Semnificatia obiceiurilor de nunta
Raspunsuri - Pagina 3
cesrob spune:
Cine ma lamureste si pe mine? E obligatoriu dezgatitul miresei(luarea voalului si asezarea pe cap a unei "chestii"? Eu nu voi respecta nici un obicei. Va fi doar: imbracat singura fara tambalau, mers la biserica si la restaurant. Voi supara pe cineva(nasi sau parinti)? Nu imi plac aceste obiceiuri. Ce ziceti?
nushulica spune:
si la noi in iasi turta miresei e de fapt cozonacul sau chiar colacul mireseiciudat obicei...cum oare sa stai in fata blocului sa arunci cu paine pe deasupra capului si sa-ti mai cante si lautarii si sa stea toti vecinii cu coatele pe balcon si sa se uite la tine cum faci tot circul ala
nunta mea nu va fi cu traditii cu siguranta singura mai ales ca nici nasii nu vor dansul gainii a prosoapelor si alte prostii din astea...
voi avea o nunta cat mai moderna si lipsita total de obiceiuri si traditii
pupici
nushulica spune:
salut cesrob!
abia acum am vazut ca si tu esti din iasi
dupa cum vezi in mesajul meu de mai sus nici eu nu voi respecta traditiile astea invechite,dar nu as putea sa-ti spun daca sunt sau nu obligatorii
daca vrei putem vorbi mai multe in legatura cu nunta si a mea si a tape ym
trimite-mi PM
pupici
aaaa si bine ai venit pe
Cata_pufy spune:
Ma bag si eu ca musca in lapte acum...Am citit pe site romanesc de profil ca nasii platesc lumanarile,voalul miresei,buchetul si biserica,atat.Mirele plateste rochia mniresei.La lautari nus tiu cine cum da bani ca nu ma pricep si nici eu nu voi avea la nunta asa ceva...ar turba tata inaintea mea :)).Si sincer,nici mie nu imi place chestia cu dezbroboditul,dar nici cea cu jarteaua.Chestia cu turta eu nu o stiu,nu am vazut nicaieri,stiu ca e o chestie de asta parca la evrei.
elyanne spune:
quote:
Originally posted by roxygeo
Sincer eu cred ca din cite obiceiuri exista..multe nu-si mai au rostul in Bucurestiul zilelor noastre si nu numai, mai ales daca nu ai crescut intr-un mediu in care sa fie dezvoltat cultul obiceiurilor stramosesti.
Subscriu si eu la ce ai spus!
Eu la nunta m-am intalnit cu toata lumea direct la biserica. Fara turta, lautari si alte alea...Am plecat de la mama de acasa (cu toate ca stateam cu sotul de vreo 3 ani) pt. ca era prea mare tambalau la noi acasa si chiar nu aveam loc unde sa ma mai pregatesc si eu... Imaginati-va cum ar fi fost sa imi cante lautarii cand imi rupe turta, in fata blocului, pe Calea Mosilor... Mie una nu mi-a placut ideea si nasa a fost de acord cu mine.
RAMONELLA spune:
Fetelor sa va spun ceva.Eu stau intr-un bloc cu 10 etaje si 3 scari de cand m-am nascut,acum 23 de ani.Eu stau la etajul 10.De fiecare data cand era o nunta in bloc cantau lautarii si toata lumea iesea pe la geamuri.Ne intrbam ca oare cine se casatoreste,oare cine e mireasa,uite ce rochie are...Ma gandeam oare cum va fii cand voi fii eu mireasa...Sa iasa vecinii pe la geamuri,sa ma admire...
Peste exact 7 saptamani voi fii si eu mireasa.Parintii mei au reusit sa cumpere un apartament mai bun.Asta insemna ca ne vom muta cu cateva saptamani inainte de nunta.Va dati seama ce suparata eram ca nu plecam mireasa de la casa parinteasca unde am stat 23 de ani.Dar,am noroc ca ne vom muta doar dupa nunta mea.Sunt foarte fericita!
In 28 mai se vor auzi lautari,vor iesi toti vecinii pe la geamuri si vor spune ca se marita Ramona de la etajul 10.Vai,mi-au dat lacrimile.Va dati seama atunci cat o sa plang.
Ce-am vrut sa spun eu cu toate astea?Ca lautarii,desi sunt cam demodati,au avut o semnificatie in viata mea si nu vreau sa renunt la ei!
Pupici!
RAMON_RAMONEL
Iael spune:
Ellamiss , eu sunt bucuresteanca dar nu prea cunosc obiceiurile de nunta .
Si eu am nunta peste doua luni si ma simt usor incurcata nestiind exact ce e de facut .
nushulica spune:
ramonella draga ma bucur pentru tine ca nu te muti inainte de nuntapai daca asta e placerea ta cea mai mare si te emotioneaza pana la lacrimi ...asa sa fie dragapai doar astepti de o viata clipa asta ,nu?
sa fii fericita dragutza
m_monique spune:
Ramonella lautarii fac parte din nunta traditionala si au rolul lor. Te felicit ca nu vrei sa renunti la iei. Din cate am vazut tu esti din Cluj. Eu sunt din Tg. Mures si voi fi acolo mireasa pe 19 iunie. Nici nu concep sa plec de acasa fara lautari.
Nu pot sa imi imaginez nunta ardeleneasca fara lautari si fara staroste.
Si eu am inceput sa ma emotionez cand ma gandesc ce frumos va fi!
anangel_lexi spune:
Si eu sunt de acord cu ce a zis nushulica. Daca tie iti place, atunci asa sa faci, cum iti place. Eu de exemplu i-am pus in vedere lui ubi al meu sa nu-l prind cu harmonica la usa ca o iau razna. E chestie de gust. Asa ca la mine n-o sa se rupa nici o turta, n-o sa se faca hora miresei la plecarea la biserica(hmm...sa vad ce fete or sa faca nasii si socrii mei cand le-oi spune, ca ei nu prea concep sa lipseasca asta), vreau sa fie totul discret nu sa se benocleze toti aia de pe strada la noi (si-asa nu pot sa sufar pe nici unul din vecinii nostri ca-s invidiosi si rai)...Sunt curioasa care va fi reactia in familie ca inca nu le-am zis. Si-asa cand i-am zis nasei mele ca eu vreau rochie crem, a facut o fata...ca de ce crem, alba ce are, e mai frumoasa alba, blablablabla, pana cand m-am enervat si i-am zis ca eu vreau rochie crem, imi place mai mult si cu asta sa incheiem discutia. Saraca n-a mai zis nimic...
I wish I were an angel...
http://photos.yahoo.com/anangel_lexi