Help-internet
Saluti
Am si eu o intrebare...ca nu prea ma pricep.
Cum pot sa-mi protejez calculatorul de interventiile straine??
De exemplu eu sunt conectata la o retea de internet..de cartier...si citeodata cind lucrez observ ca-mi merge mai greu calcul! Sau cind am vrut sa sterg niste filme mi s-a spus ca nu pot ...ca altcineva le utilizeaza!!
Precizez ca am firewall-ul de la XP!!
CE pot sa fac ca m-am saturat sa ma tot deconectez cind am de lucru!!!
Raspunsuri
marius spune:
Vezi sa nu ai sharing pe vreun folder sau mai multe. Cati utilizatori sunteti pe calculatorul tau? Ai parola la user? Exista firewall-uri mai bune cum ar fi ZoneAlarm. Dar verifica-ti PC-ul daca nu ai sharing pe ceva
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
oana69us spune:
Sa-ti raspund la intrebari:
1. Doar eu folosesc calculatorul
2. Eu nu am dat share niciodata la nimic
3. Nici macar DC++ nu am instalat.
Am o intrebare:
Cum verific daca vreun folder e share?
zana spune:
Are un fel de manuta pe el,
Daca dai mouse dreapta si alegi Sharing and Security pe On, gata folder-ul are sharing.
Poate firewall-ul tau e setat pe remote desktop si atunci altcineva din retea iti poate controla computerul
(e un fel de invitatie pentru prieteni sa vina sa te ajute cumva)
zana
ManyHope spune:
Pai daca cineva din retea descarca de la tine un film sau orice, sigur ca nu-l poti muta, sterge sau altceva, iar traficul iti va fi redus corespunzator cu cat utilizeaza colega din retzea care copiaza de la tine din calculator; cel mai bine este sa setezi numai cateva fisiere(1) pe care la le lasi la dispozitie retelei sa le descarce(share) de la tine ( ca asa e korect,sa dai si tu ceva ) si sa interzici accesul la cele mai multe din ele.
marius spune:
Un folder share are o manuta albastra ca si cum ar servi pe cineva. E bine de stiut ca un folder share nu e neaparat accesibil. Exista permisiuni care se pot seta pentru a fi accesibil sau inaccesibil un folder sau un fisier sau mai multe. Principial discutand nu ai de ce sa faci sharing pe o resursa fara un motiv intemeiat. Cel mai corect este sa nu ai foldere sau fisiere cu aceasta proprietate activata. De asemenea faptul ca nu poti sa stergi un fiser sau un folder nu are neaparat ca si explicatie faptul ca este accesat de un alt utilizator. Cred ca atunci cand iti merge greu ar trebui sa verific ce procese ruleaza pe calculator si cata memorie le este alocata acestora. Gasesti asta rapid in task manager. De asemenea ar fi util sa verifici ce aplicatii sunt instalate si ce resurse (memorie) consuma) acestea. Si ar trebui probabil facut curat prin registri si hard diskul probabil trebuie defragmentat etc etc. Dar verifica si accesul neautorizat potential la PC-ul tau.
Marius Pernes
oana69us spune:
Mersi de informatii!!!
Oricum nu-s pe deplin lamurita!
Si inca ceva: nu mi se pare corect sa mi se copieze din calculator atita timp cit eu nu dau iama prin alte parti!!!!
Si minuta albastra eu nu am gasit-o!!
oana69us spune:
zana Posted - 27/08/2005 : 14:04:18
--------------------------------------------------------------------------------
Are un fel de manuta pe el,
Daca dai mouse dreapta si alegi Sharing and Security pe On, gata folder-ul are sharing.
Poate firewall-ul tau e setat pe remote desktop si atunci altcineva din retea iti poate controla computerul
(e un fel de invitatie pentru prieteni sa vina sa te ajute cumva)
zana
Firewall-ul nu este setat pe remote desktop! Doar pe primele doua optiuni.
Si m-am uitat la folderul de filme...nu este share!!!! si totusi cineva copiaza filme de acolo!
Poate mai aveti idei de ce pot sa fac!
marius spune:
Dar de ce crezi tu ca cineva copiaza de acolo? Pe ce te bazezi?
Marius Pernes
oana69us spune:
Pai vroiam sa sterg un film...si NU am putut...am inchis internetul si la fel, nu mi-a dat voie...(imi tot zicea ca altcineva foloseste acel program!). Apoi dupa citva timp am putut sa sterg linistita acel film. Concluzia: cineva da iama la mine in calc. fara voia mea, nu?
marius spune:
NU. Ai dat raspunsul ca ai disconectat internetul si nu ai putut. Parerea mea este ca ai o aplicatie care ruleaza in "spate"(background) si care acceseaza fisierul(erele) respective. In consecinta WinXp atunci cand vrei tu sa stergi reactioneaza si isi face datoria anuntand ca aceste fisiere sunt "in folosinta". Nu intamplator am intrebat daca mai sunt si alti utilizatori declarati pe Pc-ul tau in caz afirmativ si aceasta putand sa fie o posibilitate. Personal sunt extrem de retinut ca cineva iti acceseaza calculatorul si mult mai probabil ca ai aplicatii care ruleaza in spate si care iti incarca memoria disponibila aceste aplicatii nefiind probabil necesare. Trebuie facuta curatenie pe Pc-ul tau dar de cineva care se pricepe cu adevarat altfel exista riscul sa strice SO sau aplicatii de care ai nevoie cu adevarat.
In cazul in care doresti sa iti verifici securitatea calculatorului asa cum este vazut din afara iti recomand testul firmei symantec de mai jos:
http://security.symantec.com/sscv6/default.asp?productid=symhome&langid=ie&venid=sym
La sfarsit vei avea un raport destul de bine pus la punct asupra riscurilor la care este expus calculatorul tau.
Marius Pernes