Miresele anului 2006 (17)
Raspunsuri - Pagina 17
BlueEyes spune:
Fetele...stiti ce mi-a spus seful de sala? Sa avem mare grija cu invitatzii....o zis ca de ei depinde sa iasa nunta bine in masura in care au cu cine face nunta... Saptamana trecuta au avut o nunta la care au fost cu 100 de invitatzi mai putini Va dati seama ca oamenii aia au platit peste 100 de mil degeaba?
Au spus ca singura noastra grija e sa ne ocupam de invitatzi....de' restu' se ocupa ei
Nunta noastra
Logo
Poze
Iubim sa fim indragostitzi...acesta este adevarul...
balkina spune:
Kreliasigur ca ma poti trece in listuza miresicilor de 2006. E o onoare Acum pot sa zic si eu ca sunt in randul vostru.
Fetelor, ideea cu meniul si rest. pt. 2006 mi-a venit in momentul in care am vazut cate miresici sunt inscrise in aceeasi zi. De ce sa alerge doua miresici pt. acelasi restaurant? Si poate asa ne si putem intalni una cu cealalta sa ne felicitam in ziua nuntii.
Va asigur ca am citit toate subiectele despre restaurante de p-aici ca l-am innebunit si pe iubi cat lecturez eu acasa de pe forumul asta.
Krelia, intr-adevar ma intereseaza parerile celor din Bucuresti, si pana la urma cine nu vrea sa posteze n-are decat sa n-o faca.
Oana eu m-am nascut si copilarit in Calarasi. Nu stiam ca tu esti de acolo! Sa ai o nunta superba! Stiu ca o prietena de-a mea a facut la Podu' 4. Mai exista?
BlueEyes sfatul meue sa faci sambata., pentru simplul fapt ca daca faci duminica s-ar putea sa nu mai vina atata lume ca se gandesc saracii ca a doua zi pleaca la servici. Eu am vazut o nunta acum un an la Palatul Mogosoaia in plina zi, Sambata. Si vreau sa-ti zic ca era superba, afara, soare - ca la americani. Asa ca daca nu vrei sa te lungesti cu nunta o poti pune si Sambata devreme. Nu se supara nimeni.
Raza tu din ce sector esti? Poate ne intalnim la cununia civila. Dar biserica, ti-ai ales?
Cand ai venit pe lume ai venit PLANGAND, iar cei din jur te asteptau razand...
Vezi astfel sa traiesti ca atunci cand te vei stinge RAZAND sa-i parasesti pe cei ce tevor plange.
kateryna spune:
Fetelor, am si eu o mare intrebare pentru voi. Chiar credeti ca trebuie sa tinem asa cu dintii de fiecare traditie, de fiecare baba care spune ca trebuie sa facem asa cum stiu ele si nu cum am vrea noi?
VA pun aceasta intrebare pentru ca vad ca ne lovim in stanga si in dreapta de 1000 de traditii care difera de la zona la zona si unele chiar sunt aparute peste noapte doar ca noua ne sunt bagate pe gat acum. Va intreb acum chiar ati tine cont de toate traditiile unei zone numai pentru ca asa zice bunica?
Va dau exemplu zona de unde sunt eu....Valcea. E zona cu cele mai interesante si ciudate obiceiuri de nunta. Unele din ele au fost adoptate si in restul tarii, altele banuiesc ca nu le-ati adopta nici voi, desi in unele zone ale judetului inca se mai practica.
Sa va povestesc cum e nunta pe la noi.
Cu o seara inainte de nunta.
Mirele nu se intalneste cu mireasa pana in ziua nuntii. In aceasta seara mirele iese prin oras cu nasul si cavalerii de onoare cu o sticla de alcool si lautari si anunta nunta.
Mireasa impreuna cu familia dau o mare petrecere la ea acasa unde poate sa vine oricine vrea. Probabil unele dintre voi ati auzit de bradul miresii. Acest brad se face in aceasta seara de fete nemaritate. Mireasa nu are voie sa participe. Tot in timpul acestei petreceri *un fel de sezatoare cum era pe vremuri* se face si mancarea pentru nunta. Petrecerea tine pana dimineata
Ziua nuntii.
