amniocenteza
fetele care au facut o astfel de interventie va rog sa imi spuneti si mie cum stau lucrurile
-cand se face
-cine o face
-daca trebuie anestezie
-daca doare
-cat costa
-in cat timp e gata rezultatul
- ce scrie pe hartia de rezultat
-a obtinut cineva rezultat negativ?
-stiti pe cineva care a pierdut sarcina?
Laura 8+ care se gandeste cu groaza dar si cu responsabilitate la o astfel de procedura
Raspunsuri
AC spune:
Eu am facut Laura o amniocenteza.
1. se face dupa saptamana 16 de sarcina(18 de amenoree).
Cu cat mai repede cu atat mai bine(max lichid amniotic, fat mai mic si riscuri mai mici)
2. un ginecolog si un echografist impreuna
3. se face o anestezie locala
4. nu doare
5. daca este justificata medical aici este platita integral de asigurare
6. depinde ce fel de examen faci. Amniocenteza pentru cariotip sau pentru o posibila infectare a fatului. Rezultatele mele au durat sapte zile lucratoare, in medie 10 zile... si au fost niste zile chinuitor de lungi. Pe hartia mea scrie cate celule ale fatului au colectat in lichidul extras, cate au analizat si ca e bebe normal fara fibroza cistica si fara SD.. bolile de care era suspectat. Deci rezultatul a fost minunat. Si scrie si ca e baietel.
7. eu personal nu stiu. Statistic exista un risc de 1/250 sa pierzi copilul. Dupa amniocenteza trebuie sa respecti un numar de doua-trei zile un repaus la pat aproape total si inca cateva zile fara calatorii lungi, fara ridicat. Trebuie sa te prezinti la orice semn de infectie a intepaturii, pentru contractii, scurgeri vaginale neobisnuite cu sange au fara. N-am avut nici unul din aceste semne, dar asa scrie pe foaie primita.
8. este indicat sa faci un test de urina inainte si in caz de infectie urinara fie ea si minora vei primi antibiotice.
9. gandest-te de ce iti este recomandat sa o faci, ce ai face in caz ca o banuiala sumbra ti-ar fi confirmata si gandeste-te daca exista si alte mijloace de a elimina aceea banuiala pentru ca un risc de a pierde sarcina exista.
Gandeste-te la toate acestea cu mintea ta. Cu orice situatie te vei confrunta apoi tu vei trebui sa-i faci fata nu binevoitorii din jur. Nici macar pentru sotul tau toate aceste sentimente incurcate ale tale nu vor fi la fel de apasatoare.
Argumente pro si contra vei primi destule, dar e al naibii de diferit cand tu esti cel in cauza si nu binevoitorul de pe margine fie el pro sau contra. Fiecare isi are propriile lui valori si-n situatii critice e bine sa reactioneze conform lor si sa-si asume consecintele.
Andreea si galusca
si ghemotocul
asteptat pe 4 iulie 2005
lucas spune:
Laura, incerc sa-ti raspund eu, pentru ca eu am facut asa ceva.
Pina la amniocenteza mai ai multi pasi de facut. si vad ca esti de abea in 8 sapt.
dar inainte de toate trebuie sa stii ca numai doctorul poate sa iti recomande asa ceva.
sapt.11-13 - la ecografie se masoara pliul nucal
sapt. 14-16 - se face triplu test. la triplu test nu se da un diagnostic ci se spune un grad de risc la diverse malformatii: trisomia 21, trisomia 18, spina bifida.
daca dupa triplu test (care este o analiza de singe, ca orice analiza) apare risc crescut probabil ti se va recomanda amnio, dar inainte de amnio se mai face o ecografie.
sapt.18-20 amnio, inca odata, daca dupa ecografie si triplu test rezultatele sunt nesatisfacatoare.
Amnio este facut de catre un doctor, inseamna de fapt prelevarea unei cant. de lichid amniotic.
