Copilasi de Aug-Sept 2003 (55)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ahhh, dana, cata dreptate e in articol...asa e! Cel de-al doilea nu seamana deloc cu primul, acuma as putea spune ca la mine nu prea se pune avand in vedere ca nu au acelasi tata...dar am exemplele cu mine si sora mea si sotul cu fratele lui. Al doilea copil e mult mai independent, face numai si numai prostioare...asa e si cu fetele mele. diana a fost mai linistita, insa a avut alti "pitici pe creier" insa vad ca si Silvia vine puternic din urma si incepe sa fie o mica Diana in unele privinte-mamoasa, numai mama sa le faca pe toate desi stiti bine ca tati se implica foarte mult dar uite-asa zic si eu ca sunt surori. Iar in ceea ce priveste imitatul, la noi cea mica o imita pe cea mare...dar stiti cum? identic! parca ar fi o maimutica!

gelozia...da, a existat dar cu multa rabdare si mult tact se rezolva, acum nu mai e demult o problema din partea Dianei, a devenit o problema din partea Silviei, sper sa o rezolvam si pe asta. Iar atentia acordata celui mare atunci cand cel mic e bb-asa e, in momentele de somn ale celui mic e foarte bine sa stai cu cel/cea mare ca sa se simta si el important/a, sau daca e destul de mare sa fie si el implicat in ingrijirea celui mic-adusul unui scutec, a mancarii, a tacamului, a samponului/sapunului la baie. Imi amintesc cat de importanta se simtea Diana cand ma ajuta la baie si o lasam sa-mi toarne sampon in mana sau chiar sa o limpezeasca usor pe capsor pe Silvia. Sau sa o dea cu sapun pe burtica...
Apoi ii tinea ea sticla, cu mine de fata sau mai tarziu-chiar si acum, o ajuta sa manance. De multe ori de la ea accepta mai degraba sa-i bage o lingurita cu mancare in gura decat de la mine.

Ehhh, dar astea au trecut si acum se bat! Ca sa vedeti cum evolueaza lucrurile!

dana, inteleg acum in legatura cu serviciul tau. iti tin pumnii sa nu fie nimic rau in legatura cu postul tau.
pana la urma in ce perioada mergeti la mare?

Mihaela
Diana si Silvia

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42663&whichpage=1" target="_blank">Tudorel are nevoie de mama lui!
Ajutati-o pe Alina sa-si implinesca visul!

bebelusi august-septembrie 2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana_ene spune:

Mihaela, problema asta e. Trebuie sa ma ocup mai mult de fisa mea profesionala (cursuri, specializari, etc., etc...) pentru ca e mare nevoie.
De aceea am spus ca pentru moment nu pot sa ma gandesc la bb2.
Dar... poate ca mai tarziu... cine stie ?

Noi inca nu am luat biletul la mare si nici un avans nu am dat.
Asta pentru ca Ileana si sotul ei lucreaza la o agentie de turism si ma gandesc ca o sa pot gasi prin ei biletul oricand.
Noi am vrea la sfarsitul lui iunie, dar tot in iunie incepe cursul la care predau si eu, va trebui sa ma organizez cu colegul meu sa vedem cum pot sa strecor plecarea la mare ca sa nu afecteze cursul.
De asemenea, ma gandesc si la vreme. Daca nu e cald in iunie (desi s-ar putea sa fie, cum ziceai si tu), atunci amanam pentru iulie/august.
Deci... inca nu am definitivat problema.

