cauze psihice la screamatul unui bebe de ~4 luni?
Buna!
Postez si aici problema noastra: pe scurt, bebele meu de 3,5 luni, care era foaaaaarte comunicativ, gangurea si vocaliza toata ziua,m chiuia in fel si chip fericit, de cateva zile, a inceput sa se screama/geama in loc sa gangureasca. Ganguritul pare sa fi fost inlocuit de acest screamat frustrant atat pt el cat si pt mine ca mama care stiu cum de fericit ciripea inainte. Aspira aerul pe gurita acum, facand asa ca si cum fac adultii cand se sperie iiiiiiiiii si apoi inchide gurita si expulzeaza aerul cateva secunde mormait/scremut iiiiiiiiiiii si pare nemultumit profund. Se si ineaca adesea pt ca trage aer pe gurita.
Nu are nasucul infundat si nici colici nu mai are demult. Nu este un copil plangacios, cand lange plange cu motiv, fie e flamand, fie il doare ceva fie e ud, fie e obosit si nu poate adormi. Nu miauna asa de moft. Acum insa de cateva zile nu e mai apatic neaparat ci mai abatut, mai trist si frustrat parca pt ca i se taie brus elanul cand isi ia avant sa gangureasca.
Pe mine m-a dus gandul si la dinti si la un posibil rosu in gat si la o infectie urinara, asa ca astazi trebuie sa luam rezultatele de la exudat faringian si de la examenul de urina. Febril nu pare a fi, il tot controlez, de salivat saliveaza abundent si de ros roade tot ce prinde in mana, inclusiv suzeta o intoarce si o roade de inel, i-am cumparat deja un cerculet cu lichid special pt perioada eruptiei dentare pt a nu mai roade jucariile de plastic, sau plus (poate au scame) si nici suzeta ca inelul ala e rigid si se poate rani la gingiute.
Nu stiu, nu pare trist, apatic, freaca energic din talpite si intruna agita manutele si cand il iau in brate da sa se ridice in fundulet insa nu sta linistit nici asa, se incovoaie in continuare. Numai in brate sta linistit, pe umarul meu si numai daca ma plimb ca daca ma opresc locului da din picioruse.
Am observat azi de exemplu dupa mimica lui ca e frustrat, in sensul ca isi ia avant sa gangureasca, sa "zica" una alta cum facea el si se opreste brusc, inchide gurita si termina in screamat asa prelung de genul iiiiiiiiiiiiii (a se citi i cu caciula, ca n-am diacritice).
Nu este constipat, nu vrea sa faca kk, cand face face relativ usor, si imi dau seam dupa cat de concentrat este, ca sta asa nemiscat si se inroseste la fata in timp ce se ingheasa. Este inconfundabil sunetul acela.
Eu de aia l-am dus la medic, crezand ca-l doare ceva, sa-l controleze insa mi-a zis ca este sanatos fizic, sa vedem acum analizele cum stau. Si pediatra a ridicat din umeri ca nu stia ce sa zica de manifestarea asta cu atat mai mult cu cat acolo n-a spus nici pis. Nici in somn nu face asa, nici cand il tin in brate, doar cand vrea sa "vorbeasca" si il vad cum se enerveaza si el, pare clar nemultumit iar cand in sfarsit reuseste sa scoata un gangurit sau un chiot cum facea el de obicei, (sau sa lege niste sunete, ca ii place de exemplu sa zica "acu"), fara screamat vad cum se lumineaza la fata si zambeste cu gurita larg deschisa, fericit.
Nu inteleg ce se petrece cu el, as vrea sa-l ajut si nu stiu cum, ma simt tare nefericita din cauza asta si mai presus, ingrijorata.
sper ca am expus clar situatia si ca ma pooate sfatui cineva, fie psiholog, fie mamaica care s-a izbit de aceeasi situatie
multumim
lia si danut
Raspunsuri
Dorsilia spune:
sa va mai zic ca mai ales de cand am citit (cand bebele meu avea ~ o luna si ceva) cat de periculoase pot fi zgaltaielile pt creierul unui copil, acum ma gandesc daca nu cumva l-am zgaltait si e afectat de asta....ca eu il cert mereu pe sot cand mergem la plimbare sa ocoleasca fiecare sant si gropita din trotuar ca sa nu zgaltaie copilasul, uneori mi se pare ca il zgaltaie dupa cum se misca capsorul micutului in carut, sau cand mergem cu masina mi se pare ca se misca f tare prin gropile orasului ca abia acum l-am pus in cosuletul de masina (pana acum l-am tinut eu in brate ca plangea tare in cosulet) si nici acum nu vrea sa stea in el, se zbate intruna pana-l scot. Alta faza e ca o data ne-a prins o ploaie zdravana acu vreo 3 saptamani cu o furtuna si eram cam la 50 de m de bloc, eu am luat copilasul din carut ca plangea (fusese soare cand am plecat de acasa si n-aveam paravantul cu noi_) si cu el in brate am alergat spre casa....oare astea sunt cazuri in care l-am zgaltait ???? si acum creierasul sau sufera ? de aia se screme asa? Ce ma fac? Ca eu nu mai stiu ... am un fix cu scuturaturile de cand am citit ce rau pot face. ma intreb daca l-am expus la scuturaturi pe micut. Ce spuneti ??
