Poftiti in cancelarie (II)
Raspunsuri - Pagina 7
Mik spune:
Bine ca ne mai intilnim in cancelarie !
Eu am terminat concediul la mijlocul lui august, iar studentii au aparut la inceput de septembrie. Saptamina trecuta am avut primul curs cu ei. Mai am pe cap sustineri de diploma si de practica. De acum si pina in decembrie totul se va trece foarte repede.
Eu va doresc studenti/elevi buni si sanatate !
Mik.
Fiquelle spune:
Buna ziua!
Si noi am inceput scoala...Elevii sumt buni(asa se pare), clasa aIX-a, a X-a, aXI-a...Materia e destul de multa, asa ca parca nu prea avem timp sa aprofundam...Daca mai preda cineva lb. romana...poate schimbam impresii?
Va dorim ...vreme buna (nu ca cea de azi)
Pupicei.
Mami-Mada si minunea Sofia Maria,12/08/2004
POZE CU MINUNEA MEA
Chrysion spune:
Buna,
Revin si eu cu noutati. Ultima data postasem prin vara, pe cand cautam sa prind o pozitie (pe matematica) la o scoala, daca se poate particulara. Pana la urma am prins-o si ma gandeam ca sunt foarte norocoasa (scoala particulara considerata foarte buna, m-am mutat aproape de ea, etc).
Dupa ce a inceput scoala au inceput si dezamagirile. Credeam ca elevii vor fi mai buni decat cei din sistemul public - da, sunt din punct de vedere academic, insa cu comportamentul in clasa e aceeasi poveste. Am lucrat cu doua clase a-6-a (si una de a 7-a), dintre care una era relativ OK, dar cealalta a fost mai galagioasa decat elevii de applied de a 9-a pe care i-am avut in practica in sistemul public! In aceasta ultima clasa aveam 5 elevi, care orice as fi facut, ii corupeau pe ceilalti. Pacat, pentru ca toti erau buni din pv academic, insa prostiile pe care le faceau in clasa au inceput sa se reflecte in notele de la teste. Sincera sa fiu nu ma asteptam sa vad asa ceva intr-o scoala privata. Nici scoala nu ne ajuta - de pilda nu puteam da nici un fel de "sanctiuni" (detensions, etc) - parintii nu au fost de acord, asa ca scoala le-a scos.
Cu parintii - alta poveste. Tot asa - crezusem ca sunt mai rationali decat cei ai copiilor din sistemul public. Da de unde. Dupa fiecare quiz dat, la fiecare profesor, apareau nemultumitii. "Ca de ce copilul meu a primit atat, ca trebuia sa primeasca de doua ori mai mult, ca a facut exercitiile bine (desi corecturile erau clare pe quiz!), ca un exercitiu de tipul asta nu trebuia sa apara pe quiz, samd". Si asa profesorii nu aveau timp destul pentru pregatirea planurilor de lectii, a testelor, corectari, etc, dar mai trebuiau si sa il piarda cu fiecare parinte nemultumit, aparandu-si deciziile privind materialul de testare, evaluarea, etc neputand bineinteles spune direct ca de fapt pretiosul odor nu e asa de perfect precum il crede parintele.
Am inceput sa privesc cu alti ochi pozitia profesorului in Canada. In primul rand mi se pare ca o norma intreaga poate fi dusa corect in spate doar cu mai putin de 8 ore de somn pe noapte. Despre week-end-uri ce sa mai zic, bineinteles ca sunt pentru lucru. Cel putin asa e regimul in primul an. Pe de alta parte, profesorul pierde mult prea timp la clasa cu disciplina (deoarece pe scurt zis copiii sunt invatati de la primul nivel scolar ca pot face exact ce vor in clasa), si in cea mai mare parte a cazurilor tot nu obtine rezultate satisfacatoare. In acelasi timp trebuie sa se lupte cu parintii, care sunt complet nerezonabili si au invatat ca pot sa ia profesorul de guler cum si cand au chef. In plus, profesorul mai ajunge si ingropat sub tone de hartogarii si indatoriri de la administratie. Predatul efectiv al materiei vine abia pe undeva departe pe la urma.
