Noua Zeelanda

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

Draga Ina_nz, te rog sa ma ierti.
M-am grabit sa-ti raspund la faza cu toaletele si poate am intrecut masura.
Inca o data scuze.
Diana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lukkkas spune:

Comparatia tarii in care te-ai nascut cu un WC nu cred ca e cazul sa o comentez...oricum nu ma mira...am intalnit neo-zeelandezi descriindu-si tara in aceeasi termeni...o fi avand fiecare motivele lui. "trai decent"..."civilizatie" sunt toate notiuni destul de largi. Nu so fi comparand functionarul public din ro cu cel din nz sau pur si simplu trecatorul pe strada...dar nici nz cu ro cand se pune problema vietii culturale, a numarului de evenimente, de muzee, de galerii.
Imi place in NZ tara de care ma simt legat chiar afectiv...dar imi place foarte mult si in Romania o tara europeana in care cine munceste cu cap se poate realiza.
Multor europeni neo zeelandezii li se par zambitori...naivi...un pic tampi...rar vezi priviri alunecoase si pumni stransi...nu e de mirare... in toata istoria lor nu au avut razboaie, invazii, sau foamete nici nu traiesc ca australienii permanet cu teama unei invazii din Asia vecina.
As mai putea sa spun ceva despre frigul cumplit din multe case in care am fost. Multi stau in plina iarna fara nici un fel de incalzire cu sapte cojoace pe ei. Mosii la care am stat in Auckland aveau in curte 5 masini si o casa cu 10 camere...foc se facea doar festiv sambata seara cand se indurau sa arunce cateva lemne in soba.
Despre niveul de trai...cineva vorbea de salariul mediu de 30000 $NZ ...o fi dar cred ca 70% din populatie are mult mai putin...undeva intre 16-20000 $ NZ munca de jos in agricultura, comert, constructii etc se plateste cam cu 9 $NZ pe ora ...adica cam 400$ NZ pe saptamana.
Amanuntul conteaza ...pentru ca majroitatea celor care vin cel putin pt un timp vor trebui sa lucreze la munca de jos...nu e ca in Canada unde dupa 3 luni poti sa primesti ajutor social...
Cu exceptia tehnicienilor de varf care asa cum am spus au portile deschise oriunde in lume... majoritatea emigrantilor cu diploma de universitate ajunsi in NZ trebuie sa-si inceapa viata de la inceput...multi trebuie sa se recalifice in NZ pentru a avea sansa de a gasi de lucru si altceva decat "cleaner" or "labourer" . O solutie ar fi nu un nou degree ci un curs de un an
Despre romani care au venit cu tourist visa si au ramas pe sest...da, am avut neplacerea sa intalnesc 2 amarati. Imi vorbeau ca se afla de 2 ani in " rahatul asta de tara " si ca a trebuit sa invete "rahatul asta de limba" ...le-am replicat ca sa o lase mai moale pentru ca "rahatul asta de tara" in loc sa-i puna cu catuse la maini in primul avion spre Hong Kong asa cum ar fi meritat, le-a dat posibilitatea sa manance o paine. Nu stiu cu ce statut erau sau cum si-au rezolvat...pt ca nu i-am mai intrebat nimic...am auzit insa ca ar fi cu zecile in anumite hosteluri din Auckland adusi de diferit firme sub paravanul unor cursuri de engleza. Apropos de engleza...cu un IELTS sub 6,5 sansele cuiva de a lucra aici intr-o meserie ce presupune un anumit nivel de calificare sunt aproape nule...deci nu mizati la IELTS pe 5.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dinu spune:

