Teama de halatele albe

Teama de halatele albe | Autor: TatianaG

Link direct la acest mesaj

Am si eu o problema, la care sper sa primesc sfaturi bune din partea voastra.

Fetita mea, Clara, are un an si trei luni. In urma cu o luna i s-a facut un vaccin de catre d-na doctor si de atunci ii este teama de halatele albe. Am mai fost la dansa cu ea, nu pentru consultatii - deci nu s-a atins de ea, ci pentru adeverinta sau discutii, iar cand s-a vazut cu d-na doctor inauntru, a inceput sa faca scandal, nu istericale, ci plangea cu suspinuri, cu niste lacrimi de crocodil si se lipea de usa, vrand sa iasa. Am zis ca asociaza vaccinul cu persoana si i-am explicat ca d-na doctor nu-i face nici un rau, c-am venit doar s-o vedem bla-bla-bla. S-a linistit doar cand am iesit din cabinet. Interesant e ca inainte ne-am intalnit cu dansa pe hol, dar ea n-a avut nici o reactie negativa, din contra i-a zambit. Si totodata, am asteptat in cabinet - e un cabinet separat de puericultura - si s-a simtit bine, s-a jucat, a cercetat incaperea.

Zilele trecute am luat-o cu mine sa-mi fac niste analize, in alta parte, nu la dispensar. I-am explicat unde mergem si de ce - decat sa tac pe drum, mai bine-i povestesc ce se intampla in jurul ei - dar am patit acelasi lucru. Asteptand pe hol, s-a comportat excelent, zambea asistentelor, mergea la ele, dar cand am intrat in laborator, a inceput sa urle si se lipea de usa sa iasa afara. N-am stat decat vreo doua minute, dar ii curgeau lacrimile siroaie.

Fiind in cautare de cresa, azi am vizitat una, unde am dat tot peste o asistenta, imbracata in halat alb. Si a facut acelasi scandal. M-a suparat remarca d-nei - nu avea de unde sa stie care e problema Clarei - cum c-ar trebui s-o duc mai des in parc sa se socializeze, sa intalneasca copii si alte persoane. I-am spus de ce face scandal si n-a mai zis nimic.

Ea e foarte sociabila, si cu copiii si cu adultii. Merge la ei, ii prinde de mana, zambeste, ii pupa, in parc cauta compania copiilor, nu se joaca doar singura. Deci nu e vorba ca nu-i socializata. Cu adultii are momente cand e rusinoasa, atunci se uita pe furis la ei si ma cauta cu privirea, dar niciodata nu plange.

Inca ceva, in afara de vaccinuri, n-a mai primit alte intepaturi si nici nu a avut probleme de sanatate pentru care sa fim nevoiti sa umblam pe la medici. Doar controalele periodice si cateva vizite pentru retete si discutii.

Oare ce-as putea face sa scape de teama aceasta?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Tatiana si Clara Maria (31 ian 2004)

Album Clara 1 Album Clara 2Album grup 1 Album grup 2

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns megbeng spune:

vad ca deja ai incercat cea mai buna tactica, sa ii explici...si ma asteptam sa functioneze chestia cu exemplul personal.."uite, face mami analize si vezi, e cuminte si nu o doare", si etc, etc...cred ca multe fobii de genul celei de halate albe pur si simplu se mostenesc. o parte trec cu varsta, o parte din pacate raman...ma uit de ex la sotul meu care inca mai are probleme cand merge sa i se ia sange. e important si ce vede/aude copilul in jur...chiar daca tu esti un parinte exemplar, daca aude ca alti copii sunt amenintati cu "injectia" si cu "doctorul" o sa se sperie ..sau daca aude povesti cu copii care au fost la doctor si i-a durut ceva . iar chestia asta functioneaza si la adulti...si revin cu exemplul sotului meu, care are 23 de ani, la fel ca mine de atfelsi care la un moment dat (recent!!)a trebuit sa suporte 2 injectii cu moldamin...a intrebat in stanga 'n dreapta si amicii l-au cam ingrozit, cei care trecusera prin experienta asta in spitale. ei bine, cele 2 moldamine i le-am facut eu, dupa nesfarsite explicatii in prealabil si ...surpriza... a fost f cuminte in timpul injectiei...si eu care credeam ca nu mai respira...cand i-am zis GATA! a intrebat: cum adica gata? si cand doare? asa ca l-am scapat de frica de injectii...
deci cauta oricum,pt orice injectii/vaccinuri personal medical cu multa rabdare si dispus sa stea de vorba cu copilul, sa se imprieteneasca...