In aceste conditii am decis sa renunt la invatamant pentru restul de timp cat mai stau in Canada. Pur si simplu nu imi mai aduce nici o satisfactie. Din ce am vazut pana acum si am ajuns si sa constat pe pielea mea, profesorii sunt aici niste oameni hartuiti, prinsi intre ciocan si nicovala, si care nu mai ajung sa se bucure de predat. In Romania am mers in fiecare zi cu placere la lucru la scoala, dar in Canada, din pacate, niciodata! Mi-e dor de copiii bine-crescuti cu care lucram in Romania (cu unii mai tin inca legatura) si de sistemul eficient si bine organizat de acolo. Imi pare rau ca in Canada am pierdut atata timp si bani (am fost un an la facultate pentru Bachelor of Education, am facut imprumut de student pentru a-l putea plati) pentru a obtine dreptul de a lucra in invatamant. In final sistemul de aici (pozitia profesorului, modul de interacticune cu elevii si parintii, etc) mi-a rapit orice bucurie de a lucra in acest domeniu. Maine e ultima mea zi intr-o sala de clasa canadiana, iar pentru restul de timp cat raman in aceasta tara imi voi cauta altceva de lucru. Apoi ma voi intoarce in Romania si voi continua cu invatamantul acolo. Aici se incheie povestea mea.
Acestea fiind zise, cum mai e pe la voi prin salile de clasa?Eu sunt obisnuita cu regim strict de lucru, in care elevii in clasa nu vorbesc si nu se plimba cand au chef (deci respecta un minim de reguli - nu se bat, nu arunca cu hartii, nu vorbesc daca nu au permisiunea sa o faca, copiaza in caiete ce se face la tabla, lucreaza pe exercitiile care li se dau, etc). Mi se pare cel mai eficient mod de a face matematica. In Canada insa am avut o singura clasa (a-12-a university) de acest gen si mi s-a spus ca e ceva neobisnuit, o exceptie. Clasele considerate aici normale mie mi se par foarte galagioase (la toate nivelele). Copiii sunt obisnuiti cel putin sa se plimbe cand au chef si sa vorbeasca intre ei. Parintilor, de asemenea, li se pare normal un astfel de mediu in clasa. Imi mai intrebam colegii despre clasele lor - pana acum am aflat de o singura clasa (tot a 12-a) in care intr-adevar copiii erau toti atenti si urmreau profesorul. Asa ca acum va intreb si pe voi, pe forum, cum sunt clasele voastre? In Canada, Romania si alte tari? De la cunostintele mele din Canada, care lucreaza in invatamant, am aflat aceleasi lucruri - clase galagioase, cu probleme (nu intru acum in detalii la probleme, desi poate ar merita).
Poate am eu o imagine idilica despre Romania, insa acolo am lucrat numai cu clase disciplinate. In general, elevii respectau profesorul. S-a schimbat ceva?
Cat despre parinti, prima indicatie pe care am avut-o cum ca ceva nu e in regula cu raportul dintre ei si profesori am avut-o in practica. Ambii mei indrumatori, pe cat de severi incercau sa fie la clasa (din acest punct de vedere mi-a placut de amandoi - nu obtineau intotdeauna disciplina dorita, dar macar incercau), pe atat se comportau ca niste mielusei la intrevederile cu parintii. Intr-o zi, un parinte a venit furios sa il ia pe unul dintre ei la intrebari cum ca de ce i-a spus nu stiu cum copilului (i se paruse lui). Celalalt profesor era extrem de calm mereu la clasa, insa om mai stresat ca el inainte de intalnirea cu parintii (cele care se fac de doua ori pe an) nu am vazut. Parca se pregatea de batalie, pe pozitii defensive. O cunostinta mi-a povestit cum a ajuns la o intrevedere cu administratia scolii si un parinte care reclama ca respectiva profesoara se leaga intr-una de copilul lui. Si mai stiu si alte cazuri.
Voi ati avut probleme cu parintii?
Discutam cu o colega din Arabia - si acolo, ca si in Romania, mentalitatea este ca daca elevul ia note mici, pe el il trage la raspundere parintele. In Canada insa, parintele arunca vina doar pe profesor.
