Pobleme cu DNP
Am si eu o intrebare referitoare la DNP. Situatia mea este urmatoarea: UM 29 ianuarie 2005 iar DNP 5 noiembrie 2005.Va prezint si situatia cu ultimele trei rezultate de la eco care imi apar scrise in Fisa Gravidei.
1.Eco 25.05.2005 - LCP=9,75 cm
- DBP=4,2 cm Sarcina in sapt.18, DNP 26.10-01.11
2.Eco 22.06.2005 -DBP=5,2 cm
-LF=3,5 cm Sarcina in sapt. 21/22 DPN 26.10-02.11
3.Eco 20.07.2005 -DBP=6,25 cm
-LF=3,9 cm Sarcina in sapt. 24 DPN 08.11-13.11
Mie mi se pare ca este f mare diferenta de la ultimul eco fata de primele doua si m-a pus pe ganduri
Medicul meu ginecolog mi-a zis sa nu-mi fac nici o problema ca totul e in regula ca si fatul are perioade cand este pe o curba ascendenta de dezvoltare dupa care poate sa apara o perioada descendenta. Eu nu ma pot insa linisti si ma gandesc la tot felul de prostii.
Imi poate explica si mie cineva ce se intampla?
Multumesc
Mandy, 25+
P.S. Am postat acest subiect si la Clinica Virtuala dar cred ca medicul ginecolog e in concediu.
Raspunsuri
Lorika spune:
Si eu am patit ceva asemanator. Am oscilat intre 22 si 24 de saptamani o luna intreaga de numai stiam cat am. Obstreticiana mi-a zis ca am uterul marit de 24 si cea de familie zicea 24, am fost eco 22, ma intorc la doctora de familie dupa doua saptamani 24. Si pana la urma n-a fost nimik doar ca erau ele cam nehotarate probabil, ca sa nu mai zic ca de cand am ramas pana acum am aflat vreo 3 DPN-uri. Eu sper sa te linistesti, ca sa nu-l superi pe bebe, si sa fie totul bine. ![]()
anabordea spune:
Draga mea, eu zic sa stai linistita si sa nu iti faci griji. Iata ce stiu de la prima mea sarcina: bebe poate lua in greutate intr-o luna, iar in alta nu..De obicei cam in ultimele 3-4 saptamini se ia mai mult in greutate si atunci se poate stabili ceva cit de cit. Dar in acelasi timp trebuie sa stii ca si masuratorile echografiilor pot da erori mari (unii au spus in ultima luna ca va avea copilul 3.5kg dar a iesit de 2kg. Iar DPN data de echo nu este cea reala si se ia dupa masuratori (cit are bb in acel moment). Tu daca ai data de 5.11 dupa UM poti naste int-un interval cu 2 sapt mai mult sau mai putin fata de acea data, depinde cum vrea bb, cum ai tu colul, ce efort faci, etc. Asa ca stai linistita ca ii transmiti bebelului toate emotiile. iar astea chiar nu-si au rostul. Sarcina usoara si un bebe sanantos!
Ana
14+ si
Diana Alexia(28.02.2004)
ChrisDun spune:
stai linistita, ca n-ai de ce sa iti faci probleme.
de la ecograf iti rezulta, de obicei, doua DPN-uri:
- unul calculat dupa ultima menstruatie, si care ramane neschimbat pe parcursul sarcinii (DPN = UM + 270 zile)
- unul calculat pe baza masuratorilor efectuate de ecografist: lungimea femurului, diametrul craniului (cred) si altele. Pe baza lor se estimeaza greutatea fatului, iar pe baza greutatii se estimeaza DPN-ul. Adica e un cerc vicios[b/].
Ceea ce ti-a zis medicul tau e corect: fatul are perioade cand se dezvolta mai rapid, si perioade cand se dezvolta mai lent. Daca prima eco ai facut-o cand bb o luase inainte cu dezvoltarea, inseamna ca era mai mare decat media pentru luna respectiva, deci, fiind mai mare, ar fi ajuns la greutatea de nastere mai repede, adica ti-a apropiat DPN-ul. Sper ca te-am lamurit. Este o [b]estimare, pur si simplu. Oricum, DPN-ul e orientativ. BB vine cand vrea el, sau cand vrea medicul (daca faci cezariana)
.
Asa am inteles eu din ce am citit (in carti si aici, pe forum, si pe babycenter) modul cum se calculeaza diversele chestii la eco. Partea misto e ca daca ecografistul pune cu un milimetru mai mult la lungimea femurului sau la alte masuratori, se cam da totul peste cap. De aici si ideea ca trebuie sa mergi la un ecografist bun, daca ai probleme in sarcina.
Am o intrebare: de ce faci eco asa des??
Numai bine,
Chris si Carina
mandyksch spune:
Multumesc mult fetelor sunteti foarte dragute. Adevarul este ca ma cam ingrijorez din orice fiind si la prima sarcina (si la 32 de ani deja).
Chris de ce fac eco atat de des? Buna intrebare.
Pur si simplu pentru ca merg o data pe luna la ginecolog la Cluj -nu la mine in oras- si asa m-a programat pana acum. Nu stiu daca asta e bine sau nu, dar parca imi da totusi o siguranta ca bb e bine acolo unde este...In plus eu nu prea ma pot baza pe medicul de familie pe care il am-probabil ca il voi schimba dupa ce o sa nasc ca acum e mai greu...
Mandy, 25+
Mandy, 25+
mamini spune:
nu sunt probleme, cum ziceau si fetele, depinde de masuratori, de calibrarea ecografului si de perioada de dezvoltare.
daca in trimul trimestru virsta calculata si cea ecografica nu difera cu macar o saptamina, poti merge dupa calcul, nu dupa ecograf. si bebe o mai ia si inainte, mai ramine in urma, dar vine in sapt 38-42, dupa calcul.nu te mai gindi la prostii, stresul chiar ii incetineste dezvoltarea.hai curaj!
M37s
Tonnia spune:
Eu am inteles ca erorile sunt mai mari cu cat sarcina avanseaza, asa ca am mai marer incredere in primele masuratori.