Ce stiti despre varicela? Help!
Mi-am schimbat si eu doctorul si merg la unul adevarat acum, reproductive endocrinologist si mi-am facut analize in ziua 3 si m-au sunat acum sa-mi spuna ca nu-s imuna la chicken pox (am aflat intre timp ca e varicela) si ca trebuie sa fac vaccin si sa nu raman insarcinata doua luni
ca vaccinul se face in doua etape la distanta de 30 de zile.
Ce se intampla daca nu-l fac? Ce riscuri sunt?
Senchiu anticipat de raspunsuri
Oana_B
Raspunsuri
thea_m spune:
Poti sa faci in timpul sarcinii daca intri in contact cu cineva care are varicela si bb sa se nasca cu malformatii. Eu cred ca trebuie neaparat sa faci vaccinul pentru a elimina orice risc de a avea un copil cu diverse handicapuri. Sper ca nu te-am speriat, dar eu stiu ca este grav daca faci varicela in timpul sarcinii.
Teodora
liadi spune:
Draga Oana,
Daca nu esti imuna inseamna ca nu ai facut pana acum varicela si la un eventual contact cu virusul poti sa faci boala. Care este periculoasa in special in primele 3 luni ale sarcinii. Deci asa cum spunea Teodora este indicat sa te vaccinezi pt. ca este o boala destul de frecventa si nu sti niciodata...
Vestea buna este ca te imunizeaza pe viata si scapi.
Te pup, Lia
Sorina7 spune:
Oana, riscurile ar fi cam alea pe care o femeie din Romania care nu a facut varicela in tinerete si ar ramane gravida le-ar avea ajungand in contact cu o persoana cu varicela. Ca iti dai seama ca aici in tara nu iti face nimeni control daca ai imunitate la varicela sau nu, si depinde de bafta fiecareia. Eu as zice sa profiti ca esti intr-o tara mult mai civilizata si dotata dpdv medical si sa iti faci acel vaccin.
Si mai vreau sa fac o completare: in general daca se fac bolile astea ale copilariei mai la "batranete", chiar daca nu esti gravida, sunt tare nasoale, manifestari urate, febra mare, mult mai greu de suportat decat formele mai usoare care se fac in copilarie. Eu stiu ca am luat rubeola (pojarel) de la al meu baiat la vreo 27 de ani si a fost nasol, am stat ditamai femeia acasa in pat si eram toata numai pistrui rosii pe fata...si rubeola e mai usoara decat varicela sau rujeola (pojar).
Sorina
Felicity spune:
Oana, ce mai conteaza 2 luni? Fa vaccinul, e foarte important, nu doar pt sarcina, ci si pt tine in viitor, poti face chicken pox oricand.
Daca prin absurd esti insarcinata si faci, va trebui sa faci avort. Vei putea trai cu frica asta 9 luni?
Eu am facut acum vreo 4 ani (cred) recadere la chicken pox, foarte domoala forma, niste bubitze acolo, in engleza ii zice "shingles" si eram purtatoare de virus si transmitatoare de chicken pox, oricine intra in contact cu bubitele si nu era imun, putea lua, desi eu eram practic imuna la boala. Deci nu poti stii niciodata cine ar putea transmite, si nu doar aia plini de bube sunt purtatori.
Fa vaccinul, 2 luni e nimic pt linistea ta persoanala!!
dodo23 spune:
Si mie mi-au facut aici analize imunologice si daca nu faceam vaccinul contra rubeolei cerut de ei (au gasit ca nu eram imuna) nu ma acceptau pt. etapa urmatoare a investigatiilor.
Eu zic ca nu-i de glumit cu asta.
Oana_B spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri, n-am incotro tre' sa-l fac da' dimineata cand m-au sunat de la clinica am fost tare amarata de vestea asta, atata am umblat sa-mi gasesc si eu un doctor si eram asa de fericita ca am demarat problema si poc! pauza doua luni.
Noa, acu' ce sa fac daca-i musai cu placere:))
Va pup,
Oana_B
Cristina_C spune:
quote:
Originally posted by Sorina7
Ca iti dai seama ca aici in tara nu iti face nimeni control daca ai imunitate la varicela sau nu, si depinde de bafta fiecareia. Eu as zice sa profiti ca esti intr-o tara mult mai civilizata si dotata dpdv medical si sa iti faci acel vaccin.