Mireasa se trezeste dimineata, se imbraca dupa care da iar o masa pentru invitatii din partea ei. Dupa masa, se merge cu bradul "la adapat"- adica se gaseste o fantana sau orice sursa de apa in care mireasa trebuie sa bage acel brad in idea de ai aduce belsug in casnicie. Urmeaza o serie de 3 hore pana acasa la mireasa. Ajunsi acasa mireasa trebuie sa fie atenta sa nu vina cumva mirele si sa o vada. Atunci cand alaiul mirelui se apropie mireasa se ascunde.
Urmeaza negocierea dintre familia miresei si mire. Aceasta negociere se mai pastreaza in unele locuri in forma initiala. Adica cele doua parti se bat cu apa pana cand nici o persoana nu mai este uscata. Dupa ce s-a trecut si de aceasta etapa mirele trebuie sa caute mireasa *care s-a ascuns foarte bine prin vecini de obicei*. Daca mirele nu o gaseste acesta trebuie sa negocieze cu tatal miresei pretul ei. Dupa ce a fost gasita mireasa, nasa o gateste pentru nunta si cavalerul de onoare o incalta.
Mirele. Dimineata se imbraca, este barbierit de un cavaler de onoare in timp ce eternul lautar canta.Dupa ce este barbierit , mirele este aruncat in sus de 3 ori. Dupa ce mirele e gata se pleaca dupa nasi. In continuare impreuna cu nasii se merge la mireasa.
Cavalerul de onoare *fratele de ginere* responsabil cu pantofii miresei va avea grija sa puna in pantofi boabe de porumb, de grau, chiar pioneze,etc. Pe durata drumului el trebuie sa aiba grija sa nu i se fure pantofii miresii pentru ca in acest caz el va trebui sa-i rascumpere.
Drumul la biserica. Nu trebuie sa mergi la biserica si sa te intorci pe acelasi drum chiar daca trebuie sa ocolesti mult. Mireasa va merge cu pantofii plini de boabe de grau, porumb sau ce i s-a mai bagat in el. TOT drumul se face pe JOS.
.... despre slujba de nunta nu am ce sa va spun ca e la fel.
La restaurant, soacra mare asteapta tinerii casatoriti cu un prosop. Ii ia pe amandoi cu prosopul dupa umeri si ii baga in restaurant. La restaurant in mare meniul e cam la fel peste tot. Pe la 22.00 se iau socrii mari, se leaga de picioare, sunt pusi pe scaune si sunt manjiti cu ce se nimereste pe fata, maini si picioare. Dupa care trebuie sa sara peste un foc.
La 12 noaptea, dupa tort se da voalul miresii jos.
Cand se trece pe la mese pentru a ciocni cu invitatii un pahar de sampanie, toti cei care pupa mireasa trebuie sa ii dea bani. *hehehe si cum toata lumea pupa mireasa...*
In mare eu cam atat imi amintesc despre nunta. Ce ziceti, in cazul asta mai pastrati toate obiceiurile? Sau incercati sa mai treceti si peste ce spune tanti de la etajul 3?
ooana spune:
quote:
Originally posted by balkina
Oana eu m-am nascut si copilarit in Calarasi. Nu stiam ca tu esti de acolo! Sa ai o nunta superba! Stiu ca o prietena de-a mea a facut la Podu' 4. Mai exista?
.........nu stiu cum ai dedus tu ca sunt din Calarasi???? E indragostita tare fata!
Sunt ardeleanca 100% , nascuta in Cluj-Napoca si locuiesc in Tg-Mures, iar nunta o fac la Restaurantul Europa din Tg-Mures............o fi vreunul si prin Calarasi cu acelasi nume!
Daca vrei sa fi iubit, iubeste !!!
Oana & Marius
Wedding Day
ooana spune:
Kateryna..........nici vorba de asa ceva..........nimk!!!!!
