nu stiu cum...
Nu stiu cum sa il determin pe baiat(14ani) sa invete ptr. ca la anul da examenul de capacitate, a zis ca nu-i mai place sa invete,l-am tot dadacit si degeaba,poate ma ajutati cu cateva sfaturi,va multumesc.
iri
Raspunsuri
danna2002 spune:
quote:
Initial creeata de iri_sori
Nu stiu cum sa il determin pe baiat(14ani) sa invete ptr. ca la anul da examenul de capacitate, a zis ca nu-i mai place sa invete,l-am tot dadacit si degeaba,poate ma ajutati cu cateva sfaturi,va multumesc.
iri
prin puterea exemplului.
ii explicati ca X care a invatat castiga bani K lumea, ca el daca nu pune mana sa invete nu o sa poata sa ajunga un exemplu pt copii lui, ca voi putetzi sa ii oferiti ...TOT pt ca ati invatat si ca ati fost educati intr un anumit fel.
sau sa vb cu cineva, prieten sau ruda mai mare sa vb cu el despre invatzat si CRED ca are efect mult mai de durata decat daca i atzi spune voi.
eu si Om..la 2...de ani tot de la altu asimilez mai repede anumite sfaturi..ce sa ii faci..cred ca e kestie de generatzie..
Mie tata, D-zeu sa il odihneasca! imi spunea ca am sa ajung ca cei de la amenajarea domeniului public daca nu am sa invat, asta cand eram in clasele mici..
BAFTA!
iri_sori spune:
Buna! Danna sa sti ca mereu incerc sa-i dau exemple si negative si pozitive dar degeaba,am o prietena pe care i-am zis sa stea de vorba cu el dar nici un rezultat, dar saptamana viitoare il duc la meditatie si am sa stau de vorba cu profesorul poate il convinge, multumesc mult de sfat si sper sa fie bine.
iri
Kikina spune:
Iri Sori, eu nu prea cred in eficacitatea exemplelor de genul "uite, cei care au invatat au bani" - nu stiu cati dintre cei care au invatat pe rupte au acum o viata indestulatoare . Si oricum, un copil de 14 ani a vazut si auzit (la TV, in alte familii si poate chiar in familia lui etc.) destule exemple care contrazic aceasta "regula". In plus, nici nu cred ca juniorii nostri pot realiza cu adevarat, la aceasta varsta, importanta examenului de capacitate, primul mare examen din viata lor de elevi. Iar daca cumva o "intrezaresc", multi se apara de greutatea acestei responsabilitati, amanand cat mai mult "luatul taurului de coarne".
Asa s-a intamplat si cu baiatul meu cel mare: pe tot parcursul gimnaziului a fashait-o cu invatatura, plasandu-se intr-o confortabila pozitie de elev de nota 8. Fara eforturi, fara constiinciozitate, fara ambitii (decat in zonele lui de interes...). In lunile de pregatire pt. examen parea total detasat de "problema" si lucra mai mult impins din spate . Am avut si ghinion cu meditatorii (cea de romana a murit, iar la cel de mate a trebuit sa renuntam, caci era foarte clar ca n-avea har si batea campii - ceea ce pustiului, desigur, ii convenea). Abia in martie am reusit sa gasim o profa de romana si unul de mate, dispusi sa mediteze copchilu' pe ultima suta... Ei, si de-aici a inceput norocul, caci am dat de un profesor de mate (luat din ziar, daca iti vine sa crezi, caci nu mai gaseam nici unul liber!) extraordinar si ca pedagog, dar si ca om, care a reusit in 2-3 luni sa-l mobilizeze pe lenevila al meu. Pustiul l-a indragit si chiar invata de placere. Oricum, practic, ingrasarea porcului s-a produs abia in ultima luna, cand, in sfarsit, l-am vazut mai silitor. La teste a luat note f.mari, peste media din gimnaziu !
Ti-am spus toata povestea asta pt. incurajare... de care am si eu nevoie caci anul viitor suntem din nou in focuri, cu baiatul cel mic.
El e ceva mai ambitios, dar, vezi si tu, din ceea ce am povestit, ca e greu sa prevezi rezultatele in functie de firea si ravna invatacelului...
Succes!
razhore spune:
Spune-i ca daca nu ii place sa invete ii iei niste oi si il trimiti la tara sa le pasca, la mine mereu functiona treaba asta
Darria spune:
Iri la 14 ani iti poate spune ce-i place(ca o sa-si schimbe optiunile pana la facultate sau dupa, e altceva, majoritatea am facut-o), pe moment incearca sa-l canalizezi spre ce doreste, in acest mod o sa invete de placere nu ca trebuie - o sa aiba o motivatie(asta-i lipseste).
Sau: poate o sa invete singur pe ultima suta de metri, adica incepand din ianuarie.