Si in strainatate mai exista scapari. Uite, de exemplu, dupa ce am ramas gravida (in Germania) nu m-a intrebat doctorul daca am facut sau nu varicela in copilarie si nici nu mi-a testat imunitatea. Am facut doar testul de sange pentru rubeola. La vremea aceea nu eram constienta ce grav e sa fac varicela in sarcina asa ca, in ignoranta mea, am stat linistita. Oare dr. era dator sa-mi faca testarea chiar daca eram deja insarcinata? Inainte de sarcina nu s-a pus problema sa fac vreo investigatie, pentru ca sarcina in sine n-a fost programata. Slava Domnului, nu m-am imbolnavit in cele 9 luni, in schimb am facut varicela la 29 de ani, cand copilul avea 1 an si ceva. S-a molipsit si el de la mine, era aproape inevitabil, dar n-av fost nici o tragedie, pentru el era oar o boala a copilariei (pentru care nu apucasem sa-i fac vaccin).
Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C
Felicity spune:
Oana am si eu o intrebare care nu tine de subiect decat in mica masura.
Cum ai ajuns la asa doctor? De ce crezi ca ai nevoie de un endocrinologist? Te intreb pt ca eu merg la un doctor ginecolog normal si eram curioasa cum as putea afla ca trebuie sa ma reorientez spre alte tipuri de doctori?
Mie toate analizele de imunolgie mi le-a facut doctorul de familie cand m-am dus pt un control de rutina si am intrebat daca trebuie sa fac ceva analize cand ma hotarasc sa raman insarcinata. si de cum am intrebat, mi-a facut aceste analize de varicela, rubeola, hepatite si alte minuni.
Oana_B spune:
Felicity, am avut un ob-gyn si nu am fost multumita de el, nu imi explica nimic, daca eu nu vorbeam in cabinet ar fi fost o tacere mormantala, niciodata n-am stat mai mult de 5 minute in cabinetul lui, eu puneam toate intrebarile (ma gandesc cum era daca eu nu cunosteam chiar nimic, tot ce stiu sunt cercetari de pe net si citind la fete aici
).
M-a pus pe stimulare ovariana fara nici un fel de analiza inainte, cand am sugerat ca sotul sa faca a doua spermograma a zis ca nu e nevoie (prima fusese cu un an inainte) si uite asa m-am enervat si m-am dus la PCP (medicul de familie) caruia i-am spus ca de doi ani incerc la un bebe si sa-mi recomande un doctor ca in cartea aia de la asigurari imi prind urechile ca e stufoasa si ca mie imi trebuie unul care sa se priceapa la infertilitate si sa fie afiliat la acelasi spital cu el. Si m-a trimis la R.E.
Si cred totusi ca si la o specialitate mai sunt si impartiti pe categorii, adica am cautat pe net un ob-gyn din cartea de asigurari si se ocupa de nu stiu ce chestii la batrani, de fapt. Si de aici m-am gandit ca ar trebui sa ma vada unul cu o anumita specialitate.
Iti zic, am ametit cu sistemul asta de aici cu doctorii si sistemul de asigurari. Am voie prin asigurare sa am si PCP si ob-gyn (women choice plan) si PCP-ul pe care il am acum este al doilea, de nevoie am ajuns la el, ca sa fac un HSG la primul ob-gyn si sa fie acoperit de asigurare-costa 1100 usd-imi trebuia referral de la PCP si n-a putut sa-mi dea ca nu era afiliat la acelasi spital cu ob-gyn si am schimbat doctorul de familie. De asta i-am zis acum actualului sa imi recomande pe langa specialitate si pe unul cu aceeasi afiliere.
Eu nu am apucat sa fac nici un fel de tratament ca am stat intai sa ii asez pe caprarii
si cand am zis si eu ca purced la drum, stai ca trebuie vaccin, alta pauza ca poate n-am avut destule pana acum:)))
Poate o fi diferit de la stat la stat, habar n-am, am facut si eu dupa logica mea si cum am crezut ca e bine.
Oana_B