Gramatica

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Cred ca asa e...Imperativul e 'nu fi suparat'. Dar tot mai cred ca e cu un i....
parerea mea.

Andra
http://community.webshots.com/album/170190778fEpvgj

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Corect: imperativul negativ: nu fi suparat
conjunctiv negativ: sa nu fii suparat

Cristina

http://community.webshots.com/user/khristin107

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

in acest caz...trebuie sa mai pun mana pe gramatika(deh!)

Andra
http://community.webshots.com/album/170190778fEpvgj

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ticka spune:

quote:
Originally posted by maria m m

Este decoji si nu descoji.

Stiam de decojit dar am gasit intr-o carte Vraja Shanghaiului de Juan Marse publicata de Polirom (Traducere de Luminita Voina Raut)de 2 ori scris descojit. Era o propozitie de genul "Decojea marul si-l manca descojit".

www.balantzedc.go.ro" target="_blank">Balantze DC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gianna_r spune:

Eu tin minte foarte clar cand am invatat...e ceva vreme de-atunci...(avand in vedere ca nu am mai facut gramatica romana din clasa a VIII-a, dar la facultate am dat gramatica la admitere si am facut CICA si la facultate gramatica, dar...mai bine ma abtin ca...nu vreau sa deviez de la subiect), ca la imperativul pozitiv TOTDEAUNA se scrie cu "ii"=2"i" si imperativul negativ cu un singur "i". Numai aici sunt exceptii, in rest: sa stiu-sa stii: primul "i" face parte din radacina verbului, al doilea "i" este desinenta- nu stiu daca asa se spune- persoanei a doua singular. Deci: sa nu stii, sa nu fii, etc!
IO sunt cea care adesea scrie asa: IO īn loc de EU...e mai smecheresc asa Poate daca m-ati auzi cum vorbesc- de intonatia este vorba-, sigur ati īntelege, deci...IO, FRO- sunt greseli INTENTIONATE- zic IO.

Astept corecturi si eventuale īntrebari!

Pupici si sanatate- ca-i mai buna decāt toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Giana giana....imperativ pozitiv zici???? hai ca esti de belea...

http://community.webshots.com/user/khristin107

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stefana spune:

Eu am fost corector de ziar si, ca defect profesional, observ tot timpul, peste tot, greselile gramaticale. Aproape ca nu mai bag in seama continutul si imi sar in ochi greselile. Si consider ca orice om, oricat de bun este in domeniul lui (matematica, fizica, chimie), daca e cu adevarat un om inteligent, isi cunoaste in primul rand limba. Si nu ca se straduieste sa o invete, dar acest lucru vine firesc. Si eu am terminat fizica, dar nu concep sa scriu sau sa vorbesc gresit in limba mea.
Asta nu inseamna ca ii judec pe cei din jur dupa asta, pentru ca sunt si oameni neglijenti, care nu "se obosesc" sa scrie corect chiar daca stiu, si oameni care gresesc intentionat, pentru efect.
Iar pe forum se cunoaste cand cineva scrie intentionat gresit sau cand sunt greseli de tastare. Si mai e ceva... iti dai seama cu cine vorbesti. Dar calitatea omului nu se masoara in cata gramatica stie. Ar fi doar penibil ca cineva sa se pretinda un mic geniu, dar sa nu-si cunoasca bine limba.

P.S. Cel mai des am intalnit pe forum formularile de genul "ochi negrii"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carola spune:

quote:
Originally posted by mamica dulce

quote:

daca totusi arunci un oki mai sus ,ai sa vezi ce-am scris chiar eu (ca de asta sunt asa intepata acum
quote:
Daca insa deschidem discutia la modul general ,ca sa evitam in viata de zi cu zi anumite greseli...atunci e o idee super buna!

da,ai dreptate,nu am citit ce ai scris. Asta era si ideea, sa nu repetam greselile si sa ne autocorectam.

greseala mea. scuze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carola spune:

quote:
Originally posted by carola

quote:
Originally posted by mamica dulce

quote:

daca totusi arunci un oki mai sus ,ai sa vezi ce-am scris chiar eu (ca de asta sunt asa intepata acum
quote:
Daca insa deschidem discutia la modul general ,ca sa evitam in viata de zi cu zi anumite greseli...atunci e o idee super buna!

da,ai dreptate,nu am citit ce ai scris. Asta era si ideea, sa nu repetam greselile ci sa ne autocorectam.

greseala mea. scuze

stiti ce am aflat de curand? ca pluralul de la faina este fainuri.eu nu m-as fi gandit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mymirela spune:

quote:
Originally posted by Stefana

P.S. Cel mai des am intalnit pe forum formularile de genul "ochi negrii"

Asa e Stefana. Pentru multi oameni, substantivele sau adjectivele terminate in "r" pun probleme.
De exemplu, corect e: "albastrii ochi, pe care si-i fixase asupra mea etc.", dar "ochi albastri"; sau "socrii tai", dar "ai tai socri"!
Un sfat pentru a evita astfel de greseli este sa inlocuiesti in minte subtantivul/adjectivul cu unul similar neterminat un "r".
La fel cum pentru a fi sigur ca scrii corect verbul a "crea", compari cu verbul "a lucra". Si... oridecateori in conjucarea verbului "a lucra" apare un "e", atunci acesta va aparea automat si la verbul "a crea".
De exemplu: "ea lucrEaza" rezulta "ea creEaza".

A trecut ceva vreme de cand nu am mai predat gramatica, dar sper ca m-am exprimat pe intelesul vostru.

mirela

Mergi la inceput