cat se fierbe mincarea in kukta?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cary spune:

Eu o am pe cea ungureasca.
Cratitza este de aluminiu cu capac si garnitura.Capacul are tzamburus cu supapa,sa stii ca le fel fac si eu atunci cand vreau sa dau jos capacul(la jetul de apa rece!)

Eu mi-am facut un tebel de-a lungul timpului ca sa vad cat ar trebui sa stea legumele si carnea la oala,daca depasesti timpul se fac terci! deci cronometrez minutele dupa ce incepe sa fasaie.

cartofi intregi-10 min.
cartofi cuburi mari-8 min.
cartofi felii-5 min.
sfecla intreaga-10 min.
sfecla felii-4 min.
varza dulce taiata-5 min.
conopida-5 min.
mazare verde-3 min.
fasole verde taiata-10 min.

CARNE

de vita felii-25-30 min.
de porc cubulete-25-30 min.
de miel 15-20 min.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

A mea este de capacitate mai mare, cred ca are 7.5 sau 8 litri. Are si tzamburucul ala cu inelus, si supapa aia care tre' ridicata pana incepe sa suiere si apoi coborata. Dar nu tre' sa depasesti timpul indicat in instructiuni, mai ales daca este multa mancare inauntru, si oricum nu e bine sa o umpli mai mult de 3/4 din capacitate. Sper sa nu uit, sa iau cu mine instructiunile, sau poate am timp in seara asta sa intru de acasa, si iti transcriu toti timpii, sau imi dai un nr de fax, sa iti trimit hartia. Nu-ti imagina ca e mare poveste, o nemernicie de hartie, multi trasa la xerox copia dupa copie,..
Si am luat-o de la Carrefour, parca. Sunt cam la fel, toate astea care se gasesc in zilele noastre...

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Dupa cum am promis:
DURATELE DE FIERBERE:
CARNE:
Vaca: 45-50 min
Manzat: 35-50 min
Miel: 20-25 min
Gaina: 35-40 min
Pui: 20-25 min

LEGUME PROASPETE:
Fasole: 20-25 min
Vinete: 10-15 min
Conopida: 10-15 min
Telina: 10-15 min
Cartofi: 8-10 min
Praz: 10-12 min
Mazare: 15-20 min

LEGUME USCATE:
Fasole (udata): 20-25 min
Naut (udat): 20-25 min
Linte: 15-20 min

Alte indicatii:
ATENTIE: umpleti oala pana la 2/3 idn volum. La substante care produc spuma, cum ar fi lintea, puneti si mai putin.
Asezati capacul pe oala, usor inclinat, asa cum l-ati scos. Rotiti toarta, asigurati inchnidrea capacului.
Asezati oala pe foc puternic. Puneti ventilul in pozitie verticala. Asteptati iesirea cu putere a aburului, prin fluieraturi.
Aduceti ventilul vertical in pozitia din figura (spun ei - adica coborat) Durata de fierbere se masoara de acum incolo.
Dupa scurgerea timpului de fierbere ridicati ventilul pentru a elimina aburul din oala.
Nu curatati interiorul oalei cu detergenti care contin cloruri.

Cam asta mi s-a parut mai important din instructiunile de folosire...

Anca si papusica Eliza (26.august.03)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Multumesc pentru instructiuni , am sa imi notez separat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dulcetica spune:

Adriana,pe vremuri Kukta era cea mai celebra oala sub presiune la noi.Acum au aparut diverse marci inclusiv de la turci.Eu de exemplu am primit oala cadou,este turceasca,insa nu pot spune ca e vreun impediment in acest sens.Este foarte buna,dar nu stiu daca eu am avut noroc sau toate oalele turcesti sint bune?!
Sint incintata de subiect,deoarece oala mea nu avea carte tehnica si am tinut la fiert cam "dupa ureche" .Daca fierbi in excces efectul este ca e toata carnea dezosata prin oala,insa gustul nu e afectat in nici un fel,doar aspectul.Nu mi s-a intimplat sa se pulverizeze vreodata.Este foarte utila si o amica de-a mea mi-a spus ca face si friptura insa e putina arta ca trebuie sa pui apa si carne dupa niste proportii foarte bine studiate.Prea complicat, asa ca nu am insistat in acest sens!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Fetelor, treaba cu oala de presiune e asa: cea mai buna oala este cea ungureasca, dupa ea vine aia turceasca. Restul sunt imitatii, eu m-am socat sa vad ce nasoale arata alea italienesti care si costa destul.
Eu am o oala ungureasca primita la nunta si e acelasi model ca cele doua ale mamei mele care le are si ea de la nunta ei (adica de 30 ani!) si arata la fel ca a mea. E din aluminiu dar e f. grea, are vreo 7-8 l dar in ea NU SE PUNE MAI MULT DE 3/4 din capacitate !!!
Unele au un semn in interior, cautati-l.
Cezara, cred ca a ta e tot ungureasca daca e din aluminiu.
Ankalaura, cand ti-a stropit tot aragazul zeama din oala s-a intamplat fie pt ca era prea plina, fie pt ca a intrat ceva din zeama (aburul) din oala in supapa de la presiune. Si mie mi s-a intamplat, n-are legatura cu ce ai pus in oala.
In general, la oala de presiune puteti pune carnea si inghetata (eu asa fac uneori din lipsa de timp) si legumele intregi si lasati un pic mai mult (adica 15-30 min max.) si nu se sfarama nimic.
Pentru faza cu friptura, la oala de presiune se poate pune si numai 250 ml de apa inauntru si restul carne si legume (min. 250 ml ajung pentru a gati o cantitate normala de carne pentru o masa de 4 persoane) si asa va iesi o zeama f. concentrata din care puteti face sos.
Ca sa deschideti mai repede oala dupa ce a fiert, se pune in mod normal (asa se recomanda in cartea ei) sub jet de apa rece de la chiuveta cca. 5 min. sau se lasa sa se raceasca 15 min. departe de focul de la aragaz. E acelasi lucru. Atentie mare cand desfaceti capacul, poate sa mai existe abur in interiorul legumelor sau a carnii, nu stati cu fata deasupra orificiului oalei cand o deschideti.
Timpii de fierbere a legumelor si carnii le-ati vazut mai sus, in general e bine sa dati focul mare pana pufaie oala si dupa dati la min. Puteti sa lasati sa fiarba mai mult si nu se intampla nimic. Dar, daca focul e mare, puteti avea surprize datorita aburului.
Eu gatesc numai cu aceasta oala, mi-e f. usor asa, plus ca retine toate gusturile si vitaminele. Si nici nu mai trebuie sa am grija sa curat aragazul (cum se intampla intotdeauna la oala normala care dadea in foc cel putin odata).
Succes la facut papa pentru puiuti !

Annablue

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Dragele mele, mama mea spunea ca daca fierb in kukta sa nu cumva sa pun delikat pentru ca obstureaza canalul de iesire al aburului. din experienta voastra ce imi recomandati? sa pun doar sare in oala sau pot pune si delikat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Cezara, eu am pus vegeta in mancarea pt. noi si nu s-a obstruat canalul acela.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cary spune:

Si eu pun delikat in oala si nu s-a intamplat nimic rau!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns annablue spune:

Pune linistita, dar ai grija sa-l amesteci cu lichidul din oala, sa nu ramana deasupra ca poate atunci cu aburul sa obtureze supapa.

Ana

Mergi la inceput