In Bucuresti, prelevarea poate fi facuta la un spital, dupa cite stiu Giulesti si Polizu, apoi analiza propriu zisa se face la Genetic Lab. numai analiza la Genetic fara prelevare costa, sau costa in ianuarie cind am facut-o eu 6 milioane,prelevarea este separat, in functie de doctorul care o face.
eu la polizu am facut cu anestezie, practic nu stiu nimic, la giulesti se face cu anestezie locala, si vezi cum se face prelevarea.
eu nu am simtit nici o durere. dar eu inainte de amnio m-am internat cu o zi inainte, am facut seara niste perfuzii, si a doua zi dupa amnio am facut din nou perfuzii, se numeau tokolitice, am inteles ca sunt bune, sa nu ai contractii.
rezultatul este gata in 21 de zile, indiferent unde se face, datorita analizei propriu zise.
pe hirtia rezultat scrie daca prezinta fatul malformatii sau nu.
nu inteleg ce inseamna rezultat negativ, adica daca are malformatii??? nu stiu, nu am auzit. nu stiu si nu am auzit pe cineva sa fi pierdut sarcina, dar au mai fost discutii pe DC despre acest subiect, mai poti cauta.
sper ca te-am putut ajuta.
lucas spune:
AC cred ca am raspuns in acelasi timp!
Laura, gindeste-te ce a scris AC in ultima parte a mesajului.esti singura care poti lua o asemenea decizie, si mai ales va trebui sa-ti asumi si consecintele.cu groaza nu trebuie sa te gindesti!
bune sfaturi AC, sunt de acord!
Felicity spune:
In primul rand, exista un test preliminar rezultatului amnio, se numeste FISH (Fluorescence in Situ Hybridization). Tot din lichidul amniotic se face si ai rezultatul in 24 de ore. Este probabil ceva nou (poate nu se face in Ro), si nu toata lumea stie de el. Eu am cerut FISH si stiam a doua zi ca totul e bine, si ca e baietel. Apoi peste o saptamana mi-au confirmat si prin harta cromozomiala ca totul e OK.
-am facut amnio in saptamana 17 jumate
-doctorul care a facut amnio era si ecografist, si inainte mi-a facut o ecografie morfologica.
-amnio s-a derulat sub ecograf, sa vada unde inteapa. si sa vada pe bebe.
-nu m-a anesteziat deloc, si a durut cat o intepatura.
-dureaza un minut.
-in Romania nu stiu cat costa, aici este mult peste o mie cincisute de verzani.
-hartia de rezultat consta in harta cromozomiala a copilului si exclude cu probabilitate de mai bine de 99% cele mai intalnite si probabile defecte, dar din pacate nu toate.
exclude spina bifida, down, trizomii si iti spune cu certitudine sexul copilului.
-daca ai pe cineva in familie cu o boala genetica, atunci te testeaza si pt aceste boli, pt ca mai intai ai o discutie de tipul "genetic counseling" in care se investigheaza arborele tau genealogic.
-nu stiu pe nimeni sa fi pierdut sarcina din pricina amnio, si aproape toate personale cunoscute de mine au avut amnio (in USA)
-riscul infectiei este de 1 la 1000 (in USA), adica practic neglijabil
-riscul pierderii sarcinii e mai mic de 0.5%
Mie mi-a zis doctorul sa ma intorc la activitatile mele de zi cu zi dupa amniocenteza, numai sa nu ma apuc sa mut mobila sau sa fac ceva extrem (lucruri care nu le faci oricum insarcinata fiind). Mi-a zis ca nu trebuie sa stau in pat si ca daca vreau sa ies in oras sa mancam ceva, e pur si simplu OK.
Succes in orice decizie ai lua si un bebe sanatos si voios.
Cat priveste grijile, alea nu cred ca vor disparea niciodata.
Flavia_Hurducas spune:
Laura, am facut amnio saptamana trecuta la 19 saptamani si 1 zi. Peste 18 saptamani riscul pierderii sarcinii scad sub 0,5%, in timp ce daca se face timpuriu riscul creste la 1%.
- costa 6 mil. lei , aici find vorba de analiza de la Genetic Lab. Recoltarea, care am facut-o la maternitate nu m-a costat nimic.