Eu cred ca fetele tale se intzeleg foarte bine.
Eu am mai spus-o: daca ar fi sa pot alege, atunci as vrea sa am tot o fetitza .
--------------------------------
Am mai gasit cateva chestii foarte, foarte interesante (dupa parerea mea):
Sunt cuvinte care dau putere si cuvinte care ranesc. Cuvinte care pot educa sau rusina, incuraja sau dojeni, pot inalta sau pot cobori moralul unui copil.
Iata care sunt cele mai rele sapte lucruri pe care le poti spune copilului tau:

1. Daca nu te opresti, plec si te las aici!
Cea mai mare temere a unui copil mic este ca s-ar pierde sau ca ar fi lasat singur si lipsit de aparare. Amenintand un copil, folosindu-te de teama sa de abandon in dorinta de a-l manipula catre un anumit comportament este un semn clar ca ai nevoie de o pauza.
O solutie este aceea de a oferi copilului o altenativa. In loc sa il sperii, spune-i: "Daca alegi sa te comporti asa in continuare vom merge acasa. Daca alegi sa vorbesti cu voce normala vom sta si vom face cumparaturi. Tu alegi!"
O alta solutie este sa te opresti si sa iei o pauza. Este foarte posibil sa ai nevoie ori de odihna ori de un somn ori de amandoua.

2. Ar trebui sa iti fie rusine!
Acest mod de a te adresa copilului este o incercare de a da un sentiment de vinovatie. Se crede ca daca un copil poate fi determinat sa se simta vinovat, de rusine isi va schimba comportamentul si va face ceea ce dorim noi.
Sunt situatii in care rusinea functioneaza si determina comportamentul pe care il asteptam de la copilul nostru. Dar cu ce pret? Impreuna cu rusinea si vinovatia apare si samanta credintei "Ma insel", "Nu fac suficient", "Nu fac niciodata, nimic bine". Cand copiii actioneaza in afara acestei credinte se simt si mai rusinati, lucru care le intareste credinta si perpetueaza ciclul comportamental ce produce si mai multe raspunsuri de care le este rusine.

3. Nu ne-am dorit niciodata sa te avem!
"Imi doresc sa nu te fi avut!", "Daca ar trebui sa o iau de la capat nu as mai face niciodata copii" si "Nu ne-am dorit niciodata sa te avem" sunt afirmatii de neiertat in discutiile parinte-copil. Indiferent de ce a facut copilul si indiferent care este tonul vocii sale aceste raspunsuri parintesti sunt total nepotrivite. Acest limbaj ar trebui sa fie un semnal ca ceva lipseste in relatia parinte-copil. Folositi acest semnal ca un imbold pentru a solicita ajutor, de la un psiholog, preot sau consilier scolar. Fa-o acum! Tu si copilul tau meritati!

4. Tu esti cauza divortului nostru!
Nici un copil nu este cauza divortului dintre parinti, si nu este de asteptat ca un copil sa duca o asemenea povara emotionala. Chiar si cand explicam cu atentie si cu dragoste unui copil ca nu este in nici un fel responsabil de decizia voastra de a va separa sau de a divorta acesta pastreaza impresia ca este intr-un fel responsabil si poate gandi: "Daca as fi fost diferit, parintii mei ar fi fost inca impreuna", iar "Daca as fi fost mai bun, nu s-ar fi certat atat de mult" este un lucru pe care, chiar daca nemarturisit, copiii il cred.

5. De ce nu poti fi si tu ca fratele/sora ta?
Cand parintii compara verbal fratii intre ei, unul dintre ei va iesi in dezavantaj. Ei trimit mesajul catre copil ca nu este destul de destept, destul de bun, destul de rapid sau destul de meticulos. Mesajele gen "Nu esti suficient de bun" se infiltreaza adanc in constiinta sa si vor contribui la comportamentul indezirabil de mai tarziu.
Comparatiile fac sa creasca rivalitatile fratesti intensificand rivalitatea naturala care deja exista si fac sa creasca tensiunile din casa. Comparatiile dauneaza relatiilor dintre frati, facand sa creasca sentimentul separarii.
Accepta fiecare copil din familia ta pentru persoana unica care este. Fiecare are propriile sale forte, capacitati si nevoi. Ajuta-ti copiii sa descopere frumusetea unicitatii sale, focalizandu-te pe fiecare individ, fara a folosi comparatii.

