Serviciu pt. perioada vacantei de vara-IASI 16 ani
Fetita mea de 16 ani se gandeste ffff serios ca in perioada vacantei de vara sa lucreze.Sincer cand eram de varsta ei nici nu-mi trecea asa ceva prin cap!La inceput cand s-a adus in discutie acest subiect nici eu nici sotul meu nu am fost deacord,dar pana la urma a reusit sa ne conviga.Multe din cunostintele si colegele ei lucreaza in vacanta.Problema mea cea mare e alta-nu sunt deacord sa lucreze la o terasa sau ceva de genul asta-ptr ca sunt o fire prapastioasa.Da sunt deacord sa imparta fluturasi in Mall sau in magazine sau chiar pe strade.Suntem deacord sa lucreze in domeniul ei (este eleva la liceul de arta}dar asa ceva e destul de greu de gasit.Ceea ce astept de la voi este un sfat sau poate chiar o idee.Ea tot isi face sperante ca poate o suna cei de la Mall(si-a depus un CV acolo)Voi ce spuneti sa o las sau nu sa lucreze?Are cineva cunostinte pe unde lucreaza liceeni?Multumesc mult si astept raspunsurile voastre.Din cate stiu este o lege data recent cu angajarea tinerilor cu program de 6 ore pe zii.Stiti mai multe amanunte?Multumesc
Raspunsuri
mamamariana spune:
A mea are aproape 15 ani si deja a fost pentru babysitting. Eu sunt de acord cu muncitul, cu atat mai mult cu cat isi castiga bani de buzunar si ii dramaluieste diferit decat atunci cand ii da mama sau tata.
Aici e cam dificil sa isi gaseasca un servici zilnic, dar cand se mai iveste cate un baby sitting, o las sa mearga... Ea ar vrea sa lucreze intr-un supermarket ca translator, dar cei de aici vor sa-si angajeze thailandezii lor, nu primesc un alb "putred de bogat" si "plin de bani".
Vezi si tu care sunt conditiile si la mine conteaza mult sa nu fie noaptea... adica dupa ce s-a intunecat.
Numai bine,
Mamamariana
lumibunea spune:
mamamarian,multumesc ptr raspuns dar m-ai inteles gresit sunt deacord sa munceasca sa-si castige singura banii ptr aceasta perioada a vacantei dar pr e ca nu vreau sa lucreze oriunde ptr ca aici e cam nasol,iar ca babysitting e o responsabilitate destul de mare si e satula si de sora ei care o necajeste mai tot timpul.Da,spunea si ea la un moment dat de asa ceva si chiar de a plimba cainii celor care sunt foarte ocupati si nu au timp s-o faca.Ii plac si foarte mult animalele .Multumesc inca odata ptr raspuns sanatate multa
acinorev spune:
felicitari pentru o fetita atat de realista si muncitoare! bafta in gasirea unui loc de munca!
nepotul meu de 17 ani tocmai si-a gasit un job de vacanta la o toneta. era tare incantat de noua sa ocupatie.
Cristinutza_ale spune:
si eu am lucrat la o terasa cand aveam 17 ani...fiind vara era cam aglomerat si adevarul e ca se mai gasea si cate un tembel care sa se ia de mine...depinde si de terasa... si adevarul e ca e cam greu sa te plimbi toata ziua de la o masa la alta...
lgireada spune:
Buna!
Ma bag si eu in discutie, din perspectiva unei tinere de 20 ani. Mi-am dorit si eu fantastic de mult sa lucrez exact la varsta aceea. Si nu m-au lasat, au spus ca e prea devreme, etc. Atunci n-am inteles si am fost suparata din cauza asta. Tot liceul n-am avut bani deloc, in vara nu putea merge nici macar la un suc cu colegii si nu ma simteam deloc bine. Atunci nici nu era mall-ul in Iasi... A trecut perioada, am invatat sa intru la facultate cu bursa, ceea ce am si reusit. Dar in primul an nu m-am putut bucura deloc, s-a stricat calculatorul, asa ca abia mi-au ajuns banii de rate! In anul 2, dupa prima sesiune am dat un anunt in ziar sa dau meditatii la matematica. Fusesem olimpica si mi se parea un job bun. Multumesc lui Dumnezeu ca n-au fost probleme si am dat numai peste oameni ok, pentru ca nici aici nu stii cu cine te intalnesti. Mi-am umplut timpul cu asta! Am reusit sa iesim dintr-un impas financiar mare atunci, lucru care mi-a sporit increderea. Am continuat si in anul 3 de studiu. Aveam program in fiecare zi de la 8 la 8, si sambata si duminica. Dupa un asa semestru, aproape ca nu mai eram om. Seara nu mai aveam voce, dupa 10 ore de vorbit in continuu. In semestrul 2 am fost plecata cu o bursa in strainatate si acum invat pentru sesiunea din toamna. Trebuie sa mentionez ca am dat meditatii si in gimnaziu, atunci fiind fortata de situatie.
