Coltul cu dileme

Coltul cu dileme | Autor: cataghe

Link direct la acest mesaj

M-am gandit ca ar fi bine, pentru a nu mai deranja subiectul fetelor ortodoxe care sunt la unison pe anumite aspecte ale credintei, sa deschid un subiect nou unde sa poata scrie toata lumea care are vreo dilema privitoare la religie, indiferent ca e vorba de cum se interpreteaza un anumit pasaj din Biblie, sau de importanta unui ritual, sau de intrebari existentiale. Deci, purcedeti, rogu-va, cei interesati.

O sa incep eu cu "dilema" din seara asta. Noi revedem "Decalogul" lui Kieslowski - nu stiu cati din voi isi mai amintesc de filmul asta, e un serial polonez cu zece episoade care se dadea pe vremea lu' Ceasca. Fiecare episod e legat de una dintre porunci, si am ajuns noi la porunca a 3-a, care gasii eu ca dupa invatatura augustina (ca pe asta trebuie sa se fi bazat Kieslowski, care era polonez si deci catolic) este "Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert". Marturisesc ca pentru prima data in viata mea m-am gandit ce vrea sa spuna asta, ca pana acuma m-am multumit cu explicatia traditionala de genul ca nu e voie sa injuri de Dumnezeu, etc. Pentru ca expresia "a lua in desert" ma confuza, am cautat versiunea in engleza, unde apare "to take in vain", dar tot despre nume e vorba. Acuma, dilema mea e: fraza asta se refera strict la nume, sau vrea sa spuna mai mult? Stiti in Vechiul Testament alte pasaje care sa lamureasca mai bine lucrurile?