6. Lasa-ma sa fac eu asta pentru tine
Daca "Lasa-ma pe mine sa fac asta", "Lasa-ma pe mine sa ma ocup de asta" si "O fac eu de data asta" sunt prezente curent in modul de a te adresa copiilor este contributia ta la invatarea neputintei de catre ei. Preluand intiativa si facand lucruri pentru un copil, lucruri pe care le poate face singur, ii creezi sentimentul neputintei. Aceasta il incurajeaza se se vada pe sine incapabil.
Preluand initiativa si facand acum, poti economisi niste timp, dar vei avea mai mult de lucru in perspectiva. Daca faci un lucru in locul copilului tau o data, nu e nici o problema. Daca o faci de doua ori, ai creat un tipar. Daca o faci si a treia oara, Felicitari! Ai o noua slujba!

7. Pentru ca am zis eu, de aia!
Cuvintele sunt "Pentru ca am zis eu, de aia!", dar mesajul tacut este: "Eu sunt mare, tu esti mic, eu sunt destept, tu esti prost, eu am puterea si tu nu. Treaba mea este sa spun a ta este sa te supui".
Acest mod de a te adresa copilului da nastere resentimentelor si creaza lupte pentru putere. Incearca sa te adresezi copilului tau astfel incat sa ii comunici respect in acelasi timp cu sentimentele si dorintele tale: "Este frustrant pentru mine, in timp ce tu continui sa ma intrebi 'De ce?'. Ca parinte eu iau o parte din decizii. Asta este una dintre datile cand decizia este a mea. Nu imi schimb parerea de data asta..."

Limbajul este modul primar de manifestare al abuzului emotional asupra copiilor. Elimina modul de comunicare abuziv fiind foarte atent la maniera de adresare. Daca devii constient de una sau mai multe dintre cele sapte cele mai rele lucruri pe care le poti spune copilului tau sau alta formula de adresare abuziva, opreste-te! Inspira adanc. Mergi la o plimbare. Fa o baie fierbinte. Da-ti tie si copilului tau timp sa va calmati si sa recapatati imaginea de ansamblu. Apoi ia-o de la inceput amintindu-ti ca vorbele pot da putere sau ca vorbele pot rani. (Chick Moorman, Parent Talk: Words That Empower, Words That Wound )

Daniela si puiul Oana Maria (nascuta pe 2 septembrie 2003)

ALBUMUL OANEI MARIA

Mergi la inceput

ma recunosc in cateva situatii...1.,2. si 7. hmmmm...desi stiu ca nu e bine sa spun asta, o fac de multe ori la nervi, sunt primele cuvinte care imi vin in minte....insa la 1 si la 7 am dat si alternativa buna, atunci cand sunt calma si am timp sa reactionez ca atare. Offf, cateodata e greeeu sa fii parinte!

dana, spor la specializari! Daca e asa atunci nu cred ca ai ce pierde, cred ca numai de castigat...adica gresesc, poate timp liber mai putin, ma rog asta pana vei termina cursurile. Insa imi pare bine ca te vad mai hotarata in privinta bb2, fie el si mai peste cativa ani. Imi amintesc ca spuneai la un moment dat foarte hotarata ca gata! Va fi Oana si atat!

anka, inveti-inveti???

fetele, sa va intreb si eu...de cate ori fac copilasii vostri kk/zi??? Silvia face si acum de 2-3 chiar 4 ori/zi...cum sa o invat la olita in conditiile astea???