- amnio a facut-o un medic echograf, care s-a specializat si in amnio (este foarte importanta experienta dr.) asistat de dr. mea
- amnio consta in extragerea a 20 ml de lichi amnuiotic. In parallel se face si echo morfologica pentru a vedea cu exactitate unde se va introduce acul.
- nu mi s-a facut anestezie, dar nici nu a durut, am simtit doar o ciupitura (ca atunci cand ti se ia sange) in momentul in care a fost introdus acul
- procedura nu dureaza mai mult de 1 min. La mine au mai stat dupa aceea sa il vada pe bebe ce face dupa aceasta procedura, sa ii vada sexul etc. Ce m-a speriat foarte tare a fost sala de operatii unde s-a facut recoltarea, dar de, treebuie sa fie total aseptica
- dupa am primit niste medicamente care trebuia sa le iau in cazul in care apareau contractii (slava Domnului, nu a fost nevoie), mi s-a recomandat repaus fizic si sexual 3 zile, dar asta nu insemna ca trebuia sa stau in spital
- rezultatele le voi primi in 10-14 zile de la genetic Lab.
Iti itn pumnii! Te sfatuiesc insa sa nu faci aceasta analiza decat daca este necesar. Perioada de asteptare este foarte stressanta.
Flavia 19+
szivarvany spune:
Ma bag si eu in discutie ... mii de scuze ...
Felicity - in ce a constat FISH-ul acesta ???
Leoaicele Daria &
Giulia (2004 08 16)
"La vita e` una bataglia, la morte un`avventura"
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=37099" target="_blank">Povestea-nasterii
Laura_72819 spune:
fetelor multumesc pt raspuns, ideea e ca mi-e o frica de mor dar stiu de pe acum ca vreu sa fac aceasta analiza pt ca nu cred ca as putea suporta gandul de a avea un copil cu probleme cum ar fi sindromul Down sau altele, am avut ocazia sa vad copii cu diferite handicapuri si va pot spune ca parintii lor sunt niste oameni care nu mai au o viata normala.
Felicity spune:
mamagiuliei,
FISH se face tot din acelasi lichid amniotic.
rezultatul amnio dureaza asa mult pt ca nu sunt suficiente celule in lichid ca sa se poata investiga cromozomii si de aceea trebuie sa se faca cultura de celule inainte.
FISH nu are nevoie de acesta cultura, se face direct pe lichidul amniotic, se introduce in lichid diverse substante si cromozomii se coloreaza diferit si poti sa-i vezi la microscop daca-s in pereche sau daca-s trei.
de aia dureaza doar 24 de ore pana ai rezultatul.
am fost foarte fericita ca exista asa ceva, am scapat de agonia asteptarii.
AC spune:
quote:
Originally posted by Felicity
mamagiuliei,
rezultatul amnio dureaza asa mult pt ca nu sunt suficiente celule in lichid ca sa se poata investiga cromozomii si de aceea trebuie sa se faca cultura de celule inainte.
FISH nu are nevoie de acesta cultura, se face direct pe lichidul amniotic, se introduce in lichid diverse substante si cromozomii se coloreaza diferit si poti sa-i vezi la microscop daca-s in pereche sau daca-s trei.
Scapi daca astepti SD sau alta trisomie, nu si alte maladii.
Andreea si galusca
si ghemotocul
asteptat pe 4 iulie 2005
Felicity spune:
quote:
Originally posted by ACquote:
Originally posted by Felicity
mamagiuliei,
Scapi daca astepti SD sau alta trisomie, nu si alte maladii.
Andreea si galuscasi ghemotocul
asteptat pe 4 iulie 2005
AC, ALTE MALADII CARE? ai facut cumva amnio?
ai discutat cumva cu un medic despre asa ceva?
in plus iti spune despre spina bifida, care e detectata si la ecografie.
AMNIO NU TESTEAZA ORICE MALADIE, cum le denumesti tu.
Nu am auzit niciodata de un FISH OK si un amnio cu probleme.