Sa skriu si io despre Liban:):)

Sa skriu si io despre Liban:):) | Autor: Ortansa

Link direct la acest mesaj


Sa skriu si io despre Liban:):)

Dragele mele,

Dupa o absenta indelungata si chinuitoare de pe acest forum iata-ma ca revin in forta cu cateva impresii culese de pe meleagurile pe care m-am priposhit:): Perla Orientului, cum era denumit in perioada antebelica(ma refer la razboiul civil)- Libanul este o tara a paradoxului.In primul rand asezarea si formele ei de relief,nu numai ca incanta vizitatorii ,dar ii si uimeste.Cei aproape 250km de litoral(cu 10 km mai lung decat litoralul romanesc) reprezinta de fapt exact lungimea de la N la S a Libanului.In latime se mai intinde pe inca aproximativ 70 km,ceea ce in total fac cam 10 000 de km2 de tara.La distanta nu prea mare de tarm incep poalele muntilor care pot ajunge la altitudinea de 3000 de m.Clima este blanda si calduroasa aproape tot timpul anului si nu de putine ori se intampla ca toamna sau primavara,in timp ce se face plaja la mare,pe culmile muntilor sa se poata schia.Mai putin placute pe timpul verii sunt umezeala f. mare ce poate ajunge la 70-80% si bineinetels caldura toropitoare ce tine mai mult de 3 luni pe an.
Aici am vazut pentru prima oara bananierii,curmalii, gigantii arbori de cauciuc(nu stiu de ce libanezii il numesc asa,pt. ca nu este arborele din trunchiul caruia se scoate latexul) ,care nu este altul decat cunoscutul ficus nelipsit din casele romanilor.Fructele f. variate si legumele se gasesc in stare proaspata in tot timpul anului(cu mici exceptii).
Libanezii sunt primitori , calzi si fffff bun comercianti.La primele mele vizite aici ma uimea f. tare faptul ca oriunde te duceai sa cumperi de-ale gurii, vanzatorii iti dadeau sa gusti din produsele lor,si nu cate o faramita de branza|(ca in Ro de ex.)ci cate o felie zdravana sau un pumn de masline sau orice altceva,numai sa te convinga de calitatea produselor lor.Daca nu esti convins de asta,nu este nici o rusine daca nu cumperi si te poti duce linistit la alta taraba sau magazin.Zambetul de pe fata vanzatorului nu dispare si esti petrecut de cuvintele:"ahlan u sahlan"= "esti binevenit" sau "cu placere".
In vizitele de politete esti intotdeaua servit cu cafea si tigari. Daca nu consumi cafea(ceea ce la ei este ceva aproape inacceptabil)esti servit cu ceai sau suc si fructe.Cafeaua,tigarile si sucurile nu lipsesc niciodata nici din casele celor mai saraci.
Ce mi s-a mai parut mie paradoxal,mai ales la inceput au fost constructiile-arhitectura si amplasarea lor.Astfel poti vedea cladiri uriase cu arhitecturi indraznete,construite langa ruinele vreunui bloc bombardat in timpul razboiului.Acum 7 ani am vizitat centrul Beirutului devastat de razboi.Cu greu deosebeai strazile intre ele,blocurile erau toate o ruina-de fapt aici s-a dus cel mai crunt razboi,iar urmele lui au ramas ceva vreme necicatrizate.Spun ceva vreme,pt. ca in urmatorii 3-4 ani Beirutul a redevenit exact ceea ce a fost inainte de razboi.Procesul de reconstructie a durat uimitor de putin.S-au pastrat aceleasi cladiri, nu s-a daramat aproape nimic,totul a fost renovat,iar acum ,dupa aproape 7 ani de la prima mea vizita in Centru ,ma simt exact ca intr-un mare oras european(desi n-am avut ocazia sa vizitez vreunul) de cate ori drumurile ma poarta in acea zona.
Circulatia rutiera este iar o intreaga aventura.Desi f. buni soferi,libanezii nu respecta absolut nici o regula de circulatie.De fapt cred ca nici macar nu au auzit vreodata de ele.:):)Se circula dupa regula "eu vreau sa fiu primul,c-am masina mai bengosa":):)Asa incat depasirile nu se fac numai pe partea stanga,ci si pe partea dreapta,fata ,spate-pe deasupra numai n-au incercat.Sa fii pieton pe strazile Libanului este sinonim cu a fi un kamikaze.De fapt notiunea de pieton nici nu exista,din moment ce acestia sunt f. putini,iar trecerile de pietoni lipsesc cu desavarsire:):).Daca vrei sa te plimbi linistit pe strada(ca nici trotuare nu prea sunt),este considerat de-a dreptul o sfidare o oricarei reguli nescrise, asa incat in urma ta rasar ca ciupercile dupa ploaie siruri de taximetre(de fapt se numesc service-au mai multi calatori)a caror soferi schiteaza cu mana o intrebare:"incotro".Ii faci semn cu capul ca nu ai nevoie de un taxi ,dar ii faci semn de cateva ori caci nu intelege din prima-pana sa te lase in urma cu ochii bulbucati de uimire.Poate ca o sa radeti,si mie imi vine sa rad acum,dar daca nu esti obisnuit cu ei chiar asa ai impresia ,ca sunt f. dezamagiti ca iti permiti sa mergi pe jos cand ei sunt la dispozitia ta:):)Despre cirulcatia rutiera si pietonala as putea scrie un roman,dar haideti sa va mai povestesc cate ceva si despre altele.

