Retete de post
Raspunsuri - Pagina 5
osna spune:
Salata de ciuperci
1 kg ciuperci albe (champinion), 2-3 foi de dafin, sare, piper, untdelemn, suc de lamaie, 1 catel de usturoi, patrunjel verde.
Se pun 1,5 l apa la fiert, cu foile de dafin si sarea. Intre timp, se curata ciupercile de picioruse, se spala si daca sunt mari se taie in doua. Cand fierbe apa, se baga ciupercile si se lasa sa clocoteasca, pana ce se inmoaie. Se strecoara si se aseaza intr-un castron. - Separat, se amesteca untdelemnul cu sucul de lamaie, sarea, piperul si usturoiul dat pe razatoarea mica, pana se obtine o emulsie. Se toarna peste ciuperci (se poate lungi cu putina apa in care au fiert ciupercile) cat sunt inca fierbinti si se lasa o ora sa se patrunda bine. Cand se servesc, se presara pe ele patrunjel tocat.
cind nu e post eu servesc aceasta salata la friptura.
Bettina spune:
Eu va recomand cartea de bucate a Garoafei Coman presbitera, intitulata "Mancaruri si dulciuri de post".
Insa cele mai interesante retete mi se par cele probate deja,
nu culese din diferite surse.
Parerea mea
Copilul e ca si copacul, cand de mic se stramba, anevoie se mai indreapta.
Cretoiu A. spune:
E trecut de 1 noaptea si eu salivez citind bunataturile descrise mai sus.Bravo voua gospodinelor!
Si eu stiu din sursa sigura(am intrebat cind aveam 3 luni de sarcina un vicar al episcopului)ca gravidele si mamele care alapteaza, bolnavii si batrinii peste 75 ani sunt scutiti de post alimentar(de cel "sufletesc"- rugaciuni, liniste si mers la biserica, impartasit etc...nu prea)
O idee - la sosul de spaghete eu mai adaug o mina de stafide si citeodata cubulete de soia- manici de-ti crapa burta.
Pofta buna!
ACretoiu
Un an nou plin de sanatate si impliniri!
osna spune:
o reteta pe cre o fac si in zilele cind nu este post.
vinete cu mozzarella la cuptor
500 g vinete
1/8 ulei(cu ulei de masline e mai bun)
2 linguri zeama de lamīie
500 g rosii
300 g mozzarella
1 lingura basilikum(tocat fin)
sare,piper si boia
cīteva frunzulite de basilikum(busuioc)
Vinetele de spala se taie felii de aprox. 1 cm groase(cine vrea poate curata coaja,eu o las)
le sarati putin.uleiul la īncins,prajiti vinetele pe ambele parti foarte bine.Cum se prajesc le scoateti si le puneti pe hīrtie de bucatarie sa traga grasimea.Le asezati frumos īntr-o tava si le stropiti cu zeama de lamīie.Rosiile si mozzarella le taiati atītea felii ca si vinetele.Rosiile le puneti peste vinete ,sarati si piperati dupa gust si presarati basilikum deasupra,cu feliile de mozzarella acoperiti,puneti la cuptor si lasati la copt ,pīna brīnza se topeste bine.Scoate-ti afara presarati cu boiaua si ornati cu frunzulite de basilikum.
Otilia spune:
Vinete umplute
Se taie vanata in doua, se scobeste de miez.
Pentru fiecare jumatate de vanata se toaca marunt: 1 rosie, 1 ceapa, cativa catei de usturoi, 1/2 ardei, ciupercute si miezul vinetei respective.
Aceste ingrediente se calesc putin in ulei , se sareaza, se pipereaza, se pun in jumatatile de vanata si se aseaza vinetele in tava , se asezoneaza cu putin ulei si vegeta si se pune apa pana la jumatatea vinetei.
Se baga la cuptor la foc mic si se servesc calde sau reci.
In perioada in care nu se tine post se pot servi cu smantana, aceasta se pune pe vanata cand se serveste, nu inainte.
@+...
Otilia & La Adelita , 9 luni
joanna spune:
Zacusca rapida
Patru ardei grasi(2verzi, unul rosu, unul galben) se taie felii foarte subtiri si se pun la prajit in tigaie cu ulei.Se lasa sa se prajeasca pina sint moi .Patru cepe mari se taie solzisori iar trei morcovi se dau prin razatoarea mijlocie.Se amesteca si se pun la prajit in ulei in alta tigaie decit cea in care sint ardeii.Cind ceapa e prajita se adauga peste ardei si se pune o sticla de suc de rosii de un litru.Se lasa la fiert pina se ingroasa si se adauga sare si piper.Este foarte buna calda peste cartofi copti cit si rece cu masline si piine prajita.Sper ca am fost explicita.
Pofta buna!
