copii nu se joaca cu mine
Draga Carmen,
nu stiu daca ma poti ajuta. Intr-o seara l-am intrebat pe Adi (aproape 4 ani) de ce nu-i place la gradinita.
Mi-a spus ca nu se joaca copii cu el. Este in grupa mare (nu au grupa mai mica) si 90% din copii sunt cu cel putin un mai mari ca el.
Adi are un grup de prieteni cu care se intalneste dupa gradinita si cu care se impaca foarte bine.
Intrebarea este ce sa-i spun eu? Pentru ca nu am stiut cum sa reactionez si am incheiat subiectul asa cum a fost.
Oare ce as fi putut sa-i spun?
Raspunsuri
camelia.t spune:
Filofteia,
nu sunt avizata in domeniu dar iti spun parerea mea (nu neaparat de urmat).Daca asa stau lucrurile nu te-ai gandit la varianta de a-l pune pe copil intr-un mediu in care sa nu se simta frustrat? Adica sa-i schimbi gradinita si sa mearga intr-o grupa pt. varsta lui? Poate este un efort dar poate merita pt. confortul lui psihic.
Succes in rezolvarea problemei!
camelia si Fineas (n.28.10.2001)
cocolino spune:
Filofteia,
Eu iti spun din expereienta mea de 5 ani ca educatoare, ca un copil de aproape 4 ani,este de grupa mica, cel mult mijlocie,in fct de cat de dezvoltat si descurcaret este copilul.
Eu cred ca baietelul tau este inhibat si depasit de jocurile celor mai mari decat el. Nu ne-ai precizat de cat timp frecventeaza grupa mare si mai ales daca este in primul an de gradinita. Parerea mea este sa incerci sa-l transferi la o grupa de copii cu varste apropiate de a lui, ptr ca astfel ii va fi si lui mai usor sa se integreze in colectiv si sa participe activ la jocurile colegilor de grupa. Daca baietelul tau se afla in primul an de gradinita si mai ales a fost introdus intr-un colectv de copii deja "cu vechime" , deja format..ii este si ii va fi greu sa se integreze in noul colectiv...iar cand va reusi sa fie "adoptat" de noii lui colegi, poate ca tocmai atunci acestia vor pleca la scoala el fiind nevoit sa faca fata altei grupe de copii..
Asa ca, draga mea, ptr a nu inhiba si bulversa copilul, muta-l de urgenta intr-o grupa de copii de varsta lui...Gandeste-te ca in general copilul il duci la gradinita nu numai ptr a se juca,ci si ptr a invata anumite lucruri..Ori daca el, intra sa faca lectii de copii de grupa mare se va simti..."legat de maini" ptr ca neavand notiunile de baza, pe care le inceti din grupele mai mici...foarte greu va face fata temelor abordate de educatoare..
Sper ca m-am facut inteleasa...
Coca 30 saptamani si dragalasa - Dr. Ion Ionut - Giulesti
http://community.webshots.com/user/cocolino131
cl spune:
Cocolino, nu e chiar asa. Si baietelul meu a fost la o gradinita, unde "se purtau" grupele mixte. Ei bine, educatoarea era foarte comoda si le dadea acelasi lucru la toti sa faca, programa grupei pregatitoare! Alex avea atunci 4 ani si 8 luni. Nu ti se pare mai normal ca sa dea fiecarui copil activitati specifice varstei lui? Ce pot spune, ca in a treia zi de facut liniute, bietul copil, plictisit si obosit, a refuzat. Doamna l-a pocnit peste fata si peste mana (mi-a spus cu gurita ei!!!). Copilul s-a uitat la ea (cu repros cred eu), iar ea i-a spus ca daca se mai uita la ea, il bate de-l omoara!!! Mult timp, copilul trecea cu capul in jos pe langa ea, nu avea curajul nici s-o salute. Asta am aflat-o cu incetisorul, de la el!
Filofteia, parerea mea: muta-l! Du-l undeva unde sa faca activitati specifice varstei, iar educatoarea il ajuta sa se integreze in colectiv. Ce pot sa-ti mai spun, decat ca e ceva in neregula. Tot asa imi spunea si Alex, ca nu se joaca copiii cu el la gradi (desi in parc avea prieteni si se juca cu copiii), ca nu vrea la gradi, ca abia asteapta sa vina vacanta! Am schimbat locatia si acum se duce cu drag! Mi-a zis ca vrea sa-l mai duc si in vacanta. Un singur regret am, ca n-am facut-o mai devreme si l-am lasat sa se chinuie ceva timp acolo.
Claudia
gabrielat spune:
Si eu cred ca ar trebui sa schimbi copilul la alta gradinita unde sa fie cu copilasi de varsta lui.
Si copilul meu a fost anul trecut intr-o grupa mixta, dar educatoarea facea lectii specifice fiecarei categorii de varste, iar Adi era foarte bucuros si dornic sa mearga la gradinita.
Daca educatoarea baietelului tau este cum era cea mentionata de Claudia, normal ca nu-i place copilului la gradinita si ar trebui sa-i schimbi gradinita cat mai repede.
cocolino spune:
Claudia, daca recitesti primul meu mesaj exact asta spuneam, ca baietelul trebuie mutat intr-o grupa de varsta apropiata cu a lui... Educatoarea despre care spui tu, trebuia reclamata la directoarea gradinitei sau la inspectorat....Cat despre grupele mixte, eu nu sunt de acord cu ele si in mod normal nici nu ar trebui acceptate astfet de compromisuri ptr ca sunt in defavoarea copiilor...