As vrea sa va spun cateva cuvinte despre femeile libaneze.Nu uimesc deloc prin frumusete,de multe ori ai impresia ca seamana f. bine intre ele-au trasaturi f. pronuntate:ochi mari si negrii in general,buze groase bine conturate,parul negru si cret.Asta este poate si unul din motivele pt. care saloanele de coafura sunt mereu pline ochi-toate libanezele vor sa aiba parul lins si daca se poate blond.Un alt motiv pt. care saloanele de infrumusetare au mereu cliente este faptul ca libanezele sunt foarte cochete.Majoritatea din ele se duc cel putin o data pe saptamana sa-si faca un "brushing(coafat cu peria si feonul).La orice ocazie sunt f. bine coafate,machiate si imbracate.Intotdeauana se imbraca dupa ultima moda,iar aici moda nu are limita de varsta.Sa nu mire pe nimeni daca va spun ca femei de peste 50 de ani poarta botine cu toc si varf ascutite,jeansi stramti pe fese,evazati,brodati,cu siretele si alte pompoane.Ce-l inebuneste pe frate-miu(care e in vizita la noi) cel mai tare sunt masinile super-extra-mega-bengoase pe care le conduc femeile libaneze.O fac cu mare dezinvoltura,sofatul e de fapt a doua lor natura.Oricarei gospodine bune , care se respecta ii este indispensabila masina.Masina este folosita de femei,mame,adolescente-in cele mai multe cazuri pt. cumparaturi si pt. dusul-adusul copiilor de la/la scoala.De altfel,cred ca am uitata sa va spun-aici nu exista ca mijloc de transport ddecat autobuze(care merg pe distante mai mari).Deci e firesc ca masina personala sa fie atat de indispensabila.

Pt. dusul/adusul copiilor de la/la scoala exista si autocarele scolilor.Daca nu conduci(ca femeie)sau tatal nu are timp e neaparat necesar sa apelezi la autocarul scolii.Scolile sunt particulare si de stat.Cele de stat sunt fff/ proaste si aproape gratis,cele particulare sunt ffff bune si ffff scumpe

Ma opresc deocamdata aici si promit sa mai scriu si alte kestii despre Liban,mai mult sau mai putin placute.Daca pana acum am scris aproape numai de bine,in episodul urmator voi scrie si de rau:):)hihihih.


Va pup dulce..


Ortansa-deX mamica crede ca:
E ceva in neregula daca ai intotdeauna dreptate.(Murphy)


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Prima oara cand citesc despre Liban altceva decat din ziare. Foarte interesant! Multumim!

Asteptam continuarea... cele rele...:-)))

Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veve spune:

Dadadada,mai vrem!...Bine-ai revenit,Ortansa!

Irina & Veve cea cumintzica foc!

