Rx si femeia insarcinata

Rx si femeia insarcinata | Autor: gigi

Link direct la acest mesaj

Femeie - insarcinata luna a 4-a
Socrul - va incepe tratament radioterapie

posibilele radiatii remanente vor afecta sarcina?
pot locui in acelasi apartament fara risc pt gravida?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Delia spune:

In primul rand felicitari si bine ai venit la
Parerea mea ar fi ca nu, dar intrebat totusi medicul ginecolog.
El este cel mai in masura sa-ti spuna.
Multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felixa spune:

Tocmai am urmarit de curand un reportaj despre efectele adverse si radiatiile emanate de persoanele ce se supun tratamentelor sub radioterapie... Conform studiilor de specialitate, mediul de habitat al pacientului, este expus si el pe perioada tratamentului la 0,005% din cantitatea de radiatii receptionate de-a lungul acestuia, cu un risc minim(tinzand spre 0)-comparativ cu acela al po****tiilor locuind la mare altitudine, asupra oricarui organism... sanatos! Efectul asupra celulelor foarte tinere, mai ales in procesul de formare si structurare care se intampla la nivelul sarcinii se pare ca ar putea totusi produce, anumite mutatii genetice... deci daca radiatiile sunt importante, este de preferat a evita o convietuire de acest fel ... ANTERIOARA conceptiei si la inceputul sarcinii( pana in luna a 4-a, structura genetica este deja "formatata"!) precum si in continuarea dezvoltarii fiziologice ale organismului foarte tanar. Este important de cunoscut "doza" receptionata de pacient si procentul de iradiere al mediului, dar ma tem ca acest lucru, in Romania, nici macar nu este suficient controlat si supus ca atare reglementarilor internationale de specialitate, ma intreb daca radiologii nostrii au calculat vre-odata pentru ei de ce coeficient de iradiere beneficiaza in incinta cabinetelor si prezenta pacientului tratat...

NU STIU daca aceste informatii va pot fi de folos intr-un fel sau altul, nici nu cunosc cu adevarat gradul lor de exactitate stiintifica, dar sunt informatii adunate intr-un documentar de utilitate publica ... occidentala (france), deci verificate si veridice... in buna masura! aceasta nu presupune neaparat un real motiv de ingrijoarare in cazul dumneavoastra... oricum, in romania zone intregi am fost supusi timp de 2 generatii la efectele mai mult sau mai putin confirmate ale catastrofei de la Cernobal...

cu prietenie,


Mama Fé

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MLDiana spune:

Nu ai voie sa stai in camera unde se fac radiografii ,din cite stiu eu.Eu i-am facut lui DAvid niste radiografii si m-a dat afara din camera.Ar trebui sa intrebi radiograful .Felicitari pentru bebel si o nastere usoara.

Tiara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns reiki spune:

Bolnavul tratat prin radioterapie nu devine o sursa de radiati pentru cei din jur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaid spune:

Exista multe feluri de radioterapie, dar in principal se clasifica in doua feluri: externa si interna. La cea externa exista o sursa de radiatii (pe baza de cobalt radioactiv, de exemplu), bolnavul se duce in sala unde se gaseste aparatul-sursa si este supus radiatiilor emise o perioada de timp, un numar de sedinte si pe o regiune a corpului bine stabilite dinainte de medic. Dupa fiecare sedinta (care dureaza de ordinul minutelor) pleaca acasa sau in salon – daca este internat in spital. Cura de radioterapie dureaza sa zicem o luna. Fiind supus unei surse externe de radiatii, bolnavul NU devine la randul lui sursa! Ca mai raman radiatii restante sau cum s-or numi e-adevarat (asa cum foarte bine ti-a raspuns felixa). De fapt celulele se ionizeaza, se petrec in ele tot felul de modificari – fizicienii cred ca stiu mai exact ce se intampla pe-acolo. Dar, repet, in cazul radioterapiei externe, sursa de radiatii ramane bine-mersi la spital. Lucrurile se schimba cand vine vorba de radioterapia interna. In acest caz, bolnavului i se implanteaza in apropierea tumorii sau chiar in tumora o sursa micuta de radiatii, pe care o poarta dupa el o anumita perioada de timp. Bineinteles ca de data asta cel care o poarta poate sa-i iradieze pe cei din jur (de fapt nu el, ci sursa de radiatii pe care o poarta). Lucrul acesta este valabil si in cazul diferitelor examinari medicale care folosesc izotopi radioactivi. De exemplu, bariul pentru examinarea stomacului sau iodul radioactiv pentru tiroida. Pana la eliminarea substantei respective din organism (cateva ore/zile) cel care a ingerat-o este sursa de radiatii.
In concluzie, cel mai bine ar fi sa ceri parerea unui medic specializat in asa ceva. Specialistul in radioterapie stie cel mai bine ce tip de cura se aplica exact in cazul de fata si daca o eventuala doza de radiatii remanente poate sa influenteze in vreun fel evolutia sarcinii tale. Intreaba-l tu sau roaga-l pe socrul tau sa o faca. Asa, ca sa fii linistita…desi e foarte probabil sa nu fie absolut nici o problema, mai ales ca ai trecut deja de primele trei luni de sarcina.

Mergi la inceput