"SI CAND SFARSEAM CUVINTELE, INVENTAM ALTELE
SI CAND SE-NSERA CERUL, INVENTAM CERURI ALBASTRE
SI CAND ORELE SE INVERZEAU CA SMARALDELE
NE BRONZAM LA LUMINA DRAGOSTEI NOASTRE"
(NICHITA STANESCU)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Emilly spune:

Tatiana, daca te consoleaza cu ceva ca si Ilinca mea la fel reactioneaza...si astia aici nici macar nu au halate albe, sunt imbracati ca pe strada si la fel cum spui si tu, in sala de asteptare e ok cum intram intr-o incapere s-a terminat orice modalitate de a comunica cu a mea gazuta.

Un exemplu il am chiar de saptamina trecuta cind am fost la controlul de 15 luni, am asteptat frumos sa ne cheme la cintarit si masurat, ce mare scofala ne facea??? aiurea, cum am intrat pe usa s-a pus pe plins si la fel se tragea spre usa.Si ca si tine am pus pe baza vaccinului facut inainte cu o saptamina reactia ei dar nu prea cred sa fie asa.

Sincer, mai degraba cred ca simte ca i se va intimpla ceva, nu stie ce anume, dar stie ca e un strain in incapere care ii poate face ceva...imi dau eu cu parerea.Ea mereu a reactionat asa cind am fost la controale si stiu ca va mai reactiona la fel si de acum incolo.

deci mister total si rabdare sa-si revina singurica.

Emilly cu gaza ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns firutza spune:

Tatiana,rabdare si tutun!Cred ca odata cu varsta se va schimba situatia,bineinteles cu ajutorul nostru,asa cum tu ai inceput deja,cu explicatii...Daca te ajuta cu ceva iti spun ca si Edi e tare refractar la persoane cu halat alb si in special la stetoscop!A ramas cu teama asta de cand avea 8 luni si i s-a luat sange din deget:persoana straina care se apropie de tine ,se stramba ,te inteapa,si in cazul nostru,iti mai si apasa pe locul intepat sa curga sange!Spune-mi drept tu nu te-ai fi speriat?!N-ai uri toate persoanele pe care ,intr-un fel sau altul ,le-ai asocia cuacele persoane?!Chiar si dr. lui ne-a spus ca e normal la varsta lor ,acum sunt inca mici ca sa poata intelege ca nu li se intampla nimic rau dar destul de mari ca sa priceapa ca ceva li se intampla ,ceva ce deocamdata ii sperie rau.Sa speram ca vom avea destula minte sa le alungam teama de doctori si injectii!Si, oricum,sa dea Domnul sa avem cat mai putin nevoie de asa ceva in viata puilor nostri!Sper ca n-am fost confuza in explicatii,dar mi-e cam greu sa ma concentrez,am avut o zi mai grea!

Dalia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TatianaG spune:

Megbeng, mersi pentru raspuns. Deocamdata n-are cine s-o sperie cu doctorul sau injectia - copilasii cu care se joaca nu prea vorbesc inca - dar cine stie, poate comunica in alt fel . De obicei, vaccinul il facea asistenta, dar atunci nu era acolo si l-a facut doctorita. Poate ca nu avea mana buna si o fi durut foarte tare. Felicitari c-ai o mana atat de usoara! Asa l-ai vindecat de "frica" de injectii.

Emilly, se poate sa simte tensiune in incapere si asta o deranjeaza. Dar chiar peste tot??? Nu numai la dispensar reactioneaza asa, ci peste tot unde vede halate albe. La controalele de pana atunci n-au fost probleme, iar la doua vaccinuri a plans doar foarte putin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns TatianaG spune:

Dalia, m-am lamurit ca nu doar Clara are asemenea probleme, ca, pe undeva, e normal sa reactioneze asa daca a suferit intr-o anumita imprejurare. Trebuie sa am rabdare si sper sa-i treaca. Asa cum zici si tu, sa ne ajute Doamne-Doamne sa nu avem nevoie de medici si de injectii.

Mergi la inceput