Daca n-am avea atitea defecte,nu ne-ar face atita placere sa le observam pe ale celorlalti (La Rochefoucauld)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catan spune:

DA ORTANSA AI DREPTATE ASA ESTE LIBANUL CU BUNE SI RELE.mI-A PLACUT CUM AI DESCRIS ACEASTA TARA.DAR VARA FACI CU ADEVARAT SAUNA DACA NU AI AER CONDITIONAT SI ASTA E CEL MAI DUREROS SAU DACA NU AI CURENTASTA CA SA SPUNEM SI DIN CELE RELE NU?EU AM TRAIT 4ANISORI IN BEIRUT SI AM EXPERIENTA ,PARCA MA SI VAD IN CENTRUL BEIRUTULUI ALERGIND IN DISPERARE DE PE O PARTE PE ALTA CA DOAR TROTUARE NU PREA SINT.....SAU CIND ERAM ASALTATA DE CITE UN SOFERAS DE TAXI DISPERAT SA I-A UN CLIENT.CA ACOLO TAXIURILE SINT CA MUSTELE DUPA PLOAIE .DAR ERA BINE PE DEOPARTE DRAGA ORTANSA CA AVEAM PE IUBITA MEA SURIOARA FLORYS SI PE CEALALTA SORA CARE O IUBESC LA FEL DE MULT MADALINA.MIE IMI PLACE F MULT ZONA UNDE SE SCHIZA IARNA FARAYA SI IN TIMPUL VERII MERGEAM LA MUNTE LA SOCRII MEI CARE AU O VILA F SPATIOASA IN ZONA NUMITA SAUFAR.POATE AI AUZIT DE SANAI SI DE ZONELE ACELEA .CE SA SPUN TE LAS PE TINE SA CONTINUI CA SINT ATIT DE MULTE DE ZIS.....TE PUPIC SI SPER SA TE VEDEM MAI DES PE FORUM .CATAN SI PITICUL NAZDRAVAN.VA PUPIC PE TOATE FETELE.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dori spune:

Bine ai revenit Ortansa! Frumooos!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rodica spune:

Ortansa, eu am lucrat la reprezentanta Middle East Airlines in Bucuresti si in 1997 mi-am permis un week-end in Liban, mai mult sa vad si eu pentru cine lucrez. Era primul meu zbor, prima deplasare in afara tarii.
Am fost si sunt fascinata de ficusii care la voi sunt precum nucii de mari. Mie nu-mi place ficusul ca planta de apartament, dar in aer liber, sunt imensi si impresionanti. Am stat la o prietena, intr-un bloc de patru etaje de la ferestrele caruia se vedea marea. Vis a vis era o casa in ruina, in care locuiau la parter mai multe familii iar etajele erau doar ziduri goale fara acoperis.
Pentru mine totul era foarte scump, magazinele erau inchise pt ca era in februarie dupa ramadan(?)-nici acum nu stiu ce-i cu sarbatoarea asta -foarte importanta dealtfel!!!
Poate ne lamuresti si pe noi , Ortansa .
Va iubesc si va pup ,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

Limba oficiala este araba vorbita in toate tarile arabe.Libanezii vorbesc in dialect-acesta difera de la tara la tara si cu cat tara respectiva este mai departe de Liban ,cu atat dialectul este mai putin inteles.Cu toate acestea, perioada mandatului francez(1920-1946)si-a lasat amprenta in acest sens.Astfel, majoritatea libanezilor vorbesc f. bine franceza,in scoli materiile sunt predate in franceza si de ceva vreme si in engleza.Multe expresii sunt folosite in lb. franceza,tinerii chiar necunoscand echivalentul lor in araba.

Ai dreptate Rodica,multe apartamente/case sunt cu vederea la mare,chiar daca unele dintre ele sunt cocotate pe vreun munte.Cand incepi sa urci muntele intotdeauna ai de o parte marea si de celalata parte muntele,Cel mai mult imi place cum se vede marea de la Harrisa-un varf de munte cu altitudine de cateva sute de m,unde este construita o imensa biserica si statuia Sf.Marii impunatoare.Chiar de jos,de la poalele muntelui,poti sa observi statuia cu bratele larg deschise si cu fata indreptata spre Beirut.De altfel exista si o legenda care spune cum ca, initial statuia a fost indreptata cu fata spre mare,dar in timpul razboiului(daca am inteles eu bine)s-ar fi indreptat cu fata spre Beirut.Nu stie nimeni cat este de adevarata aceasta legenda,cert este ca ajungand la ea ti se deschide in fata o priveliste minunata,ce coboara abrupt pana la mare.Biserica este si ea impunatoare,construita de cativa ani cu arhitectura ffff moderna.Acustica este f. buna,iar slujbele aici sunt de-a dreptul emotionante.Drumul pana la Harrisa poate fi parcurs cu masina sau cu telefericul.

