Micutul Picasso?!?
Baietelul meu(cu care ma mandresc foarte tare)are acum 4 ani si 8 luni si deseneaza intr-o veselie.Si nu doar ca deseneaza,dar chiar are talent!E adevarat ca deseneaza numai dinozauri ca asta il pasioneaza lA maxim(stie nu stiu cate specii de dinozauri,m-a pus sa-i iau toate enciclopediile si documentarele de pe piata despre dinozauri si sta si-si citeste singur din ele)dar in 5 minute iti face un peisaj preistoric cu personaje,actiune si poveste proprie de toata frumusetea (cel putin asa il vede Mamicimea Sa,adica eu,
PLINA OCHI de modestie!)
Spuneti-mi,pornind de la premiza ca intr-adevar ar avea talent,ce trebuie sa fac pentru el sa i-l sustin si sa i-l cultiv ?
Raspunsuri
conchita spune:
Vistiana, felicitari pentru micut si tie deasemenea ca ii stimulezi talentul avand grija sa ii daruiesti ce isi doreste el pentru pasiunea asta. eu cred ca e un copil special, mai ales daca zici ca citeste singurel inca de la varsta asta.
nu sunt specialista, o sa iti zic doar ce am citit in cursurile de psihologie educationala, dar sunt convinsa ca psihologii si alti umanisti de pe forum o sa te indrume adecvat.
deci, din ce am citit eu, se spunea ca un copil cu aptitudini speciale nu trebuie "atacat" si supus presiunii ca sa lucreze intensiv in directia spre care are aplecare. ca orice constrangere -de genul: nu iesi la joaca pentru ca ai de studiat instrumentul X- il inhiba intr-un final si ca va incepe sa perceapa placerea unei anume ocupatii ca pe o datorie. apoi, cica daca evidentiezi prea mult in fata lui ca este "altfel" decat ceilalti copii, cand inainteaza in varsta s-ar putea sa regreseze si in domeniul in care are talent, si pe planul auto-aprecierii (self-appreciation). pentru ca va incerca mereu sa nu dezamageasca, sa fie mereu iesit din comun, special, unic. de aceea, in studiile citite de mine, se recomandau parintilor sa mimeze macar, daca nu pot sa isi induca o atitudine de detasare si sa inteleaga ca precocitatea nu presupune intensificarea eforturilor parentale in educatie, ci, dimpotriva, mentinerea lor la cote normale.
pe de alta parte, aici sunt diverse asociatii si organizatii (sunt clase speciale in unele scoli), in care e musai si un psiho-pedagog la apel, care se ocupa de copiii cu aptitudini speciale. daca vrei, iti caut si niste linkuri sa vezi cum se abordeaza problema aici, poate iti este de folos.
probabil ca asa cum procedezi acum este perfect, atata vreme cat baietelul tau isi pastreaza intacta pasiunea si nu se simte constrans. libertatea face minuni pentru spiritele creatoare, asa cum cred ca este si copilul tau. mai mult ca sigur ca te gandesti deja la ce posibilitati de studiu avansat ar exista in orasul tau...stiu ca pe vremea mea erau asa-numitele Scoli Populare de Arta si, pentru cei cu posibilitati financiare, parintii chemau profesor particular acasa.
-----------------------
Nu exista libertate in ignoranta. (manual american)
Vistiana spune:
Multumesc mult Conchita,in general asa am facut,cum ma sfatuiesti tu,ii ofer extrem de multa libertate,nu l-am impins niciodata sa faca ceva,tot ce face face de placere,cand are chef.Ceea ce am facut altfel ar fi ca eu i-am cam evidentiat faptul ca el e mai altfel decat ceilalti,ca-i mai destept si mai talentat.Nu stiu daca l-a afectat deja cu ceva,dar cred ca aj dreptate,poate nu e bine sa se considere diferit stiu cum e,eu ma gandeam ca e bine sa fieconstient si sa se aprecieze pe masura.Nu stiu cum e bine, dar o s-o las totusi mai moale...Mersi mult! Noi suntem din Bucuresti,dar nu stiu unde sa-l duc pt.a-i dezvolta talentul.stie cineva?