mamica dulce spune:
Dorsilia,sper ca acum sa fie mai bine micutul tau si sa nu mai mormaie nemultumit.
Vreau sa.ti spun ca intr.adevar,zgaltaielile au gradul lor de risc,dar nu e cazul la cele din carucior sau din bratele taleSigur nu are creierasul afectat de la asta.Macar ia-ti grija asta de pe inima ca o sa vina vremea cu trante direct in freza si garantat iti trebuie multa stapanire de sine.
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=mamica%20dulce
poze noi cu puisorul(1 an si 7 luni)
http://f2.pg.photos.yahoo.com/ph/anca20_ro/album?.dir=/5ee0
Andrada spune:
Dorsilia, incovrigarea si frecatul talpilor ma duce cu gindul la colici, pe de alta parte salivarea abundenta si faptul ca roade tot din cale ma duce cu gindul la momentul aparitiei dintilor. Poate fi oricare dintre ele sau pot fi amindoua impreuna.
Copii reactioneaza diferit la durere. Incearca intii sa il consolezi tinindu-l vertical aproape de pieptul tau (eventual piele pe piele), daca ii trece inseamna ca sint colicile, incearca apoi cu orajel lichid anesteziant special petru gingii cind le dau dintii. Daca trece din nou, inseamna ca e de la dinti.
Syndromul bebelui scuturat are alte simptome (muuult mai grave) , si nu se face de la doua gauri in asfalt...
Succes,
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele
Dorsilia spune:
da, cand il iau in brate nu mai screme, insa nici cand screme nu pare sa aiba vreun dicomfort fizic, pentru ca inspira pe gura aer plin de entuziasm adesea si cu un zambet, apoi brusc se opreste si-l expira pe nas prelung cu gurita inchisa scremandu-se si fara sa mai zambeasca.
Nu mai vreau nici eu si nici sotul nu-mi da voie delocsa mai duc copilasul la dr zice sa-l las sa faca asa cum vrea. Insa m-ar interesa totusi care sunt simptomele in cazul unei suferinte cerebrale indiferent de cauza (zgaltaire, hipoxie usoara la nastere, etc).
merci
vilma spune:
Lia, iar am dat de mesaj de-al tau si primul impuls a fost sa-ti zic: calme toa... , dar nu-ti zic, ce iti dau un pupic si te asigur ca si baiatul meu a scos sunete din astea gen scremut (cred ca pe la 6 luni), si mai tin minte si un alt baietel care facea asa. In afara dde sunetele alea, astia se mai si incordau intr-un fel asa, cam cum fac culturistii cand vor sa-si arate muschii. Eu cred ca doar experimenteaza tot felul de chestii, parerea mea e ca al tau e precoce.
Si stai linistita cu zgaltaiturile, ca ce simt ei in carucior e ca un vals. Eu pe ai mei i-am plimbat numai pe piatra cubica si pe drumuri desfundate cand voiam sa-i adorm.
Si acum, fara legatura cu bebeul, tu de cand ai nascut ti-ai luat macar o data pauza de prestat, macar o ora, numai pentru tine? Pentru ca meriti!
Vilma, Anca (3.7 ani) si Tudor (11.12.2003)
corina iulia spune:
draga dorsila,
asa cum zice vilma, cred ca ai nevoie si tu de o pauza in prestareesti prea stresata. cred ca totul ok cu copilasul tau, doar ca e precoce si doreste sa experimenteze tot ce e nou. si asta e superrrr iti poti imagina cata munca depune el sa-si elimine la momnetul dorit tot aerul pe nasuc? pentru asta are nevoie de o mare cantitate de aer inspirat si de o forta demna de mister hercule 4 luni pentru eliminare....ehei, aici e treaba nu gluma... si daca mai se opinteste barbatul si mai iesi si cate un hiiiiiiiiii (cu caciula pe i).... e clar ca e de lucru...:)
deci nu-ti fa probleme. tace la tine in brate pentru ca a vazut, pupe-l mama de inteligent, ca toata te omori site oftici la teatrul lui. sunt sigura ca el nici nu visa sa aiba asa un succes! cu cat te prapadesti tu mai tare cu atat mai mult va incerca el sa-ti satisfaca tie dorinta de hiiii. el nu mai vrea acum sa te dezamageasca si vrea sa te tine langa el cat mai mult. a gasit calea... si dintii o sa-i iasa in curand, si tot asa...