Populatia Libanului(4 mil. locuitori-dupa ultimul recensamant neoficial din 1997) este 60% de religie musulmana(shiitzi,maronitzi,druzi) si restul de 40% crestini(maronitzi,greco-catolici,grec-ortodocsi etc).Culmea este ca se respecta toate sarbatorile de peste an-si cele crestine si cele islamice,astfel incat scolile au f. multe zile de vacanta.
Despre Ramadhan nu stiu f. multe-stiu ca in fiecare an se decaleaza data cu aproape o luna in urma,asa ca nu cade niciodata in aceeasi luna.Stiu ca postul dureaza o luna de zile si se tine(adica nu se mananca,bea nimic)de la rasaritul soarelui si pana la apusul lui.Cel mai greu este cand acesta cade vara,cand zilele sunt mai lungi si postul este mai greu de tinut.Cam atat despre aceasta sarbatoare,am sa mai intreb si poate mai aflu ceva.

In Liban sunt ffff multe biserici.Practic orice zona/cartier are cel putin 2-3 biserici.Prima oara cand am intrat intr-o biserica am ramas f, placut surprinsa.Am intrat intr-o biserica catolica(pt. ca sotul meu este catolic) si mi-a placut faptul ca era luminoasa, cu ferestre largi,inalta si f. mare.Ce mi-a mai placut au fost bancile ,care stiamca exista doar in bisericile catolice.Nu mica mi-a fost mirarea cand,mai tarziu intrand si in biserici ortodoxe am vazut ca si acolo sunt bancute.Eu credeam in Romania ca doar cele catolice au asa ceva.E adevarat ca am vazut destul de putine biserici ffff vechi cum sunt cele de la noi,insa lumina si linistea pe care o regasesc de cate ori ma duc la slujbe(in ultimul timp f. rar din pacate)este de ajuns ca sa-mi descarce sufletul de multa energie negativa si sa mi-l umpla de liniste.

Libanezii au un sfant al lor,in care cred cu f. multa tarie:Sf.Sharbel.Se spune ca a facut multe minuni,de altfel dovezile lor sunt toate stranse intr-un muzeu-manastire,pe locul unde Sfantul a trait in pustnicie acum-nustiu exact,dar cred ca aprox. 100 de ani.Dovada cea mai clara a acestor minuni este o femeie care traieste si in zilele noastre.Se spune ca femeia suferea de paralizie,iar intr-o noapte i s-a aratat Sf. Sharbel care i-a facut un fel de operatie,taind-o de o parte si de alta a gatului.Cert este ca a doua zi femeia a scapat de paralizie.Dar in fiecare luna pe data de 22 ,ranile femeii sangereaza.Data de 22 a fiecarei luni este prilej de pelerinaj pentru toti libanezii,indiferent de religia lor.Am fost si eu intr-un astfel de pelerinaj acum cateva luni,inainte sa-l nasc pe Nicolas.Acum cand va scriu mi se face pielea ca de gaina.Era o mare de oameni.Convoiul de masini se insira pe cativa km buni de la poarta manastirii.Am fost nevoiti sa lasam masina pe loc si se pornim pe jos pana la manastire.A fost o experienta de neuitat.Nu era prima oara cand vizitam manastirea ,dar nu fusesem niciodata pana atunci in ziua de 22.Multe femei din asezarile apropiate porneau desculte de acasa si pana la manastire,parcurgand astfel km buni.

Dupa cum vedeti,am scris iar numai despre cele bune.Hihihi..aveti putintica rabdare...or sa sa vina si cele rele:):):)


Acum trebe sa va las ca plange micu'.