Desi mi-am promis sa nu mai intervin pe acest forum (ultima mea interventie a fost gresit inteleasa de unii si a dat nastere la polemici), de data aceasta dati-mi voie sa fac citeva comentarii:
Lukkkas prietene, mi-a placut descrierea ta. La obiect, punctual. Te intreb insa, citi din cei care o citesc o cred si o inteleg? Pentru cei mai multi dintre romani e mult prea greu sa accepte ca si in Vest, in State sau in cazul de fata NZ exista saracie, exista greutati, destine ratate. Refuza orice informatie care ar putea sa le atinga imaginea idilica despre viata in occident deoarece doar speranta sa ajunga acolo le-a mai ramas. Se hranesc cu aceasta iluzie iar cei care si-au depus actele sint in faza AMR-ului. Cei mai multi au calatorit ca turisti si au impresia ca totul e ok. Dragii mei, e o diferenta ca de la cer la pamint intre a merge sa vizitezi o tara si a trai ca tax payer in acea tara, fie ea si o amarita de Portugalia sau Spania. Descrierea ta realista a pus pe ginduri lumea, dar stii ce isi zic: "tipul asta a reusit si nu vrea sa mergem si noi acolo", sau varianta 2: "uite-l si pe looser-ul asta, daca el nu a reusit, crede ca toata lumea e ca el."
Pt. Siminaf: Cu tot respectul, da-mi voie sa iti spun ca imaginea ta despre viata intr-o tara civilizata e falsa. Nu ai idee cit de bine ai sintetizat in descrierea ta despre viata din RO - "Salariile ne ajung de-abia sa traim, sa avem citeva rate pentru aparatura electrocasnica sau ca sa ne putem "face" dintzii..." modul de viata a cetateanului de nivel mediu dintr-o tara dezvoltata. Si el are acelasi stres zilnic ca si tine: ratele lunare timp de 20-30 de ani pt casa luata prin credit ipotecar, daca nu are mortgage atunci plateste chirie (aceasta e o parte substantiala din salariu), apoi plata utilitatilor (electricitate, apa, gaz - vezi ce spunea Lukkkas despre incalzirea pe timp de iarna), plata impozitelor la stat, apoi "dintii" de care vorbeai dar sa stii ca cetateanul mediu nu se inghesuie la stomatolog privat ca e "out of his league". Merge la stat unde in urma taxelor platite - CAS-ul romanesc - beneficiaza de niste servicii modeste, de asteptari la coada, etc. Despre electrocasnice, ca si in RO, platesti un an - doi, si crede-ma simti cind platesti. Daca la toate astea mai adaugi si un copil atunci cheltuielile tale ating sume care iti depasesc cu mult posibilitatile si te vezi nevoit sa apelezi la un imprumut bancar ca sa o scoti la capat. Si doamne fereste sa ramii fara job sau mai rau, sa te imbolnavesti. Vezi ca nu am pomenit nimic de autoturism (asigurare, taxe, benzina, intretinere), mai ales de unul nou in rate sau leasing. Din toate cele de mai sus trebuie sa faci o lista de prioritati, pe toate e mult prea greu financiar sa le ai ca om de nivel mediu in acelasi timp chiar si intr-o tara civilizata cu un sistem capitalist (credem noi) extraordinar. Si ajungi din nou la cele spuse de Lukkkas: prietenii lui ramasi in RO au mici afaceri, isi permit anumite lucruri ca cele de mai sus, solutia fiind tot initiativa privata atit aici cit si acolo. Si foarte important: Prietenii lui sint ACASA! Noi visam un capitalism cu fata umana, ceea ce la recesiunea care e acum in Europa, cam greu de crezut ca il vom gasi undeva.
Multa sanatate (ca-i mai buna decit toate)!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lukkkas spune:



Thanks Bro


Nu as vrea sa se inteleaga ca as compara regimul de tranzitie din Ro cu cel din West. In Ro la data la care am terminat eu facultatea era relativ usoar sa-ti gasesti o slujba in domeniu (ca profesor, jurnalist, in administratie etc) ...problema era salariul greu, sa nu zic impoibil sa supravietuiesti doar cu el (daca nu ai casa si alte acareturi din familie)...in West in general si in NZ in particular este mult mai greu de obtinut o slujba in domeniu...dar odata ce ai obtinut-o ti-ai rezolvat mare parte din probleme...in 2 ani poti sa ai doar din salariu casa, masina, si concediul de rigoare in
Tailanda. Evident ca viata nu se reduce la asta...pentru unii sunt chiar amanunte neesentiale. Se mai adauga un amanunt important...pentru orice job care presupune abilitati de comunicare veti porni cu handicapul de a nu fi vorbitori nativi de engleza...deci una e teoria ...alta e practica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lukkkas spune:

