Cetatean roman si totusi...
Buna!
I s-a intamplat cuiva sa fie cetatean roman cu domiciliu in strainatate sau cu dubla cetatenie si sa fie tratat in Romania ca si cetatean strain, bineinteles la prezentarea pasaportului roman?
De exemplu la efectuarea unor analize medicale intr-o policlinica particulara.
Sau sa vrei sa platesti taxele la fisc pentru proprietatea ta iar functionara sa nu-ti accepte banii pentru ca nu ai buletin de identitate iar seria de pasaport nu poate fi introdusa in calculator etc. etc.

Iar buletin/ card de identitate nu mai primesc si asta am inteles deja de ce.
Mai exista inca asemenea practici?
Si daca da, poate cineva sa-mi explice de ce? Poate ca daca inteleg, mi-e mai usor sa accept.
Raspunsuri
gianna_r spune:
din cauza birocratiei din Ro!
Nu stiai ca īn Ro TOTUL e posibil si FFF ĪNCURCAT?
Asa e programul īn calculator, la fel ca la pasapoarte: trebuie sa-ti faci buletin/card/carte de identitate pt a-ti putea face pasaportul, pt ca mai apoi- dupa ce se introduc datele īn calculator, sa ti-l(o) distruga, ca doar esti cetatean cu domiciliul īn strainatate!

Hai nu te necaji, ca doar ESTI romān!
nic23 spune:
...Si apoi daca iti expira pasaportul romanesc te trimit sa-ti faci cardul de identitate, stai la coada, platesti taxe, faci copii xerox la cucuietii din deal, cumperi timbre fiscale la cucuietii din vale, dupa ce faci scandal ti sa accepta dosarul iar adoua zi esti chemat sa ti-l iei inapoi pentru ca totusi nu se poate. Mergi iar la "Pasapoarte", gasesti pe altcineva la ghiseu care nu e asa de plin de el si mai ales de functia pe care o are si care binevoieste sa asculte si chiar are habar de situatie. Unde mai pui ca-si si cere scuze pentru colegul lui care m-a informat gresit. Si dintr-o data nu mai stai la coada etc. si se rezolva totul cat ai zice "peste". Am vorbit acceeasi limba si le-am dat aceleasi informatii, dar...
Totul e rezolvat, dar cu mii de nervi si cu zile pierdute din foarte scurta vacanta, pe care in loc sa mi-o petrec cu mama mea, cu care fiecare secunda e asa de pretioasa, alerg dupa cai verzi pe pereti.
Mi-a trecut deja, dar poate pentru cei ce urmeaza sa treaca pe la Politia romana pentru pasaport etc...
Si cu toate astea ii iubesc pe romani si abia astept sa vin iar in Romania.
narcisa spune:
Mda, dupa ce am citit cele patite de tine, daca acum ceva timp imi faceam procese de constiinta, ca desi sunt stabilita aici in Germania de ceva ani, inca am buletin de identitate romanesc.
Da se pare ca poti scuti cu el o gramada de probleme si nervi consumati...no comment...tipic pentru birocratia romaneasca, lantul slabiciunilor.
toate cele bune
narcisa
Camelia spune:
Eu am pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate de mai bine de doi ani si inca nu am observat nici un dezavantaj care sa decurga din asta.La momentul in care mi-am facut pasaportul asta, cartea mea de identitate era furata.Dar nu m-au obligat sa-mi fac alta carte de identitate ca sa-mi poata elibera pasaportul nou.Mi-au eliberat direct pasaportul cu domiciliul in strainatate.Asa ca eu nu mai am carte de identitate.Si chiar nu-i simt lipsa!Pasaportul o inlocuieste cu succes.
Tinteste catre stele si poate ca vei atinge cerul.
pisi-pis spune:
Dar ce se intampla cand mergi acasa si n-ai buletin sa inchiriezi patine, hidrobicicleta, la hotel umfla pretul, ca de, esti strain
. Daca ai copil si vine la bunici, are drept la medic, etc.?
ralucoantza spune:
quote:
Originally posted by nic23
...Si apoi daca iti expira pasaportul romanesc te trimit sa-ti faci cardul de identitate, stai la coada, platesti taxe, faci copii xerox la cucuietii din deal, cumperi timbre fiscale la cucuietii din vale, dupa ce faci scandal ti sa accepta dosarul iar adoua zi esti chemat sa ti-l iei inapoi pentru ca totusi nu se poate. Mergi iar la "Pasapoarte", gasesti pe altcineva la ghiseu care nu e asa de plin de el si mai ales de functia pe care o are si care binevoieste sa asculte si chiar are habar de situatie. Unde mai pui ca-si si cere scuze pentru colegul lui care m-a informat gresit. Si dintr-o data nu mai stai la coada etc. si se rezolva totul cat ai zice "peste". Am vorbit acceeasi limba si le-am dat aceleasi informatii, dar...
Totul e rezolvat, dar cu mii de nervi si cu zile pierdute din foarte scurta vacanta, pe care in loc sa mi-o petrec cu mama mea, cu care fiecare secunda e asa de pretioasa, alerg dupa cai verzi pe pereti.
Mi-a trecut deja, dar poate pentru cei ce urmeaza sa treaca pe la Politia romana pentru pasaport etc...
Si cu toate astea ii iubesc pe romani si abia astept sa vin iar in Romania.
nic23
si-apoi incearca sa te casatoresti in strainate si du-te-n tara sa ti-o inregistrezi (casatoria) si sa-ti faci pasaport cu noul nume! mooooori cu zile si chiar cu pile!
da` si eu de-abia astept sa merg iar in tara chiar daca am fost de trei ori anu` asta!
ralucoantza
roxanak spune:
quote:
Originally posted by pisi-pis
Dar ce se intampla cand mergi acasa si n-ai buletin sa inchiriezi patine, hidrobicicleta, la hotel umfla pretul, ca de, esti strain. Daca ai copil si vine la bunici, are drept la medic, etc.?
Cineva de pe forum imi spunea zilele trecute ca a pastrat cartea de alegator si o foloseste in loc de buletin. Hai ca la inchiriat patine nu e chiar o catastrofa, le dam carnetul de conducere (eu asa faceam mereu in Romania - ca buletinul mi-l spala mama saptamanal)
pisi-pis spune:
quote:
Originally posted by ralucoantza
si-apoi incearca sa te casatoresti in strainate si du-te-n tara sa ti-o inregistrezi (casatoria) si sa-ti faci pasaport cu noul nume! mooooori cu zile si chiar cu pile!
Vai de mine, prin ce a trecut si mama, sa spuna si mortilor

