Osteoporoza la coloana

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns relyana spune:

quote:
Originally posted by alina023

Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, Relyana! Iti multumesc tare mult de raspuns si de sfaturi. Ma ajuta tare mult si cu siguranta o vor ajuta si pe mama (o sa ii dau sa citeasca tot).

Alina si Luca nazdravanul

Draga mea, eu am tot batut-o pe a mea la cap, ca am inceput sa ma port si eu la fel. Am grija cu coloana mea, eu asa ma scol din pat, a devenit obisnuinta. Am grija sa mananc in fiecare zi macar un aliment cu Ca, fiindca doctorii nu ne spun, dar scjheletul se formeaza puternic pana la 20 de ani, ramane stabil pana la 30 ani si incepe declinul de la 35 ani (e normal, din cauza varstei, procesele corpului nu mai sunt asa eficiente si organismul isi trage Ca din oase daca are deficit in sange).

Osteoporoza este determinata de faptul ca organismul inceteaza sa produca un anumit hormon cu rol in fixarea Ca in oase. La asta ajuta medicamentele mentionate. Ele vor ajuta la consolidarea structurii osoase, dar de refacut nu o vor mai reface. Dar ce exista va fi mai puternic cu medicatia asta. Ele costa cam 2 mil., iar compensat pregateste-te sa ai lunar 1 mil lei rezervat pt. mama. A mea se simtea prost la inceput, i se parea ca ia de la mine pt. ea, se simtea vinovata. Eu i-am spus ca asigur intretinere, fructe, altele, dar medicamentul si-l poate permite, doar are pensia ei (desi in realitate se plateste din salariul meu). Am zis ca daca pensia ei are X mil., atunci 1 mil. reprezinta medicamentul, sa nu se mai simta vinovata. Ea a avut grija de mine in copilarie, eu am grija de ea acum. E o lege a naturii. Si s-a obisnuit si cu asta, are din nou respectul de sine pe care-l merita orice om care a muncit o viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina023 spune:

Ce bine ar fi sa o pot ajuta si eu pe mama... Numai ca la noi este tot la fel cum era in copilarie, tot parintii ne ajuta pe noi (cu diverse produse din gospodarie dar uneori si cu bani; nu stiu cum reusesc dar ei fac si economii...).
De acum insa cred ca a sosit momentul sa se intoarca roata...Macar cu medicatia o voi ajuta si eu...macar atat...
Referitor la regulile de urmat...cred ca este timpul sa le aplic si eu pt ca trebuie sa evit pe cat posibil sau cat mai mult timp posibil formarea osteoporozei...

Mergi la inceput

Chiar daca nu o poti ajuta cu bani, sa stii ca si ceea ce faci in momentul acesta este tot ajutor. Informatiile sunt mai pretioase decat orice, ele inseamna de fapt solutia de care are nevoie. Sufletul tau alaturi de al ei - e tot ajutor. Apoi, faptul ca parintii tai sunt 2 - e f. important, asta inseamna 2 pensii si ajutor fizic.

Din statistici: la rasa alba - 50% din femei fac osteoporoza, la celelalte rase - este f. rara. Ost. apare si la barbati, chiar si la copii, dar mult mai rar. A fost cazul unui patinator (cred ca anul trecut) care a iesit din concurs din cauza unei fracturi la mana si asa a descoperit ca are Ost.).

Mergi la inceput

PPS: maturatul se face cu o matura cu coada lunga, iar farasul va avea si el coada lunga (se gasesc in magazine). Spalatul pe jos se face cu mopul (tot pt. ca are coada) - este pe piata cel cu galeata cu storcator.

Mergi la inceput

Excelent Relyana, am sa-i fac o lista cu TOATE regulile pe care trebuie sa le urmeze cu strictete si am sa i-o pun la vedere in permanenta (are tendinta sa uite chiar daca nu are probleme cu memoria :)). De asemeni am sa-i fac o lista cu diverse meniuri (ca sa nu se plictisesca si sa vrea altceva ce nu ar avea voie).
Draga mea, am norocul sa am parinti tineri, mama are 54 de ani iar tata are 57. Tata este inca salariat (cu un salariu bunicel) iar mama este pensionata pe caz de boala (cardiaca). Ei se descurca bine cu banii (mai ales pt ca stau la tara si nu prea dau bani pe mancare, intretinere etc) dar totusi as vrea sa vad si eu ca ii ajut, sa simt ca ii recompensez cu ceva pt cate au facut pt mine (sunt singurul copil si am avut aproape tot ce mi-am dorit; nu exagerat). Incerc acum sa o protejez pe mama si iti(va) multumesc pentru ca ma ajutati sa fac asta (la fel ca intotdeauna).

Mergi la inceput

PPPS: Ca si alte minerale se elimina prin transpirtatie si urina. Din acest motiv, va evita sa stea in caldura excesiva si bauturile se consuma asa: are voie o singura portie de cafea pe zi SAU (nu "si") 1 pahar de alcool (adica: daca bea cafea, nu mai bea alcool si invers - pt. ca amandoua sunt diuretice). Tot din categoria diuretice: sucurile acidulate si apa minerala (noi am exclus definitiv apa minerala, la noi in casa nu gasesti nici daca avem musafiri).

Mergi la inceput

Dansul face parte din categoria "gimnastica". Daca ii place, poate dansa, bineinteles nu rock...

Mergi la inceput

Cand spui apa minerala te gandesti si la cea plata si la cea acidulata sau doar cea acidulata?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by alina023

Cand spui apa minerala te gandesti si la cea plata si la cea acidulata sau doar cea acidulata?

Doar la cea acidulata. Tot ce e cu acid NU e bun pt. mama ta.

Mergi la inceput

PPPPS - tot din site-urile americane despre Ost.: Ca efervescent se absoarbe mai bine decat Ca pastile.

Din cand in cand e bine ca, daca nu consuma suficiente alimente naturale, sa ia niste multivitamine, multiminerale - si vara sa fie fara vit. D care e produsa de organism chiar daca nu face plaja. E suficient bronzul pe maini si picioare dobandit cand merge pe strada.

Starea psihica: nervii, grijile - consuma Ca si minerale. Eu am zis ca daca nu este o problema de viata si de moarte, atunci nu merita sa se consume. Chestia a inceput sa functioneze dupa f. mult timp si greu, dar pana la urma se prinde cat de cat.

Observatii personale: o atentionez intotdeauna pe mama daca urmeaza sa intre undeva unde podeaua este uda - ca sa nu alunece.

Cand mergem cu masina - incerc sa evit gropile sau, daca nu se poate, sa le iau cat de usor posibil. Daca mergem cu un autocar - rog sa nu ne aseze pe locurile de pe roata, ca sa evitam zdruncinaturile puternice datorate hartoapelor, gropilor. Pericolul este de tasare a vertrebelor.

Mergi la inceput