Acasa?
Am stat aici aproape 1 an, cu bursa. La inceput a fost ciudat, nu eram obisnuita cu camera, cu oamenii, cu orasul, insa dupa mai putin de o luna ma simteam deja ca acasa... Faceam tot felul de lucruri si din cand in cand imi dadeam seama ca nu mai constientizez ca nu sunt acasa, ca ma simt, de fapt, ca si cum aici ar fi "acasa"... Intre timp am fost in tara de 2 ori: prima oara complet socata de diferente, a 2-a oara deja pregatita pentru "soc"...
Acum mi s-a terminat bursa si trebuie sa ma intorc. Variante sa raman aici ar fi: alta bursa sau cineva cu cetatenie care sa garanteze pt mine. Insa trebuie sa ma intorc in tara, unde ma asteapta un prieten iubitor si rabdator... Dincolo de asta, trebuie sa-mi termin facultatea si asta nu pot decat in tara. Daca raman acum aici, pierd 4 ani de facultate.
Problema e ca nu am nici o tragere de inima sa ma intorc. azi ar fi trebuit sa-mi fac bagaje, sa le trimit acasa... si parca tot caut ceva mai "important" de facut... Si sunt cumva daramata, ma gandesc cum o sa arate camera mea preferata cand o s-o dau in primire, goala si pustie, ma gandesc ca mai am 10 zile sa ma bucur de ea, ma gandesc la orasul asta de care m-am atasat ciudat de tare... Vad oameni pentru ultima data si parca nu-mi vine sa cred!!!
Ma simt ca si cum mi-as fi facut radacini aici si acum ar trebui sa le rup, ca sa pot pleca... Si mi-e teama sa ma gandesc ca nu voi mai vedea niciodata locurile astea. Undeva in sinea mea traiesc cu sentimentul ca ma voi intoarce aici...
A mai trecut cineva prin asta? Cum se depaseste momentul? De unde sa iau puterea sa ma rup de locurile pe care le-am numit "acasa" timp de 1 an?
Optimistul e mai aproape de Adevar.
Raspunsuri
Adria_ spune:
Stii, e o vorba - "nicaieri nu-i mai bine ca acasa". Tu cand (sau mai bine zis unde)spui vorba asta? Cred ca daca iti vei raspunde la intrebarea asta, atunci vei stii ce sa faci...
pisi-pis spune:
Nu trebuie sa te rupi complet de lumea noua in care ai intrat. Ci doar sa ai planuri clare pentru viitor.
E pacat sa arunci la gunoi 4 ani de facultate. Poti profita de ei, iar dupa ce termini facultatea te poti intoarce in Germania la un doctorat.
Kehleyr spune:
Nu trebuie sa privesti aceasta schimbare ca pe ceva definitiv. Cuvantul "niciodata" e foarte puternic si are o conotatie negativa mare, asa ca nu-l mai rosti nici macar in gand. Este normal sa ai regrete, lasi totusi in urma o etapa din viata ta in care ai fost fericita, in care ai acumulat experiente, te-ai maturizat. Dar faptul ca vii acasa nu este un regres sau o renuntare, este doar urmatoarea etapa din calatoria ta. Cine stie ce iti rezerva viata si pe unde o sa mai ajungi? Si "acasa" o sa insemne altceva...
Luminous beings we are, not this crude matter.
alessia105 spune:
Acasa e acolo unde iti este inima ...eu am simtit la fel ca tine cand am plecat prima data acasa ...ptr mine Olanda e acasa si am avut sentimentul acesta cand am pus prima data piciorul aici ..a fost un sentiment ciudat...In Ro a fost un adevarat calvar ...nu imi gaseam locul ..si ma suparau f tare diferentele .....
In Ro ma leagau amintiri frumose , un copil minunat ( care inca locuieste in Ro ..macar ptr o perioada...ma rog acum este aici cu mine in vacanta ),familia ....m-am intors aici si e atat de bine ..ma sint ACASA si sunt fericita
Eu zic sa ca in cele 10 zile care ti-au ramas sa iti gasesti un refugiu unde sa te intorci ...in cazul in care dupa o perioada petrecuta in tara iti vei dori f f mult sa te intorci la locul pe care l-ai numit "acasa " 1 an de zile...Pune in balanta argumentele pro si cele contra si vezi ce iese!