...dar ca sa nu uit...in ultimul timp s-a generalizat creditul ipotecare si in Ro...pe langa efectul neplacut al dublarii pretului la case cu un salariu de 3-400 USD iti poti permite acelasi lucru tot cam in 2 ani...cred ca un salariu de genul asta e in Ro la fel de greu de obtinut ca si o slujba de "professional" in NZ de catre un emigrant din Ro (cu emigrantii din Irlanda UK, SUA, mai rar Africa de Sud) e alta poveste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Credeti voi ca imaginea mea despre o tara civilizata e falsa?! Wrong! Am foarte buni prieteni in USA, in Canada si cei mai buni in Australia, care chiar ne-au zis acum 3 luni, la ultima lor venire in tzara (au venit si anul trecut, si acum 4 ani, etc.): "Ar cam fi cazul sa plecati, ca trece timpul!".
Crede-ma ca stiu f. bine, de la ei direct, care le sint cheltuielile, care le sint posibilitatile, ce rate au, ce cont in banca, etc.
Eu nu ma refeream la "ciini cu covrigi in coada", ci doar la un loc unde sa poti munci si sa fi platit dupa munca ta, sa-ti poti creste copilul fara atitea privatiuni ca aici si mai ales fara atita mizerie care ne inconjoara aici.
Imi cer scuze daca am spus ceva nelalocul lui si promit sa nu mai insist pe acest subiect. Pina la urma, e treaba fiecaruia ce vrea sa faca cu viata lui, nu?
Astept insa noutati de la fetele de la celalalt capat al lumii: mai e vreo noutate in privinta legislatiei emigrarii? Multumesc.

Simina & Andrei (Deiutzu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabriela B. spune:

Buna, Simina F
Noutati, nu sunt, de asta nici nu am mai scris...M-am multumit cu cititul!
Ce sa va spun, au inflorit pomii aici, a plouat si cu piatra, si ploua mai mult decit iarna! muncim, si, ceea ce este bine, fiecare zi care trece este in favoarea noastra, lucru pe care il simtim fizic, aproape! Simbata am fost la barbeque cu prieteni si ne-am dat seama ca am inceput sa avem si noi amintiri din aceasta noua tara! Doamne, ce bine a fost! Si chiar am dat sfaturi despre unele locuri de vizitat! Noi, care mai avem citeva zile pina sa facem anul! Incepem sa nu ne mai simtim asa straini! Deci...numai bine! Iar sotul meu si-a gasit un job in cercetare (ceea ce este super, si tare greu si pentru kiwioti, ne-a spus-o chiar unul care era asa de mirat...)Ei, uite ca se poate! Chiar daca nu a fost de la inceput! dar se pare ca vom pleca in insula de sud! Asta-i alta mare bucurie, pentru ca tare ne doream sa locuim acolo! Asa ca, daca ai rabdare,ti se pot realiza multe dintre dorinte!
Deci...rabdare! (Eu deja am inceput sa fac alergie cind aud asta!)
Cu drag

Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lukkkas spune:

Sunt de acord ca emigrarea si succesul sunt de natura strict individuala.

Eu nu am sfatuit pe nimeni sa nu emigreze dimpotriva sa isi incerce fiecare sansa...dar sa o faca in cunostinta de cauza, pe usa din fata nu pe usa din dos si in pozitie dreapta nu in pozitie chircita. Atitudinea multora este "cum sa ne fofilam"..."cum sa scapam de IELTS" ..."am auzit de la cutarica...ca firma x sau y rezolva..."
Astepti noutati in materie de emigrare de la "fetele tale" in loc sa te duci direct pe siteul oficial NZIS sa vezi ce mai e nou daca e nou ceva.
...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Gabi, iti multumesc mult pt. raspuns. Chiar credeam ca nu mai citeste vreuna din voi subiectul asta! Cu rabdarea stam bine, ne pregatim pt. IELTS si mai facem si alte cursuri, specializari, sa aiba de unde alege cei de acolo, daca nu le convine ceva.
Cit despre fofilari (asta-i pt. Lukkas), nu mi-a stat niciodata in fire asa ceva, nici bani aruncati aiurea pe la firme nu vreau, iar pe site-ul oficial NZ, pe care "intru" saptaminal, nu e nimic nou din vara... Eh...
Gabi, cind mai timp si chef sa mai scrii ce mai faceti voi pe acolo si cum va mai e viata, scrie, mie-mi face mare placere sa citesc!
Pina la o noua "revedere", mult succes si, mai ales, sanatate!