Am noroc, socrii desi sunt din sud, nu ne impun si nu ne sugereaza nimic...........facem cum vrem noi drept pentru care am hotarat:
- NU respectam nici o traditie, mirele vine sa ma ia de acasa sa mergem impreuna
- NU mi se rupe turta, nu sunt gatita, nu sunt dezgatita
- NU dam pachete la plecare(in Ardeal asa se face, se da o sticla de vin sau palinca si prajitura)
.......vom face doar ceea ce ne place noua si poate zice cine ce-o vrea ca E NUNTA MEA !!!!
Daca vrei sa fi iubit, iubeste !!!
Oana & Marius
Wedding Day
krelia spune:
Pe rand:
BlueEyes, ar fi cam devreme, intr-adevar,pentru costumash, dar, stii cum e, cand ti se pune pata si ti-e frica, daca nu mai gasesti pana la anul?
Pushkea pe limba ta cu invitatii in minus!!
anamaria, ca bine zici, exersam pupaturile cu palariu' pe cap . 1 euro/husa nu e mult (e un pret de provincie, cred, caci aici este ceva mai mult), dar, la nr invitatilor tai, mda....poate gasesti o sala cu scaune ce n-au nevoie de huse
dyadya, kateryna, intr-adevar, gatitul miresei de catre nasa e cu dus si-ntors. Coafatul, dupa mine, clar la coafor, sau cu cineva specializat, eventual si prinsul voalului tot acolo, sau....dupa ce te-a impodobit coafeza, ii poate arata nasei cum sa-ti prinda voalul; nu cred ca e mare filozofie...si astfel imortalizezi si momentul pe caseta, nu?
oana, da da da, clar, palariutza!
Andita, am inteles, daca vrei, te mai las pana gasesti local pentru 19 august, ok?
Furatul mirelui - lucrul asta chiar am de gand sa-l propun cuiva, sa stiti , desi, iubi meu va fi cam greu de convins, sau de pacalit ! Cat priveste furatul miresei, a zis clar, daca eu nu vreau sa fiu furata, nu voi fi! Garantat. ...mai vedem
ralu, si eu voi folosi un sal frumos, elegant.....si cu glezna subtire (), nu un batic oarecare. Ramane doar sa-l mai si gasesc!
balkina, imediat! Sper sa-ti formezi cat de cat o idee in urma celor spuse de miresicile "veterane"!
Chiar, miresici din Buc., in ce sector stati?..in ce sector v-ati hotarat sa faceti cununia civila, in al vostru sau in al lui iubi? Eu as vrea sectorul 3, mi se pare mai intim, mai elegantos si mai de printzesite, asa...ca un mic palatzel .
kateryna, eu am cat de cat noroc, maimi meu si viitoarea soacra nu prea cunosc obiceiuri decat in mare, rude din astea "binevoitoare" si atotstiutoare, nu prea avem, asa ca vom urma obiceiurile "din auzite"
- gatitu' miresei (la misto', asa)
- ruptu' turtei (ca cica aduce noroc, cu conditia sa nu ma umpel de frimituri )
- chestia aia cu galeata impinsa cu picioru' si cu banii din ea (cred, inca oscilez - spre nu, mai mult...vedem....daca se gaseste cineva sa zica)
-furatu' miresei
- dezgatitu' miresei
- aruncatu' buketului
...ce n-as prea vrea...lautaru' si hora miresei din fata casei......cam tiganeala...
...chestia cu prosopu' si bradu' miresei se face si la mine la tara, zona Prahova, numai ca aici bradul il impodobesc cavalerii, nu d-rele.
Krelia...viitoare printzesita
26 august 2006
kateryna spune:
Oana, voi sunteti mai norocosi totusi cu cadourile. In VAlcea se dau prosoape si pijamale.
Krelia, pai asta ziceam si eu. Fiecare sa-si aleaga ce-i place mai mult din lista aia de traditii in asa fel incat sa se simta bine.
Noi stam si facem cununia civila in sect 1.
