Are 6 ani si nu vorbeste

Are 6 ani si nu vorbeste | Autor: denizel

Link direct la acest mesaj

Este vorba despre nepotelul prietenei mele, care la 5 ani si 10 luni nu vorbeste deloc- spune doar "pa" atunci cind isi ia la revedere.
Este un copil normal, fara tulburari de comportament, se joaca afara cu ceilalti copii, este chiar campion la mers pe role:)
De asemenea, aude bine. Intelege tot ce se intimpla in jurul lui si face ce i se cere. Mai mult, parintii au fost cu el la medic pt. teste de auz.
Au fost cu el la o gramada de psihologi care le-au spus ca baietelul e bine si nu trebuie obligat sa vorbeasca, tb. sa i se respecte propriul ritm. Ultima data au fost la un psiholog cunoscut(nu ii stiu numele, dar daca e necesar il aflu) care le-a spus ca, dimpotriva tb. oarecum "fortat" sa vorbeasca. El poate lucra cu copilul si le garanteaza ca la anul va merge la o scoala normala. Va lucra zilnic ccc cu el si costa vreo 600 euro pe luna.
Ati mai auzit vreodata de un asemenea caz? Puteti veni cu vreun sfat?
Am uitat sa spun ca baietelul are o sora geamana, care vorbeste perfect.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns light spune:

Am citit ca daca de la varsta de 4 ani copilul nu incepe sa vorbeasca inseamna ca e problema si trebuie ajutat de medicul de specialitate.Pana la 4 ani nu e grav, insa deja daca la 4 ani nu vorbeste, este un semn de intrebare.


mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41618" target="_blank">Povestea-nasterii Super-desenele lui Liviu - august 2005Opere de artaNoutati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Doar atit? Nimeni nu a mai auzit de ceva asemanator?
Inseamna ca, ori e f. f. grav, ori se va rezolva in timp problema micutului...
Mamica lui viziteza zilnic forumul si poate, la un moment dat va afla ceva interesant de la voi.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Spune-i mamei baiatului sa nu-si risipeasca banii pe povesti. Aiurea 600 euro. Bleah!

Spuneai ca se joaca cu alti copii normal pe afara? Detaliaza te rog relatia cu prietenii de joaca. Cu ei cum anume relationeaza? Ce anume il bucura si ce anume il intristeaza? Cand si cum se intampla acestea? Cum anume se comporta in aceste momente? Deseneaza? Daca da ce anume? Scrie semne? Este atent cand i se vorbeste? Daca se enerveaza cum se comporta? Plange? Cand si cum? Rade? Cand si cum? Sunt o gramada de intrebari ce pot fi puse. Am rezerve si fata de afirmatia "Nu vorbeste deloc decat acel "pa". Daca este asa exact asa poate fi si o problema. Dar sunt atatea necunoscute...

Dar chestia cu 600 euro e o mizerie maaaaare de tot. Forget it!

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Marius, raspund cu intirziere...
Da, baietelul se joaca afara cu ceilalti copii de virsta lui- joaca fotbal, alearga, se ascund sau se intrec ccc cu rolele. Se comporta ca un copil obisnuit, doar ca nu vorbeste.
Ca sa raspund la alta intrebare, este un baietel vesel, ride, se bucura si nu da impresia ca ar avea vreo nemultumire. Atunci cind nu-i convine ceva, mai mult " mormaie" decit plinge si incearca sa iasa din camera sau din locul unde e sursa neplacerii lui. De asemenea, nu prea poate fi constrins sa faca ceva. Daca nu vrea, nu face:)
La desen, nu are vreun talent deosebit. N-as putea spune ce deseneaza, dar i s-au facut evaluari si pe baza desenelor si a fost OK.
Marea nedumerire a parintilor este ca toti psihologii si neuro- psihiatrii care l-au vazut spun ca nu are probleme, dar ca trebuie lucrat cu el, fara insa a fi presat in vreun fel. Nici unul dintre acesti psihologi nu s-a angajat sa lucreze cu el, pt. ca nu au metode...
Singurul care vrea sa lucreze cu baietelul, este psihologul de care am amintit in mesajul anterior, numai ca el aplica metoda ABA(Applied Behavior Analysis), care din pacate e o metoda pt. copiii autisti. Or, asta mic nu are nici urma de autism.
Nu stiu cit de clara am fost.
La sfirsit as mai avea o rugaminte: o cunoasta cineva pe Daniela Cucuruz? Are o carte despre metoda ABA si parintii ar vrea sa ia legatura cu dinsa.

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cum relationeaza cu prietenii atunci cand se ascund? Cu ei vorbeste sau pronunta si alte cuvinte? In afara de acel "pa" mai are in bagajul rostirii si alte cuvinte, si daca da care sunt acelea (de preferinta altele decat cel monosilabice de tipul -pa, da, ba, etc. Cuvinte cu mai multe consoane rosteste? Cum cere ceva ce are nevoie daca nu poate sa obtina singur acel ceva? Ce preferinte are? Acel "fortat" este real dupa mine insa nu in sensul pe care il percepem noi. Inseamna mai degraba provocare. Am intalnit un caz in care un baietel de 4 ani nu vorbea la nivelul obisnuit la care ar fi trebuit sa ajunga. Totul parea Ok insa nu vorbea ci "mormaia" cuvintele. Era extrem de vivace si motric si psihic insa ceva nu se lega la capitolul vorbire (rostire). Trebuie lucrat cu ei intradevar. Insa performantele pot fi variate in functie de natura (sursa) problemei. Este extrem de interesant sa lucrezi cu ei dar iti trebuie un ocean de rabdare. Si timp, mult timp. Si buna dispozitie. Opinia mea este ca parintii, fratii sau surorile, vecinii deci cei apropiati sunt cei mai importanti in aceasta directie. Nu este necesar sa risipiti banii. Dar trebuie orientat comportamentul si ajustat. Si fara a forta dar fara a renunta. Cuvantul cheie este comunicarea sub orice forma pentru orice in orice moment. Comunicarea nu este doar verbala poate fi folosita si comunicarea nonverbala. Insa telul este de a trage totul spre comunicare verbala. Singura mea rezerva desigur a unui profan este sa nu fie probleme de alta natura stiute sau nestiute care sa stea la baza acestei intarzieri. Nu e de natura psihica e cert.
Ce ii place cel mai mult sa faca sau sa aiba, unde acel ceva este exterior lui deci presupune si altceva decat propria-i persoana? Are un prieten mai apropiat?

