copil anxios
Fetita mea are 7 ani, este primul copil (baietelul are trei ani).
De cand era mica a avut probleme de acomodare sociala, apoi s-a dezvoltat ca un copil inteligent(cu rezultate stralucite intr-o clasa de copii care provin din familii de intelectuali, intr-un orasel sic al suburbiei pariziene). Problema pe care o avem cu ea este ca e teribil de anxioasa, nelinistita... Viitorul o nelinisteste, in fiecare seara adoarme intrebandu-ma cum va fi maine la scoala sau la sport etc. Am observat ca, atunci cand o sursa de teama este eliminata, gaseste alta. As mai putea adauga ca este foarte timida, preocupata de detalii, perfectionista.
Credeti ca e nevoie sa consultam un psiholog?
Daca aveti sfaturi sau experiente similare de impartasit, eventuale solutii pentru a o ajuta, scrieti-mi, va rog!
Merci!
Raspunsuri
iarina spune:
Draga Catherine, eu nu sunt psiholog, insa avem niste prieteni de familie care aveau un baietel, la fel de anxios, pe deasupra era si f. recalcitrant...ei au fost cu baietelul la un psiholog.Ca sa scapi de griji, mergi cu fetita la un doctor...probabil va creste si va uita de toate astea. Cred ca doar un psiholog iti poate raspunde la intrebare. Daca spui ca fetita este inteligenta nu-ti face prea mari probleme.Sanatate puiului tau.
catherine spune:
Draga Iarina,
iti multumesc, ma gandeam si eu ca un specialist ar putea s-o ajute. Am pus aceasta intrebare pentru ca acest forum este moderat de psihologi, in speranta sa am un aviz de "specialist" inainte de a consulta.
Iar experientele altora ne ajuta de multe ori sa vedem mai clar in problemele noastre.
Va doresc numai bine!
karmen spune:
Copilul poate dezvolta o personalitate de tip anxios. Poat eavea in structura temperamentului aceste caracteristici:neliniste, timiditate, perfectionism. Dar comportamentul copilului poate fi si educat, nu o lua ca pe o fatalitate. In general trebuie sa ai o atitudine potrivita fata de acesata neliniste: nu-i alimenta temerile, indeparteaza pe cat posibil factorii imprevizibili, traumatizanti, de stres. Explica-i situatia in care urmeaza sa se implice, creeaza-i mereu o stare de siguranta. Incearca sa o implici in activitati care presupun munca in echipa sau diverse sporturi pentru a-i consolida increderea in ea. Poti sa consulti si un psiholog pentru a defini bine problema si a te invata cum sa te comporti cu acest copil. Unele probleme poate vor persista toata viata dar cu siguranta sunt multe aspecte care pot fi corectate prin educatie.
Carmen Ghilescu