dante01 spune:
quote:
Originally posted by nic23
...... Mergi iar la "Pasapoarte", gasesti pe altcineva la ghiseu care nu e asa de plin de el si mai ales de functia pe care o are si care binevoieste sa asculte si chiar are habar de situatie. Unde mai pui ca-si si cere scuze pentru colegul lui care m-a informat gresit. Si dintr-o data nu mai stai la coada etc. si se rezolva totul cat ai zice "peste".....
...si apoi te-ai trezit,nu?...
as continua eu, ca o gluma amara...
in fine, ca sa nu fiu total off-topic, eu am si bolentin, asa ca nu am prezentat pe nicaieri pasaportul (care tot romaesc e pana una alta...) dar nu am bagat de seama sa se uite sau sa ma trateze diferit...poate si din cauza asta, ma rog...
ideea e ca oricum eu nu prea le spun ca lucrez pe afara...
nu ca sunt nebun, dar consider ca e mai bine sa nu se stie, stiti voi, need to know basis...

if you're grabbed by the balls you heart and soul will follow sooner
narcisa spune:
Da cunoastem si faza asta, si noi am scos actele aici in Germania, eu la vremea respectiva m-am mai razboit si cu cei de la ambasata germana in Bucuresti care sustineau ca actul meu de casatorie eliberat in Germania e ilegal(nu le-a convenit ca i-am fentat si m-am casatorit cu viza turistica, de parca, casatoria avea de-a face cu viza), trebuia, dupa ei sa le cer acordul, si deci viza special pt. casatorie.
Eu ajunsesem sa am atacuri de panica(imi crestea brusc pulsul si tensiunea mi-o lua razna), totul pe sistem nervos de la toata alergatura si asteptare, e intr-adevar complicat, cum m-am intors linga sotul meu mi-am revenit imediat. Si poti sa ai si mama pilelor, ca tot nu te rezolva mai repede, ai dreptate, am trecut si eu prin asta.
toate cele bune
narcisa
quote:
Originally posted by ralucoantzaquote:
da` si eu de-abia astept sa merg iar in tara chiar daca am fost de trei ori anu` asta!
ralucoantza