Va pup.



Ortansa-deX mamica crede ca:
E ceva in neregula daca ai intotdeauna dreptate.(Murphy)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veve spune:

<<<RAMADANUL:o sarbatoare si un timp al rugaciunii
Ramadanul,A Noua Luna a calendarului Islamic,este un timp destinat credintei si contemplatiei,de consolidare a familiei si comunitatii.O cale prin care musulmanii isi arata devotamentul catre D-zeu este prin postul pe care il tin in timpul zilei,toata luna cit dureaza Ramadanul.Ei cred ca in acest fel mincarea nu le sta in cale,impiedicindu-i sa se gindeasca la D-zeu.Tinerea postului Ramadanului este unul dintre cei 5 Stilpi ai Legilor Islamului.Este un fel de intarire spirituala si o cale de-a te apropia de D-zeu,de familie si de prieteni.In aceasta luna,musulmanii incearca sa citeasca cit mai mult posibil din Coran si o mare parte din ei isi petrec marea parte a zilei ascultind recitarile din Coran intr-o moschee.Unii dintre ei chiar isi petrec ultimele 10 zile ale Ramadamului intr-o moschee,dedicind tot timpul acestor zile slujrii lui D-zeu.
Cum Ramadanul este o sarbatoare speciala,musulmanii din toate colturile lumii pregatesc mincaruri speciale.Musulmanii cred in faptul ca,mincind toti in acelasi timp al zilei,relatia lor cu prietenii si familia se aprofundeaza;de obicei ei se invita unul pe altul la masa,ca sa imparta cina.
O alta lectie in timpul Ramadanului este ca postul este o cale de a experimenta foamea si de a dezvolta simpatia si intelegerea fata de cei mai putin avuti si de a invata sa fii recunoscator si a aprecia binecuvintarile lui D-zeu.Acestia fac donatii catre cei mai saraci;aceste donatii se numesc "Zakat" si reprezinta Unul dintre cei Cinci Stilpi ai Credintei.
Copiii nu postesc in timpul Ramadanului pina la anumita virsta.Acestia vor primi cadouri in ultima zi a perioadei,in timpul unei "cine speciale".Musulmanii folosesc multe fraze,in diferite limbi,pt.a se felicita unii pe altii,pt. indeplinirea cu succes a postuli."Kullu am wa antum bi-khair"(Sa fii bine tot anul!) in limba araba si 
"Ramadan mubarak! "(Un Ramadam binecuvintat)-universal,sunt doar unele dintre ele.>>>
 
http://www.kidskourt.com/Holidays/Ramadan.htm

Irina & Veve cea cumintzica foc!

Daca n-am avea atitea defecte,nu ne-ar face atita placere sa le observam pe ale celorlalti (La Rochefoucauld)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Florys spune:

Ce as mai putea scrie despre Liban?!

Despre invatamint Ortansa a scris ca in scoli se invata automatic o limba straina in afara de araba, ori engleza ori franceza. Copiii incep scoala de la virsta de trei ani de zile, e un fel de gradinita la noi, dar e obligatoriu. De la virsta de cinci ani de zile incep sa scrie si sa citeasca. Trebuie tinut cont ca aici toate materiile sint predate intr-o limba straina (matematica, stiintele naturi, sociale, fizica, chimie, etc...chiar si educatia fizica)...la alegerea parintilor, fiindca majoritatea scolilor au doua limbi straine (sectii) engleza ori franceza si mai sint si scoli in franceza ori engleza numai. As vrea doar sa adaug ca invatamintul este de doua feluri cel de stat, aproape gratuit si cel particular (poti plati intre 1000-6000$ pe an ptr. un copil de trei anisori numai). Sint diferente mari intre invatamintul de stat si cel particular si de aceea mult lume prefera sa-si puna copiii la invatamint privat. De asemenea facultatile private sint f.f.f.f. scumpeeeeeeeeee (de ex. un an la medicina ajunge pina la 30,000$ an asta fara carti, materiale, etc...care mai costa in jur de 2000-3000$). Aici lumea pune bani ptr. copiii lor ca sa invete la facultate de mici...fiindca sint f. scumpe... Sint doua facultati de stat, dar la fel ca invatamintul preuniversitar aproape toate materiile sint predate in araba...si nu prea "sint de viitor" vorba libanezilor.