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

Hmm...nu stiu daca e adevarat, am citit cu ceva timp in urma ca vorbirea trebuie totusi sa se dezvolte pana la o anumita varsta. Si daca pana la 9 sau 12 ani (nu imi mai aduc bine aminte) copilul nu vorbeste deloc, nu va mai putea vorbi dupa acea varsta. Nu stiu daca e real sau nu dar cred ca baietelul trebuie sa beneficieze totusi de un ajutor de la cineva specializat, desi suma ceruta de psihologul ala mi se pare absurda.
Baietelul a fost la gradinita? Cand refuza ceva doar gesticuleaza? Cu sora lui cum comunica? Este afectuos? Sora lui cum il priveste, ii spune vreodata sa vorbeasca sau lucruri de genul asta? Ii place sa i se citeasca?

Eu sincer n-am auzit de cazuri din acestea, decat cu copii care nu au vorbit pana la 4 ani.


If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Am spus ca mama baietelului citeste aici si tocmai mi-a trimis un mail, care completeaza lacunele din mesajele mele. Va las sa-l cititi si poate ne ajutati cumva.
" Nu, nu spune altceva decat pa, sau cel putin nu pronunta alte cuvinte cu sens, scoate sunete, insa nu sunt nici acestea foarte variate (poate doar ca tonalitate). Mai spune "pi" la pisica, asta pentru ca are in fata blocului o pisica preferata. Nu cred sa aibe preferinte pentru un copil anume. Cert este insa ca il atrag foarte mult copiii....



Cel mai mult ii place sa stea cu copiii, sa se joace cu ei, chiar daca, probabil, nu intelege pe de-antregul sensul jocurilor la care participa. E important insa si faptul ca copiii, chiar mai mari de varsta decat el, nu-l resping! Si tot asa de mult ii place sa se plimbe cu rolele sau cu bicicleta.



Nu comunica foarte bine nici cu sora lui, se joaca impreuna dar nu foarte mult. Ea, probabil ca asteapta mai mult de la el, se asteapta ca el sa inteleaga si sa execute ce vrea ea si o plictiseste faptul ca el nu ii raspunde la fel. Procentual cam 40% din timp se joaca impreuna si se inteleg, iar restul se cearta si chiar se bat....



Nici limbajul semnelor nu este prea dezvoltat, desi gaseste cai sa arate sau sa exprime ce vrea. Intelege o mare parte din ce i se spune (cu siguranta, nu tot!) insa nu vrea sa execute intotdeauna ce i se cere (desi intelege), noi am pus asta si pe seama unei incapatanari native. Si daca incerci sa lucrezi cu el, sa desenezi sau sa sortezi piese, etc. este atent si lucreaza un timp scurt dupa care se plictiseste si-si gaseste el o alta indeletnicire.



Diagnosticul pus de un neuro-psihiatru la care a mers este de "intarziere in dezvoltarea vorbirii asociata cu usoara intarzire psihica", altul a spus ca nu este vorba deloc si de intarziere psihica (aceasta ar proveni doar din deficientele de comunicare).



Au incercat sa lucreze cu el psihologi si logopezi, si a facut progrese cu acestia, insa nu suficiente. Pe de alta parte, este clar in acest moment ca trebuie lucrat mai intens cu el (nu doar cateva ore pe saptamana) ci mai mult decat atat, cateva ore pe zi.

Problema este ca nu gasim specialistul (sau echipa de specialisti) care sa stie cum sa lucreze cu el (care sa aibe o metoda anume) si sa si aibe disponibilitatea sa o faca. De fapt, asta cautam in acest moment."



" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Leta spune:

Denizel, de ce nu pot sa iti trimit PM?

Leta si un bebe
POZE DE OCTOMBRIE

want my life back

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Leta, astept sa-mi scrii! Am rezolvat

" Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FlorentinaE spune:

Parerea unei mame care se lupta cu o astfel de problema:
copilul trebuie dus la logoped.Am schimbat trei logopezi pana am ajuns sa facem progrese.Aceasta munca presupune multa rabdare, o buna intelegere copil-logoped si munca logopedului trebuie continuata acasa.Am facut un an de zile logopedie si nu a spus un cuvant macar.Am lucrat apoi acasa cu un logoped si nu vroia sa lucreze deloc.Acum lucram de 1an si jumatate cu o d-na logoped si facem chiar scurte propozitii.Se lucreaza in primul rand cu cartonase cu imagini.Sedintele sunt cel mult 40 minute, depind de dispozitia copilului.
Sanatate!

FlorentinaE

Mergi la inceput