Cosmaruri
Copiii vostri au cosmaruri?
Andrei, 3 ani si 3 luni, aproape in fiecare seara viseaza "mamute" adica maimute, mai nou sobolani. Se trezeste tipand, se uita speriat prin camera si apoi incepe sa ne povesteasca ce a visat. E foarte fricos si nu l-am speriat nici cu bau-bau nici cu altceva. La televizor nu prea sta, are cateva desene pe dvd pe care le-a tocit, dar nimic care sa-l sperie, la calculator nu l-am lasat deloc, chiar nu stiu de unde frica asta.
Raspunsuri
trusty spune:
La 1, 3 si sapte ani copiii trec prin schimbari atat fizice (cresc) cat si psihice (isi delimiteaza gusturile, preferintele pentru mancare, culori etc). Este normal ca ei sa aiba trairi intense, chiar cu cosmaruri pe care ei le percep foarte acut. De obicei acestea apar in numar mai mare cam la 7 ani dar se poate intampla si la varste mai mici. Asta te anunta ca ai un copil sensibil pe care va trebui sa-l pregatesti bine pentru viata si ca s-ar putea sa ai probleme din aceasta cauza (timiditate). Dragaleste-l cat mai mult si fa-l sa se simta ocrotit, da-i senzatia ca e puternic si ca trebuie sa te apere, spune-i ca e cel mai bun/ puternic si... curaj!
Trusty
simina2005 spune:
"Nu e important ce ti se intampla ci cum reactionezi la ceea ce ti se intampla"
Incearca sa-i povestesti, la culcare despre lucruri frumoase legate de natura. Copilul meu doarme mult mai linistit dupa ce-i povestesc cum ne plimbam printre iarba si flori, cum zboara fluturii, buburuzele sau pasarelele, cum ne intindem in iarba si privim cerul senin, despre soare, stele si luna...
Avea si el cosmaruri cand adormea cu povesti in care apareau animale , zmei sau oameni rai.
Incearca sa dormi langa el, a.i sa se simta protejat.
Vezi daca in umbrele noptii, lustra sau alte obiecte din dormitorul lui nu lasa urme sau forme ciudate pe tavan sau pereti.
Vedeti daca din exteriorul familiei voastre nu vin influente sau povesti mai ciudate.
Va doresc tot binele din lume voua si puiutului vostru!
Simina, Diana si Andrei
bebe03 spune:
Si Raluca, fetita mea de 4 ani si 3 luni viseaza urit, plinge uneori noaptea in somn, dar nu poate la trezire sa povesteasca ce anume viseaza, spune doar ca a visat ceva urit, noi o trezim ii dam putina apa ...si se linisteste...
crisa_txt spune:
uneori copilul meu imi spune ca ii este teama sa adoarma pt ca va visa urat. stii cum il calmez eu? il rog sa inchida ochii si sa-mi spuna ce vede.. chiar daca el vede ceva care-l inspaimanta, eu incep sa-i soptesc sa alunge acea imagine si sa se uite mai bine.. uite, nu vezi tu ingerasul acela care zboara si vine spre tine? il vezi? el zambeste si zice ca da.. il rog sa mi-l descrie.. are parul blod, e cret, etc etc.. sau ii spun sa se uite dupa flori, dupa fluturasi etc.. si tot descriindu-mi-i, adoarme instantaneu si nici nu are cosmaruri..
alinaxeni spune:
Incearca sa-l inveti o rugaciune care sa o spuna inainte de culcare.
Mi-aduc aminte ca in copilarie am avut si eu cosmaruri si bunica mea m-a invatat sa spun"Inger,ingerasul meu",adormeam mai linistita si simteam ca D-zeu ma protejeaza.
alina
elisor spune:
Baiatul meu, Andreas, are 7 ani (17.08) si are cosmaruri sau mai bine zis...e somnambul. Ce sa fac?????????
Acum cāteva nopti am auzit in camera lui galagie, credeam ca este caseta cu povesti care nu se terminase, cānd colo se plimba prin camera, gesticula si vorbea ceva, dar nu am inteles ce spune.
Am incercat sa-l trezim dar am reusit mai mult sa-l speriem, ca facea ochii mari si ma tot striga, intr-un final s-a linistitit si a adormit, iar dimneata nu-si amintea nimic.
Seara imi spune uneori ca nu vrea sa viseze urāt, iar eu ii spun sa se gāndeasca ca e intr-o gradina cu flori si atunci nu va mai visa urāt.
S-a intāmplat sa se scoale si in loc sa mearga la baie sa faca pipi a facut pe hol, dar ma sperie faptul ca el nu stie nimic din aceste "experiente" nocturne.
Chiar nu stiu cum sa-l ajut!
Eli cu Bianca (13.06.2005) si Andreas (17.08.1998)
elisor
crisa_txt spune:
S-a intāmplat sa se scoale si in loc sa mearga la baie sa faca pipi a facut pe hol, dar ma sperie faptul ca el nu stie nimic din aceste "experiente" nocturne.
Chiar nu stiu cum sa-l ajut!
Eli cu Bianca (13.06.2005) si Andreas (17.08.1998)
elisor
[/quote]
draga elisor,
in aceeasi situatie am fost si eu, ceea ce are copilul tau se numeste pavor nocturn.. tot asa, copilul meu (5a,6l), incepea sa planga in miez de noapte, avand ochii deschisi, dar era inconstient si tot vorbea dar nu intelegeam foarte multe..ma striga, imi tot arata ceva pe perete.. eu tot incercam sa-l trezesc dar fara succes..il duceam la toaleta, facea pipi, cateodata facea si in pat, si toate astea in stare de inconstienta..si in final se linistea si adormea la loc, a 2-a zi neamintindu-si nimic. eu l-am dus la un neuropsihiatru, care mi-a spus ca nu sunt motive de ingrijorare si sa nu mai incerc sa-l trezesc.. si ca totul va disparea de la sine..nu i-a dat nici un tratament..adevarul e ca a avut dreptate.. treptat treptat ele s-au rarit si au disparut..
daca tu esti ingrijorata si vrei sa fii mai sigura, este totusi bine sa-l duci la doctor, o sa-i faca 2 electroencefalograme in stare de constienta si de somn si iti va putea da sfaturi utile.
succes
lgireada spune:
Eu pot zice doar sa aveti grija sa nu se agraveze. Eu tin minte ca m-au speriat niste copii la bloc, cand eram undeva pe la 7 ani... Si nu mai puteam dormi aproape deloc noaptea. A durat mult timp pana sa-mi revin. Nici in ziua de azi nu pot sta singura noaptea pe intuneric, revin imaginile acelea de atunci. Acum am vise obisnuite, iar cand sunt f stresata mai am si cosmaruri.
Liliana
elisor spune:
Crisa, iti multumesc pt. sfat, asa m-am gāndit si eu sa facem o vizita la dr. pt. linistea mea.
Eli, mami cu Bianca (13.06.2005) si Andreas (17.08.1998)
elisor