Mihaela
Diana si Silvia

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=42663&whichpage=1" target="_blank">Tudorel are nevoie de mama lui!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena-Teodora spune:

Mihaela, si teodora tot asa face... Nici eu nu vad o solutie, poate ne "lumineaza" cineva in privinta asta... ca si eu as vrea atat de mult sa inceapa sa faca la olita! Vara , canicula, incins la fundulet cu pamparsii astia... Of, nu stiu ce sa fac. Macar de s-ar stradui bona mea, dar vad ca ma lasa pe mine, probabil ca sa nu "raneasca" ea la capitorulul asta si sa ia totul de-a gata!
bai, de azi intr-o saptamana, sunt la 2 mai, cu sot, cupil, catel, purcel. pentru 3 zile... Sper sa se indure Dumnezeu si sa ne dea si noua o raza acolo de soare, ca asa, dupa cum vad eu, nu prea avem mari sanse... dar plecam sa ne distram, nu sa facem plaja doar! asa ca... de distrat, ne-am distra noi cumva!

Ankalaura, asa e mama, ai mare dreptate, dar nu stii unde gasesc sa cumpar niste "timp liber"? Dar n-am sa ma las, chiar de-ar fi sa papa cartea pe ultima suta de metri. Asa imi mai aduc aminte si eu de focurile cu facultatea, cand trageam tare in ultima zi si noapte:)))) Eheiiii, ma vad iar la 20-22 de ani, ce-o fi cu mine?
georgiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana_ene spune:

Oana face o singura data pe zi kk. Maxim de 2 ori (dar se intampla foarte rar).
Asta e norocul meu .

Mihaela, apropo de bb2, ce sa fac daca gravidutzele noastre mi-au "facut pofta" ?
Problemele mele sunt varsta si pericolul unei noi extrauterine.
-------------------
Vaaai !
Iar uitam sa va povestesc ultima mare bucurie facuta de fii-mea .

Va spuneam si ma plangeam de faptul ca don'soara nu-l spune pe M, asa ca eu sunt "tata" .
Dar... m-am gandit sa o invat sa-mi spuna macar pe nume. Si am reusit !!!!!!!!
Asa ca acum Oana stie ca eu sunt DANA ! Si asa-mi spune .
Draga mamii !
-------------------
Anka si Georgiana, spor la invatat, fetele !

Daniela si puiul Oana Maria (nascuta pe 2 septembrie 2003)

ALBUMUL OANEI MARIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

TATA! M-A OMORAT OANA MICA!!!! De ce n-am moaca aia rosie razatoare???

Na ca nu invat! Sic! Casc okii pe forum :))

Georgi - marea mea problema, pe langa lipsa timpului a fost ca n-am reusit sa dau testul ala la scoala.. Ca si tine, m-am gandit ca mai bine invat cand stiu ca am data fixata, si ma tot intrebam cum sa trec de testul de la scoala... Asa ca ma dat spaga Zilele astea aflu si ziua de examen.

KK - Eliza face kk cam de doua ori pe zi. Insa dupa un ritual, nene.... La gradinita, fetele stiu, si o pun ele direct pe olita, ca ea sta fata fara pampersi, da' nu prea spune mereu ca face... Uneori ii da drumul putin in pantaloni, si vine cracanata si se smiorcaie POTTY PLEASE POTTY PLEASE!
Dar faptul ca la gradinita ii da steluta aia (am si eu tabel acasa, si foaie de-aia de stelute...) o motiveaza, si de cate ori o pune pe olita, ceva tot face, un strop, da' face... Ca sa ia steluta... Si mai umple o casuta la tabel. Merge si acasa figura. Ii spun ca ii dau steluta daca sta pe olita, numai ca s-a smekerit, ca ea sta si io nu-i dau ca n-am timp de decupaje.... Asa ca mai nou, o intrebi de kk, zice ca nu face, da' posteriorul emana arome......
EU O SA FAC BBDOI!!! Ba chiar mi-am facut o strategie. Zic mai stau fo' doi ani, si m-apuc de lucru. In doi ani termin de platit casa, si apoi nu ma mai doare capu'. Fac un bebedoi, si stau pe banii statului nene 2-3 ani, ca nu ma doare capu'... si gata si cu nebuna... Si stau si eu cu copilul meu, ca la Eliza am stat acasa de la internare pana la 6 saptamani saracuta. Asa ca ii zic lu' asta - nene, ma lasi acasa minim 6 luni cu salar intreg si fara telefoane, mai stam de vorba. Nu, uite colea demisia, ciao pa, stau acasa pe baniid ela stat. Ca atunci imi va conveni, odata casa terminata de platit :)
Va pupez. TZOK

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_noemi spune:

Bonjour fetelor, ca sa zic asa!

