RH negativ
Raspunsuri - Pagina 2
mymirela spune:
fetelor dragilor...
ce m-as face fara voi?!
m-am cam speriat citind mesajele voastre si asta pentru ca si eu am Rh negativ. am aflat asta cand la vreo 4-5 ani din cauza anemiei a trebuit sa mi se administreze o doza de sange.
eu sunt al 3-lea copil, iar mama mea pana atunci nici nu a stiut ce e ala Rh! abia atunci i s-au facut analizele si a descoperit ca ea avea Rh negativ, iar tata pozitiv. cu toate astea, toti trei suntem sanatosi si la fel si mama mea, desi nu a primit nici un fel de injectii de genul celor de care vb voi nici pe parcursul sarcinii si nici dupa aceea. nu stiu daca asta se datoreaza faptului ca cel putin doi dintre copii ei (sora mea - primul nascut, si eu - ultimul nascut) au de asemenea Rh negativ. fratele meu, care e in mijloc nu stie inca ce Rh are...
va scriu toate astea pt. ca vreau sa intelegeti cat mai bine situatia si daca vreti sa imi explicati si mie cum e treba cu Rh-urile astea si mai ales cum se aplica in familia mea.
acum problema e ca sora mea e insarcinata cu al 2-lea copil. acum 6 ani a nascut o fetita fara sa stie ca are Rh negativ si deci neurmand acele precautii de care vb voi. abia acum cand e in a 2-a luna cu sarcina a aflat ca are Rh negativ si e cam speriata. doctorul i-a zis ceva de genul: "daca primul tau nascut are tot Rh negativ, atunci e ca si cum nu ai fi nascut niciodata pana acum..." nu stiu exact ce vrea sa spuna asta. e de bine; e de rau?! de ce? saptamana viitoare urmeaza sa ii faca Rh fetitei si sa vada cum e. sotul ei si l-a facut deja si i-a iesit pozitiv (cum e si normal de altfel, nu?! adica Rh negativ e exceptia si nu invers, nu-i asa?! sunt cam confuza...)
sunt cam ingrijorata pentru ea, mai ales ca sunt departe si nu pot sa ii fiu alaturi decat prin intermediul telefonului/internetului...
apoi... vreau sa va zic despre mine. apelez la voi mai cu seama pentru ca acum locuiesc in America (am venit abia de o luna si ceva) si inca nu am asigurare medicala, deci nu prea pot sa ajung la un medic acum...
de 7 zile imi intarzie mensta. nu stiu de ce. mi-am facut doua teste de sarcina si nici unul nu a iesit pozitiv. cu toate astea niciodata nu a intarziat mai mult de 2-3 zile! deci, nu stiu ce sa mai cred... teoretic ar fi posibil pentru ca am facut dragoste fara protectie in perioada ovulatiei, dar de ce testele ies totusi negative?! pe de alta parte, nu prea am simptome de femeie insarcinata - de genul: greturi, varsaturi etc. sunt intr-o mare dilema si nu stiu ce sa fac, pt ca asa cum am zis la medic nu pot sa merg inca...
apoi... vin si eu cu problema Rh-lui la mine. din comoditate sau nu stiu de ce in Romania nu m-am interesat suficient de mult de problema asta iar acum ma confrunt cu o lipsa acuta de informatii in domeniu!
asa cum v-am zis stiu deja ca am Rh negativ. din moment ce mi l-au depistat cand mi-au facut transfuzia de sange (e singura pe care am primit-o), presupun ca nu se mai pune problema unei transfuzii cu Rh pozitiv. asta e bine sau rau?! dar daca totusi am primit sange cu Rh pozitiv, ce se intampla?! va rog sa ma lamuriti si pe mine!
iar acuma, daca cumva sunt totusi insarcinata; ce ar trebui sa fac?! bineinteles ca daca menstra nu imi vine in urmatoarele 3-4 zile merg urgent la medic, chiar de ar fi sa platesc 500$, dar in stresul asta nu mai rezist! intrebarea mea este: daca imi zice ca sunt insarcinata, ce ar trebui sa fac sau sa-i spun medicului avand in vedere ca am Rh negativ. am inteles din postarea unei fete din USA ca medicii de aici sunt mai "incuiati" in tratarea acestei probleme. deci... care sunt pasii pe care ii urmeaza medicii din Romania in situatiile astea?! credeti ca ar trebui sa ma asigur 100% ca medicul intelege situatia mea si ca ma trateaza ca atare?! cum as putea sa ma asigur de asta?!
si...inca o ultima intrebare?! voi cand ati aflat ce Rh are sotul vostru? eu inca nu stiu ce Rh are barbatu-mio (banuiesc, totusi, ca il are pozitiv)si ma intreb daca ar trebui sa il iau chiar acum la un control, sau ar fi mai bine sa astept pana ne trimite medicul la unul?!
va multumesc mult de tot si astept cu infrigurare raspunsurile voastre!
p.s. mai am inca o intrebare mica pentru fetele din America, daca intra careva pe aici: am auzit ca, chiar daca nu am asigurare medicala, daca sunt insarcinata pot beneficia de servicii medicale gratuite. e adevarat?! cui ar trebui sa ma adresez si mai ales ce implica "serviciile astea medicale"?! adica pot sa merg si la dentist, de exemplu, in perioada asta?!
fara
-n pantecus
alina costin spune:
Mymirela daca se comfirma ca esti insarcinata,fuguta la doctor ca nu este de glumit,incompatibilitatea de RH da malformatii grave la fat,in cazul in care apar acesti anticorpi.Acum nu trebuie sa te sperii,ca s-au descoperit medicamente care fac posibila nasterea a cel putin 4 copii sanatosi,inainte dupa al doilea copil nu-ti mai garanta nimeni nimic.Important este sa faci aceasta dozare de anticorpi pentru a fi sigura ca nu au aparut.Mama mea a facut aceasta dozare in fiecare luna si nu au fost probleme.Daca ai facut transfuzia cu RH+,este ca si cum ai fi la a doua nastere,dar atita timp cit faci analizele la timp nu este nici o problema.Testele de sarcina pot iesi negative cind sarcina este prea mica si simtomele nu apar imediat.Sanatate multa
Alina
delia grozav spune:
Cam 15 % din populatia globului are Rh+ul negativ si 85 % pozitiv.
