schizofrenie
Cineva m-a rugat sa aflu mai multe detalii despre boala. Am cautat pe google, am gasit cate ceva dar sa intreb si aici.Tulburare paranoidala de involutie este acelasi lucru cu schzofrenie?Simptomele sunt printre altele faptul ca persoana aude voci, vorbeste cu nu stiu cine de la televizor si i s-a pus diagnosticul de mai sus.Stiti ceva despre tratament?mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002)
Raspunsuri
Elise spune:
Lucia, ce stiu eu este ca schizofrenia apare la pubertate in cele mai multe cazuri (poate sa apara in urma unui soc emotional).Nu se manifesta tot timpul, ci in crize - mai ales toamna, primavara, in perioade de stress pt. bolnav...etc.
De obicei, am inteles ca se poate tine sub control daca bolnavul urmeaza tratamentul. Dar daca nu il urmeaza poate avea "iesiri" fatale: fatale pentru el sau pentru altii.
Elise
light spune:
Multumesc pentru ajutor. Tocmai am citit raspunsurile la un subiect anterior cu acelasi titlu. Persoana respectiva, am inteles ca e o femeie in varsta.mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002)
Cosmina2 spune:
Tulburarea paranoidala de involutie NU este acelasi lucru cu Schizofrenia.In Schizofrenie se intalnesc halucinatiile,ideile delirante,dar tabloul clinic este mult mai complex.
Cosmina2 spune:
Am putin timp si iti pot spune ce insemna TULBURARE PARANOIDA(dar nu si despre schizofrenie in seara asta,alta data daca te intereseaza).
ELEMENTUL ESENTIAL al acestei tulburari este prezenta unei idei delirante persistente,care nu este bizara.Exceptand ideia deliranta,comportamentul nu este in mod evident straniu.Halucinatiile(aude voci)nu sunt proeminente.(Ideile delirante=idei neconforme cu realitatea)
Temele delirante pot fi:-erotice-persoana sustine ca are o legatura cu o persoana faimoasa
-de grandoare-sustine ca are talent exceptional,ca a facut o descoperire impresionanta,etc
-de gelozie
-de persecutie-ca cineva il/o urmareste,ca e otravit/a
-somatice-ca degaja un anumit miros,ca este infestat/a cu paraziti.
Aceasta tulburare debuteaza in medie intre 40-55ani.Evolutia tulburarii este variabila.De ex.cea de persecutie este cronica,iar in celelalte tipuri pot apare perioade bune urmate de caderi.
Activitatea intelectuala si profesionala este de regula satisfacatoare,dar se deterioreaza cea sociala si maritala.
Oameni cu aceasta tulburare prezinta o normalitate aparenta atat in comportament cat si in aspect,problema iasa la iveala cand se discuta ideile "delirante"si cand se incearca influentarea lor.
light spune:
Interesant. Multumesc mult si cand mai ai timp mai spune-mi te rog!mama Lucia si Liviu minunea (24.05.2002)
Cosmina2 spune:
SCHIZOFRENIA este cea mai importanta boala a psihiatriei.Debuteaza intre 15 si 40 ani.Evolutia ei e in jos,chiar daca pacientul"isi mai revine"nu va mai fi niciodata ca inaite de debutul bolii.Pacientul nu are constiinta bolii,el niciodata nu va recunoaste ca are "o problema".
Simptome:
-idei delirante bizare,de cele mai multe ori cu tematica de persecutie
(de ex.prezentatorul de stiri isi bate joc de ea/el)
-halucinatii.Cel mai des intalnite sunt cele auditive.Persoana aude voci care-i comenteaza comportamentul,care-i aduc injurii,care-i spun sa faca un anumit lucru,etc.Dar halucinatiile mai pot fi:vizuale,gustative,olfactive(miros),tactile.Mai pot sa apara senzatii de modificare corporala,de ex.ca i-a mai crescut o mana sau i s-a modificat o parte a corpului.