Pupici la
dyadya spune:
Kateryna, la nuntile de care ai povestit tu cred ca sunt necesare vreo 2-3 repetitii ca la cate episoade au...mare mirare sa nu uiti ceva!
Si eu am pe lista de traditii de respectat cam ce are si Krelia. Si faza asta cu traditiile: eu nu cred ca ar trebui sa respectam traditii impuse de altii:"am auzit eu ca asa se face". Eu am alta filosofie aici: am vazut eu nu stiu unde si mi-a placut! Ei si ce daca la nunta mea combin 3 traditii din trei zone diferite?! Eu nu le consider traditii in adevaratul sens al cuvantului(mostenire culturala si spirituala a neamului) eu le consider momente emotionante, amuzante sau simpatice pe care le-as vrea incluse in nunta mea. Cat despre semnificatii...fiecare atribuie semnificatiile care ii plac.
Dau un exemplu: dezgatitul miresei(scos voal - pus batic); asta pe la noi se face la sfarsitul nuntii, nu la 12 noaptea, are semnificatia intrarii in randul femeilor casatorite; adica in timpul nuntii inca mai esti fata, la sfarsitul nuntii esti femeie maritata! Momentul marcheaza si apropierea sfarsitului nuntii, prin urmare nu stau toata noaptea cu batic in cap. Stau cu voal; iar batic este impropriu spus: fiecare poate sa poarte ce vrea: batic, esarfa, sal, palarie, etc dar nu voalul de mireasa. Ei, mie momentul ala mi se pare emotionant si pt mine si pentru parintii mei si pentru fericita care a prins buchetul si acum i se pune si voalul( eu am prins buchetul la o nunta si cand mi s-a pus si voalul in cap cred ca eram mai emotionata decat mireasa). Uite de exemplu un moment frumos pentru toata lumea; si amuzant, caci dupa cum stim, mireasa trebuie sa se fereasac de 2-3 ori cand nasa incearca sa-i puna baticul de femeie maritata. Si credeti-ma ca am vazut niste scheme pe la unele mirese de am ras pana dimineata!!!
Giova spune:
Doamne cate obiceiuri, ma minunez si eu ca prostul.
La noi in Ardeal mi se pare cel mai simplu. Cu atat mai bine, mirele merge dupa nasi, pe urma vin la mine si pe urma la biserica. de acolo la pozat si pe urma la restaurant.
Fara atatea hori, turte si dat voalul jos.
Si cum noi ne facem nunta, nu prea indrazneste nimeni sa comenteze. Si cine va comenta, va fi pus la punct foarte frumos.
poze
gio si bb Marco 20+
krelia spune:
dyadya, perfect de acord cu tine . luate pe de-antegul, unele obiceiuri, sunt chiar emotionante, si merita traite.
Si, asa este, obiceiul aruncarii buchetului se face spre sfarsitul nuntii (aici, la noi, pe la 5-6 dimineatza), nu imediat dupa 12), cand iti si da voalul jos, i-l pune celei care a prins buchetul si iti pune un "batic", in semn ca esti femeie maritata...ah, si chiar nu consider treaba asta, jignitoare, la modul ca "vezi, doamne, acum ti-sai pus baticu'-n cap, esti femeie maritata, la cratita!! Nicidecum! Acel "batic" poate insemna o esarfa eleganta pe care s-o poti purta si cu alte ocazii, o marama super fin si frumos lucrata de la muzeul taranului, sau, de ce nu, o "broboada" de pe vremea cand era bunica fata (chiar mi-ar placea sa am asa ceva, sincer , cred ca as fi super-mega-extra emotionata stiindu-ma ca a purtat-o si buna mea in tinerete.
dyadya, nu-i asa ca ai ditamai emotiile dupa ce ai prins buchetul si te pui pe scaunul ala si-ti pune voalul in cap si simti cum toata lumea se uita la tine? ...eu, cel putin asa m-am simtit de fiecare data...si vorba aia, am 3 bokete la activ ...daramite cand om fi miresici?
Krelia...viitoare printzesita
26 august 2006