Teste genetice

Teste genetice | Autor: roxit

Link direct la acest mesaj

Am avut recent un avort (al doilea, ambele oprite in evolutie)si mi s-a cerut sa facem niste teste genetice . Nu stiu de inseamna acest lucru , cat costa si unde pot sa le fac, eventual si un nr de tel. Recunosc ca ma sperie aceasta denumire : cariotiparea parintilor , translocatie echilibrata. Vom putea sa avem un bb vreodata ?
Merci

Roxi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura_72819 spune:

imi pare rau pentru problemele tale.

TREBUIE sa mergi sa faci teste genetice=cariotip

cariotiparea parintilor inseamna ca trebuie sa va faca la amandoi analiza care se numeste cariotip. se face din singe.dureaza 2 saptamani pana primiti rezultatul. stiu ca in Timisoara se face la Institulul de sanatate publica.Ma gandesc ca daca esti din Rm Vacea ar fi mai bine sa optezi pt Bucuresti.

uite aici un articol din Cosmopolitan [urlhttp://www.cosmopolitan.ro/mar/sanatate.htm[/url]

"Daca o femeie pierde spontan cel putin doua sarcini, pe linga un examen ginecologic amanuntit, este bine sa recurga si la testari genetice (la care sa fie supus si partenerul), pentru depistarea unor eventuale anomalii cromozomiale. "Testele genetice sint recomandate mai ales familiilor in al caror istoric figureaza boli genetice, sindroame cromozomiale, ori exista rude cu defect de tub neural (de exemplu, spina bifida - o malformatie a vertebrelor); femeilor de peste 35 de ani care doresc sa aiba copii chiar li se recomanda in timpul sarcinii sa faca amniocenteza in vederea stabilirii unui diagnostic prenatal", explica dr. Lorand Savu, seful laboratorului de biologie genetica si citogenetica GENETIC LAB (str. Girleni nr. 1, sector 5, Bucuresti, tel.: 0722-629 566). Riscul de a avea copii cu anomalii cromozomiale (precum sindromul Down), boli ereditare (ca hipercolesterolemia familiala, fibroza chistica) ori defecte ale tubului neural poate fi calculat din timp, astfel incit nasterea unor copii cu sanatatea subrezita sa fie prevenita. Chiar inainte ca femeia sa ramina insarcinata, cei doi parteneri se pot adresa laboratorului pentru analize speciale ale singelui."

translocatie echilibrata nu stiu ce inseamna.

raspunsul la intrebarea "vom avea vreodata bebe" cred ca il poti avea cel mai corect dupa ce faceti aceste teste.

Iti doresc sa fie bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inapopescu spune:

Eu am facut cariotipul acum vreun an jumate la institutul Parhon din Bucuresti si m-a costat in jur de 1 mil de persoana( a facut si sotul meu).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MURA spune:

Eu am facut anul trecu cariotipul la Genetic Lab in Bucuresti si m-a costat 4.500.000lei pentru mine si sotz.
A mai facut sotul meu si microdeletii pe cromozomul "Y" pentru ca are un nr. scazut de spermatozoizi si asta a costat inca 1.000.000lei.
Dupa ce am facut analizele am aflat ca se pot face si la Institutul Parhon unde costa 1.000.000 lei de persoana deci pentru ambii parteneri este la jumatate de pret fata de Genetic Lab.
Diferenta de calitate si de interpretare a analizei..... nu stiu ce sa zic. Cunosc doua cazuri diferite:
1. un barbat care a facut cariotipul la Genetic Lab si caruia i-a fost depistata o anomalie adica nr. de cromozomi fluctua si in loc de 46XY avea cand mai multi cand mai putini. Verdictul a fost crunt pentru perechea respectiva care isi doreste cu disperare un bb. Dupa un timp la indemnul meu s-a dus si a repetata aceasta analiza la Parhon unde cariotipul a iesit absolut normal.
Nu stiu daca poate cineva sa spuna cu exactitate care dintre cele 2 laboratoare a gresit. Si nici barbatul respectiv nu mai poate si sigur daca are sau nu o problema genetica.
2. o femeie insarcinata care a facut analiza "triplu test" la Genetic Lab si care a avut o surpriza foarte neplacuta sa afle ca copilul pe care il poarta are sanse foarte mari sa iasa cu malformatii cu toate ca ecografiile si analizele pe care le facuse inainte toate aratau ca bb este perfect sanatos. Pana si Dr, Albu s-a mirat de rezultat si a pus-o sa repete analiza care nu costa decat vreo 2.000.000 lei. Si uite asa a mai repetat o data analiza si inca o data si pana la urma ultima a iesit normala. Va dati seama prin ce a trecut biata femeie insarcinata atatea saptamani in care nu stia daca va naste un bb sanatos sau va trebui sa renunte la sarcina. Pentru ca si rezultatul la aceasta analiza dureaza 1-2 saptamani.

Concluzia........ daca o cunoaste cineva sa mi-o spuna si mie pentru ca eu nu stiu ce sa cred.
Oare sa fiu si eu 100% convinsa ca suntem ok si eu si sotul meu sau sa ma indoiesc de rezultat.
Oricum poate ca totusi Institutul Parhon este mai competent pentru ca e ditamai institutul nu o clinica la un parter de bloc intr-o fosta alimentara de stat.
Asa ca iti voi da aici nr, de tel. de la institutul Parhon: 230.20.41
si mobilul doctorei care face aceasta analiza si pe care o poti suna fara nici o problema oricand si fara nici o recomandare: D-na dr. IOAN DOINA : 0722-785668.

Mult succes si sa dea Dumnezeu sa nu fie nici o problema de genul acesta.

Mergi la inceput