai si odihni, asa ca profita ca de indata ce se trezeste iar o sa te ia la suturi
. Eu imi faceam griji ca si tine prin sapt 28 cand toate vorbeati de cat de tare si des va bocane bebele iar eu...abia simteam niste falfaituri, si asta doar seara cand stateam pe spate. Acum insa nu ma mai plang, cel putin de 2 sapt ma bocaneste si ma intinde pe toate partile...insa nu cum zici tu la fiecare jumate de ora, ci are momente pe zi.
Tania, ce interesant trebuie sa fie! Eu incep cursurile abia joia viitoare, primul curs va consta din vizitarea salii de nasteri de catre moasa sefa. Sunt curioasa daca o sa ne vorbeasca si noua de schimbat,alaptat, bagajel de spital.Voi cate cursuri aveti? Ca aici sunt 6 sedinte dintre care doar una e cu taticii.
Anda, nici eu nu prea sunt de acord cu modul tau de a privi lucrurile, adica cotizezi la asigurarile de sanatae si apoi ti se pare normal sa mai dai si spaga pt ca dr e bun si merita pt efortul lui? Nu intru in detalii pt ca nu sunt la fata locului si nu stiu cum as fi reactionat in asemenea situatie, insa vad multe mamici care se streseaza cu "cotizatia" asta prin spitale, daca sa dea inainte sau dupa, cat si la cine, daca o sa aiba indeajuns sa -l multumeasca pe nenea doctorul, bani care ar trebui folositi pt bebe, pt confortul lui si al mamei, ca vorba aia trebuiesc o gramada.
Wow, cat am scris...
Pupici,
Alina si Bebitza Amalia 34+
Puiutul meu e pe drum:
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20717;2/st/20051113/dt/6/k/83eb/preg.png
lordra spune:
Tania, sa traieshti pt. descrierea baitzei la bebeu 
. O chestie n-am inteles: ce inseamna dushu' ala? 'Mi-nchipui ca nu-l tzii sub robinetul de la chiuveta, nu?
Eu am citit ca in primele zile ii speli pe fragmente, astfel incat sa-i atingi ombilicul pana nu se vindeca. Habar n-am cum o s-o spal asha, fragmentat, insa va trebui sa ma descurc.
Lavi spune:
Si eu sunt de acord cu JOY, nu trebuie conditionat nimic, mai ales cind este vorba despre viata, astfel am incuraja mica spaga peste tot si este anormal, multe dintre noi muncim, avem o facultate , o cariera si nu cred ca vine cineva din afara sa ne ofere"off the record" niste bani, sau invers sa-i cerem noi, pt servicile prestate.
Cit despre baita, la spital il spala din a doua zi sub chiuveta si acasa trebuie sa-l speli la doua zile, ingrijirea buricutului se face dupa, cu fese steriel si cu alcool de 90 de grade, plus ca uneori daac vrei sau ti se pare ceva suspect il poti unge cu o crema cu antibiotic.Sa vedeti la maternitate cu cita desteritate sunt manevrati bb-iila spalat, la inceput va poate speri dar dupa aia, inveti repede.
Important este cind il speli acasa sa pui in cadita un prosop pe fundul ei, sa nu il zgirii sau sa nu il incomodeze suprafata de plastic, sa fie cald, o admosfera destinsa pt ca sunt tare sensibili la orice stare de emotiviate sau tensiune, sa ai pregatite toate linga tine, ca sa nu il sperii alergind dupa una ,alta.
Ulei de masline fiert intr-o sticla, adica sticla pusa la fiert i9n apa, ete excelent pentru piele bb.
mandyksch spune:
Alina, sa ne traiasca mamicile 
, mama imi spuna ca abia asteapta sa-l "smotoceasca" un pic pe bb![]()
Fetelor, care ma puteti ajuta, uite ca dupa ce mi-am facut bagajelul de spital mai am de facut un bagaj.Tati s-a hotarat sa se "mute" cu mine in Cluj cat voi fi in spital (5-7 zile nu stiu cat te tin dupa cezariana) asa ca trebuie sa-i pregatesc si lui bagajul. Nu vrea nici in ruptul capului sa ma lase singura , desi stie ca nu va putea sta cu mine non-stop. Asa ca, daca stie cineva exact de ce acte avem nevoie pentru certificatul de nastere al lui bb, pentru actele ce trebuie depuse la primarie pentru prima de nastere (sau cum s-o numi), pentru alocatia de copil sau mai stiu eu pentru ce, o rog sa ma indrume un pic. Sper sa reusesc sa pregatesc toate documentele sa nu fie nevoit sa faca "naveta" Cluj-Dej.
Mandy, 35+