mai da-ne vesti ca noi sa te zapacim si mai tare incercand sa te linistim.oricum succes!
corina
corina iulia spune:
dorsilia,
vine craciunul, dau purcelul....
sper ca nu te-ai suparat pentru greseala....scuze te rog....
baby-boom spune:
Eu cred ca e posibil sa fie felul lui de a cere atentia ta....Elise a noastra(aproape 5 luni) scoate un soi de sunet asemanator cu stranutul, ori cu tusea( de fapt e o combinatie intre astea 2) dar mult mai scurt, chestie care pe noi ne-a tinut intr-o continua frustrare vreo catva timp......pana cand am descoperit ca face treaba asta sa fie bagata in seama (nu ca n-ar fi!).
Ea este un copil foarte solicitant, si adevarul e ca am obisnuit-o noi asa, iar acum si cand mancam si ea nu are activitate trebuie cineva sa stea cu ea in brate si sa serveasca masa asa...
Dar sa revin la subiect si sa termin cu ex. bb-tei noastre: dupa lungi "investigatii" am fost stupefiati cand am vazut ca fata face sunetele respective ca sa fie luata in brate, si nicidecum nu-i vreun soi de tic ori alta grozavie! Mai stiu un ex: bbitza unei prietene tusea demonstrativ(inclusiv se ineca) de tragea biata femeie niste sperieturi....daca era lasata jos si ea avea chef " sa stea-n copac"....
Astea sunt in cazul nostru, dar ar putea sa vezi si tu la bb-lul tau, ca cine stie..... si sa nu crezi ca sunt prea micutzi pentru asa ceva, ca "speculanta" ca si albinutza mea mai rar..si are nici 5 luni!
Multa sanatate si nervi de metal
Florii & Elise
http://photos.yahoo.com/floppyflorina
vilma spune:
Si Tudor tuseste "demonstrativ" cand miauna ca nu e bagat in seama si trebuie bagat un efect artistic.
Vilma, Anca (3.7 ani) si Tudor (11.12.2003)
Dorsilia spune:
mda, mai vreau, mai vreau Corina sa ma linistiti....am observat ca daca-ncep sa cant "vine-vine primavara" se opreste din scremutu lui, sau daca il ating. Este da, un copil care nu sta singur in patratica lui (patut) sa se preocupe de ale lui, vrea cand "in copac" (90 % din timp), cand pe burta, cand in fund, cand dezbracat, cand imbaiat, oricum sa fie cineva cu mana pe el tuata ziulica cat e de lunga. Nu suporta sa-i vorbesti decat privindu-l in fata dirept in ochi, insa e foarte atent cand vorbesc adultii in jurul lui, unii cu altii, atunci sta si casca okii si daca cumva crede ca se ceara cineva, incepe sa planga cu promptitudine...e mare pacifist. Asa ca mai nou tre sa ne educam timbrele ca atat io cat si tati avem obiceiul sa vorbim tare, adica el merge in baie, eu sunt in bucatarie si vorbim, da vb tare ca maicurge o apa, si nu ne auzim daca nu vb mai tare....da n-avem voie sa depasim neste decibeli ca-l suparam la urechi pe micul raton. Binenteles ca nu facem asta cand doarme el insa nici cand e treaz nu avem voie. Insa avem voie sa depasim limita admisa de decibeli cand chiraim impreuna cu el, atunci e superincantat sa tipam cu randul care poate mai tare. Io-s prastie cu toate articulatiile, ma dor genunchii, spatele si gleznele ca tuata ziua topai ca o vrabie capiata cu micutu in brate sa-l distrez, ii place sa speriem florile si mergem tiptil asa spre ele si cand ajungem aproape facem "ham" la ele si chitaie de numai poate ce-i place faza asta....da eu cred ca dau in artroza, Duamne Fereste asa ma dor articulatiile, mai ales cand ma ridic de jos, sau cand cobor scarile gleznele si genunchii au-au-au...oare daca de la 31 de ani ma rablagesc asa...ce va fi in viitoru apropiat ? sa iau calciu, magneziu?