Draga Filofteia,cert este ca baietelul tau trebuie mutat intr-o grupa mijlocie, cel mult...
eLaura spune:
Si Cata a ajuns la 4 ani intr-o grupa pregatitoare, cu copii de 6 si chiar 7 ani! L-am mutat acolo datorita conditiilor materiale dar lui i-a fost mai usor pentru ca fosta educatoare de la grupa mica s-a mutat si ea la aceasta grupa si in plus programul era de Step-by-step, lucrand deci pe grupe, aptitudini si abilitati. Anul trecut a fost greu deci, cu o educatoare noua care era tare exigenta, pregatind copii pentru scoala. Cata spunea ca nu-i place, e greu sa scrie dar educatoarea spunea ca tine pasul cu cei mari si-i dadea inainte cu pregatirea lui fiu-meu. Am aflat ca ii si atinge si subtil, referindu-ma la domnisoara de engleza, care si ea capatase "dreptul" de-a da in copii, mi-am exprimat cu vehementa dezacordul, punand-o astfel in garda pe doamna cea exigenta. Anul asta, la 5 ani, Cata e multumit, repeta aceeasi grupa pregatitoare (Doamne, si-o va face si la anul, doar n-am sa-l dau la scoala de 6 ani si o luna!)si e oarecum apropiat de educatoare (ah, uitam sa spun ca exigenta a ramas si i s-a schimbat si febletea lui din primul an dar ma bucura asta pentru ca nu se lipeste tampon de una si-i va fi usor si mai departe. Are insa un "of": "de ce sa scriu o pagina de liniute, bastonase (si ce mai au ei) daca dupa doua randuri eu stiu sa le fac perfect?! Invat sa le fac si-atat!"
M-am cam intins cu experianta mea dar ideea e ca trebuie sa gasesti "of-ul" puiului tau si sa iei masuri repejor pentru ca nimeni si nimic pe lumea asta nu are dreptul sa-ti faca copilul sa sufere.
Laura, mama lui Catamic
cl spune:
Revin, mai este si altceva: atunci cand un copil mai micut este intr-o grupa cu cei mai mari, de multe ori, cei mari il chinuie pe cel mic. Alex al meu de multe ori plangea, iar "doamna" lui ii spunea "de ce plangi, raule?"!!! I-am atras atentia sa nu-i mai zica asa, pentru ca ca nu este un copil agresiv, nu este rau.
Cel mai bine este ca sa fie intre copii de aceeasi varsta cu el.
Claudia
karmen spune:
Subscriu la ce au spus fetele mai sus.
De multe ori singura solutie este sa-l scoti din situatia respectiva. Incearca asta si ne tii la curent.
Carmen Ghilescu
filofteia spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri, dar solutia data unanim nu poate fi urmata.
In zona in care locuiesc singura gradinita care are grupa mijlocie este una particulara. Din pacate nu-mi permit si bona si gradinita particulara.
La camin nu-l pot duce. Nu are cine sa stea cu el cand se imbolnaveste... si de pe 15 septembrie s-a imbolnavit de 3 ori. De felul lui nu este bolnavicios... dar de cand a intrat in comunitate (este primul an de gradinita) a fost mai mult bolnav. Prima data a fost mai rau .. apoi din ce in ce mai usor....Acum avem continuitate de vreo 3 saptamani. Serviciul pe care il am nu-mi permite sa-mi iau asa des liber.
Educatoarea se poarta frumos cu el... adica nu-i cere sa fie la zi cu liniutele pe care ceilalti le fac. Si i-a dat bulina rosie si 10 pe manuta.
Concluzia este ca nu am cum sa-l mut... sau mai bine nu am unde pentru ca nu cred ca este o solutie sa ma apuc sa-l car pe mijloacele de transport in comun.
Ce am incercat sa fac pentru el ... am vorbit cu bunica uneia dintre fetitele cu care este prieten de parc si care inca nu este la gradi sa o duca din primavara la aceeasi gradinita.
Din pacate va trebui sa se descurce!
Oricum din punctul meu de vedere el se descurca bine.
Eu as fi vrut un raspuns despre ce sa-i spun eu lui in astfel de momente.
cocolino spune:
Filofteia, orice gradinita din lumea asta, incepe cu grupa mica ,continua cu mijlocie, cu Gr mare si apoi cu gr pregatitoare..Nu pot sa cred ca in gradinita in care se afla fiul tau, nu exista gr mijlocie..Daca exista si ti s-a spus doar ca nu mai sunt locuri, te invat eu micile smecherii pe care trebuie sa le faci...Mergi la grupa mijlocie, vorbeste cu una din doamnele educatoare de acolo si eventual cu un buchetel de flori sau o cutie de bomboane, intreab-o daca nu cumva s-a retresa vreun copil din cei inscrisi initial la inceputul anului...Explica-i doamnei ca fiul nu tau are mici probleme de adptare in grupa pregatitoare si ca vrei cu tot dinadinsul sa-l aduci intr-o grupa de copii de varsta lui...Apoi,daca primesti acceptul educatoarei, mergi la Dna Director si explica-i situatia, spune-i si ca ai acceptul doamnelor din gr mijlocie si...rezolvi problema.. Din pacate va trebui sa duci ceva educatoarei si directoarei, ptr a avea succes..Daca nu reusesti asa, parerea mea este sa vorbesti cu educatoarea lui actuala si s-o rogi sa se ocupe putin mai mult de el,urmand insa ca din anul scolar urmator sa-l inscrii la grupa mare, din care ar trebui sa faca parte cf varstei..ptr ca altfel va fi bulversat,iar cunostiintele pe care va trebui sa la dobandeasca ptr scoala, vor fi amestecate,ptr ca venind dintr-o grupa pregatitoare intr-una mare e ca un fel de retrogradare,insa macar dupa aceea ele vor curge normal..
Sper ca mi-ai inteles punctul de vedere...