Joanna
osna spune:
initial postat de anamaria
Ghiveci calugaresc:
pui intr-o cratita 1-2 cepe si 3-4 cateti de usturoi, tocate marunt - le calesti in putin ulei+ apa;
apoi mai pui cativa morcovi taiati rondele si mai lasi sa fiarba, mai tarziu cartofi taiati cuburi mai mari, 1 conserva de fasole verde, cateva masline si 2-3 castraveti acrii taiati si ei cubulete, sare, piper, foi de dafin... La sfarsit putin suc de rosii, daca-ti place si o lingurita de zahar!
Iese foaarte gustos, si nici nu se face prea greu!
osna spune:
initial postat de alma
pilaf cu ciuperci (si nu numai):
Calesti 1-2 cepe, un morcov, o cutie ciuperci. Dupa ce s-au fiert, pui orezul (1 cana si jumatate - depinde si de vasul in care faci) curatat si spalat, adaugi condimente (vegeta, piper), 2 rosii decojite si date pe razatoare (sau 2-3 linguri de bulion) si dai la cuptor. Optional poti pune si ardei gras sau verdeata (mie nu-mi place). Mai adaugi din cand in cand apa, sa nu iasa pilaful foarte tare. Se serveste cald sau rece
osna spune:
initial creeat de DanaRosu
tort de post
Ingredinte:
1 cana apa minerala, o cana zahar,1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, 100 ml ulei, putina scortisoara, 2 cani faina, 1 lingura cacao
Mod de preparare
Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In loc de nuca macinata, se poate pune si nuca de cocos iar in loc de visine, stafide.
Maglavaitzul rezultat din igredientele de mai sus l-am turnat intr-o cratitza tapetata cu folie din aluminiu (bei, videtz ca io nu va dau aici retzeta, va pove cum facui io, asa ca mai suporta improvizatii) si unsa cu margarina... Se da la cuptor si tre sa stea ceva mai mult, nu jtiu exact cit, dar oricum io mi-am ros unghiile pe linga aragaz, tot asteptind sa fie gata...
Cind blatul e aproape copt, se inteapa alocuri cu o furculitza si se toarna glazura fierbinte, preparata din 3-4 lingri cu virf zahar tos, 1 lingura cacao, 2 linguri apa minerala si o lingurita ulei... Se lasa blatul sa se raceasca complet si se taie in doo...
Crema:
O cutie 0,5 l frisca vegetala (io folosesc Hulala dar exista multe alte specii), o cana nuci prajite si sfarimate (deci nu macinate, nu tocate din cutit, sfarimate pe tocator cu ala de intins aluatu sau cu altceva asemenator), dulceata de visine, o glazura facuta ca cea de mai sus, numai ca nu se foloseste fierbinte, ci doar caldutza....
Frisca se bate cu mixerul pina ce se ingroasa, dar sa nu fie inca spumoasa ca pentru ornat, jumatate din cantitate sa da deoparte iar in cantitatea ramasa se toarna glazura caldutza, nuca sfarimata, 4-5 linguri dulceatza de visine, se amesteca bine pina se dizolva glazura si se coloreaza crema si se pune intre cele doo blaturi.
Frisca ramasa se bate in continuare pina se intareste si se spritzeaza pe tort...
Iese o minune... dupa ce-l imbracati cu frisca lasati-l o ora in bucatarie iar apoi mai dati-l o ora la frigider...
osna spune:
veronicai:
Aperitiv din legume la minut
Ingredinte:
½ kg. morcovi, o capatina telina, ½ kg. cartofi, 100 gr. ulei, o ceapa
Mod de preparare
Se curata legumele si se dau prin razatoarea mare. Se taie ceapa solzi fini. Se rumenesc repede in ulei incins, se scot cu spumiera. Se sareaza si se pipereaza.
Mod de servire
Sint foarte gustoase si ca aperitiv sau se servesc garnitura la friptura, chiftele, pirjoale etc.
Supa de cartofi
Ingredinte:
1/2 kg. cartofi, 2 buc. morcov, 1 buc. pastirnac, o radacina patrunjel, 1/2 buc. telina, o lingura untdelemn, 2-3 buc. rosii, 2 1/2 l apa, 1 buc. ceapa
Mod de preparare
Se curata zarzavatul si ceapa, se spala si se taie subtire dupa care se aseaza intr-un vas cu apa si putina sare si se pun la foc. Cind zarzavatul este pe jumatate fiert, se adauga cartofii curatati, spalati si taiati in cuburi mici. Dupa ce cartofii sint aproape fierti, se adauga rosiile, curatate de pielite si simburi, taiate felii, sau bulionul, si o lingura de unt sau untdelemn. Dupa citeva clocote, supa este gata.
Mod de servire
Se serveste la masa cu patrunjel si marar verde tocat marunt pe deasupra. Fiind preparata fara rintas, aceasta supa poate fi consumata si de persoanele cu afectiuni ale stomacului.
