Dragoste sau agresivitate?

Dragoste sau agresivitate? | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

Fata mea care n-a implinit inca 11 luni are destul de des momente de agresivitate.
Se repede spre fata mea si-ncepe sa ma ciupeasca, sa ma zgarie, sa-mi bage mainile in gura, sa-mi scoata ochii chiar. Initial am zis ca asa-si manifesta ea afectiunea, ca nu stie inca sa mangaie si de-aia zgarie, ca ma cerceteaza cu atentie...ma rog, chestii de genul. Dar pe zi ce trece devine din ce in ce mai brutala, ieri mai avea putin si-mi scotea un ochi. Se repede direct spre fata mea si-ncepe sa ma zgarie iar daca cumva eu ma stramb sau ma schimonosesc rade in hohote. La inceput am incurajat-o, ne distram impreuna, numai ca acum nu mai stiu cum s-o dezvat. Ieri ma uitam in oglinda si se vedeau destul de bine urmele unghiutelor ei pe fata mea.
Noi avem si-o pisica, pe care de multe ori o bate, dar iarasi am zis ca e normal...nu stie sa se joace cu ea asa ca o loveste in loc sa o mangaie. Numai ca daca le pun pe toate cap la cap....parca nu prea mai e normal.
M-am mai gandit ca poate a adoptat comportamentul asta agresiv urmarind pisica (pe care deja o recunoaste si striga "maaau" prin toata casa). Cand ne jucam cu pisica o lasam sa ne zgarie sau sa ne muste (e un fel de-a spune, pentru ca o face in joaca si nu-si infige niciodata coltii sau ghearele) si ma gandesc ca fata a urmarit asta si-a luat-o de buna. Desi ne jucam destul de rar cu pisica in prezenta ei.
Credeti ca e un comportament normal sau e cazul sa iau masuri?!

Mickyyy si Malina Ioana (31.03.2004)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariana tache spune:

Mickyyy . Eu nu stiu ce sa-ti spun. Poate ca e fetita ta un pic mai agresiva, dar sunt convinsa ca timpul o va linisti, adica o va "maturiza".
Aveti grija de voi!

Mariana, Stefan (20.04.2004) si (12 sapt.)

pozicile noastre
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34377" target="_blank">O poveste de suflet

Sanatate Maxima!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simina2005 spune:

Bine v-am gasit!

Priceperea implica atat cunostinte teoretice privind educatia in familie, cat si deprinderi practice referitor la modul cum sa lucreze propriul copil. Este necesar ca parintii sa fie calmi si, in acelasi timp, fermi atunci cand fac observatii copiilor, sa nu-si piarda cumpatul, sa incerce sa inteleaga ca educarea copilului trebuie facuta cu blandete.
Mai mult ca sigur copilasul copie modul de viata al pisicutei.Esti si tu de acord ca ei i se pare ceva deosebit...si apoi voi iubiti pisicuta, deci asa trebuie sa faca si ea ca sa fie bagata in seama si iubita.Cunosc o persoana care a schiopatat cand era mic numai pt ca i se parea ceva deosebit( asa mergea un vecin). incearca sa intrerupi acest contact o perioada de timp .

(Rabindranath Tagore, Nimeni nu poate da decat ceea ce are!).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rosey spune:

