C.i.c. bb 1/concediu risc maternal bb2?
Raspunsuri - Pagina 2
Mercedes spune:
Marius- sunt cazuri cei drept mai greu acceptate dar acceptate in care mama si tata beneficiaza de cic deoarece au gemeni fiecare pentru unul dintre copii.
Am mai scris la un moment dat despre asta.
In legatura cu declaratiile pe proprie raspundere se da astfel:
sotul declara ca nu beneficiaza de cic pt bebe nr 1 cu cnp aferent
sotia declara ca nu benef de cic pentru bebe nr. 2 cu cnp aferent
Concluzia nu beneficiaza in acelasi timp pentru un singur bebe ce ar fi fals in declaratii ci pentru doi copilasi
marius spune:
De aceea am spus ca este o situatie mai particulara. Si mie mi-a dat de gandit si am tot stat si "rumegat". Este interpretabil, aceasta situatie nu este tratata indebitabil in lege. Dar atrag atentia ca nu exista specificat ca si risc asigurat ingrijirea copilului, ea fiind asimilata prin nespecificare in maternitate desi nu este corect dar se poate spune asa:
Scrie in lege ca si risc asigurat in mod explicit ingrijirea copilului? Da sa NU?
Daca nu scrie atunci discutam doar de riscul scris in lege in speta maternitatea, ingrijirea copilului fiind ceva complementar asimilat asa cum legea precizeaza :...asiguratii au dreptul si la ...." In consecinta subiectul de drept nu este copilul ci asiguratul(a) deci chestia cu gemenii(Mercedes) nu este corecta. Motivatia este copilul(copiii) dar subiectul de drept este indisponibilitatea de a munci al asiguratului(ei) deci nu discutam de copii cin de asigurati si indisponibilitatea de a munci pentru un motiv (risc) asigurat ...unic prin neexplicitare (maternitatea), CIC fiind complementar ei.
Raman la pozitia de a da un raspuns negativ.
Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro
Marina spune:
ca sa ma tin de cuvant si ca sa va conving ca Marius e baiat bun si da raspunsuri pertinente o citez pe D-na Ioana Nemesi, Director Adjunct la Directia Indrumare Metodologica de la CNPAS:
" Domnului....
Urmare a scrisorii dvs. adresata Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, va comunicam urmatoarele:
Conform prevederilor Art 122 din Legea nr 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute de lege.
Din datele prezentate de dvs. rezulta ca sunteti in plata cu indemnizatia pentru cresterea primului copil, iar sotia beneficiaza de concediu si indemnizatie de maternitate.
Mentionam ca in aceasta situatie, nu exista cadru legal pentru acordarea indemnizatiei de maternitate unui parinte concomitent cu indemnizatia pentru cresterea copilului de pana la 2 ani celuilalt parinte, deoarece riscul asigurat si anume pierderea veniturilor profesionale ca urmare a maternitatii, este acoperit prin acordarea concediului si indemnizatiei de maternitate."
Asta a fost. Cand descoperiti talcul din spatele textului dati-mi de veste. Io am priceput doar ca nu se poate, lucru de care nici nu ma indoiam
Cornelia spune:
Marina !
Se pare ca nu degeaba tine Marius cu ursu' . Asa cum a zis si el, riscul asigurat este considerat maternitatea si chiar daca e vorba de doua tipuri de sigurari, riscul e acelasi.
Eu tot nu sunt impacata cu explicatia, dar se pare ca asta e interpretarea .
Ma mai gandesc. Nu prea as vrea sa ma pun cu statul, dar pe de alta parte, am de pierdut destul in c.i.c.-ul meu si ma gandeam ca asa compensez cat de cat .
Cornelia (18 sapt.) si Mariuta (2 iulie 2003)
marius spune:
Raspunsurile date de mine au caracter orientativ.
Marius Pernes
Marina spune:
hai mey marius ca te-am laudat....
Cornelia....ca doar nu era sa ne dea statul ceva, daca vrei poti sa mergi cu amundoua dar e pe riscul tau si cine stie cand o sa ai probleme
Cornelia spune:
Marina, stiu ca e pe riscul meu. Nu prea imi place .
Marius, sper ca nu te-am suparat. Am postat ca sa aflu opiniile unor persoane competente (chiar daca au doar caracter orientativ). Si uite ca am aflat si un raspuns oficial, care chiar corespunde cu opinia ta. Multumesc. Apreciez foarte mult munca ta pe acest foum.
Cornelia (18 sapt.) si Mariuta (2 iulie 2003)
marius spune:
Multumesc pentru aprecieri. Prefer sa spun asa cum consider ca este mai aproape de realitate si incerc sa justific raspunsurile date de mine. De cand exista aceasta sectiune in cadrul forumului cred ca foarte multe persoane au reusit sa isi rezolve cu succes problemele. Sunt de asemenea convins ca daca cineva ar banui ce sursa (mina) de informatii se gaseste pe acest site (nu numai legislative) de maine ar exploda intrebarile.
Ehhh eu ma declar satisfacut....chiar foarte multumit ca undeva exista o sansa de a gasi un ajutor direct, real, fara prejudecati. Avem nevoie de ajutor, si mai ales altii au nevoie de ajutor.
Acesta este sensul meu.
Marius Pernes