Buna dragi mei!
Am 23 de ani si imi doresc foarte mult sa raman insarcinata,dar problema mea este ca am fost diagnosticata de astm bronsic intrinsec, si fac tratament cu antiinflamatorii si spray-uri bronhodilatatoare.Ma intreb ,daca raman insarcinata care sunt riscurile pentru noul nascut, sa se nasca cu astm?
As vrea sa imi povestiti din experienta voastra, ... daca e vreo mamica cu astm care a nascut.
Va multumesc din suflet.
Pe curand.
Liv
Livia, daca tu ai avea astm bronsic alergic (asta ar veni AB extrinsec) exista o mare probabilitate sa transmiti genetic aceasta tendinta la alergii (terenul atopic) si copilului tau. Asta nu inseamna ca va face neaparat astm, poate sa se manifeste doar prin dermatita atopica, urticarii sau rinite, conjunctivite alergice. In cazul tau, avand in vedere ca astmul tau e nonalergic, o posibilitate ar fi sa mosteneasac tendinta ta spre bronhoconstrictie si sa faca repetat bronseolite si sa evolueze mai tarziu spre astm bronsic patent. Aceasta posibilitate este mai redusa decat daca ai fi avut tipul de astm alergic.
Alta problema este ca in sarcina astmul are tendinta de a se agrava si nu mai poti folosii nici un fel de antiinflamatoare (nici sprayurile cu corticoizi) decat cu mare prudenta daca starea ta o impune neaparat. In schimb poti folosii sprayurile bronhodilatatoare cu simpaticomimetice de tip Ventolin, Berotec, medicamentele acestea sunt chiar folosite pentru inhibarea contractiilor premature in sarcina. Alte tipuri de bronhodilatatoare nu sunt indicate in sarcina.
Diana & Vladut
(16.05.2004)
Vladut 8 luni