Apropo de bbdoi, aici in Franta, am remarcat ca astia fac copii ca iepuroii, unu in carut, altul in picioare pe un dispozitiv care se ataseaza de carut si unul in burta.
Plus ca au niste locuri de joaca super pt. copii, toale de foarte buna calitate, aproape la acelasi pret ca in Romania si mancare pentru copii tzanshpe mii de sortimente.
M-a mai enervat o chestie rau de tot, am luat scutece marca gigi la acelasi pret si calitate cu Pampers din Romania si am cumarat si Huggies, care in Romania sunt jalnice, aici m-a lasat masca, sunt super de calitate, am impresia ca firmele multinationale ne cred tampiti, de parca noi, astia din est, nu am recunoaste un produs de buna calitate, iar pretul aproape la fel ca in occident.

Va pup si spor cu si la bbdoi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliac1 spune:

Mai, fetelor, ma lasasera-ti masca cu bebedoiul...Toata lumea planifica...
Dar o bagheta magica de facut copil1->bebelush nu se gaseste???
Ca io nu vreau bb2 dar mi-e dor de-o bebelina mica si cuminte in casa. Ca m-am saturat sa fac triplu salt mortal prin acasa si afara dupa un copil nabadaios...

Despre kk: prestam de 2 ori/zi. Primul dupa ce haleste laptele de dimineata, cam la 10 min. trebuie pusa pe olitza. Asta nu-l pierdem. Al doilea, undeva dupa-amiaza, iar de cele mai multe ori il "scapam". Inca nu ne-am prins cand, cum...Important este ca vine dupa ce i se prelinge...si ma anuntza: "Mami, Anda a pacut kktoiu!"
Faza nasola aeste ca aseara a facut nazuri si la scutecul de noapte, de am fost nevoiti dupa lupte crancene, sa-i pun kilotzi de bumbac si dupa ce-a adormit ghiberdica sa facem translatare la scutec de hartie...Nasol...Noi avem senzatia ca fii-mea ne face in ciuda cu cel facut pe ea...

Si n-as vrea sa ma intind dar simt nevoia sa ma "descarc"...asa ca sa va spun ultima patzanie...
Miercuri face fata kk pe ea si urmeaza "cearta" in care i-am explicat ca si eu si tat-su suntem foarte suparati ca iar s-a intamplat, ca mi-a facut buba la inima, etc...O intreb: "Stii de ce-i mama suparata??" Ea, spasita: "I Anda pishoaca! (E Andra o pishoarca!!!)" Aaaa, deci intelege copkilul, dar nu vrea!
Iar ieri cand am venit acasa, dupa ceva timp, o controlez si era bineinteles uda!! Nu mai aveam resurse de certat asa ca am luat fata pe sus sa o schimb. Cand intru in camera ei, olitza era in mijloc...cu pipi in ea. Deci, "cearta" mea a dat roade si a luat atitudine, numai ca a facut cu pantalonii pe ea!!!
Asa ca urmatorul pas la noi va fi invatzatul dezbracatului de pantaloni, kilotzi...

Va si uichendareala placuta!

