Gramatica (III)
Raspunsuri - Pagina 3
ayla spune:
am si eu o intrebare: chiar credeti ca acele persoane, care stalcesc limba romana, stau si citesc interesate acest subiect pt a se scoli? sincer, ma indoiesc. eu am intrat de curiozitate, gramatica fiind domeniul meu. dar mi se pare inutil. pt toata lumea. daca n-au invatat la scoala... ma rog, poate ati facut o pasiune din gramatica, e si asta posibil.
ayla
Marina spune:
ayla daca gramatica este domeniul tau atunci da-ne o mana de ajutor fara a ne judeca competente in materie de gramatica. Marturisesc ca eu una desi am super studii mai comit cate o eroare fie din neatentie fie pt ca probabil am chiulit cand s-a predat respectiva regula. Si desi nu combat pe aici, cu siguranta ca doar citind am mai invatat cate ceva.
adusca spune:
Eu am invatat-o in scoala, dar batranetea si scleroza isi spune cuvantul
, am intrat pe chat si am sesizat cu uimire ca uitasem multe, norocul meu a fost ca a avut cine sa ma corecteze si am bagat la cap, nicidecum nu m-am suparat, ba chiar i-am multumit.
Baiatul meu are 16 ani, a fost bun la gramatica.....nu are obiceiul sa intre pe chat, dar foloseste Yahoo Messenger'ul sa tina legatura cu prietenii sau colegii. Am fost socata in ce hal isi mutileaza scrisul..."k" in loc de "c", "y" in loc de "i" pt ca-i mai
, de cratime uita.....pretextul fiind graba.
A trebuit o oarecare munca de convingere cu dansul....iar acum cand arunc un ochi din intamplare pe monitor cand este el la PC, observ ca s-a obisnuit sa scrie corect, desi amicii lui folosesc tot scrisul "kool"
Cine nu iarta, distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi.
ayla spune:
marina, nu am judecat compententa nimanui in cadrul acestui subiect. chiar sunt date exemple bune. intrebarea mea era legata de utilitatea subiectului. intrucat m-as mira ca cei care au carente in acest domeniu sa stea sa citeasca topicul. daca ar vrea sa si le acopere, recomand cu caldura "gramatica academiei" si noul DOOM, amadoua ale Academiei Romane, cea care stabileste normele.
inca o data insist ca nu judec priceperea nimanui aici.
ayla
mariamunteanu spune:
Citesc cu mult interes topicul si-i gasesc utilitatea. Ma preocupa sa vorbesc corect si, chiar daca am diplome si doctorat, nu consider ca stiu tot.
Ar fi bine sa continue acest topic.
Maria
juliafin spune:
Ayla,apropos,ca tot esti pe aici si esti profesoara,de romāna presupun,stii cumva daca exista ceva in internet īn afara de www.dexonline.ro si www.pruteanu.ro?
Un compendiu de gramatica,alte dictionare,etc?
Multumesc.
ayla spune:
nu stiu la ce te referi cand spui daca exista ceva in afara de cele 2 site-uri. pana o sa ma lamuresti, pot sa-ti spun ca dexonline nu e complet, nu sunt catastrofale diferentele intre el si cel tiparit, dar orisicat...
nu comentez argumentul cu studiile superioare si doctoratul. este o ironie, nu?
ayla
adusca spune:
Un link interesant:
http://www.e-scoala.ro/dictionar/index.html
Cine nu iarta, distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi.
juliafin spune:
Ayla,ma refeream la ceva de genul"gramatica romāna on line",nu neaparat cu acest titlu.Ceva unde sa gasim ultimele reforme ale limbii romāne,ortografie,morfologie,sintaxa,cele mai frecvente greseli de scriere si vorbire īntālnite īn limba romāna,etc.Sper ca acum am fost ceva mai explicita.Multumesc.
ayla spune:
juliafin, de saituri (site-uri) de gramatica online nu stiu sa-ti zic prea multe, cu atat mai mult sa recomand. as putea insa sa-ti sugerez sa citesti articolele rodicai zafiu din romania literara, revista care are pagina de internet.
in privinta lexicului, ti-as mai sugera adriana stoichitoiu ichim, posibil sa gasesti ceva si pe internet.
in privinta morfologiei, nu prea mai e ceva nou de zis, poate doar adaptarea morfologica a unor neologisme.
iar in sintaxa apar lucruri noi de la o zi la alta, in functie de perspectivele din care este studiata.
pt cultivarea limbii, rodica zafiu mi se pare f interesanta, ea semnaland cam tot ce e nou in limba. si greseli si norme.
pot totusi sa te intreb la ce-ti trebuie informatiile astea? daca chiar te intereseaza asa de tare, iti stau la dispozitie si cu alte informatii.
ayla