Despre gradinarit (8)

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

daaa, am vazut si eu floricelele lu Cami si mi-au placut

Petra, fac si delivery, de ce nu? sau poate treci tu sa le ridici personal, ce spui? ca meriti pe deplin la cat m-ai tinut de manuta sa nu gresesc. nu au inflorit inca, in seara asta le-am mutat in ghivece mai mari. ca daca ai zis sa nu le pun inca in gradina, le mai tin in casa nitel, no.

asa si sa zic. azi am cumparat bulbi si pe pachet scrie numa cum sa le aranjez estetic in grupuri asortate, sa sap groapa si sa le plantez in loc insorit. nimic despre cand sa le plantez, ce pamant sa folosesc, cat sa le ud! ce ma fac? sunt la prima experienta cu bulbii, nu am habar de nimic in ce-i priveste.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia-daniela spune:

Deh...fetelor...

cam nasol cu nemtii ästia!!!...am mare noroc cä stau la Berlin, unde sint aproape toate natiile ...ce nu-mi place mie la multi dintre ei este räceala aia pe care o simti din felul de la comunica, de a se purta......mai sint si exceptii ( noroc cu äia din fostul DDR!!!- äia sint mai familiari, cam ca la noi in Ro ), dar mai rare...pe deasupra sint si tare invidiosi, dacä väd cä-ti merge tie mai bine decit lor!! Dar ce sä fac???...ce nu-mi place, nu väd si basta!!! La servici sint cunoscutä sub numele de "nebuna", pt. cä nu corespund "tiparului" , adicä dansez cind aud o melodie misto ( latino sau rock & roll - ah, nu rezist sä stau pe scaun!!! ), sau cint, mä catzär peste tot cind e nevoie, glumesc si rid mult, fac tot felul de glumitze s.a.

Hai cä mä laud iar...am fost la alimentara sä fac provizii si am gäsit si seminte de flori si alte legume...mi-am luat niste seminte de garofitze chinezesti ( cred cä asa le zice!!- pe pachet scrie " Dianthus barbatus") si niste flori cätärätoate tare frumoase, care imbracä gardurile si peretii, miros frumos si cicä poti sä pui si in vazä, dar nu stiu si nici nu am väzut de-ästea in Ro...pe plic scrie "Lathyrus odoratus `spencer`"....mamäää...sä vezi ce fac la varä pe balconia!!!...intii astept sä väd dacä mai träieste vreo floare de anul trecut si dupä aia trec la treabä!!

Conchita...eu am bägat bulbii in pämint ( era de ajuns sä nu mai fie solul inghetat , dupä care i-am udat si am asteptat sä iasä....si au iesit mereu!!!...tre´sä fii atentä sä-i pui cu rädäcinile in jos ...cä am mai auzit si altfel!!!
Pune-i la loc insorit, lasä ceva distantä intre ei ( 5-15 cm, depinde de floare ) si cam la 10 cm adincime...ce bine de voi cä aveti grädini...eu am avut in copilärie, dar acum tre´sä mä multumesc cu Balconia

Petra...merci de complimente..dar aia era sorä-mea!!. Stii ce bucurie ascunsä mä pindeste???...floarea aia a pasiunii a rämas peste iarnä pe balcon in ghiveciul in care era si are si acum frunzele verzi!!!....sper sä nu fi inghetat asa verde cum era!!...de-abia astept sä vinä cäldura si sä väd dacä incepe sä-i dea frunzele!!!

Timeaaaa....tuuu....profitoare micäää...

Pupici la toate de la Cami.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Cami scumpa, sincer trebuie sa stiu ce fel de pamant, ca eu il cumpar din comert, altfel le-as planta direct in nisip aici, ca asta-i florida. si dupa ce le uzi cand le plantezi, nu le mai uzi?? dar plant food ceva? de care? multumesc pentru raspuns si bafta cu floarea pasiunii, sa te incante si primavara asta! vezi ca ti-a venit randul cu semintele? ia sa vedem cat de repede dau vrejurile la tine :)))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

quote:
Originally posted by camelia-daniela

[green]Deh...fetelor...

Petra...merci de complimente..dar aia era sorä-mea!!.



Si de ce duci lumea in eroare????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Conchita,

Dupa cum ti-a zis ci Cami, nu este multa treaba cu bulbii. La tine este deja cald, deci pune-te pe treaba si planteaza-i dupa intructiuni. Pamantul daca zici ca-l cumperi nu-i problema nici el.
Acum daca zici ca sunt de mai multe feturi bulbii, ai grija pe fiecare la ce adancimi le pui. Adica, lalelele stiu ca vor cam la 15 cm. adancime, iar floricelele mai mici de primavara(crocus, si alte de astea mai putin cam 7 cm.) pentru a putea razbi afara. DAr probabil ca iti zice cum sa -i plantezi dupa preferintele florilor.
Intrebai de plant food. Nu cred ca este cazul deoarece le pui pamant nou din pungi si asta in general este destul de bogat si are cam de toate. DAca totusi vrei sa pui neaparat ceva, poti cumpara "Bulbs starter" tot un fel de ingrasaminte, cara ajuta bulbii sa creasca in primul lor an de plantare. Asta numai daca vrei.
Succes si sa stii ca si pe mine ma mamanca palmele sa ies in gradina, dar aici pot iesi numai cu caciula si manusi, la -8 grade Celsius!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Petra, you are my hero :) nu zice pe punga nimic, asta m-a demoralizat, nici adancimea de plantare, nici distanta intre bulbi, nimic. nu am luat lalele, ci ciudatenii de flori, dintre care recunosc doar gladiolele :) am luat gladiole galbene si unele care sunt albe, dar cu rosu si galben, arata superb in poza, sa vedem ce-o sa iasa la mine in gradina. si unele de care sunt pur si simplu indragostita, vreau sa infloreasca maine daca se poate! se numesc Ranunculus...cum s-or traduce popular nu stiu, dar arata magic, tot rosii si galbene am luat. apoi niste Hybrid Lilies(albe, rosii si galbene-sunt superbeee), Ornithogalum(albe, arata ca ghioceii sau am uitat eu cum arata un ghiocel?:)), si Crocosmia Crocosmiiflora (rosii si galbene)care o fi crocos de care zici tu, ca nu ma pricep.