Cam atat despre sistemele de invatamant deocmadata. Ma duc la corectat ultimul teanc de teste.
Chrysion
Angela T. spune:
Buna Chrysion,
Imi pare rau sa aud ca esti atat de dezamagita de experienta avuta. Eu cred ca si faptul ca predai la clasele a 6-a si a 7-a a si-a spus cuvantul. Intr-adevar, din ce am observat si la mine la scoala, elevii la aceasta varsta sunt mult mai galagiosi decat cei din liceu, clasele 10-12 sa zicem. E vorba de lipsa de maturitate specifica varstei, de faptul ca impulse control-ul e cam redus la 12-13 ani si de faptul ca asa i-a format sistemul. Eu, de obicei, cand aplic pe la diverse boards of education, nu bifez niciodata clasele 7-8 (desi sunt calificata sa predau si la acest nivel), ci doar high school, fiindca efectiv simt ca nu as avea resursele de energie necesare pt a preda la elementary level. Cred ca high school mi se potriveste mai bine.
Acum revenind la experienta ta, nu stiu in ce masura te consoleaza, insa chiar si la elevii mei de a 9-a observ reminiscente de imaturitate de genul celor descrise de tine. Am si eu vreo trei elevi trasi parca la indigo cu ai tai, in sensul ca se scoala tam-nesam in timpul orei si-si fac de lucru prin clasa. Probabil ca si durata de 75 min a unei clase e teribil de greu de suportat. Nu e usor sa treci in decurs de o vara de la 40 min (durata unei clase la elementary) la 75 min. Unul dintre cei de-a 9-a mai deunazi, dupa ce ca intarziase vreo 15 minute la clasa, mai sta vreo 2 minute pe scaun, cu ditamai rucsacul in spate fara sa-l dea jos, dupa care cere voie sa mearga la vestiar ca-si uitase textbook-ul. La care eu l-am intrebat: bine, da' atunci in rucsacul ala enorm din spate ce cari? Ce crezi ca a raspuns: lunch-ul. Ce sa mai zic? Sa ma apuc sa fac teoria chibritului despre faptul ca acum este la high school unde sunt alte cerinte de comportament si unde trebuie sa fie independent, organizat si responsabil? Uneori trebuie sa-mi folosesc simtul umorului, ca altfel daca m-as pune la mintea unora dintre ei efectiv as inebuni...
Revenind la tine, zic totusi ca e pacat sa abandonezi teaching-ul in Canada de tot. Inteleg ca esti calificata sa predai matematica - de ce nu aplici la diverse colegii din Toronto, de exemplu. Cand spun colegii, ma refer la cele care ofera educatie post secundara. Incearca sa vezi daca vei avea un alt gen de experienta. Elevii ar trebui sa fie mai maturi, iar interventiile parintilor mai rarisime. Intotdeauna primul an in teaching e greu, mai ales cand e vorba de un sistem de educatie diferit, intr-o limba care nu ne e materna. Totusi, sfatul meu e sa mai meditezi putin si sa nu abandonezi din prima. Tu esti singura in masura sa decizi daca hotararea luata a fost pripita sau nu. Daca vrei, putem comunica pe pm sau la telefon. O vorba de incurajare nu strica niciodata.
Apropo, eu in curand voi pleca de la scoala mea (privata) si ma voi muta la o scoala catolica. De predat, voi preda Matematica, clasele 9 si 11 in primul semestru si a 12-a in semestrul al doilea. In paralel fac si un curs AQ in Senior Math. Usor nu va fi, insa sper sa supravietuiesc.
Numai bine,
Angela
Chrysion spune:
Hello Angela T.,
Multumesc pentru mesaj.
> Daca vrei, putem comunica pe pm sau la telefon.
Da, chiar as vrea. Insa nu pot sa-ti trimit mesaj PM (sistemul spune ca nu accepti mesaje private). Daca vrei, putem incepe atunci prin e-mail. Adresa mea este chrysion at yahoo dot com.
Chrysion
Jocelyn spune:
Salutare, v-am descoperit datorita lui Catalin care a pus link la generale, nu observasem acest subiect.