Va pupam dulce pe toate si pe toti m va dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!
Alessia, Benny (02.03.05) si Sebi (16.01.98)
http://community.webshots.com/user/alessia1055
mamamariana spune:
Vrei un sfat de om umblat prin lume??? Du-te acasa (fara pareri de rau) si termina-ti studiile. In timpul asta planuieste plecarea cu prietenul tau (eventual) cand ai diploma in mana. Lasa peste tot o portita deschisa - "sper sa ma intorc curand..."
Fara studii, nu faci mare lucru. Nu arunca la gunoi 4 ani de munca in Ro.
Numai bine,
Mamamariana
lgireada spune:
Salut
Si eu am fost plecata din tara cu bursa Socrates de numai 3 luni in Germania si mi-a venit greu cand m-am intors in tara. Socul e mare si cred ca e normal pana la un punct sa-ti doresti sa fi ramas dincolo. Si eu as vrea sa ma intorc in Germania, dar asta numai cand termin. Din pacate mai am de asteptat inca 2 ani pana sa termin. [xx)] Din cate am inteles eu, venind acolo fara sa termin macar o facultate trebuie s-o iau de la 0. Macar asa sper la un master ceva ...
Apropo, tu cu ce fel de bursa ai plecat acolo si in ce domeniu si in ce oras?
Cu prietenie,
Liliana
niccostea spune:
Multumesc pentru raspunsuri!
Da, la o posibila revenire aici ma gandesc si eu... dar asta nu-mi face plecarea mai usoara... Mai ales ca aici mi-a fost din multe puncte de vedere mai bine decat acasa. Si, cel mai ciudat, nu mi-a fost dor de "acasa" decat la inceput...
Adevarul e ca imi e putin teama sa ma intorc, pentru ca nu stiu exact ce ma asteapta acolo... Aici am 2 servicii, bursa, camera mea, etc. Intr-un fel imi am viata asezata aici, chiar daca cu prieteni noi si fara familie. In tara ma voi bucura de familie si vechii prieteni, insa va trebui sa-mi gasesc de lucru, casa de inchiriat si sa ma reobisnuiesc sa-mi calculez banii sa-mi ajunga macar de mancare...
Pentru Lgireada: am avut tot Socrates, insa pt 1 an, muzicologie, in Oldenburg, care e o bijuterie de oras!!!
la toata lumea!
niccostea spune:
Multumesc pentru raspunsuri!
Da, la o posibila revenire aici ma gandesc si eu... dar asta nu-mi face plecarea mai usoara... Mai ales ca aici mi-a fost din multe puncte de vedere mai bine decat acasa. Si, cel mai ciudat, nu mi-a fost dor de "acasa" decat la inceput...
Adevarul e ca imi e putin teama sa ma intorc, pentru ca nu stiu exact ce ma asteapta acolo... Aici am 2 servicii, bursa, camera mea, etc. Intr-un fel imi am viata asezata aici, chiar daca cu prieteni noi si fara familie. In tara ma voi bucura de familie si vechii prieteni, insa va trebui sa-mi gasesc de lucru, casa de inchiriat si sa ma reobisnuiesc sa-mi calculez banii sa-mi ajunga macar de mancare...
Pentru Lgireada: am avut tot Socrates, insa pt 1 an, muzicologie, in Oldenburg, care e o bijuterie de oras!!!
la toata lumea!
lgireada spune:
Te inteleg perfect. Si eu m-am simtit mai acasa acolo in Germania, pentru simplul motiv ca acolo nu existau probleme financiare. Nu aveam stresul zilei de maine asa cum il am in RO. E greu sa treci de la bine la mai rau, eu iti urez doar multa putere!
Socrates pe 1 an de zile... la noi se dau numai pe maxim 6 luni
Liliana