cu FSH mai mare de 11 - vreo reusita???
Fetelor,care dintre voi ati reusit sa ramaneti insarcinate in timp ce aveati FSH mai mare de 11? Va rog scrieti aici sa mai capat si eu ceva sperante ca ma tuflesc pe zi ce trece. De cand cu reusita doamnei de 67 de ani, parca ma bate gandul sa incerc un FIV, cu toate ca doctorul nu-mi daduse nici o sansa cand a vazut ce FSH mare am (16!)...
Parca as incerca, macar ca sa-mi para rau de ce am facut, decat de ce nu am facut!
Dar am nevoie de exemple pozitive, de la fetele baftoase! Va astept!
Gabela
Raspunsuri
Tonnia spune:
Eu nu ma prea pricep dar vreau sa te intreb si de estradiol cat e si daca ai repetat FSH-ul? L-ai facut in ziua indicata?
Intreaba si la "tratamentul Liviei", poate stie ea. cati ani ai? 
Tia spune:
Hai ca in cerc sa-ti "desfiintez" teoria ![]()
Nu este relevant numai FSH-ul, ai nevoie de un profil hormonal - dozari in zilele 3 (sau 5), 14 si 21. Si chiar si asa nu vei stii sigur ca nu ai ovulatie daca nu faci monitorizare foliculara. Sa-ti povestesc cum era la mine: FSH-ul (ziua 5) = 28.1 (maxim 13.0), iar estradiolul (tot 5) = 40 (minim 39), in ziua 21 estradiolul si progesteronul erau ok, deci in limite normale (prima dovada ca avusesem ovulatie). Endocrinologul a fost primul care m-a linistit. Apoi am facut eco 3 luni consecutive si de fiecare data ovulasem. Soo.. 
utocatalina spune:
Draga mea..nu vreau sa te speri...numai ca mie cind mi-a vazut doctorita FSH-ul...8,9...mi-a zis ca este cam mare pentru virsta mea 28 de ani...si mi-a zis sa ne cam grabim...in sensul ca ar trebui sa ramin cit mai repede...plus ca m-a ? cind a intrat mama la menopauza si auzind ca in jur de 40...mi-a zis ca si in cazul meu se poate instala o menopauza precoce...ca mostenire de familie...iti dai seama ce "bucurie" cind am auzit! Sper din tot sufletul si cred ca Tia are dreptate si ca profilul hormonal este hotaritor...iti tin pumnii!
Sa nu depunem armele si vom reusi! Cata
Gabela spune:
Fetele, multumesc pentru raspunsuri!!!
Despre analize: in Romania la analize imi iesea mereu prolactina mare, chiar foarte mare si progesteronul sub limita. Aici in Canada cand am facut analizele mi s-a spus ca toate sunt normale inafara de acest FSH care era 16. Estradiolul si progesteronul au fost ok, prolactina la limita superioara, dar in limite. Nu mi-a monitorizat ovulatia, doar m-a pus sa folosesc testele acelea de ovulatie care aratau "surge" ca ceasul luna de luna si a concluzionat ca am ovulatie si sunt ok dar ca datorita acestui FSH el nu are nici o solutie medicala pentru mine...totusi nu a exclus ca se poate intampla minunea si chiar imediat luna urmatoare sa am un ovul sanatos si sa raman insarcinata. Pana si temperatura era cum trebuie, graficul perfect, deci el a dat vina numai pe FSH si la fel a spus ca rezerva mea ovariana se apropie de sfarsit si asta e, n-are ce face pentru mine! Chiar mi-a spus ca pentru un FIV ar insemna doar sa arunc banii la gunoi!
Deci imi luasem gandul de la posibile tratamente si asteptam noua lege a adoptiei (care din pacate m-a desumflat teribil...) sau un miracol de la Dumnezeu. De aceea nici pe aici nu ami scriam, ca nu aveam ce, doar va citeam si ma bucuram teribil cand cineva ramanea graviduta. Dar acum de cand cu cazul de 67 de ani, am inceput sa ma gandesc ca ar trebui poate sa incerc un FIV, macar sa nu-mi para rau ca n-am facut-o.
De aceea sunt curioasa daca cineva cu FSH asa mare a reusit sa aiba bebe.
In alta ordine de idei, eu nu prea cred ca restul hormonilor stau asa de bine cum a zis el, fiindca ciclul imi este neregulat intre 23 si 28 de zile, venind mult mai adesea la 24-25. Deci la o faza luteala atat de scurta eu nu cred ca progesteronul meu e normal sau ca un folicul se maturizeaza luna de luna, chiar daca testul arata "surge'! Plus ca am noduli la san si fibrom, care ar indica un exces de estrogeni!
Din pacate aici nu pot sa repet analizele oricand si oriunde as dori eu, cum faceam in Romania.
Hai ca am scos dosarul de la naftalina si am gasit ultimele rezultate (facute in ziua a 3-a): 25 martie: FSH 16 si E2 67; 18 aprilie(cilcul urmator): FSH 7 si E2 245. Ultima se pare ca a fost o luna cu ovul sanatos, dar chiar ca a fost ULTIMA!Rezultatul de la progesteron nu-l mai gasesc, dar era in limite, chiar daca aproape de cea inferioara.