Din doi parinti Rh negativ ies intotdeauna copii cu Rh negativ.
Probleme pot sa apara, repet pot sa apara, cam in 15 % din cazurile in care mama e Rh negativ si tata Rh pozitiv.
Daca esti la prima sarcina nu prea apar probleme.De la a doua sarcina poate sa apara pe parcursul sarcinii sau dupa nastere asa numita IZOIMUNIZARE, care afecteaza fatul. Nu este vorba de malformatii, ci de atacarea celulelor sangvine fetale de catre anticorpi din sangele matern. In aceste cazuri in unele tari(in Romania inca nu) seface transfuzie intrauterina si sarcina poate continua, sau se naste prematur si copilul necesita exsanghino-transfuzie.
Aceste cazuri sunt tot mai rare pentru ca se practica administrarea profilactica a imunoglobuluinei anti D mamei dupa fiecare nastere, dupa avort, sau daca se face amniocenteza, sau apar sangerari in timpul sarcinii.
Eu am Rh negativ si sunt la a treia sarcina. Am luat imunoglobulina anti Rh dupa fiecare sarcina(un avort si o nastere).
Acum fac dozarea anticorpilor de la 3 luni, la prima nu am facut ca nu a fost cazul(fiind avort), si la a doua sarcina de la 5 luni.
Cu cat mai multe sarcini sunt cu atat mai repede pot sa apara anticorpii in sangele matern.
Ginecologii mai pot decela si semne ecografice daca apare izoimunizarea, numai sa ii amintiti la fiecare consultatie ca aveti Rh-negativ.
Ca o concluzie, chestiunea asta cu Rh-ul trebuie luata faorte serios, dar asta nu inseamna ca o femeie cu Rh negativ trebuie sa fie speriata.
Trebuie sa ia masurile necesare:sa-si dozeze regulat anticorpii anti Rh si sa ia imunoglobulina anti D in situatiile de mai sus.
In fine, cunosc o persoana cu 5 copii toti cu Rh pozitiv si ea cu Rh negativ si care sunt toti sanatosi, si nu a primit niciodata imunoglobulina anti D. Deci nu in toate cazurile apar probleme, cum am mai spus.
dede
mymirela spune:
Alina si Delia...
multumesc mult pentru raspunsurile voastre. m-am mai linistit acum. daca se confirma ca sunt insarcinata va voi urma sfaturile in totalitate. ma intreb totusi ce inseamna mai concret "izomunizarea" si cum poate afecta fatul. Delia afirma ca nu poate da malformatii, dar atunci care sunt mai exact efectele ei? a vazut cineva un astfel de copil?! sau daca nu se fac tratamentele necesare, embrionii nu mai supravietuiesc?!
legat de Rh sotului meu. nu mi-ati zis cand ati aflat ce Rh are sotul vostru. doctorul care te ia in evidenta cu sarcina o sa il trimita si pe el obligatoriu la analize ca sa vada ce Rh are sau ar trebui sa mearga din timp?! iar daca cumva are Rh negativ ca si mine nu mai e nici un pericol? adica nu mai trebuie urmat nici un tratament special?
si inca ceva... daca nu e o sarcina, ce altceva ar putea sa determine o astfel de intarziere a menstrei(8 zile), avand in vedere ca nu am facut nimic deosebit luna trecuta si, asa cum am mai zis, am o menstruatie f. regulata, niciodata intarziindu-mi mai mult de 2-3 zile!
multumesc mult din nou!
p.s. inca mai astept raspuns de la cineva care locuieste in America si care stie mai multe despre serviciile medicale gratuite pentru femeile insarcinate.
fara
-n pantecus
emaaimee spune:
quote:
Originally posted by delia grozav
Din doi parinti Rh negativ ies intotdeauna copii cu Rh negativ.Pt linistea ta adaug si eu ca nu trebuie sa faceti nici un vaccin in acest caz,decat daca faci un alt copil cu alt partener care are rh. poz
Daca esti la prima sarcina nu prea apar probleme.De la a doua sarcina poate sa apara pe parcursul sarcinii sau dupa nastere asa numita IZOIMUNIZARE, care afecteaza fatul. Nu este vorba de malformatii, ci de atacarea celulelor sangvine fetale de catre anticorpi din sangele matern. .
dede
Da,pt ca ai rh neg,trebuie neaparat ca si sotul sa isi faca analiza sa vedeti daca are rh neg/poz.Noi am stiut ce rh avem-eu inainte de sarcina(mama rh neg si sora),iar sotul a tot donat sange si de aceea stie ca are rh poz!
E f imp sa urmezi aceste sfaturi,am o prietena care e dr neonatolog si a vazut copilasi nou-nascuti afectati,sunt mai galbeni(parca bolnavi de icter)-acestora li s-a facut transfuzie de sange cu rh neg(ca al mamei,chiar daca erau pozitivi-in timp le revine rh pozitiv).Stiind ca poti preveni acestea...
si pestiuc iubit&saltaret de 33s+