Relatia temperatura-umiditate
Rog fizicienii de pe forum, sau cine se pricepe, sa-mi explice si mie care este relatia dintre temperatura si umiditate si care ar fi conditiile ideale de temp. si umiditate.
La noi in casa este f. cald si nu avem posibilitatea de a regla caldura la calorifere pt. ca e cald de la centrala mare nu de la centrala termica proprie si personala.
In acelasi timp, atmosfera e f. uscata, in jur de 10% umiditate relativa.
Asa ca am achizitionat un umidificator, i-am pus apa, l-am bagat in priza si i-am dat drumu'! Cam in 1/2 de ora umiditatea a crescut la 40%, in conditiile in care stateam cu usile camerei inchise. In acelasi timp s-a facut si f. cald, dar daca deschidem usile sau geamurile pt. scaderea temperaturii scade si umiditatea. Inutil de spus ca si in situatia "cu usile inchise" atmosfera din camera nu e tocmai suportabila: adica si cald si umed! Daca mentin temperatura din camera la 22-23 grade (ca mai mult de atat nu suportam), umiditatea nu creste mai mult de 30%. Si tot senzatia de uscaciune in gura si nas o avem .
Deci cum fac? Nu de alta dar am dat o caruta de bani pe magaoaia asta de facut aburi si as vrea sa-i mai dau o sansa sa ne arate ce poate!
Sa traim bine!
Raspunsuri
corina iulia spune:
scuze, eu nu pot sa vin cu raspunsul pe care tu-l astepti , pt ca pur si simplu nu stiu sa ti-l dau,ceea ce stiu eu e ca umiditatea mareste de aprox 2 ori senzatia de caldura (poate ca nici nu stiu corect si daca voi fi contrazisa, nu ma supar, poate mai invat si eu ceva)
dar am o intrebare: cum ai masurat tu umiditatea?
"Nu vezi?.../ Sau-ce-auzi si vezi-nu crezi?.../ N-auzi tu cum suna ora /Fericirii-amandurora?..." Minulescu
cu drag de forum, corina
itsme spune:
Eu nu sunt fiziciana si nici nu ma pricep cine stie ce, dar am studiat problema din cauza de niste probleme de condens in subsol, asa ca uite ce stiu.
Ceea ce se masoara e umiditatea relativa (care e obtinuta prin impartirea cantitatii de vapor din aer la cantitatea de vapor de saturatie - adica la pragul condensului, inmultit cu 100).
Cantitatea de vapor la pragul condensului depinde de temperatura de afara. (cu cat e mai frig afara, cu atat mai putin vapor e nevoie pana se ajunge la condens-ploaie).
Iarna umiditatea relativa din casa trebuie sa fie tinuta la o valoare mai mica decat vara, si niciodata sa nu depaseasca 40-45%. (asta vara). La umiditati relative mai mari apare condens si se poate dezvolta mucegai. Umiditatile relative prea mici din case (iarna, mai ales), sunt pe de alta parte nesanatoase, dau piele uscata, deshidratare, etc. Asa ca e un echilibru destul de greu de tinut
Uite, am gasit un tabel cu HR recomandata pentru diversele temperaturi de afara:
Outside Temperature: °C -- Inside Relative Humidity:
-20........................................15 to 20%
-10........................................15 to 20%
0..........................................20 to 25%
+10........................................25 to 30%
+20........................................30 to 35%
(scuze ca e in engleza, dar e usor de inteles, sper).
De asemenea, temperatura din casa joaca si ea un rol! Cu cat e mai cald in casa si umiditatea e mai mare decat cea recomandata, in casa va parea mult mai cald si umed (cazul descris de tine). Temperatura din casa nu poti sa o setezi, zici, dar umidificatorul are posibilitatea de auto-oprire la o umiditate pre-setata? (care cred ca ar trebui sa fie max 20% -25%, in functie de cat e de frig afara, nicidecum 40%). Daca nu, mai poti sa incerci sa pui vase cu apa pe calorifer (alea mai 'umidifica' un pic prin evaporare), sau prosope ude (pt acelasi efect). Incearca sa mentii umiditatea relativa dupa tabelul de mai sus, in functie de cat e de frig afara, si vezi daca se imbunatateste ceva.
Sper sa-ti fie de folos.