Catalina, nu m-a intrebat de mama, dar care oricum nu a intrat la meno mai devreme de 45 de ani.
Tia, ai dreptate, el nu mi-a facut nici monitorizare a ovulatiei, sa vada cum se dezvolta foliculii, nici analize in zilele 14 si 21.
Antonia, deci da, am repetat FSH-ul dupa cum am scris mai sus, a doua luna, care chiar daca a iesit bine, doctorul a spus ca ce conteaza este rezultatul cel prost, daca o singura data apare FSH atat de mare inseamna clar ca rezerva ovariana e mult diminuata si despre varsta, am 37 de ani, dar in sufletul mau ma simt de 17 si nu pot sa ma resemnez ca ovulele mele sunt chiar asa batrane!!!
Hai ca v-am bombardat acum dupa ce "m-am dat la fund" atata timp... Deci mai astept cu speranta parerile voastre si mai ales exemple pozitive.
Gabela
Gabela spune:
Tia, am scris atat si am uitat ce era mai important: SARCINA USOARA SI UN BEBE SANATOS SI ZDRAVAN care sa va aduca numai bucurii!!!
Tonnia spune:
Mie mi se pare ciudat ca ai estrogen atat de bun. Stiam ca FSH-ul si estradiolul merg mana in mana. Eu nu m-as increde, sincer, in rezultatul ala mare al FSH-ului intr-o singura luna. Spune-mi, ai posibilitatea sa repeti, la vreun cabinet particular sau in Romania, analizele hormonale, dar riguros, in paralel ci monitorizare ecografica? Asta ti-ar trebui tie, cum a zis si Tia. Si mai ales, presteaza! Nu poti sa stii!Iar daca testele arata ovulatie, inseamna ca ai!!! Ai facut toate analizele in rest, spermograma, TPC, toate? Sa nu mai fie ceva. Si incearca sa iei tinctura de marar, era o fata pe aici, BellaDonna, poate iti raspunde si ea, cu menopauza precoce, a luat marar si ii vine ciclul ca lumea. Intreaba la tratamentul Liviei. 
Gabela spune:
Antonia, intradevar ca ar trebui sa refac analizele, o sa ma interesez sa vad daca pot sa le fac undeva contra-cost, fara trimitere, dar nu prea cred..
TPC n-am facut niciodata fiindca eu am avut doua sarcini acum o gramada de ani ce-i drept, dar au fost, chiar daca le-am pierdut pe ambele la 6 saptamani, deci medicii nu au considerat necesar sa ne faca TPC zicand ca daca ar fi fost asta cauza nu as fi ramas niciodata.
Spermograma este foarte buna, are numai campioni, iar HSG-ul meu nu a fost niciodata cu probleme. De fapt pana la cresterea acestui FSH acum doi ani, eram incadrati la rubrica "mister", adica infertilitate din motive necunoscute.
Ceva trebuie sa fi fost si inainte de acest FSH, dar n-am avut eu norocul sa gasesc medici care sa dezleghe acest mister pentru mine.
Medicul de acum a vrut neaparat sa-mi faca laparoscopie sa se joace el pe la mine prin burta dar n-am fost de acord. Daca ma decid pentru FIV cred ca va trebui sa-l las sa-si faca damblaua!
Gabela
utocatalina spune:
Gabela treaba cu au fost sarcini acum niste ani...nu tine in ceea ce priveste TPC-ul...pentru ca, chiar daca ai avut aceste sarcini cu acelasi partener cu care esti cum, TPC-ul se poate negativa si te trezesti ca asta este problema de nu ramai natural...ar trebui sa mai ceri parerea unui doctor...Pupici!
Sa nu depunem armele si vom reusi! Cata
Gabela spune:
Da Cata, si eu m-am gandit ca n-ar trebui sa tina cont de sarcinile cele de acum o suta de ani, dar ei doar folosesc motivul asta sa nu faca teste suplimentere, ca altfel nu stiu ce sa mai cred... Ultimul doctor de aici din Canada de la clinica de fertilitate mi-a si spus ca el nu face testul asta fiindca nu este concludent, dar nu mi-a explicat mai mult!!! Mi-a zis ca prin inseminarea artificiala trecem de bariera anticorpilor(?!) ca si cand anticorpii ar fi numai in vagin(?!) si din pacate inseminarea nu a fost reusita. Imi vine sa-i strang de gat! Nu stiu ce tertipuri sa folosesc sa ajung iar la el si cum sa-l conving sa-mi repet analizele hormonale si eventual sa imi accepte un TPC...
Gabela
Tonnia spune:
Fetelor cu FSH mare (si eu il am 9), v-a prescris vreun dr. testul cu Clomiphen pt. evaluarea rezervei ovariene? Am citit asara pe net(se poate cauta pe google, clomiphene test)despre acest test simplu, ale carui concluzii sunt mult mai relevante decat analizele de ziua a 3-a. Se administreaza clomiphene in zilele 5-9, iar in ziua a 10-a se repeta FSH-ul. A facut cineva asa ceva?