cititi Biblia?
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
Samsara7 spune:
Nu vreau sa vorbesc aici despre apropierea mea de Dumnezeu, nici de lungul parcurs pana la El! Voi incepe oarecum stangaci sa va vorbesc despre cum am inceput sa citesc Biblia.
Bunica mea m-a dus prima oara la biserica, cand aveam 4 ani, si imi amintesc foarte bine acele prime impresii. Parintii mei erau oameni credinciosi dar nu aveau timp nici sa mearga la biserica si nici sa se ocupe de educatia religioasa. In schimb bunica, oropsita de viata si care era fiica cea mai mica a unei vaduve de razboi, a fost foarte apropiata de Biblie. Femeie deosebit de inteligenta bunica si cu dorinta de invatatura, dar din pricina saraciei mama ei nu i-a permis sa mearga la scoala si a pastrat-o ca ajutor in gospodarie.
Cand eram la scoala elementara, bunica m-a rugat sa o invat si pe ea literele. A invatat sarguincioasa sa citeasca si sa scrie,desi oarecum scolareste, iar abecedarul meu il are si in ziua de astazi.
Cartea de capatai pe care isi dorea sa o citeasca era Biblia! Dar cum acest lucru nu este usor cuiva care nu citeste cursiv, ma ruga mereu pe mine sa ii citesc Sfanta Scriptura.
Pentru un copil era o lectura greoaie, si cand terminam anevoie intreaga Biblie, trebuia sa o iau de la capat. De multe ori imi parea o corvoada, dar, oh, cat de recunoscatoare i-am fost bunicii mai tarziu.
In felul acesta am inceput fara voia mea sa fiu ca un navigator pe o mare necunoscuta, enigmatica dar care incepe sa se descurce putin cate putin cu compasul pe harta . Mi-au devenit familiare numele greoaie din Biblie, denumirile unor popoare, felul in care sunt aranjate cartile biblice, eram atasata unor istorisiri, pe altele nu le intelegeam deloc! Puneam intrebari, incercam sa patrund unele simboluri pe masura ce cresteam! Am realizat in timp ca citirea Bibliei nu e lucru simplu, caci nu se limiteaza la rostirea unor cuvinte. Sensul unor pasaje este ingreunat din lipsa unor cunostinte ce tin de vechi traditii de exemplu: si nu numai...
La varsta adulta am primit in dar prima editie a Bibliei tradusa de Gala Galaction.Si mult mai tarziu, m-am apucat sa citesc Biblia in franceza, pentru ca am realizat ca anumite traduceri imi faciliteaza studiul Bibliei. Bineinteles ca nu m-am oprit doar la atat ci am citit tot ce mi-a incaput in maini pe marginea Bibliei.
Asa am ajuns sa dau peste o carte care mi s-a parut deosebit de interesanta si in care se prezinta modul in care a fost scrisa Biblia, prezentandu-se totul sub lumina evenimentelor istoriei, explicandu-se anumtie traditii care explica sensul unor versete . Este un studiu aprofundat, care mi-a raspuns la multe intrebari si mi-a dezlegat multe piedici.
M-am apucat sa o traduc, gandindu-ma ca i-as face o bucurie bunicii mele. Apoi m-am gandit ca ar putea fi utila si altora. Pe de alta parte m-am gandit ca poate entuziasmul meu nu e in mod obligatoriu contagios, ca nu toata lumea gaseste interesant ceea ce eu insami gasesc.
Ma aflu intr-un impas, la un moment dat sotul meu imi spunea sa incerc in Romania, poate ca traducerea ar interesa vreo editura. Dar cum nu cunosc mai nimic despre drepturile de autor si tot ce ar implica publicarea ...nu m-am aventurat pe taramul acesta! Totusi as vrea sa beneficieze si altii de anumite informatii. Mi-as fi dorit sa pot impartasii cu voi macar o parte din aceste cunostinte. Sunt convinsa ca nu m-am apucat de aceasta munca in zadar, ca ea trebuie sa aiba un folos.
Ce parere aveti voi?
Este greu sa spun ce reprezinta Biblia pentru mine! In mod cert este o carte de capatai, o deschid de fiecare data cu placere si am de fiecare data o impresie de prospetime. Cu surpriza am observat de asemenea ca un anumit verset citit intr-o alta perioada e incarcat de o semnificatie noua, in functie de trairile mele interioare.
Michaela
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
Clara Maria spune:
Draga Michaela,
Sincer iti spun ca nu am apucat sa citesc Biblia desi imi doresc foarte mult, nici macar nu o am in casa. Intentionez de mult sa o cumpar si cel tarziu in Decembrie o sa o cumpar si o sa o citesc dupa ce imi culc bebelusul desi sunt foarte obosita dupa ce il culc.
Eu L-am descoperit pe Dumnezeu abia la 18 ani printr-o colega de religie catolica. Si am mers la biserica catolica chiar daca sunt ortodoxa insa acum am citit ca un sfant preot spunea ca si religia catolica o sa fie scoasa in afara crestinitatii deoarece ei au modificat niste dogme importante. Si atunci nu am mai mers decat la biserica ortodoxa. Daca sti mai multe in aceasta privinta, sau altcineva, te rog spune-mi si mie caci simt o lipsa in suflet. Vreau sa spun ca slujba facuta acolo este mai plina de har decat cea facuta in biserica ortodoxa la care merg unde am impresia ca doar se citesc niste cuvinte si se spun niste vorbe. In plus nici macar nu a fost tinuta de un preot Duminica.
In ceea ce priveste problema ta eu cred ca foarte multa lume ar fi interesata de aceasta traducere. Ai aduce mai multa lumina in interpretari. Mie imi place sa citesc ce spun preotii nostri sfinti, calugari, sfaturi ortodoxe si sa citesc cum oamenii prin rugaciune se vindeca si ajung sa-L cunoasca mai bine pe Dumnezeu.
Ma scuzati daca sunt pe dinafara subiectului, daca va deranjeaza cu ceva puteti sa-l stergeti.
Maria-Cristina
michelle-usa spune:
Maria-cristina,
as vrea sa te ajut din tot sufletul si orice intrebare ai spune si din ce stiu plus multitudinea resurselor care le am iti voi raspunde. eu sint in california si merg la o biserica crestina "calvary chapel" sunt2 astfel de biserici si in romania, in buc. si petrosani.trebuie sa specific ca aceste biserici nu fac parte din nici o dominatie, nici o secta, se bazeaza doar pe predicarea in detaliu a bibliei.daca sti engleza dute pe site-ul lor.
am gasit si un site romanesc:www.resurse crestine romanesti.com care se apropie mult de credinta mea si f. multe informatii poti sa iei si de acolo.
draga mea, daca ai dorinta in suflet Dumnezeu va face posibil orice sa-ti dezvaluie din tainele lui si sa-ti umple inima cu harul de care ai nevoie. o sa ma rog pentru tine.
biserica catolica a introdus citeva carti in biblie(nu stiu exact cite)care nu fac parte din cele descoperite in marea moarta. plus ca ei cred ca fecioara maria a fost vesnic fecioara, ca preotul este intermediar intre om si Dumnezeu-cind de fapt Isus este singurul intermediator-asa spune Biblia. Eu consider ca biserica catolica si chiar si ortodoxa are citeva invataturi care nu se gasesc in Biblie.
michelle