Concluziile mele dupa toata experienta asta:
-in timpul liceului sunt atat de multe lucruri frumoase de facut, citit, inot, drumetii pe munte, etc. Daca exista impedimente financiare pentru a satisface acestea, cred ca e ok sa munceasca.
-mare grija, vorba romanului: banul e ochiul dracului. La varsta asta e foarte greu sa distingi intre ceea ce ai realmente nevoie, ceea ce e util si ceea ce nu e. De exemplu, e ok sa muncesti daca nu ai ce manca, dar e aiurea sa muncesti si sa cheltui banii in discoteca. Nici eu nu am stiut unde trebuie sa ma opresc. Situatia mea a fost fericita ca am plecat cu bursa, dar daca ramaneam in RO si sem 2, nu garantez pt sanatatea mea. E dat naibii gustul banului, mai ales ca potzi fi cool!
-in alta ordine de idei vremurile s-au schimbat, acum in facultate aproape toti copiii (mai putin cei de bani gata, cu masini si fitze) lucreaza cate ceva. Si in liceu exista tendinta asta, dar motivatiile nu sunt mereu sustinute si bine argumentate
-o alta chestie e ca trebuie sa ai grija ce muncesti. Macar sa aiba cat de cat tangenta cu ceea ce vrei tu sa faci in viitor. In sensul ca daca esti vanzatoare la mall, irosesti un timp, care daca il investesti in altceva (viitorul tau, in principiu) s-ar putea mai tarziu sa ai foloase mari.
-stilul de viata americam unde copiii lucreaza in vacante e cu totul altul, ei nu au instabilitatea economica a RO. La noi lucrurile is cam negre, din pacate
In speranta ca am putut fi de folos,
Liliana
marius spune:
Parerea mea este ca la varsta pe care o are orice job este mai mult decat bine venit. Nu are relevanta unde lucreaza ci mentalitatea este importanta. Faptul ca vrea sa lucreze este chiar ok. Daca nu va avea o viata roz acolo unde va lucra iarasi este Ok pentru simplul motiv ca astfel isi castiga experienta personala asupra conceptului de viata si supravietuire. Viata este facuta din experiente si acestea trebuiesc castigate. Dorinta de a lucra pentru a avea banul ei este remarcabila si eu as sprijini-o neconditionat. Mai are 1 an si este majora dar mental deja este majora.
Cand am fost student am lucrat si eu la o terasa intr-o vara vreo 2 luni ospatar si barman pentru bani. Ai mei aveau dar eu am simtit nevoia de a ma descurca singur. Am vrut pur si simplu sa am banii mei facuti de mine nu primiti. Erau altfel de bani. E o satisfactie atunci cand tu singur ai reusit sa faci asta. Sunt extrem de multi tineri care isi doresc bani dar fara efort. Doar sa ii aiba. Aici este riscul dupa mine. Muncind, straduindu-te inveti cum este viata in realitate, inveti sa supravietuiesti, inveti sa calculezi, inveti sa draia o pauzasti, inveti sa programezi, inveti sa apreciezi efortul... o gramada de lucruri se invata astfel. Lasati-o si bucurati-va ca isi doreste asta. Sprijiniti-o moral aratati-i ca sunteti mandri de dorinta ei. Astfel ii veti da incredere in ea insasi. Facand astfel va face pasi mult mai usor spre inainte.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
lumibunea spune:
In primul rand multumesc ptr toate sfaturile si ptr sugestii.Da si-a gasit la Mall si e foarte incantata.Lucreaza doar la sfarsit de saptamana si doar cateva ore,deci are timp si ptr altele.Multumesc Liliana ptr ca mi-ai impartasit din experienta ta.Mult succes si multe realizari iti dorescSper ca peste vreo doi ani sa fiu si eu bucuroasa ca fetita este studenta.Va doresc sanatate si numai bine