incearca sa ii explici sa nu e frumos ce face si fii ferma in atitudinea ta. in nici un caz nu ii da impresia ca o aprobi sau te distreaza ceea ce face, pt ca se va simti incurajata. in anumite limite comportamentul ei e normal, dar nu o mai incuraja, spune-i ca nu e voie, ca te doare si incearca sa o izolezi un pic-ignor-o un minut sau 30 de secunde, ca acum e prea mica sa o trimiti in camera ei:)).
in ceea ce priveste pisica: eu zic ca e prea mica pt o interactiune de lunga durata cu ea. una e sa o mangaie vreo 2 minute pe zi, alta sa o smotoceasca in continuu. noi ne-am luat pisica atunci cand fetita mea avea deja 2 ani jumatate, si tot au fost niste meciuri.....cu siguranta ca "prietenia" ei cu pisica ii creste agresivitatea. si nici nu e la varsta cand sa o ia frumos in brate si sa o mangaie. dar poti sa incerci, treptat, sa o educi in sensul asta. in nici un caz nu va mai jucati de-a zgariatul si muscatul, nu neaparat ca ar fi periculos, dar asa cultivi si agresivitatea pisicutei-si pe urma te trezesti cu alta problema pe cap:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Noi nu avem pisica...insa cea mica a mea a avut pana de curand asemenea manifestari: imi baga degetele in ochi, imi prindea obrajii cu ambele manute, ma zgaria, ma tragea de par, imi baga degetele in gura. Acum imi baga degetele in nas! Iar ce facea si inca mai face uneori cu sora ei...se lasa mereu cu plansete jalnice din partea celei mari si cu rasete de distractie de partea celei mici...o tragea de par cu ambele maini si nu lasa decat atunci cand interveneam eu sau tati sa-i desclestam mainile din par. in ultima vreme lasa singura parul si fugea razand cand vedea ca ma apropiu de ea. Nu iti spun ce urlete tragea Diana!
De fiecare data o atentionam, uneori chiar ridicand tonul vocii ca nu e bine ce face, ca doare, o trageam putin de par ca sa vada si ea ca doare. Si am insistat muuult asa. Acum la aproape un an jumate s-a mai potolit...face asta de pe la 10-11 luni.

Nu cred ca trebuie sa iei alte masuri decat sa-i explici cu fermitate ca nu e bine ce face, ca doare, ca pe pisica o doare cand o loveste si ca trebuie sa o mangaie. Imi amintesc ca si fetita mea cea mare avea asemenea manifestari fata de animale-caini, pisici- si ii explicam mereu ca nu trebuie lovite animalele, ca si pe ele le doare.
Aaaa, mi-am amintit ca asta-vara si toamna, cand stateam mai mult afara si ne intalneam in parc cu copilasi(a mea cea mica avea un jur de un an), mergea la ei si ii lovea peste fata, imi era rusine de parinti...ca nu eu o invatasem asa...dar acum a trecut, nu mai face asa.

Numai bine si multa sanatate mamicutzo!

Mihaela , Diana Alexandra(22 nov 1996) si Silvia Petra(10 sept 2003)

pozici noi

bebelusi august-septembrie 2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Merci de raspunsuri.
Cand i se punea pata pe pisica (si-ncepea s-o bata sau s-o traga de coada) incercam sa-i arat cu frumosul ca pisicul nu se bate ci se mangaie, si-i aratam de fiecare data cum. Insa nu mi-a creat impresia ca ar fi retinut ceva pentru ca data urmatoare tot la fel facea. In cel mai fericit caz o mangaia o data de doua ori dupa care incepea din nou s-o loveasca (si mitzi statea ca bleaga la smotocitu lu' fie-mea, macar de-ar lua si ea atitudine, da' de unde....i-o fi placand, te pomenesti ca am pisica sad-maso ).
N-am avut prea mult succes nici cand am incercat sa-i explic ca si pe mami o doare cand o zgarie sau o trage de par, sau o ciupeste. Daca-i spun nu e voie si fug de ea, se enerveaza si plange (urla mai degraba). Daca o las sa ma smotoceasca si incep sa ma vait, cum ma vede ca ma smiorcai incepe si ea sa planga (asta am remarcat-o si cu alte ocazii, daca ma vede pe mine plangand - nu la propriu...facand auuuu auuuu dar cu patos - incepe si ea imediat sa-mi tina isonul). Daca o las, nu se mai opreste pana nu ramane cu un smoc de par in mana. Am incercat sa-i distrag atentia cand o apuca cheful de smotoceala....degeaba. Cu taicas-o nu e la fel de agresiva, dar el nu a lasat-o de la inceput (a fost si vina mea ca atunci cand era mai mica si se juca mai frumos nu i-am zis nimic)...la el n-are treaba decat cu ochelarii...cum ii vede cum se repede sa-i smulga. Aaa..si cu dintii...daca-l vede cu gura deschisa baga repede mana-n gura si-l prinde de maxilar. Nu stiu de unde a invatat asta...da-i in culmea extazului cand o lasa.
Cea mai mare teama a mea e sa nu devina o salbatica...genul ala de copii care arunca cu pietre dupa animale, sau ii bat pe ceilalti copi in parc. Desi in "societate" n-am vazut nici un fel de manifestari agresive pana acum....dar mai sti?!