Liliana& Andra-Maria

poze Andra Ghiberdica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

of doamne ce greu e fara net , mai ales dupa ce ma obisnuisem....
va citesc, dar mai greu cu scrisul . nu de alta, dar cand as avea teoretic timp sa scriu, ma omoara greata. parca nu se mai termina, am intrat deja in saptamana 12 si nici un semn de "imbunatatire" a situatiei. macar la andrei m-a tinut 3 saptamani, da' vomitam pe rupte seara. acum imi e rau toata ziua, mananc pe apucate, ca din te miri ce juma de mar mi se face rau.
si cand ma gandesc ca peste 2 saptamani mai tai si motul lui andrei, parca exact de asta aveam nevoie... de o zi intensa de munca! dar parca pe de alta parte abia astept sa vad lumea stransa la un loc...
exceptand mama.
ei inca nu i-am zis nici de bb2. nu stiu daca tata i-a zis pana la urma ceva, sper ca e in stare sa-si tina gura. dar ma gandeam ca in momentul asta nu ma tin nervii sa inceapa cu morala, cum ca n-am casa n-am servici, nu sunt in stare de un copil si mai fac unul. si cum de paste a dat ultima dovada de neincredere in noi... chiar n-am nici o pofta sa-i spun. mai nasol va fi la masa, ca absolut toata lumea va sti de bb2, numai ea nu. ma gandeam cat de sadica as fi sa las lucrurile asa, si daca vine vorba, n-are decat sa afle. s-o chema razbunare, dar tare i-as plati mizeriile de pana acum... mai ales ca ei ii pasa mai mult ce zice lumea decat ce simtim noi.
nu stiu de unde vine toata rautatea asta, dar abia o stapanesc...

hai sa schimb subiectul, ca ma deprima!

ati simtit cu tremurul de-aseara??? ca eu eram treaza... si dupa m-am gandit la voi, cum am petrecut noi impreuna cutremurul trecut . bine ca asta a fost f. scurt, nici nu m-am dat jos din pat.
iar andrei si tati...dormeau dusi...
si ca tot veni vorba de andrei, sa-l mai laud un pic.
de cand cu discutia cu biberoanele, am inceput sa-i dam lapticul din cana, cu paiul. copilul n-a protestat deloc, chiar il bea cu placere. bibe a ramas doar pt apa; se poate si cu cana, dar apoi se joaca cu manutele in ea cand se satura.
apoi alaltaieri am avut surpriza ca andrei sa manace singurel. i-am facut piure cu friptura, si a fost incantat sa-l las sa manance. e adevarat, din 3 lingurite una era goala, dar s-a prins de miscare ca trebuie miscata in mancare. normal, ca piureul nu curge si sta si lipit de lingurita. cu asta a mers. mai greu pana o sa stie sa tina lingura pt supa. dar macar terciuri poate singurel! si daca vedeati de fata satisfacuta avea, ca manacam toti trei in acelasi timp!

nu sunt sigura, dar cred ca AII e prescurtarea de la andrei. l-am vazut ca se uita in oglinda si asa isi zice... apoi si cand il strig sa-l cert, scoate o mutrita zambitoare si zice si el Aii...

si ultima realizare e un MAMA cu intonatie! (nu intentionez sa rasuecsc cutitul in rana mamicilor care sunt TATA) e spus frumos, in functie de ce vrea de la mine... cand ma cauta prin casa suna asa bine de-mi plesneste pipota

ah, si ca uitam... m-a cam luat cu frisoane dupa ce am citit programul iulianei. aoleu, si pe mine n-o sa aiba cine sa ma ajute , si mai sunt si rea de somn . da' vorba aia, n-a murit nimeni din asta pana acum!

roisin, chiar, un nume ceva pt bebelina mica???

Cristina 10+ si Andrei-Razvan
http://www.andreirazvan.home.ro
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

www.help4mirela.go.ro http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=47831

Mergi la inceput

cristina...greturi mai mari=fetitza! ce spui? Ohhhh, eu am avut niste greturi oribile pana prin saptamana 16-18, pana am simtit ca misca.
hehe, sa vezi cand incepe sa manance supa singur si intoarce linguritza plina cu gura in jos! Eu abia mai reusesc sa strecor cate o lingurita cu mancare printre cele ale ei...grea meserie!
pentru mama!

Mihaela
Diana si Silvia

Mergi la inceput