Supa de legume
Ingredinte:
3 buc. ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. radacina patrunjel, 1 buc. varza mica, o cana de fasole alba, 4 buc. cartofi, 3 buc. rosii, 2 linguri ulei, sare
Mod de preparare
Ceapa, morcovul, patrunjelul si varza se curata, se spala, se taie marunt si se inabusa in ulei. Cind legumele s-au inmuiat, se adauga fasolea, fiarta separat, cartofii taiati cubulete si se pune totul intr-o oala de 3 l cu apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se adauga rosiile taiate feliute si se mai dau citeva clocote. Se potriveste de sare.
Supa de rosii cu fidea
Ingredinte:
1 kg. rosii (sau o cutie de bulion), 1 buc. ceapa, 1 buc. ardei, zahar, o legatura patrunjel, o legatura marar, fidea (fara ou), sare, boabe de piper
Mod de preparare
Ceapa si ardeiul se curata, se toaca marunt si se calesc. Rosiile se spala, se dau pe razatoare si se adauga peste ceapa si ardei. Se fierb 10-15 minute, amestecindu-se continuu, se adauga 2 l de apa si se mai lasa la fiert. Se adauga o mina de fidea, zaharul, boabe de piper si se potriveste de sare. Dupa ce se stinge focul, se adauga verdeata tocata marunt si se acopera.
Conopida sote
Ingredinte:
1 buc. conopida, 100 gr. margarina, sare, piper
Mod de preparare
Conopida rupta bucatele se spala si se fierbe in apa clocotita cu sare. In momentul servirii, se scoate si se scurge. Se presara cu margarina topita si se potriveste de sare si piper.
Mod de servire
Se serveste fierbinte
Dovlecei cu masline
Ingredinte:
2 buc. dovlecei, 1 catel de usturoi, 1 buc. ceapa, 100 gr. masline, 5 linguri de ulei, 1 pahar de vin alb, o lingura de faina, zeama de lamiie, busuioc, o lingura de bulion, o legatura patrunjel, sare, piper
Mod de preparare
Dovleceii (in coaja) se spala, se sterg si se taie in felii de 1 cm grosime. Se presara cu zeama de lamiie, sare si piper, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe un platou. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt, se prajesc si se sting cu bulion, zeama de lamiie si vin. Se adauga piperul, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Maslinele taiate felii se pun peste dovlecei si deasupra se toarna sosul. Se lasa la frigider 10-15 minute.
Tocanita de ceapa
Ingredinte:
6 cepe, 4 buc. rosii, 1 buc. morcov, 3 catei de usturoi, o legatura marar, 1 pahar de ulei, otet, boia, zahar, sare, piper
Mod de preparare
Ceapa se curata, se taie solzisori, se caleste impreuna cu morcovul ras si cu boiaua. Cind ceapa s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate marunt, otetul, zaharul, sarea, piperul si se lasa la fiert 10 minute. La sfirsit, se adauga mararul tocat marunt.
Biscuiti de post
Ingredinte:
3 cani de zahar, 2 pachete de margarina, 2 cani ulei, 3 cani de bors, 2 lingurite bicarbonat, faina (multa) , mirodenii, esente
Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele si se face un aluat gros. Se intinde o foaie de 1 cm grosime si se taie in forme diferite. Se pun in tava si se dau la cuptor.
Cornulete cu nuca
Ingredinte:
1 pachet de margarina, o cana nuci macinate, 1 praf de copt, zeama de lamiie, sare, faina, zahar pudra
Mod de preparare
Se amesteca margarina cu nucile, praful de copt stins cu zeama de lamiie, un praf de sare si se adauga treptat faina pina se obtine un aluat tare. Se intinde o foaie, se taie patrate, se ruleaza cornulete si se coc intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina. Dupa ce se scot din cuptor, calde fiind, cornuletele se tavalesc prin zahar pudra.
Prajitura de post
Ingredinte:
1 cana apa minerala, 1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, 100 ml ulei, putina scortisoara, 2 cani faina, 1 lingura cacao
Mod de preparare
Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In loc de nuca macinata, se poate pune si nuca de cocos iar in loc de visine, stafide.
Strudel cu mere aromat
Ingredinte:
foi de placinta, 1 kg mere, 200 gr zahar, 100 gr nuca de cocos, stafide, zeama de lamiie, vanilie, scortisoara, 100 gr margarina
Mod de preparare
Merele se curata si se taie bucati. Se pun intr-un castron cu zaharul si zeama de la o lamiie, se lasa 2-3 ore, apoi se storc, se amesteca cu nuca de cocos, stafidele, scortisoara, vanilia. Acest amestec se intinde pe foile de placinta, se ruleaza, se ung cu margarina si se presara cu putin zahar. Se asaza in tava bine unsa cu margarina si se dau la cuptor.