Si eu am predat engleza 2 ani la gradinita. A fost foarte frumos si in parte mi-e dor sa reeditez acele vremuri. Motiv pentru care m-am apucat de meditatii cu cei mici si mai mari
Researchers have discovered that chocolate produces some of the same reactions in the brain as marijuana. The researchers also discovered other similarities between the two but can't remember what they are
angy11 spune:
Tot datorita lui Catalin,v-am descoperit si eu.Sunt profesoara de instrument(percutie),la un liceu de muzica.
Predau din 1991,am intrerupt intre 1997-1998 si 2000-2003,cat am stat in CIC.
Orele mele difera putin,pt. ca sunt ore individuale.In prezent am 15 ele din diferite clase III-XII,mai predau si muzica de camera si ritmica,ore care se desfasoara pe grupe de elevi.
Am patit si bune si rele in toata activitatea,dar cel mai tare ma deranjeaza atitudinea unor parinti fata de scoala,de-acolo pleaca si dezinteresul copiiilor respectivilor parinti,as avea multe sa povestesc dar cu alta ocazie,deocamdata ma bucur ca ne putem intalni in Cancelarie
Fiquelle spune:
Buna seara!
As vrea sa intreb si eu daca printre voi exista persoane care au reusit sa isi echivaleze studiile in Spania SAU MACAR SI IN ALTE STATE EUROPENE, cat de greu a fost, cam cat a costat echivalarea si daca au reusit sa isi gaseasca un serviciu cat de apropiat de ceea ce faceau in Ro. Cam multe intrebari, nu? dar am atatea in cap...caut informatii despre sistemul de invatamant spaniol, eu sunt profesoara de limba romana in tara si as vrea sa stiu daca as avea vreo sansa sa imi gasesc de lucru pe aceasta meserie in comunitatile de romani din Spania. Orice informatie despre stabilirea in Spania imi este utila. Astept sa imi impartasiti din experienta voastra. Multumesc mult.
de la Mada si minunea Sofia Maria, 12.08.2004
http://community.webshots.com/user/fiquelle
angy11 spune:
quote:
Originally posted by Fiquelle
Buna seara!
As vrea sa intreb si eu daca printre voi exista persoane care au reusit sa isi echivaleze studiile in Spania SAU MACAR SI IN ALTE STATE EUROPENE, cat de greu a fost, cam cat a costat echivalarea si daca au reusit sa isi gaseasca un serviciu cat de apropiat de ceea ce faceau in Ro. Cam multe intrebari, nu? dar am atatea in cap...caut informatii despre sistemul de invatamant spaniol, eu sunt profesoara de limba romana in tara si as vrea sa stiu daca as avea vreo sansa sa imi gasesc de lucru pe aceasta meserie in comunitatile de romani din Spania. Orice informatie despre stabilirea in Spania imi este utila. Astept sa imi impartasiti din experienta voastra. Multumesc mult.
de la Mada si minunea Sofia Maria, 12.08.2004
http://community.webshots.com/user/fiquelle
E o idee foarte buna,stiu doar ca pentru ca sa te admita in invatamant dai un examen de limba foarte greu,asta la ministerul lor de invatamant,asa auzisem,dar mai cauta pe net,incearca si pe topicul romanilor din Spania.
ardeiash spune:
ah! deci a avut dreptate atalin cand a spus ca mai exista un astfel de topic aici.... pe mine m-ar fi interesat urmatoarele: un subiect deja deschis pe forum de curand: va tenteaza sa va spuneti parerea?
aud reclamatii din partea elevilor , a parintilor, a opiniei publice oriunde la adresa profilor.
Voi sunteti multumite insa de prestatia elevilor carora le predati?
mai exista elevi constiinciosi, studiosi?
care e relatia voastra cu ei?
aveti o activitate extrascolara impreuna cu elevii?
negociati notele date elevilor?
ii primiti imbracati indecent la ora?
dar cu cercei in nas, buza, buric etc ...?
astept raspunsuri cu mult interes!!!
s-auzim numai de bine! si
un an nou fericit sa aveti!