Contractul de fidelitate ..
Raspunsuri - Pagina 3
bia spune:
April,tu macar ai obtinut o casa...ceea ce mi se pare destul de mult oferit de firma pentru care lucrati si la o suma modica,cum ai spus si in rate.Practic in tot acest timp de 5 ani ati avut casa oferita de ei,chiar daca salariile au fost mici.Multi ar accepta un astfel de contract pentru a putea de beneficia de o casa,bineinteles cei care nu au o alta posibilitate pentru a o obtine.
OtiliaLia spune:
Doar tu ai obligatii ? Ei nu au nici o obligatie - ce se intampla daca te concediaza de "placere" ?
Si eu as zice sa nu semnezi. Parerea mea personala.
Suma este mult prea mare, iar 5 ani mult prea mult. Si vorba aceea, cealalta firma te-a scolit fara sa te "oblige", ei de ce te-ar scoli "cu obligatie" ?
In afara, pe langa ce spuneau cei de mai sus - cu plata de catre firma a masteratului - toate cursurile de perfectionare sunt platite de firma fara vreo obligatie suplimentara din partea angajatului (evident exista si exceptii)
laurajr spune:
draga Alecsia NU SEMNA !
In 1995 m-am angajat imediat cum am terminat facultatea la o firma in expansiune si bine cotata de la mine din oras ;In anul urmator au creat o noua fabrica in care mi-au propus un post de inginer de productie, salar mai bun si mai ales 3 luni cursuri de training in strainatate.Am acceptat bucuroasa ca-mi voi putea face meseria, era o cariera frumoasa care ma astepta si ma incantase faptul ca voi putea vedea tehnologiile din alte tari.
Fara nici un avertisment gen contract sau alte chestii cu o zi inaintea plecarii din tara am fost convocati la sediu toti cei 4 ingineri care plecam si ni s-a bagat sub nas o hartie sa o semnam .Initial eu am protestat ca vreau sa o citesc inainte de a o semna, am reusit sa o citesc pe diagonala si acolo era un contract pe 5 ani in valoare de 10.000 usd platibili de mine in cazul in care parasesc firma.
Mi s-au taiat picioarele, intr-o fractiune de sec m-am gandit sa nu semnez dar daca ma dadea afara posibilitatile de angajare in oraselul meu si pe specializarea mea...reduse.Asa ca am semnat.
Au urmat 3.5 ani de calvar in care mi-am dorit sa plec si ma amenintau cu contractul, apoi cand firma a inceput sa schioapete am plecat fara probleme, fara sa ma uit in urma si as fi fost in stare sa le dau foc la cat m-au chinuit...din cauza lor nu voi mai lucra ( in Romania )in productie cate zile voi avea !Poate vreodata va voi povesti prin ce clipe si ce stress am lucrat.
Deci sfatul este : NU SEMNA !Ai toata viata inainte si nu fa un gest care are repercursiuni nebanuite in timp !
puskin spune:
Alecsia,
Subscriu la tot ce au scris ceilalti. Am avut si eu un astfel de contract pe 2 ani, dar eu aveam 20 de ani si eram inca studenta, deci nu a fost o problema. Concluzia mea insa este ca aceste contracte au menirea de a te impiedica sa pleci din firma dupa cateva luni, cand realizezi ca nu e nimic din ce credeai, plus ca mi se pare foarte firesc ca firma sa iti faca training.
Ceea ce as avea eu in vedere insa este faptul ca daca ar fi asa de bine in firma respectiva ( salatiu bun, mediu de lucru propice, sefi cumsecade,etc),nu ai vrea tu sa pleci. Este cazul meu acum, firma la care lucrez este o firma multinationala, eu sunt foarte multumita deocamdata ( lucrez aici din februarie) si am fost chiar socata ca nu mi-au cerut sa semnez nici un contract desi am fost la training in strainatate o luna si jumatate.Traininguri fac in continuare....este in interesul firmei sa aiba oameni bine pregatiti.
Parerea mea este ca 5 ani este exagerat....gandeste-te bine.
Numai bine,
Ruxandra
SIMONABB spune:
sau propune-le ca in cazul in care pleci, amenda sa nu fie 10000$ ci contravaloarea cursurilor pe care le faci pe banii lor
http://community.webshots.com/user/simonabb
Marina spune:
mie mi-au platit si MBA -ul si tot nu m-au pus sa semnez nimic. Nu mai zic cate alte traininguri.
Iar pt 300 de dolari salariu nici aia siguri nu merita sa semnezi in nici un caz.