De asemenea sistemul sanitar e in mina particularilor... adica te asiguri la o companie particulara si platesti in functie de clasa dorita (I, II sau III) plus premiums ptr. fiecare clasa (in, in & out, ambulatory services...etc) si te poate costa ptr. o familie cu doi copii pina la 3500-4000$ pe an. Dar in spitale e curat, mincare buna, si dr. sint atenti cu tine, la fel si asistentele si NU EXISTA BACSISURI PTR. EI. Ptr. ca ei sint platiti de asigurare, spital si sponsori, pacientii NU AU VOIE SI NU EXISTA MODA CU BACSISURI. La clasa intii stai singur intr-o camera mare, spatioasa, asta depinde si de spital, cu TV, AC, baie (cu dus, si uneori chiar cada) in camera, frigider, etc..iar camerele sint curatate in fiecare zi...

Despre viata de aici.... in general se zice ca Libanul este cea mai scumpa tara din Orientul Mijlociu. Si totusi, aici vei vedea ca si saracul are in casa, cum zicea Ortansa, cafea si tigari tot timpul, o ciocolata cu care sa te serveasca cind te duci la el si isi poate permite sa-si cumpere baclava, asmalie, kneffe (specialitati dulci libaneze, yammy) ptr. servit invitatii.

Asa cum si Ortansa spunea aici apar imediat toate noutatile in materie de moda, electronica, mobila, masini... Pe strazi poti vedea masini f. vechi chiar din 1920 in perfecta functionare si de asemenea poti vedea si cea mai noua masina in actualitate.

Sper sa nu fi plictisit pe nimeni cu rindurile mele....

la toata lumea din insoritul Liban... Azi e soare si frumos aici, zici ca-i primavara chiar, ca tot se apropie cu pasi repezi.


Florentina

"Sanatate ca-i mai buna decit toate!
Albumul:
"http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=48&cid=473

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Florys spune:

In Liban nu prea exista spatii verzi, parcuri ptr. copii si rezervatii naturale...si asta e tare nasol cind ai copilasi mici ca ai mei... Pur si simplu eu nu stiu decit de existenta a doua parcuri in Beirut (sint aici de 9 ani) si amindoua sint f. pline in weekend. Aici se construieste f. mult, libanezii nu lasa nici macar un metru patrat liber... Poti avea neplacuta experienta sa ai balconul lipit de balconul vecinului ori blocurile sa fie f. aproape unele de altele incit aproape ca poti da mina cu vecinul....Si asta e tare nasol fiindca dupa mine nu prea exista intimitate in casa... Ca sa te simti bine, trebuie sa-ti pui doua rinduri de perdele ca sa nu te vada vecinul care, neintentionat nu are alta vedere decit la tine in casa (asta din cauza constructiei).

Alt aspect negativ este faptul ca Libanul e supraaglomerat cu oameni si masini. In fiecare familie exista cel putin 2-3 masini si e imposibil sa gasesti un loc de parcare in special in timpul zilei... Exista si parcari cu sistemul abonamentului (ptr. blocurile care nu au) si in costul a 30-70$ pe luna iti poti parca masina acolo... Iar in orele de virf, dimineata si in jurul prinzului cind ies copiii de la scoala e practic imposibil sa ajungi la timp undeva...Asa cum Ortansa spunea desi au inceput sa apara semne de circulatie, nimeni nu le respecta aici.... In Liban circula regula "cine e mai tare ajunge primul" si sa nu va mirati ca totusi accindentele de circulatie sint mai rare aici... Se inteleg din semne soferii....

In speranta ca nu am plictisit pe nimeni, va doresc o zi buna la toata lumea,

Florentina

"Sanatate ca-i mai buna decit toate!
Albumul:
"http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_view.asp?cname=Album+principal&mid=48&cid=473

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela P spune:

Imi place foarte mult subiectul asta. Lumea orientului e intotdeauna fascinanta. Si totusi din descrierile voastre sunt multe similaritati cu occidentul. M-a surprins treaba asta. Continuati fetelor!

Adela

Mergi la inceput