la ce varsta l-ai incaltat?
Hello!
O asistenta mi-a atras atentia ca trebuie sa-l incalt pe Tudor. Alta matusa m-a sunat expre sa-mi zica sa-mi incalt copilul. Dar Tudor nu suporta incaltamintea si de-abia merge singurel. Daca ii pun pantofiori, urla si incearca sa si scoata. L-am trimis la plimbare cu bunica zilele trecute si s-a intors cu un singur pantofior (l-a aruncat din carucior)... etc
Merge mai mult de-a busilea, dar se ridica si in picioruse si merge tinandu-se de mobila.
Are 10 luni si o saptamana.
Credeti ca trebuie sa-l fortez sa poarte incaltaminte? Voi cum ati procedat?
Mi-e teama ca din inconstientza mea sa nu ma trezesc peste 2-3 ani ca are platfus sau mai stiu eu ce...
Multumesc pentru orice ajutor.
Florina & bb Tudor (10 luni)
Raspunsuri
Garofitza spune:
Eu l-am incaltat cand a inceput sa mearga, adica la 1 an si-o luna. Daca nu mergea, de ce sa-i pun pantofi, numai asa de fason? Nu am fortat niciodata copilul cand a fost mic, si m-a ferit domn' de sfaturi de genul:" sa tina glezna, d-aia trebe sa-l incalti".
Daca nu exista nici un motiv medical, de ce sa-l incalt?Ca asa zice toata lumea ?(rude, bunici, amici si doctori).
Are 10 luni, care-i rostul la incaltaminte daca tot nu merge?
Am uitat sa adaug ca-l incaltam cu pantofiori, sau tenesi (nu ghete, care tin glezna, cica)numai cand eram cu el pe afara. In casa doar nu era sa-l chinui incaltat. Mergea in sosetzele sau in piciorusele goale.
Fiecare face cum crede pentru copilul sau. Pe al meu nu l-am incaltat.
Garo
Sanatate, ca-i mai buna ca toate.
vilma spune:
Si la noi la fel au decurs lucrurile. E o simpla problema de obisnuinta. Dar sa stii, si Anca ajungea descaltata acasa, ohoho, si inca ce-i mai placea. Ba nu-ti zic ca am si pierdut un pantof pe drum odata, si nici ca nu l-am mai gasit. Noi pe Anca am incaltat-o cu niste ghetute de iarna prima data, pentru ca tot asa, la 10 luni era destul de frig afara. Mergea groznic de greu cu ele, mie una mi se pareau ca piatra, dar nu reuseam sa gasesc o incaltaminte flexibila si usoara. Apoi, cand a venit caldura si i-am luat ghetute usoare, totul a mers struna.
Mai ai putintica rabdare.
Numai bine.
Vilma si Anca (1 an si 10 luni)
n/a spune:
Alex a inceput sa mearga la 10 luni asa ca i-am luat sandalute din piele ( si in interior tot piele) mai inaltute care sa-i tina glezna cu talpa flexibila si in nici un caz plata Ii placea f mult sa tropaie cu ele In casa il tineam in ciorapei sau in piciorusele goale ( copiii adora sa mearga in piciorusele goale se simt mai siguri si invata mai repede sa mearga).
dodo spune:
Doctorii de aici recomanda ca bb sa nu poarte pantofi in casa, tocmai sa poata sa-si formeze echilibrul pt. mers, de aceea sa-l incalti numai cu sosete daca e frig. Pantofii ii vei pune in momentul cind face primii pasi liberi, fara sa se tina de ceva, si atunci numai cind iesi cu el afara si vrei sa-l plimbi de minuta. Cit priveste platfusul, acesta nu se poate diagnostica pina la 3 ani, cind se inchieie formarea cavitatii plantare (parca bolta plantara ii zice, nu sint sigura). Asa ca, lasa "binevoitorii" sa critice, fa-te ca nu auzi.
iuliac spune:
Voi ca voi, ca aveti copii putin mai maricei dar familia mea insista sa-i pun acum pantofi (are ~6luni)- cica ii ingheata picioarele.Oricum, nu i-am ascultat.
adriana spune:
Se spune ca daca vrei ca un copil sa nu aiba platfus sa-l lasi cat mai mult descult prin casa...fara pantofiori, fara botosei, doar in sosetute...mersul pe nisip iar ajuta foarte mult la impiedicarea platfusului... Asadar NU incaltamintea il ajuta pe copil sa nu aiba platfus(exceptand-o pe aceea speciala, cu taloneta)..ci mersul descult pe jos... Lasati copii sa mearga desculti. De ce sa-i chinuim cu tot felul de pantofiori care si asa sunt prea grei pentru ei?
florina spune:
Multumesc mult pentru raspunsurile voastre. Renunt sa-l incalt pana nu merge singur afara. Si eu cred ca tot ce nu este/vine natural, este inutil.
Astept cu nerabdare primii lui pasi liberi. :)
Florina & bb Tudor (10 luni)