-depresie sau manie(stare de euforie exagerata)
-racire afectiva,ambivalenta afectiva(iubeste si uraste in acelasi timp),
-izolare sociala marcanta
-lipsa de initiativa si interes
-lipsa de energie
-convingeri stranii,cum ca cineva ii controleaza comportamentul si-i intuieste sentimentele
Nu am atis toate,toate simptomele bolii,dar cam asta e in mare Schizofrenia.Simptomele se regasesc si in alte boli psihice,dar numai ea le reuneste si de aceea este cea mai complexa boala.In Schzofrenie totul este afectat:senzatii,perceptii,reprezentari,gandire,memorie,afectivitate,vointa,motivatie,personalitate,relatii,etc...
Maria2 spune:
Buna,
am si eu o cunostinta careia ii va fi pus diagnosticul in putin timp insa se pare ca este schizofrernie si m-am tot informat in ultimul timp in legatura cu boala asta. Cat am reusit eu insa sa gasesc pe interenet nu este relevant.
Ce as vrea eu sa va intreb este: daca acestor persoane li se fac investigatii la creier(EEG sau altceva mai avansat), se vede ceva diferit fata de o persoana sanatoasa?
In greaca veche schizofrenie inseamna "ruperea legaturii" deci presupun ca sunt niste legaturi rupte pe undeva prin creier. Se poate controla asta oare? Sau se da pur si simplu tratam. fara o certitudine? Sotia prietenului nostru care acum este inca internata ia tratament insa nu mai vorbeste coerent, doarme mult, etc...
Cosmina, te rog daca ai vreun link despre asta scrie-l.
PS.pentru cei care "ingrijesc" forumul:
am dat la cautare cuvantul "schizofrenie" si nu a gasit nimic, desi dupa aceea am gasit subiectul acesta.
Oare nu ar fi trebuit sa mi-l arate si la "cautare"?
mamica de 2 printese si un print
Cosmina2 spune:
PT.MARIA
Cu cea mai mare placere ti-as spune link-uri,dar nu stiu.Pe internet gasesti putine informatii despre o boala sau alta.
Probabil in urma investigatiilor(EEG) se pot observa modificari ale activitatii cerebrale.Aici nu as vrea sa ma bag pt. ca nu am terminat facultatea de medicina si nu cunosc f. multe.Ce stiu si ce pot iti spun.Pot de ex. sa-ti spun ca exista mai multe cauze care duc la declansarea schizofreniei,cum ar fi:
-transmitere genetica(desi cam combatuta in ultimul timp)
-modificari metabolice
-modificari organice si anatomice-modificari ale creierului.
Pe langa acestea,la baza schizofreniei mai stau:
-tipul de personalitate-personalitatile de tip schizoid sunt mai predispuse
-evenimentele de viata
-psihotraumele-situatiile care afecteaza profund persoana
-stress-ul
-alcoolul
-drogurile
"Ruperea legaturii",nu inseamna neaparat"ruperea unor legaturi in creier",ci asa cum am spus in schizofrenie totul este afectat,toate procesele psihice,personalitatea...deci este vorba de o ruptura intre individ si lumea in care traieste,chiar o "ruptura de el".
Tratamentul nu se da fara o certitudine,ci se da in speranta ameliorarii,daca nu chiar a vindecarii.
Psihiatria este ramura medicinii in care se descopera cel mai putin,pt. ca e vorba de creier si SUFLET.Ori daca poti opera un om de apendicita si-l faci bine,"de suflet" nu-l poti opera,iar pe creier s-au incercat operatii,dar....
Maria2 spune:
Multumesc mult pentru raspuns.
Deci numai un medic neurolog stie daca sunt sau nu modificari in creier.
Dar ea acum este sub medicamente foarte puternice la psihiatrie.(O ingrijeste un medic psihiatru)
Intr-adevar, partea cu sufletul cred si eu ca esre problema esentiALA.
Sa speram ca totul va fi bine
mamica de 2 printese si un print
Robert Iahn spune:
Pentru cei care vor sa afle mai multe despre schizofrenie si formele de manifestare: http://www.schizophrenia.com