Cred ca ar trebui sa vezi de unde pleaca aceasta neplacere de a invata: il fortati, il comparati cu alti elevi, prietenii il influenteza, etc...
noi
Porumbel30 spune:
Incearca cu cartea "Tata bogat, tata sarac" de Robert T. Kiyosaki.De fapt te sfatuiesc sa o citesti tu intai de 2 ori si pe urma sa i-o dai lui sau sa o "uiti" pe o masa undeva in drumul lui...Eu am comentat deja cartea cu baiatul meu cel mare (are 8 ani dar e f. matur in multe privinte) si din discutiile purtate am ajuns la concluzia ca isi da seama ca invatatul e important dar nu e de ajuns...Ceea ce incerc eu sa il fac sa inteleaga e ca mai important sa muncesti ceea ce iti place si in acelasi timp sa castigi suficient pt. a nu ajunge in situatia de a nu-ti permite un nivel de trai pe care tu il consideri necesar implinirii nevoilor tale materiale si sufletesti decat sa ai una sau mai multe diplome pe pereti dar care sa nu-ti aduca satisfactiile dorite.El stie ca noi vom face tot ce ne sta in putinta sa il sprijinim si ca ce are el de facut e sa aleaga din ideile pe care le are (si care nu sunt putine, lucru normal la varsta asta)ce vrea sa faca in principal si ce lasa la capitolul hobby-uri. Termenul e pana la admiterea in liceu (pe care il va alege in functie de ce facultate vrea sa urmeze pe urma).
Incearca sa afli ce il pasioneaza si pe urma incercati sa aflati daca si "renteaza" si sa il stimulezi/santajezi cu asta...Mult succes!
"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."
marius spune:
Eu as face astfel:
1. L-as pune sa lucreze efectiv undeva oriunde dar efort fizic munca solicitanta fara sa imi pese daca il doare sau nu.
2. As lucra -invata efectiv cu el in paralel cot la cot fara sa il las sa respire pana ar functiona la parametrii doriti.
Astfel ar sti prin propria experienat cum este sa tragi din greu daca nu ai ce sa oferi decat munca bruta si pe de alta parte l-as avea sub control in procesul de invatare. Decizia ii apartine ata cat nu ar fi prea superificiala.
In cazuri de acest gen consider ca detasarea emotionala este decisiva. Mai tarziu va sau nu va spunem merci. Oricum va gandi.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
iri_sori spune:
Kikina multumesc succes si tie la anul.
Razhore accea cu oile nu mai tine de la gradinita deoarece el 4 ani a crescut la tara si vacantele la bunici.
Darria lui ii place foarte mult calculatorul de altfel cred ca la toti copii le place,nu stiu ce sa mai fac ca imi da dureri de cap.
Marius la lucru l-am pus ,deoarece am tot timpul de munca pe la tara timp de vara sa sti ca l-am pus si la sapa asa ca nici asta nu tine,trebui sa incerc sa ma documentez poate pot sa-l determin sa invete,greu este cu baietii, noroc ca cel mic nu imi da dureri de cap.
Porumbel am sa caut cartea numai sa o gasesc la biblioteca.
va multumesc tuturor.
iri
Principesa spune:
Ceea ce eu cred ca ai nevoie sa afli cum sa faci este sa il motivezi sa faca ceva. Adica un examen, adica ceva ce e important pentru tine si poate mai putin important pentru el. De ce a mai putin important pentru el? Este o reactie de protest? Fata de ce ar putea el sa protesteze neinvatand? Ar fi util sa il duci la un consilier pentru o orientare scolara. Acolo el ar afla la ce e bun si s-ar putea axa pe acele aspecte, ar avea o proiectie in timp a competentelor lui si asta ar putea fi benefic.
Fiecare om este un inger cu o singura aripa si numai imbratisandu-ne unul pe altul putem zbura
Alina Maria spune:
Hmmm este intradevar f.f.f. greu de inteles de ce un copil ajunge in acest moment . Eu cred ca ar trebui sa iesi cu el undeva unde ii va face placere , beti ceva impreuna si incearca sa iti creezi o banda cu el sa il poti intelege .
Daca nu are motive serioase atunci poate artrebui sa ii spui ca tu ii respecti dorinta de a nu mai invata . Nu-l mai lasa la scoala deloc , i-ai totul ce e de scoala si inchidele intr-un dulap . Si apoi spune-i sa fac ce vrea . Poate asa o sa ii se faca dor de colegi , e o invatatura grea poate va trebui sa repete scoala caci asa va vrea dar asta e , eu zic sa respecti ce vrea el , e viata lui , tu ai incercat destul , sa nu te simtivinovata .
Succes !
http://de.pg.photos.yahoo.com/ph/alina121alina/my_photos
Alina ,Wichard si Mandy Stephanie 7 luni si jumatate
http://home.wanadoo.nl/w.deroo/