Mickyyy si Malina Ioana (31.03.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skatter spune:

Draga Micky,
Si eu am o fetita de 9 luni jumate care tot "asa
iubareata este",musca,(are 10 dinti),ma trage de par ,imi baga miinele in nas ,ma trage de cercei(chiar daca sint mici)imi trage urechea sa vada,se apropie de fata mea chipurile sa ma iubeasca si imi mai trage o muscatura.Banuiesc ca totii copii fac la fel,doar ca a mea a inceput cam devreme ,sa vezi lupte mai tirziu....Fata de ceilalti copii de la grupul mamicilor vesele,tot asa e curioasa,la ultima intilnire ceilalti 6 fiind tipic danezi si avind parul blond erau foarte interesati de parul Isabellei(e satena si are parul des) si au inceput sa o traga de par,mai avea putin si ii batea ,in orice caz i-a certat,asa ca ma cam gindesc cu groaza cind o incepe la daycare...sa speram ca va fi bine..
Parerea mea este ca toti copii sint curiosi ,vor sa descopere cit mai multe si sa pipaie ....si mai depinde parerea mea si de temperamentul parintilor(de ex a mea e incapatinata ca si mine)
.sta in scaunul ei la masa si trage de fata de masa cu totul pina ajunge ce vrea ea in fata ei,ii spun nu e voie ,nu si ea ride si zice dadadada....ce sa ii mai zici

Numai bine si sa speram ca le trece faza asta mai repede...
Roxi si Isabella

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Claudelu spune:

Mickyyy, eu zic ca-ti faci griji degeaba...si raul are astfel de manifestari, ba nu cred ca vrei sa-l vezi ce nervi face daca nu ii facem dupa plac Daca ii spun sa-mi faca draga draga, imi trage niste palmi de nu ma vad bine...si pe mine ma zgaraie, imi "scoate ochii", dintii, etc...Dar vezi tu pe el nu-l impresioneaza daca ma vede ca plang, el incepe sa rada
Si eu mi-am facut griji din cauza comportamentului meu, dar m-a linistit mama, a zis ca e identic cu mine cand eram de varsta lui

Claudia si Raul (01.04.2004)
Martie Aprilie 2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns malina_mircu spune:

eu zic ca inca nu-si controleaza bine nici mainile nici intentiile, nu-si dau seama ce fac. atunci cum de se zgarie singuri? eu ii tai unghiile cand incepe sa zgarie. sau cand ma doar ezic au si cam stie.
mama a zis ca mai incolo cand si ei stiu, aplici metoda reversului.te ciupe il ciupi, ca sa vada ca te doare, te trage de par ii faci la fel si se potoleste. Acum am incercat si incepe sa planga daca il doare.

pupici
Malina siDanutz (5 aprilie 2004) www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=35266" target="_blank"> povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miki8 spune:

Pentru copii mici agresivitate este modul lor de comunicare. Nu cred ca imita pisica, iar de explicat ca nu-i bine ce face nu este o metoda pentru virsta ei. Nu va intelege nimic din ce-i spui. Unul din modurile in care o poti determina sa renunte este sa nu te enervezi si sa-i arati tu cum sa iubeasca. Oricum nu este un motiv de ingrijorare, perioada asta va mai dura, se poate sa se poarte asa si cu copii in colectivitate, pina cind va vedea la parinti si la cei din jur ca se poate comunica si altfel decit prin agresivitate. Nu-ti trebuie decit rabdare.
Cu bine,
Miki

Mergi la inceput