Simina & Andrei (Deiutzu)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dinu spune:

pt Siminaf: mai intii nu ai de ce sa iti ceri scuze. E o simpla discutie si e normal sa apara diferente de opinii. Despre ceea ce spun prietenii tai, sfatul meu este sa-i asculti dar sa cauti si o sita deasa. Nu crede chiar tot ceea ce ti se spune. Despre romanii din Canada care dupa 3-4 ani se intorc acasa cu coada intre picioare nu ti-au povestit prietenii tai? Sau de romanii din NZ pe care-i arde dorul de cei dragi dar care de abia isi permit o data pe luna o convorbire long distance cu Romania ca sa si-l aline, ca sa nu vorbim de o vizita acasa, nu ai auzit? Iti vorbesc din experienta proprie si din experienta celor care se perinda zilnic prin biroul meu. Avem noi romanii o mindrie a noastra peste care ne este prea greu sa trecem si sa spunem adevarul. Problema e ca pe povesti din astea inflorite cu joburi beton, vile si masini isi vind oamenii apartamente, imprumuta bani si pleaca de nebuni prin Europa, State, NZ ca sa se realizeze. Tine totul 99% de noroc. Poti sa ai noroc in 2 saptamini, in 6 luni sau poti sa astepti soarele pe strada ta mult si bine. Alegerea e a ta! Ramin la parerea ca cei care reusesc in adevaratul sens al cuvintului sint exceptii. Iti vei aminti cind vei fi in NZ de rindurile astea.
pt Lukkkas: continua descrierea. E interesanta chiar daca unora le darimi castelul din vise pe care si l-au cladit in timp. Poate asta ii va trezi la realitate sau cel putin ii va juta sa isi fac o imagine mai clara. Spuneai mai devreme ca dupa terminarea facultatii in RO ai fi putut lucra in invatamint, administratie, mass-media. Dar salariul era jalnic. Ce salarii si statut au aceste categorii in NZ comparativ cu celelalte? (eu unul nu am vazut nicaieri in lumea asta profesor care sa isi permita masina noua, rate la case la zi, etc, mai exact sa fie intr-adevar recompensat pt efortul anilor de facultate). Cred ca ar fi interesant de aflat.
Pt everybody: cu riscul de a-i supara din nou pe unii, cred ca totul se reduce in final la statutul pe care il ai in RO. Cei care pleaca se pot imparti in 2 categorii. PRIMA: cei care aleg plecarea din motive financiare (se descurca greu in RO, salarii in lei de ordinul citorva milioane, au o situatie financiara proasta si vad in chestia asta marea salvare - deja frigiderul plin si berea la cutie e un pas imens). A DOUA categorie-cei care pleaca ca sa scape de "mizeria" din jur (lipsa de civilizatie, calitatea inferioara a standardului de viata, slaba dezvoltare a serviciilor, dorinta de a se realiza prin copiii lor-daca deja e prea tirziu pt ei). Pentru primii sfatul meu este: mai rau de atit nu poate fi, asa ca nu mai stati pe ginduri. Pentru cea de a doua categorie: THINK TWICE! -vorba cintecului.
Pt. Dana-Canada: Scuze, acum am vazut mesajul tau. Ce mica e lumea. Multumesc, si tie la fel. Ai adresa mea de e-mail. Daca te mai pot ajuta cu relatii acolo sau traduceri, cu cea mai mare placere. Nu te da batuta si incearca sa fii una din exceptii! Keep in touch!Dinu

Mergi la inceput