Recent am dat peste cateva carti in care se analizau desene ale copiilor. Pe mine ma amuza si fascineaza modul in care deseneaza un copil mic si am citit cu placere unele dintre explicatiile date de psihologi. Iata cateva:
- pus in fata unei foi de hartie un copil mic incepe sa deseneze. Pentru noi sunt "mazgaleli". Daca un copil nu a avut ocazia sa deseneze pana la varsta de 5 ani de ex. primele "lucrari" vor fi tot mazgaleli trecand apoi la miscari ritmice si forme consacrate. Desenele copiilor pot fi considerate pe drept Arta. Inocenta lui insa ii diminueaza interesul in produsul final. Procesul de creatie (dinamismul lui) il atrage.
- intre 0 si 3 ani apar candva (dupa mazgaleli) spiralele in care liniile sunt controlate mai bine. Apoi "cercurile" concentrice sau o cruce intr-un cerc care reprezinta eul copilului (copilul realizeaza ca exista). Linii pornite dintr-un cerc = trecerea de la "eu" la "intru in lume"
- 3 ani, copilul realizeaza forme solide, desenand un cerc (corpul) la care adauga maini si picioare
- 4 ani. Desenul se desfasoara de sus in in jos iar corpul apare sub cap; picioarele au labe iar mainile degete. Mainile si picioarele pot reprezenta si simturile, "antenele" copilului. Desenele sunt pline de viata.
-5 ani. Casele, animalele, florile, soarele si poate cerul incep sa aiba o legatura unele cu altele, copilul ilustreaza din ce in ce mai mult.
-6 ani. Poduri arcuite, forme crenelate = cad dintii vechi, ies cei noi!
- 7 ani. Copilul incepe sa priveasca lucrurile asa cum sunt in realitate si vrea sa le deseneze "corect" (insecte cu multe picioare si antene, etc.)
Cum deseneaza copiii vostri? Mi-ar face placere sa aud.
Fetita nostra are 3 ani si este la etapa de picioare luuuungi. Din cap pornesc uneori multe linii care se dovedesc a fi in final "picioare de paianjen".