obiceiuri la nastere

obiceiuri la nastere | Autor: lbelciug

Link direct la acest mesaj

Buna ziua mamici!
Eu sunt inca gravidutza si urmeaza sa nasc la inceputul lunii februarie. As vrea sa va intreb daca se mai practica obiciul ca la nastere sa i se dea moasei sapun si prosop. Este oarecum similar cu gestul facut de fina pt nasa. Eu nu le stiu exact semnificatia, dar pe vremea mamicilor noastre asa se practica. Stie cineva daca s-a mai pastrat obiceiul?
As mai avea inca o intrebare: e adevarat ca BB nu poate fi scos din casa decat dupa ce preotul ii citeste Sf Molifte?
Merci in avans pt raspunsuri.

Liviana - Kinder de 30+ sapt. :)
Dr. Conci Stelian - Polizu

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Miguelle spune:

Draga Liviana, despre moasa nu stiu, dar pe bebe o sa-l scoti pana la biserica sa-i citeasca molifta, care si pe el si pe tine te apara de rele si te ajuta sa te refaci. Molifta asta se citeste dupa 8 zile de la nastere la intrarea in biserica. Pana atunci nu cred ca o sa ai timp si chef sa-l scoti pe afara, si in plus un nou nascut se scoate la plimbare dupa ce trece ceva timp de la nastere (vara cam 2 saptamani, iarna, cam o luna, depinde de vreme).
Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

mei, nu stiu cu obiceiul, dar as paria ca moasele de azi se bucura mult mai mult la niscai bani....

cat despre scosul lui bb afara, tine strict de anotimp, starea copilului, sfatul medicului si apoi credinta ta. tu decizi!

Cristina
http://www.andreirazvan.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxana_G spune:

Am auzit si eu de moase care chiar cer asa ceva. A mea si-a luat banutii si cam atat. Dar sa ii dea Dumnezeu sanatate, ca asa femeie minunata nu am mai intalnit.

Cat despre scosul afara, am auzit tot felul. Insa eu am fost nevoita sa o scot de multe ori chiar la medic pentru ca aveam unele probleme. Molifta mi-am facut-o la 40 de zile si abia apoi am putut intra in biserica, insa sa nu ies atata timp din casa cred ca era sinucidere curata.

Daca e sa iei strict obiceiurile, auzisem ca bebelusul nebotezat nu se scoate pe intuneric si nu are voie sa treaca pe la intersectii. Cum crezi ca puteam sa respect asa ceva in Bucuresti?

Rox si Alexandra Maria (10.02.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi_ella spune:

A propos de obiceiurile astea prostesti in ceea ce-l priveste pe bb , am o cunostinta care nu a scos bb din casa 2 luni, pentru ca nu era botezat!! Si era vara, frumos, soare....si ea statea cu bb in casa, ca asa-i zisese preotu'!!!!
Eu am scos-o pe Emma din casa la 11 zile, nu avea molifta facuta, dar era asa frumos afara, ca nu a mai contat! Suntem pacatoase!!!!!!!!!
Pe mine ma enervau la culme toate obiceiurile astea, ma enervau si babele care-mi dadeau fel si fel de sfaturi, care mai de care mai absurde! Ca mama faci ce simti tu si asta e cel mai bine pentru copilul tau!

_Ella, Emma & din burtica

http://community.webshots.com/album/137335800njwMrx
http://www.emmaandreea.3x.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

pisi_ella, de acord cu tine! Eu am scos-o pe cea mica a mea la 7 zile, e drept ca numai 20 de minute, dar era cald si soare, ca vara, desi era septembrie. Apoi am iesit progresiv pana am ajuns la o ora jumate, doua chiar. pacat ca pe urma a venit iarna...
Eu nu-s foarte credincioasa, nu le am cu biserica si cu obiceiuri babesti...asa ca molifda am facut-o la 8 luni cand am botezat-o pe Silvia. Iti dai seama ca nu puteam sa tin copilul 8 luni in casa...
Cu cea mare n-am iesit decat dupa 6 saptamani, era iarna si frig, dar de la 3 saptamani aeriseam camera cu bb bine imbracat, de la 5 pana la 30 minute, apoi am am iesit pe balcon sa ne aerisim, apoi cu caruciorul chiar si o ora desi era ger si toata lumea se uita crucis la mine...au fost indicatiile asistentei, nicidecum ale preotului.

Chestia cu moasa nu stiu...se dau bani, asta in mod cert nu refuza nimeni.

Mihaela, Diana(22 nov 1996) siSilvia(10 sept 2003)
poze1 ; poze2 ; poze3
CRACIUN-AN NOU
bebelusi august-septembrie 2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ADINUTZA spune:

Pe vremuri cand lumea nu era asa civilizata se zicea ca lauza sa nu scoata apa din fantana ca o seaca, sa nu priveasca pe ogor ca il arde, sa nu iasa cu copilul seara daca nu e botezat si muuulte altele. Unele sunt logice pt ca o lauza nu ar trebui sa se oboseasca pt ca prioritatea o are bebelusul, altele sunt prostesti (sa nu mergi in vizita la bb cand esti la ciclu sau dupa sex) acum tine de fiecare ce vrea sa faca.
Credinta e altceva, se cheama preotul acasa, in a 8a zi(nu neaparat)sa-i citeasca mamei si copilului, sa sfinteasca patutul si lucrusoarele. Copilul nebotezat se scoate afara la recomandarea medicului sau dupa intuitia mamei in nici un caz nu se tine in casa pana la botez.

Sa vezi ca sa prevezi, sa prevezi ca sa previi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

Dragele mele,

e o vorba in romani...o suta de bordeie o suta de obicee.....sinecer nu imi aduc aminte sa il fi dus pe baietelul meu cel mare la biserica asa de mic...stiu ca am iesit cu el afara dupa vreo saptamana ( desi era ianuarie), iar la biserica am fost ....nu mai retin exact dar tarziu in orice caz...iar botezul la 6 luni .Eu consider ca D-zeu si credinta trebuie sa fie in suflet ca degeaba te duci la biserica daca pacatuiesti pe alta parte.
Oricum nu stiu la catolici cum e dar aici in Belgia la cumparaturi vezi femei cu bebei de cateva zile ...nu au nici o treaba ....si avand in vedere ca prima biserica ortodooxa romaneasca e la mai mult de 60 km de aici cred ca bb va trebui sa mai astepte ...poate cand vom ajunge in Ro sa intre si el in randul lumii
Numai bine va doresc si va pup dulce!

AlessiaDpn 25.02.2005, bb si Sebicelul Purcelu ( 16.01.1998)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellinia spune:

Pana la urma ... care este moasa? Zau nu stiu... si mie mi-a zis cam toata lumea ca e de preferat sa dai la moasa un prosop si un sapun pentru ca se spala pe maini...Eu chiar le-am luat, dar culmea nu stiu cui sa le dau!

Cristina si bebe DPN 06.03.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emaaimee spune:

ellinia,moasa era inainte femeia care ajuta gravida sa nasca-o mosea,acum este moasa specializata(asistenta-moasa) de la maternitate(sau daca unele au nenorocul sa nasca pe drum-pesoana care a mosit).Nastere usoara!

emaaimee si pestiuc iubit de 19s

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns an-k spune:

of topic
alessia, unde e biserica ortodoxa romaneasca in belgia? te rog frumos spune-mi si mie

anca DNP21martie
bb BIANCA ECATERINA

Mergi la inceput