deci ce fel de pamant sa iau? eram in drum spre magazinu cu pungi de pamant, daca esti pe-aproape, m-as simti norocoasa cu un raspuns. daca nu, o sa intreb vanzatorul :))

in afara de Ranunculus astea, restul cica vor inflori vara-toamna. are vreo importanta ca le plantez de-acum? si de cate ori ud bulbii dupa ce-i plantez? si iarna ce fac cu bulbii? uof, l-as parafraza pe Tutea acuma, zicand ca geaba dorinta, daca nema putirinta, asa ma simt de ignoranta intr-ale gradinaritului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

puah!! crocosmia asta n-o fi frezie?? as lesina de fericire, freziile sunt printre floricicile mele preferate de cand eram la clubu pionierilor la biologie si le-am vazut petalele la microscop :) ma uitai mai bine la poze si parca seamana! sau am vedenii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Draga Conchita: crocus = brândusa
Am si eu citeva brânduse mov prin gradina, sunt supeeeerbe!!!

Si acum despre bulbi (reguli generale):
- trebuie alesi bulbii de calibru mare
- un bulb se planteaza la o profunzime = de 3 ori largimea sa maximala.
Un bulb plantat prea profund se va epuiza incercind sa rasara iar unul plantat prea putin profund risca sa se usuce sau sa moara din cauza frigului.
- pentru o repriza buna trebuie plasati bulbii pe un strat de nisip (pentru un drenaj bun), caci ei suporta rau umiditatea stagnanta.
- in general speciile care infloresc primavara sa planteaza toamna si cele care infloresc toamna se planteaza primavara
- multe specii trebuie scoase din pamint o data ce s-au uscat (este cazul pentru toti bulbii care nu iubesc inghetul dar si pentru multi hibrizi care, lasati in pamint au tendinta sa degenereze - este cazul multor flori ca gladiolele, daliile si lalelele)

In rest, ce-ti mai face recolta de fasole?

Cami-glumeato, ti-am vazut pozicile, esti o gradinareasa pe cinste!!! Ai pus plante si-n baie, si-n tavan?
Si uite ca uitasem sa te cert ca ai disparut asa o perioada mare... Eu credeam ca te-au prins nemtii la furat de flori si ca...

Va

~Otilia&LaAdelita~www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Otilia" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Conchita,
Consider ca bulbii sunt sortati in pungulite si pe fiecre scrie macar cate ceva, o denumire.
In orice caz, daca ai gladiole, sa le pui mai in spate pentru ca acestea cresc inalte si le trebuie si bete de sustinere. Si acum daca nu stii care , cum sunt pune-le si tu pe marimea bulbilor. In general florile inalte au bulbi mari iar cele pitice au bulbi mici.
Cei mai mari pune-i mai adanc in pamant 10-15 cm, iar ce-i mici mai la suprafata. Trebuie sa-i pui in pamant pentru a nu-i pierde si dupa ce vezi ce iese in toamana ii poti replanta care si cum vrei.
Bulbii de gladiole trebuie feriti de inght, deci trebuie scosi toamna dupa inflorire.
Daca ai rabdare si scrie pepungi denumirea lor , scrie aici cum se cheama exact de pe unga si voi incerca sa caut ce flori sunt!
Despre pamant, i-a si tu pamant de cel care ai mai luat, sau la flori poti amesteca eventua 2 pungi de pamant de gradina cu o punga de pamant pentru florile de ghiveci, pentru ca acesta din urma este mai afanat nitel .
Si ceea ce a zis Otilia este foarte adevrat despre bulbi, doar ca daca ai gasit acum in magazin bulbii acestia , sunt sigur bulbi de primavara care se planteaza primavara si tot acum infloresc.
Succes si te asteptam cu noutati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scarmanus spune:

Conchita, Ranunculus este Piciorul cocosului, sunt niste flori intr-adevar splendide, baiu' mare a fost la mine ca nu prea mi-au iesit, am plantat bulbii in ghiveci in balcon si au iesit doar cateva plantute, iar cat despre flori, abia am avut 2. Am incercat si cu rasaduri, rezultate si mai proaste, s-au uscat. Acuma nu stiu daca e clima de vina sau nepriceperea mea, sau poate chiar Ranunculus-u' asta chiar este o planbta pretentioasa. Sper sa ai tu mai mare noroc si sa ne zici si noua secretele.

Mie imi ies cu succes pe balcon zambilele, am avut anul trecut o gladiola de toata frumusetea, n-am reusit insa sa pastrez bulbii pentru anul urmator, ca i-am tinut in frigider (asa am citit, ca se pastreaza la rece), insa mi-au putrezit de la umezeala . A, nu stiu daca v-am mai spus au ba, cu floarea-soarelui nu dati gres niciodata, mie-mi place tare mult sa o plantez in ghiveci.


scarmanus

Pisicile mele

Sa nu lasi nici o zi sa treaca fara sa faci sau sa auzi ceva frumos.

Mergi la inceput